BiH u EU, 2030

A_A_AKCIJA

#1 BiH u EU, 2030

Post by A_A_AKCIJA »

Da otvorim jednu proročansku temu.

Od početka rata u Ukrajini se priča o ubrzanom putu BiH u EU. Taj rat je pokazao koliko je bitno isključiti ruski uticaj u EU. Trenutno najveći uticaj Rusi imaju na zapadnom Balkanu, tako da je zaključak da bi što brže primanje zemalja regije u EU, spriječilo negativan uticaj, pri čemu se najviše misli na sigurnosni aspekt.

E sada, od danas imamo i potvrdu cilja, tj datuma do kojeg bi proces trebao biti gotov.

2030. je godina koja se spominje kada bi EU mogla primiti nove članice.

Sa druge strane, najavljuje se da ćemo do kraja godine otvoriti pristupne pregovore, što nam ostavlja nekih sedam godina do članstva.

Ovo je sve pod pretpostavkom ubrzane procedure, koja je u zajedničkom interesu nas i EU.
saimidin

#2 Re: BiH u EU, 2030

Post by saimidin »

Neće :bih: niđe

Vječni pregovori su jedina opcija iz ove perspektive

Divim se optimizmu, ali nema šanse da :bih: ikada i u bilo kojim granicama postane članica, osim naravno kao dio velikih sr/hr, a i to uskoro ne izgleda realno
Last edited by saimidin on 30/08/2023 16:50, edited 1 time in total.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#3 Re: BiH u EU, 2030

Post by W0rM »

Turska scenariji vol. 2
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#4 Re: BiH u EU, 2030

Post by PreWiBa »

Teski sci-fi

Mislim, i ja bi htio da je tako, ali ne vidim ni raspolozenje u BiH niti u samoj EU za tako brzo pristupanje zajednici.

Covjece, to je 6 godina.
Prpa.ba

#5 Re: BiH u EU, 2030

Post by Prpa.ba »

Katolici u BiH su vec u EU, a i pravoslavci ce ekspresno, samo da Vucic odluci uvesti sankcije Rusiji.

Dakle, BiH je vec u EU.

Bosnjaci nece nigdje dok se ne rijese svog SDA DNK, korupcije i tako toga, a znamo da je Uljudba koju provode HDZ, NiP i NS dug proces.. :mrgreen:
El_comadante

#6 Re: BiH u EU, 2030

Post by El_comadante »

Do 2030 nema šanse, osim preko reda i mimo pravila zbog Ukrajine.
tramvajtrojka

#7 Re: BiH u EU, 2030

Post by tramvajtrojka »

Prpa.ba wrote: 30/08/2023 16:50 Katolici u BiH su vec u EU, a i pravoslavci ce ekspresno, samo da Vucic odluci uvesti sankcije Rusiji.

Dakle, BiH je vec u EU.

Bosnjaci nece nigdje dok se ne rijese svog SDA DNK, korupcije i tako toga, a znamo da je Uljudba koju provode HDZ, NiP i NS dug proces.. :mrgreen:
Moj prpa ostalo vam je jos samo kukanje po internetu sinoć nastupa skoro i keba u Sarajevu, imas parade, SFF, kulturne događaje grad prodisao nakon dugogodišnje kasabizacije živi EU duhom, a tek ce se dodatno poboljšati situacija kako se budemo priblizavali EU , to je car demokracije za svakoga ponešto i da se osjeca na svome

EU je stanje uma ponajvise kad se rijesimo kriminala, korupcije i shvatimo da nam je jedini put prema EU bice lakse svima u ovoj državi :bih: :bih:
Cvancika

#8 Re: BiH u EU, 2030

Post by Cvancika »

Drzava sa domovima naroda, predsjednistvom, entitetskim glasanjem, sve ovakvo kakvo jeste nece nikada u EU.
A susjedi i komsije nece nikad dati da se to promijeni, eventualni pritisci iz EU o kojim se mozda masta su iskreno smijurija, to nam govori 3 decenije gledanja kako su "efikasni".
tramvajtrojka

#9 Re: BiH u EU, 2030

Post by tramvajtrojka »

a sad fakat nakon malo sale sa prpom ako bi do kraja godine dobili otvaranje pregovora sa EU, i ako bi ostala ova dinamika pregovora vidim nas za nekih desetak godina u EU, ako sama EU odluci dal ce biti prosirenja zasigurno cemo uci u paketu sa srbijom i sjevernom makedonijom jer ce cg uci ranije u nju
Prpa.ba

#10 Re: BiH u EU, 2030

Post by Prpa.ba »

tramvajtrojka wrote: 30/08/2023 16:59 EU je stanje uma ponajvise kad se rijesimo kriminala, korupcije i shvatimo da nam je jedini put prema EU bice lakse svima u ovoj državi :bih: :bih:
Srecom vec ste rijesili kriminal i korupciju u ZHK i RS, jos samo da se ova podrucja sa korupcionom SDA genetikom Uljude i eto pregovora. Bitni su pozitivni pomaci, npr. cestogradnja je prosla kroz antikorupcioni proces predaje HDZ-u, evo i Agencija za drzavnu sluzbu, Zastita okolisa itd. :bih:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: BiH u EU, 2030

Post by Truba »

Ja sam ko mladi skolarac rekao 2032 :mrgreen:
Mishelinke

#12 Re: BiH u EU, 2030

Post by Mishelinke »

A_A_AKCIJA wrote: 30/08/2023 16:07 Da otvorim jednu proročansku temu.

Od početka rata u Ukrajini se priča o ubrzanom putu BiH u EU. Taj rat je pokazao koliko je bitno isključiti ruski uticaj u EU. Trenutno najveći uticaj Rusi imaju na zapadnom Balkanu, tako da je zaključak da bi što brže primanje zemalja regije u EU, spriječilo negativan uticaj, pri čemu se najviše misli na sigurnosni aspekt.

E sada, od danas imamo i potvrdu cilja, tj datuma do kojeg bi proces trebao biti gotov.

Sa druge strane, najavljuje se da ćemo do kraja godine otvoriti pristupne pregovore, što nam ostavlja nekih sedam godina do članstva.

Ovo je sve pod pretpostavkom ubrzane procedure, koja je u zajedničkom interesu nas i EU.
Ako Trojka ostane na vlasti, moguće.

Ako se vrati SDFA, onda nećemo nikad.
Point.

#13 Re: BiH u EU, 2030

Post by Point. »

Mishelinke wrote: 30/08/2023 18:21

Ako na drugoj strani budu SNSD i HDZ onda nećemo ni tad.
Mishelinke

#14 Re: BiH u EU, 2030

Post by Mishelinke »

Point. wrote: 30/08/2023 18:42

Ako na drugoj strani budu SNSD i HDZ onda nećemo ni tad.
Sve može uz dogovor i komprimis :)
HelaS

#15 Re: BiH u EU, 2030

Post by HelaS »

Prpa.ba wrote: 30/08/2023 16:50 Katolici u BiH su vec u EU, a i pravoslavci ce ekspresno, samo da Vucic odluci uvesti sankcije Rusiji.

Dakle, BiH je vec u EU.

Ti si teški bolesnik, ili si perfidni podlac, religiozni provokator. Moderatori konačno moraju reagirati na tvoje zle komentare
A_A_AKCIJA

#16 Re: BiH u EU, 2030

Post by A_A_AKCIJA »

Pa ako BiH otvori pregovore ove godine, to će biti nedostižan rezultat da iko stigne, u smislu napretka države na putu ka EU.

A to je, u ovom našem uređenju države i najbitnija stvar kojom se država može baviti.

Dakle, na državnom nivou, Trojka bi trebala da dobije povjerenje razumnih građana.

HDZ je neupitan, pogotovo sada kada su se pod pritiskom malo distancirali od Dodika i kada su prihvatili reforme.

Iz rs mislim da bi ovo mogao biti posljednji Miletov ples. Presrao je, postao svima teret i svi jedva čekaju da ga se riješe. On i EU su nespojivi, jer je on upravo ta vrsta politike i ruskog uticaja kojeg se EU želi riješiti.

Veliki faktor će biti novi izborni zakon, a pogotovo izmjene koje se tiču integriteta izbora. Ako se uvedu kamere, skeniranje, i još detalja koji će spriječiti krađu, onda je vjerojatno da stare igrače nećemo gledati.

Ko dobije izbore 2026. imaće šansu da državu uvede u EU.

Ovo su samo neki od unutarnjih faktora.

Vanjski su još kompliciraniji. Prije svega, hoće li Vučić se okrenuti ka EU bez rezerve.
Nažalost mislim da EU i dalje vjeruje da od njega mogu napraviti EU političara.

Srbija nikako ne smije prije nas, jer će nam onda zagorčati život na prijemu sa bezbroj uslova.

Srbija je trenutno najveći kočničar i miner EU puta čitave regije. Što je i logično, jer se nadaju ruskoj pobjedi i jačanju uticaja, te srpskom svetu umjesto EU.

Sva ova priča kako nas EU neće, kako ćemo kao Turska čekati vječno, je zapravo obavještajna akcija BIA-e sa ciljem da nam se EU ogadi i da tražimo nafake u drugim savezima.

Vučić je neki dan to bukvalno potvrdio, samo je Crna Gora bila tema.

Evropa i USA polako otvaraju oči i vide da od pripitomljavanja Srbije nema ništa.

Moja je procjena da ako se sve bude odvijalo kao do sada, regija ulazi u EU 2030, ali bez Srbije.
saimidin

#17 Re: BiH u EU, 2030

Post by saimidin »

Naravno da i bia ima svoje medijske kampanje za promociju svetova, ali ja uopšte ne vidim ikakvu želju među bošnjacima da budu dijelom tih svetova, ali isto tako me vidim da eu uopšte ima želju da primi bilo koga sa balkana(dobro osim vučistana :izet: kako bi ga otrgli iz putlerovog šupka)

Uglavnom opet se bavimo sporednim, dakle hajmo počet pregovore do 2030-te i dobit kakve pare za razvoj infrastrukture, još ako ispijemo da lokalni igrači ukradu manje od 10% puna šaka brade
dječak sa šibicama

#18 Re: BiH u EU, 2030

Post by dječak sa šibicama »

Sloveniji je trebalo skoro 7 godina, od ulaska u pregovore do ulaska u EU, a daleko je imala bolje startne pozicije.

Problem uopce nije ustavni status drzave, to je bacanje magle ili prasine u oci, BiH mora promijeniti cijelo zakonodavstvo da bi uopce poceli pregovori. Ne mozes u EU sa ovako korumpiranim i nesposobnim sudstvom, policijom, ostale stavke da ne navodim nema ni potrebe.

EU ima posebne zahtjeve za sve svoje clanice, mislim da ljudi u BiH nisu ni svjesni koliko je to zahtjevan proces. Bila je cuvena postapalica u Hrvatskoj tokom pregovora, "ne damo nas sir i kajmak", to je bilo pomalo i duhovito ali istinito, EU od kandidata zahtjeva takve bizarne stvari poput % masnoce u kajmaku i slicno, recimo Madjari su veliki problem imali zbog % masnoce u svinjama, ljudi navikli na utovljenu svinjcad sa puno masnoce a EU ne dopusta % masnoce iznad odredjenog nivoa. Mislim to su samo detalji, a takvih je milion.

BiH nema ni teoretske sanse, sa ovako kriminaliziranim drustvom, toga su politicari i svjesni i borice se rukama i nogama da se nikakav EU ne dogodi. Pa svi bi na robiji zavrsili.
Roccohljup

#19 Re: BiH u EU, 2030

Post by Roccohljup »

Premijer lubenica kaze da tek treba da dobijemo kandidatski status :lol: :lol:

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/31 ... _u_eu.html
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#20 Re: BiH u EU, 2030

Post by izvrsni direktor »

saimidin wrote: 30/08/2023 20:34 Naravno da i bia ima svoje medijske kampanje za promociju svetova, ali ja uopšte ne vidim ikakvu želju među bošnjacima da budu dijelom tih svetova
Jesi siguran?
Ukoliko međunarodna zajednica nastavi na ovakav način tretirati političku volju bošnjačkog naroda, ja ću se osobno potruditi i pobrinuti da bošnjački narod u svijetu počne tražiti nove prijatelje”, izjavio je Zahiragić gostujući na Face televiziji.

Na pitanje koje prijateljei, Zahiragić je odgovorio: “Razne, i Kineze i Ruse. Možemo mi i sa Srbijom praviti bolje odnose jer očito s Hrvatskom nismo u stanju napraviti ih. Zašto Bošnjaci i Srbi ne bi pokušali napraviti neku potpuno novu politiku?”.
Posjeta iranskog zvaničnika na poziv ministrice Turković
Bosna i Hercegovina, tokom nedavnog glasanja na sjednici Trećeg odbora za ljudska prava Ujedinjenih nacija, nije podržala rezoluciju kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran.
Mustafe Cerića koji je tokom inauguracije predsjednika Čečenije Ramzana Kadirova, 5. oktobra, pohvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina, a kritizirao politiku Europske unije prema BiH.

Da nastavimo dok ne skontate zasto EU tek sad otvara vrata bih
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21 Re: BiH u EU, 2030

Post by mk ultra »

Nama bi bio ekstreman znacaj ulazak u EU i Nato, te izlazak EU granice na drinu.

A EU treba nove m² i nova podrucja slobodna za dovoz stanovnistva i adaptaciju prije dolaska u jace zemlje.

Samo do 2030 maksimalno iskoristiti sve moguce grantove!
saimidin

#22 Re: BiH u EU, 2030

Post by saimidin »

:-) :lol:

Ti miješaš te lude sa običnim ljudima, ja ne znam ni jednog običnog čovjeka koji bi da se ugleda na iran, zahiragića, cerića ili vučistan, prije nego na njemačku, ameriku,... ah dobro mogao bi se naći koji zbunjeni u vezi erdoganije

Sa druge strane postoji činjenica da smo potpuno nebitni strateški i sigurnosno, ekonomski da ne govorimo, a društveno smo potpuno isti kao komšije i susjedi, ali i tu nas jebe što nas vide prvo kao muslimane, a onda kao bošnjake/bosance koji su korumpirana i zaostala bagra kao i ostali sa balkana

Ali eto da počnemo pregovore, pa onda sapun, parfem,...dok se boje ne rastope :izet:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#23 Re: BiH u EU, 2030

Post by mk ultra »

saimidin wrote: 30/08/2023 21:13 :-) :lol:

Ti miješaš te lude sa običnim ljudima, ja ne znam ni jednog običnog čovjeka koji bi da se ugleda na iran, zahiragića, cerića ili vučistan, prije nego na njemačku, ameriku,... ah dobro mogao bi se naći koji zbunjeni u vezi erdoganije

Sa druge strane postoji činjenica da smo potpuno nebitni strateški i sigurnosno, ekonomski da ne govorimo, a društveno smo potpuno isti kao komšije i susjedi, ali i tu nas jebe što nas vide prvo kao muslimane, a onda kao bošnjake/bosance koji su korumpirana i zaostala bagra kao i ostali sa balkana

Ali eto da počnemo pregovore, pa onda sapun, parfem,...dok se boje ne rastope :izet:
Ako smo nezanimljiv teritorij, neka onda puste kinu ili rusiju, malo da kakvu bazu naprave
escobar__

#24 Re: BiH u EU, 2030

Post by escobar__ »

Ako bude postojao interes EU i SAD za takvo nešto, Bosna može postat članica i prije 2030. godine, to ispunjavanje uslova i slične šarene laže s tim neće imat nikakve veze.

Ako interesa ne bude - a meni se čini da ga nema ni danas, te da ga neće ni biti - Bosna neće postat članica ni 2030., a ni 2040. godine.

Moja pretpostavka je da do 2030. godine prije ide podjela nego članstvo u EU.
tramvajtrojka

#25 Re: BiH u EU, 2030

Post by tramvajtrojka »

mk ultra wrote: 30/08/2023 21:18
saimidin wrote: 30/08/2023 21:13 :-) :lol:

Ako smo nezanimljiv teritorij, neka onda puste kinu ili rusiju, malo da kakvu bazu naprave
I mi kakvi god da jesmo nama dns 2/3 drzave bolje izgleda od rumunije i bugarske koje su u EU, ko je prosao kroz te dvije zemlje je u fazonu koga vi ba ovdje zajebavate da ste u EU. Kad sam u 2019 obilazio sa jednom EU organizacijom te zemlje jbt. koji je to sjeb bio i cega sam se sve nagledao Vareš za neka bugarska mjesta dodje kao Las Vegas :shock: :shock:
Post Reply