Sto se koncesije tice, sve zavisi kakav ugovor se potpise sa koncesionarom. Na kraju uvijek ispadne povoljnije da drzava sama gradi (dugorocno) - barem u ovim prakticnim primjerima iz okruzenja. Pogledaj Zagreb-Macelj, dok je ravnice, uradjen je dobro, cim krene da se penje u brda, spadne na nivo magistrale, svaki tunel duzi od 200m - samo jedna cijev izgradjena - i nema naznaka da ce se dalje graditi. Eh sad zamisli koncesionara u BH brdima, nece da moze.RJ57 wrote: ↑29/08/2023 12:39 u principu se slažem s tobom. dodao bih samo da je, barem po meni, bolje imati dionicu pod koncesijom nego voziti kozjim stazama ili morati u mostar kroz jablanicu. osim naravno ako je glavni razlog puta janjetina
apropo poređenja sa austrijom, to nije baš najbolji izbortirol ima vezu sa ostatkom austrije autoputom kroz njemačku što je u vrijeme šengena isto ko kroz svoju zemlju pa makar oni trenutno nešto kofol i kontorlisali na granicama. meni je veće iznenađenje da im ne pada napamet da naprave drugu cijev kroz arlberg (karavanke se barem rade) a napravili su egzibicije tipa provlačenja nakog ekološkog tunela od 10km ispod graca ili ova dva tunela od po 30km koja trenutno kopaju za željeznicu. elem njihovi razlozi su neuporedivi sa našima
Austriju sam stavio kao primjer ultra-bogate zemlje koja je prije skoro 100 god. krenula u izgradnju autoputeva, a ima problema sa terenom (slicnih nasim), pa i jedna takva uredjena i bogata (oduvijek) zemlja ima odredjene probleme u cestogradnji i povezivanju.