Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

NecuVise

#27651 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by NecuVise »

So What! wrote: 29/08/2023 23:29
I dalje mi iskreno nije jasno, koji je grijeh te vlade bio da je tako srušena i da smo bili osuđeni na osam godina Fadila kasnije, ali eto.
Ako budeš istraživao možda i dođeš do zaključka. Našim ljudima je najbitnije ono što ih se neposredno tiče, to im dirni ne valjaš, to im popravi odličan si.

Ne bih dalje spamao, daj interesantnih stvari za autoputeve, to je bitnije.
Šta je sa brzom cestom u Vitezu, već dugo stoje samo oni nasipi i ništa se dalje ne dešava?
nineinchnails

#27652 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by nineinchnails »

Autoput nece biti kompletno izgradjen ni do 2033 godine. Mark my words.
U buducnosti vidim naslove u novinama "Pola vijeka gradnje autoputa".
Koja je ovo sramota od drzave. Mafija, korupcija, nesposoban gradjevinski kadar. Fuj.
Bolje da su brzu cestu pravili. Lakse i brze bi se to uradilo. Ovako voziti 100 km/h oko Tarcina i gdje god ima tunel, nema smisla.
dr_Evil

#27653 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

nineinchnails wrote: 30/08/2023 09:20 Autoput nece biti kompletno izgradjen ni do 2033 godine. Mark my words.
U buducnosti vidim naslove u novinama "Pola vijeka gradnje autoputa".
Koja je ovo sramota od drzave. Mafija, korupcija, nesposoban gradjevinski kadar. Fuj.
Bolje da su brzu cestu pravili. Lakse i brze bi se to uradilo. Ovako voziti 100 km/h oko Tarcina i gdje god ima tunel, nema smisla.
Pa nije tu problem izvodjenja radova, nego kradje i kriminala.

Na brzoj cesti se moze manje ukrasti, time je bespotrebna.

Ali sad ce tebi kolege iz PR-a autocesta na ovoj temi objasnit da nisi upravu, da su izgradili vise od Tite, i da redovno farbaju sta je on napravio.
Dope_Man

#27654 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dope_Man »

nineinchnails wrote: 30/08/2023 09:20 Autoput nece biti kompletno izgradjen ni do 2033 godine. Mark my words.
Ovo bi svakako bilo jako ambiciozna pretpostavka. Realno, al bas realno, treba im minimalno 15 godina od dana danasnjeg, ljeta gospodnjeg 2023eg, i to da rade malo ozbiljnijim tempom nego do sada.

Dakle ako kojim cudom 2040te (dodajem jos koju godinu za kasnjenja) bude kompletiran citav to ce biti senzacija. Mozda, ali i to je ogromno mozda, da do 2035 bude Sarajevo - Svilaj.
sumirprimus

#27655 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sumirprimus »

Covjek je u pravu, nAjveci zamah je bio u periodu od 2010 do 2014. Ko tvrdi drukcije laze. tAD su sruseni jer sda nije bila na vlasti, protesti iskoristeni dignuti standardno borci i rudari i imali smo haos. osimautocesta, bijedic je najzasluziniji i za dio rekonstrukcije puta na karauli tz-sa. kakav god da je bio, bio je bar koristan za drustvo. 8 godina onih niškoristi mi nismo imali nikakve ili skro nikakve fajde.
Ko se vise i sjeca zbog cega se prvobitno krenulo u proteste, i nebitno, bitno je da smo poslije dobili fadila, inat, opstrukcije i zastoj.
NecuVise

#27656 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by NecuVise »

sumirprimus wrote: 30/08/2023 09:28 Covjek je u pravu, nAjveci zamah je bio u periodu od 2010 do 2014. Ko tvrdi drukcije laze. tAD su sruseni jer sda nije bila na vlasti, protesti iskoristeni dignuti standardno borci i rudari i imali smo haos. osimautocesta, bijedic je najzasluziniji i za dio rekonstrukcije puta na karauli tz-sa. kakav god da je bio, bio je bar koristan za drustvo. 8 godina onih niškoristi mi nismo imali nikakve ili skro nikakve fajde.
Ko se vise i sjeca zbog cega se prvobitno krenulo u proteste, i nebitno, bitno je da smo poslije dobili fadila, inat, opstrukcije i zastoj.
Čemu laganje? SDA je bila dio te nelegalne vlade u kojoj su odlično radili na izgradnji autoputa a katastrofalno na ostalim stvarima.
https://fbihvlada.gov.ba/bosanski/sasta ... 1-2015.php
So What!

#27657 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

NecuVise wrote: 30/08/2023 10:45
sumirprimus wrote: 30/08/2023 09:28 Covjek je u pravu, nAjveci zamah je bio u periodu od 2010 do 2014. Ko tvrdi drukcije laze. tAD su sruseni jer sda nije bila na vlasti, protesti iskoristeni dignuti standardno borci i rudari i imali smo haos. osimautocesta, bijedic je najzasluziniji i za dio rekonstrukcije puta na karauli tz-sa. kakav god da je bio, bio je bar koristan za drustvo. 8 godina onih niškoristi mi nismo imali nikakve ili skro nikakve fajde.
Čemu laganje? SDA je bila dio te nelegalne vlade u kojoj su odlično radili na izgradnji autoputa a katastrofalno na ostalim stvarima.
https://fbihvlada.gov.ba/bosanski/sasta ... 1-2015.php
Nije bilo HDZ-a, kancera ove države ili barem entiteta. SDA je znala ponegdje dati poneki dobar kadar, ja fakat se ne mogu sjetiti da je HDZ ikada nekog sposobnog negdje imenovao, pa makar bila neka direkcija, javno preduzeće i slično.

Moj hejt prema HDZ-u nije hejt prema BH Hrvatima, razumijem ih donekle i što glasaju za njih, ali ti ljudi su jednom sklonjeni i ozbiljan pomak je napravljen. I danas, u područjima gdje prolazi koridor Vc, a koji je pod njihovom kontrolom, miniraju na sve načine izgradnju. Oko Počitelja su oni najviše zajebavali, nije ni SDA tu bio nevin, da se ne lažemo.

Ultimativna demonstracija bezobrazluka se desila sa brzom cestom kroz Lašvu, gdje opstruiraju sve što mogu i plus su degradili brzu cestu kroz Poslovnu zonu Vitez na obični bulevar, da bi zaštitili svoje privatne subjekte.

Dobra je stvar što mi čistimo ispred svojih vrata, nije bilo vlasti ispred pro-bosanske opcije da nije bila na streljanju javnosti i neka je, samo tako se progres može ostvariti, ali osim političkih opstrukcija koje se pripisuju HDZ-u, treba im pripisati i ove infrastrukturne opstrukcije.
fortaleza

#27658 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by fortaleza »

Rockefeller wrote: 29/08/2023 14:01 Kad cu ja moch fino u kola sjesti i od Zagreba do Sarajeva AP?
2035. minimalno, maksimalno nikad.

S obzirom na trenutni tempo izgradnje.
RJ57

#27659 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

ja ne bih bio toliko pesimističan, ali sve više smrdi na tamo negdje oko 2030, naravno preko gradiške, ovo sa Vc u RS-u niko živ ne može realno procijeniti
delina

#27660 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by delina »

So What! wrote: 30/08/2023 11:21

Ultimativna demonstracija bezobrazluka se desila sa brzom cestom kroz Lašvu, gdje opstruiraju sve što mogu i plus su degradili brzu cestu kroz Poslovnu zonu Vitez na obični bulevar, da bi zaštitili svoje privatne subjekte.

Dobra je stvar što mi čistimo ispred svojih vrata, nije bilo vlasti ispred pro-bosanske opcije da nije bila na streljanju javnosti i neka je, samo tako se progres može ostvariti, ali osim političkih opstrukcija koje se pripisuju HDZ-u, treba im pripisati i ove infrastrukturne opstrukcije.
hajd' dobro si nam razjasnio da je zapravo HDZ kriv za sve, svakom SDA-ovcu suze su na oči krenule na ovakav spin...

Što se tiče Viteza, nedavno sam pitao jednog jakog privrednika, kaže: "Ova bagra iz autocesta se igra "struke", kao jako im bitno da je to stvarni profil autoceste... pa koga boli k*** za to kako se zove. Poslovna zona je žila kucavica SBK, a tamo neki uhljebljeni jadovani hoće da je presjeku na pola, j*** se njima što pet hiljada ljudi rade tu. Pa im je tako zapalo da se inate s tuđim parama, a hiljade ljudi svaki dan, a posebno za vikend skapava u gužvama. Pa šta ako smo tražili više kružnih tokova, pa se neće moći voziti 120 kmh kroz poslovnu zonu, to je sad toliki problem da već 5 godina leže na parama i neće početi gradnju. Stoka pijačarska, pijavice najobičnije!" kraj citata.
Dragi moj so what!, uvijek ima i drugo viđenje iste stvari ...
So What!

#27661 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

delina wrote: 30/08/2023 13:45hajd' dobro si nam razjasnio da je zapravo HDZ kriv za sve, svakom SDA-ovcu suze su na oči krenule na ovakav spin...

Što se tiče Viteza, nedavno sam pitao jednog jakog privrednika, kaže: "Ova bagra iz autocesta se igra "struke", kao jako im bitno da je to stvarni profil autoceste... pa koga boli k*** za to kako se zove. Poslovna zona je žila kucavica SBK, a tamo neki uhljebljeni jadovani hoće da je presjeku na pola, j*** se njima što pet hiljada ljudi rade tu. Pa im je tako zapalo da se inate s tuđim parama, a hiljade ljudi svaki dan, a posebno za vikend skapava u gužvama. Pa šta ako smo tražili više kružnih tokova, pa se neće moći voziti 120 kmh kroz poslovnu zonu, to je sad toliki problem da već 5 godina leže na parama i neće početi gradnju. Stoka pijačarska, pijavice najobičnije!" kraj citata.
Dobro, zbog pet shopping centara, režite brzu cestu, treba tako i na ostalim dionicama, da npr autoputeve tamo kod restorana s janjetinom isto spustimo na kružne tokove, jer bolje da propadne selo, nego običaj.
Haris.ba

#27662 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

So What! wrote: 30/08/2023 13:51 Dobro, zbog pet shopping centara, režite brzu cestu, treba tako i na ostalim dionicama, da npr autoputeve tamo kod restorana s janjetinom isto spustimo na kružne tokove, jer bolje da propadne selo, nego običaj.
Imaju ljudi pravo da traze sta hoce.

Imas primjer Nemile petlje ili Mostarsko raskrsce.

Debili na kraju ispadose oni sto nisu nista trazili vec dali autoput da prodje.
RJ57

#27663 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

Haris.ba wrote: 30/08/2023 13:54
So What! wrote: 30/08/2023 13:51 Dobro, zbog pet shopping centara, režite brzu cestu, treba tako i na ostalim dionicama, da npr autoputeve tamo kod restorana s janjetinom isto spustimo na kružne tokove, jer bolje da propadne selo, nego običaj.
Imaju ljudi pravo da traze sta hoce.

Imas primjer Nemile petlje ili Mostarsko raskrsce.

Debili na kraju ispadose oni sto nisu nista trazili vec dali autoput da prodje.
za nemilu se još ništa ne zna, a mostarsko raskršće jeste kino ali ni tu ne znamo kako će na kraju ispasti
mada naravno, nikome nije zabranjeno da nešto traži. evo ja jutros tražio od šefa 7 dana slobodno :roll: :shock: :mrgreen:
delina

#27664 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by delina »

So What! wrote: 30/08/2023 13:51

Dobro, zbog pet shopping centara, režite brzu cestu, treba tako i na ostalim dionicama, da npr autoputeve tamo kod restorana s janjetinom isto spustimo na kružne tokove, jer bolje da propadne selo, nego običaj.
Ja sam citirao, ali se donekle i slažem, jer ne vidim koristi od brze ceste ako će bukvalno podijeliti homogenu poslovnu zonu na dva dijela, plus još neka jako bitna naselja realno udaljiti od matičnog grada. Brza cesta nije smisao sama sebi i oni imaju legitimno pravo da to traže i obrazlože, a Autoceste nemaju legitimno pravo da izgradnju odgađaju unedogled, to je prava opstrukcija...
Haris.ba

#27665 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

RJ57 wrote: 30/08/2023 13:58

za nemilu se još ništa ne zna, a mostarsko raskršće jeste kino ali ni tu ne znamo kako će na kraju ispasti
mada naravno, nikome nije zabranjeno da nešto traži. evo ja jutros tražio od šefa 7 dana slobodno :roll: :shock: :mrgreen:
Neko zajedljiv bi napisao kad Bosnjo trazi ne moze, ali kad neko drugi....moze.
delina wrote: 30/08/2023 13:59

Ja sam citirao, ali se donekle i slažem, jer ne vidim koristi od brze ceste ako će bukvalno podijeliti homogenu poslovnu zonu na dva dijela, plus još neka jako bitna naselja realno udaljiti od matičnog grada. Brza cesta nije smisao sama sebi i oni imaju legitimno pravo da to traže i obrazlože, a Autoceste nemaju legitimno pravo da izgradnju odgađaju unedogled, to je prava opstrukcija...
Cesta nije uopce morala da prolazi kroz poslovnu zonu.

Brza cesta je mogla da prodje obodom naselja. Ostala bi stara magistrala kroz poslovnu zonu.

Ali, kad imas bitnije od bitnih, mogu da navuku trasu gdje zele.
RJ57

#27666 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

Haris.ba wrote: 30/08/2023 14:00
RJ57 wrote: 30/08/2023 13:58

Neko zajedljiv bi napisao kad Bosnjo trazi ne moze, ali kad neko drugi....moze.
kod mene nažalost istina :sad:
delina

#27667 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by delina »

Haris.ba wrote: 30/08/2023 14:00
Cesta nije uopce morala da prolazi kroz poslovnu zonu.

Brza cesta je mogla da prodje obodom naselja. Ostala bi stara magistrala kroz poslovnu zonu.

Ali, kad imas bitnije od bitnih, mogu da navuku trasu gdje zele.
S ovim se slažem, za brzu cestu je najbolje da je zaobišla poslovnu zonu i svi sretni, pa mislim i Vitežani...
Ali mi je svejedno licemjerno da branitelji struke budu ovi (vi) iz JP, a neki dan gledam kako se tamo svake godine mrče stotine miliona, bar kako nam premijer prezentira.
Ozimician

#27668 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

Nije to istina sto pricas, pravi razlog je bio taj jer HDZ tada nije bio dio Vlade FBIH.

Bijedic jeste bio dobar, ali ga natjerase iz SDP-a.
Ozimician

#27669 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

delina wrote: 30/08/2023 13:45
So What! wrote: 30/08/2023 11:21

hajd' dobro si nam razjasnio da je zapravo HDZ kriv za sve, svakom SDA-ovcu suze su na oči krenule na ovakav spin...

Cujes li ti sebe sta pricas?

I ja da sam privrednik iz Viteza, isto bih tako razmisljao. Cak je i rjecnik prikladan takvima.

Brza cesta je trebala u sirokom luku zaobici "poslovnu zonu" da bi se zvala brza cesta, kakvi kruzni tokovi, kakvi bakraci.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#27670 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izvrsni direktor »

nineinchnails wrote: 30/08/2023 09:20 Bolje da su brzu cestu pravili. Lakse i brze bi se to uradilo. Ovako voziti 100 km/h oko Tarcina i gdje god ima tunel, nema smisla.
Da, vidimo na primjeru gradnje brze ceste kroz srednju bosnu kako to lako i brzo ide.
Image
donnie_darko

#27671 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by donnie_darko »

U pravu je So What za hdz. Evo danas su vlast, cak stavise imaju strasne pozicije i moc, i opet opstruiraju izgradnju cesta iz nekog razloga. Borba je sa opcinom Zepce da se zavrsi sva papirologija za projekat autoceste - Zepcu bi najvise doprinjela ta AC ali iz nekog razloga, kao da ne zele da bude izgradjen. Zasto? Meni to ne ide u glavu.

Jedan razlog koji vidim moze biti da ne zele nista da urade dok im se ne obeca da ce "hering" raditi tu trasu.
Drugi u koji ne zelim da vjerujem je taj da su jednostavno dusmani ove zemlje i apsolutno nikakav napredak iste im nije u cilju. Ne zelim da vjerujem u ovo ali je jako moguce..
Ozimician

#27672 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

donnie_darko wrote: 30/08/2023 14:43 U pravu je So What za hdz. Evo danas su vlast, cak stavise imaju strasne pozicije i moc, i opet opstruiraju izgradnju cesta iz nekog razloga. Borba je sa opcinom Zepce da se zavrsi sva papirologija za projekat autoceste - Zepcu bi najvise doprinjela ta AC ali iz nekog razloga, kao da ne zele da bude izgradjen. Zasto? Meni to ne ide u glavu.

Jedan razlog koji vidim moze biti da ne zele nista da urade dok im se ne obeca da ce "hering" raditi tu trasu.
Drugi u koji ne zelim da vjerujem je taj da su jednostavno dusmani ove zemlje i apsolutno nikakav napredak iste im nije u cilju. Ne zelim da vjerujem u ovo ali je jako moguce..
Problem je isti bio i sa opcinom Usora, mislim da je opcina Tesanj zavrsila papirologiju nekoliko godina ranije i to za nekoliko puta veci broj parcela i objekata.
Thorgerson

#27673 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Thorgerson »

Ma kakve bolan 2033. Pa to bi bilo top da se do tad izgradi.

Prenj je minimalno sam 6 godina. I to bez problema. A kad smo ista izgradili u roku i bez problema?

To je dakle vec 2030. Godina.

Obzirom da se paralelno sigurno nece raditi ostatak lotova, dodaj jos 10 godina za ostale dionice. Dodaj kasnjenja. Jebadu. Blokade. Dodik. Covic.

Ja sam vec pisao ranije. Moja procjena je da ga necemo nikada kompletirati. Nazalost.

Da se htjelo to zavrsiti. Zavrsilo bi se. Uzmes kredit i gotovo. Ako hoces vec to da gradis i zavrsis s tim.

Umjesto da je to uradjemo 2005 godine kad se to moglo uraditi za 3 do 4mlrd KM. Sad ce nas kostati 13 ili 14 mlrd KM. I niko nece za to odgovarati.
So What!

#27674 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

donnie_darko wrote: 30/08/2023 14:43 U pravu je So What za hdz. Evo danas su vlast, cak stavise imaju strasne pozicije i moc, i opet opstruiraju izgradnju cesta iz nekog razloga. Borba je sa opcinom Zepce da se zavrsi sva papirologija za projekat autoceste - Zepcu bi najvise doprinjela ta AC ali iz nekog razloga, kao da ne zele da bude izgradjen. Zasto? Meni to ne ide u glavu.

Da uđe u zapisnik da se i SDA ultimativno zajebavao, dosta iz jednostavne potkapacitiranosti kadrova da prepoznaju važnost autoputa, jer vjerovatno nisu vidjeli toliki kapacitet da se kupuju glasači. Njihovi glasači su pretežno u ruralnim područjima, tako da je u 2023. ostalo vrlo malo sela bez asfalta ili rasvjete, jer to dobiva izbore, poznavajući da prosječan stanovnik BiH ne migrira tako često i samim time njegova potreba za kretanjem je više periodične i lokalne prirode, tako da mu autoput nije nešto što ga impresionira, dok asfalt pred kućom itekako može da ga impresionira.

Drugi razlog zašto su učesnici jer su i oni kao i HDZ-ovci, povremeno znali da zbog sitnog interesa lokalne zajednice blokiraju neke projekte. Prije 15 godina je mijenjana pozicija mosta Počitelj jer prethodna pozicija bi uništila Počitelj, sada davno je to bilo, da pronalazim članke iz tog perioda, da se prisjetimo šta se sve tu dešavalo.

Treći razlog je naravno pohlepa, tenderisanje i opet sitan interes pojedinaca.

I sve navedeno stoji, s tim što je tu u slučaju HDZ-ovaca još gore.
Ozimician

#27675 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

Thorgerson wrote: 30/08/2023 15:09
Da se htjelo to zavrsiti. Zavrsilo bi se. Uzmes kredit i gotovo. Ako hoces vec to da gradis i zavrsis s tim.

Umjesto da je to uradjemo 2005 godine kad se to moglo uraditi za 3 do 4mlrd KM. Sad ce nas kostati 13 ili 14 mlrd KM. I niko nece za to odgovarati.
Lijepo je to, samo nije bas da postoje banke koje bi dale odjednom toliki iznos kredita.

Sjecate li se natezanja ERDB u vezi podizanja akciza, trazili su podizanje akciza kao garant za buduce kredite (to su ovi projekti koji se sada grade).
Post Reply