A odvajanje statusa nezaposlenih od onih koji samo hoce zdravstvo kao ideja kako ti se cini?n+1 wrote: ↑28/08/2023 20:18Malo manje od polovine ljudi koji su na birou već rade u sivoj ekonomiji ili ne žele uopće da rade. Tako da je broj velik, ali ne baš tako velik kao što članak sugerira._BataZiv_0809 wrote: ↑28/08/2023 17:35 https://www.klix.ba/biznis/privreda/dvi ... /230828133
@n+1 misljenje?
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3701 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
- Haris.ba
#3702 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ako ovo odvoje, Delicu spomenik na trgu. Pored Stetinog.
-
Hakiz
#3703 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Bez obaveze Zavoda da spaja poslodavce sa nezaposlenima?
-
markopd
#3704 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Koje crne poslodavce da spajaju sa nezaposlenima...Na biro po radnike dolaze jedino okorjeli robovlasnici koji i dalje misle da je plata od 900 KM i jedan slobodan dan u sedmici beneficija.Kolegica koja radi u Zavodu kaže da su im takvi redovne mušterije,pogotovo vlasnici ugostiteljskih objekata koji kako ona kaže postaju vrlo agresivni i bijesni iz razloga što više ne mogu mijenjati radnike ko čarape i (ne)plaćati ih mizerno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- ZoomZoomKiwi
#3706 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ih, da je Džamonja živ 
- Ozimician
-
Hakiz
#3708 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ako će se urediti sistem tako da na Zavodu ne mogu biti oni koji negdje već rade ilegalno i prijavljeni su samo zbog zdravstvenog, to jeste, ako će ljudi morati u Zavod donositi dokaze da ktivno traže posao, Zavod bi morao imati obavezu da nezaposlenima traži posao.markopd wrote: ↑28/08/2023 22:13Koje crne poslodavce da spajaju sa nezaposlenima...Na biro po radnike dolaze jedino okorjeli robovlasnici koji i dalje misle da je plata od 900 KM i jedan slobodan dan u sedmici beneficija.Kolegica koja radi u Zavodu kaže da su im takvi redovne mušterije,pogotovo vlasnici ugostiteljskih objekata koji kako ona kaže postaju vrlo agresivni i bijesni iz razloga što više ne mogu mijenjati radnike ko čarape i (ne)plaćati ih mizerno.
U stvari, Zavod bi smio sa zdravstvenog skinuti samo one nezaposlene koji bez opravdanja odbiju tri ili 5 poslova koje im je Zavod našao. Ne da nezaposleni mora donositi odbijenice od poslodavaca koje je sam pronašao da bi ostao na zdravstvenom.
To jeste, Zavod bi morao raditi svoj posao.
Tek tada bi bilo pošteno "odvajanje zbog kojeg bi Deliću trebalo dići spomenik".
A poštenju se nije nadati.
- Ozimician
#3709 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Tako je u svim normalnim zemljama, odbiješ 3 ponuđena posla (bez obzira na spremu), gubiš pravo na zdravstveno. U Njemačkoj je zdravstveno obavezno i ako si nezaposlen, a nemaš pravo na zdravstveno, moraš sam sebi uplaćivati ca. 150€ mjesečno zdravstveno.Hakiz wrote: ↑28/08/2023 22:24Ako će se urediti sistem tako da na Zavodu ne mogu biti oni koji negdje već rade ilegalno i prijavljeni su samo zbog zdravstvenog, to jeste, ako će ljudi morati u Zavod donositi dokaze da ktivno traže posao, Zavod bi morao imati obavezu da nezaposlenima traži posao.markopd wrote: ↑28/08/2023 22:13
Koje crne poslodavce da spajaju sa nezaposlenima...Na biro po radnike dolaze jedino okorjeli robovlasnici koji i dalje misle da je plata od 900 KM i jedan slobodan dan u sedmici beneficija.Kolegica koja radi u Zavodu kaže da su im takvi redovne mušterije,pogotovo vlasnici ugostiteljskih objekata koji kako ona kaže postaju vrlo agresivni i bijesni iz razloga što više ne mogu mijenjati radnike ko čarape i (ne)plaćati ih mizerno.
U stvari, Zavod bi smio sa zdravstvenog skinuti samo one nezaposlene koji bez opravdanja odbiju tri ili 5 poslova koje im je Zavod našao. Ne da nezaposleni mora donositi odbijenice od poslodavaca koje je sam pronašao da bi ostao na zdravstvenom.
Tek tada bi bilo pošteno "odvajanje zbog kojeg bi Deliću trebalo dići spomenik".
Ja lično sam upoznao čovjeka koji ima firmu u Crnoj Gori, a u BIH se vodi kao nezaposleni i redovno se javlja na biro da ostvaruje pravo na zdravstveno.
Samo kod nas je normalno da neko ko nije zaposlen, ima pravo na zdravstveno od države, a usput vozi auto od 50 000 KM.
Eh sad, poznavajući trenutnu situaciju, samo kad bi statistički odvojili stvarno nezaposlene i one koji su tu zbog zdravstva - bio bi to veliki korak naprijed. Recimo i kad neki strani investitor dolazi da uloži novac, on draži službene podatke sa biroa, i na papiru ima dosta radnika sa spremom koja mu treba, kad raspiše konkurs - niko se ne javlja.
- Haris.ba
#3710 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To sve treba razmontirati.
Svako dijete drzavljanin treba imati besplatno zdravstveno. A, ne vezano za roditelja.
Svaki bracni drug sa statusom roditelja odgajatelja treba da ima zdravstveno.
Svako sa nekom invalidnosti ili oboljenjem koje onemogucava da radi treba da ima zdravstveno bez ikakvih uslovljavanja.
Treba sto vise slojeva drustva koji se nece zaposliti i vise na birou radi zdravstvenog ukljuciti u zdravstveni sistem.
A, onda moze da se gubi zdravstveno ako ne trazis posao.
Svako dijete drzavljanin treba imati besplatno zdravstveno. A, ne vezano za roditelja.
Svaki bracni drug sa statusom roditelja odgajatelja treba da ima zdravstveno.
Svako sa nekom invalidnosti ili oboljenjem koje onemogucava da radi treba da ima zdravstveno bez ikakvih uslovljavanja.
Treba sto vise slojeva drustva koji se nece zaposliti i vise na birou radi zdravstvenog ukljuciti u zdravstveni sistem.
A, onda moze da se gubi zdravstveno ako ne trazis posao.
Last edited by Haris.ba on 28/08/2023 22:40, edited 1 time in total.
-
Osmi Socrates
#3711 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kojem idiotu pade napamet da povezuje zaposlenost sa zdravstvenim?
Ili je to neko dodatno zdravstveno na osnovno zdravstveno?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#3712 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A jako zdravstvo u pm, za svaki ozbiljan pregled opet moraš privatniku otić
-
Osmi Socrates
#3713 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa nije važno. Pričamo o ljudima koji možda ne mogu priuštiti privatnika. Neka imaju bar osnovno zdravstveno.
- Haris.ba
#3714 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma to vuce korjene od uspostave javnoga zdravstva u Evropi.Osmi Socrates wrote: ↑28/08/2023 22:39 Kojem idiotu pade napamet da povezuje zaposlenost sa zdravstvenim?
Jos, komunistima ideoloski to odgovaralo. Ko radi, taj jede ideologija.
Pa bilo perioda kad si morao da radis, jer rad oslobadja.
Javno tužilaštvo BiH je u analizi iz 1950. godine ustanovilo kako su seljaci u mjesnom području Osinje, srez Derventa, noću kupljeni i pod prijetnjom puškom tjerani na rad, a ako bi kojim slučajem omladinci utekli zatvarali bi njihove roditelje i po nekoliko dana ih držali “u mračnim tavanima”. U mjesnom području Suho Polje, srez Bijeljina, predstavnici lokalne vlasti uhapsili su znatan broj seljaka i nekoliko ih dana držali u štalama, zajedno sa stokom, jer se nisu odazivali na rad. U izvještaju Stojana Stevanovića od 25. septembra 1950. godine, naveden je zanimljiv slučaj koji se desio u mjesnom području Hrgovi, srez Gradačac, gdje su predsjednik i sekretar mjesnog narodnog odbora noću upali u kuću Mujučić Sulejmana, koji je imao 4 djece i 38 dunuma zemlje koju je sam obrađivao. Oni su ga tjerali na rad, pri čemu su ga tukli prijeteći mu pištoljem, a prije su na noć također dolazili, pretresali mu kuću, i pošto ga nisu pronašli, prijetili su njegovoj supruzi da će nju goniti na rad ako ne pronađe muža ili će je ubiti.
Last edited by Haris.ba on 28/08/2023 22:49, edited 1 time in total.
- Ozimician
#3715 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Za pregled da, ali čim je "ležanje" u pitanju, nema takvih privatnika u BIH, tj. možda bi i bilo da neko u BIH to sebi može priuštiti.
Vidjet ćemo sa ASA bolnicom šta će biti, ali bez ugovora za državnim zdravstvenim mislim da nemaju šanse da budu rentabilni.
- PreWiBa
#3716 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ama znam, ali je smiješno sada još ljude i zbog toga zezati.Osmi Socrates wrote: ↑28/08/2023 22:41 Pa nije važno. Pričamo o ljudima koji možda ne mogu priuštiti privatnika. Neka imaju bar osnovno zdravstveno.
U svim normalnim zemljama imaš naknadu za nezaposlene, prekvalifikacije, zdravstvo je ono najbazalnije što ti se da.
A za to sada žele da ucjenuju narod.
I ne, u Njemačkoj se ne ukida zdravstveno osiguranje ako odbiješ posao. Ukida se naknada za nezaposlene na period od par mjeseci, ali ne i zdravstveno osiguranje.
Ovo što ovi hoće je ustvari light verzija američkog sistema.
- n+1
#3717 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zavisi od toga koja bi pravila stupila na snagu nakon tog odvajanja. Koliko znam, zasad nema konkretnih prijedloga, samo sve glasnija priča da će se takvo odvajanje i desiti. Argument koji ministar navodi u članku je ublehaški: moramo odvojiti da bismo znali koliko je ljudi stvarno nezaposleno. S obzirom da se nezaposlenost mjeri po metodologiji koja nema veze sa biroom, mi već znamo kolika je stvarna nezaposlenost._BataZiv_0809 wrote: ↑28/08/2023 21:27A odvajanje statusa nezaposlenih od onih koji samo hoce zdravstvo kao ideja kako ti se cini?
Uostalom, Zavod i ne treba da se bavi mjerenjem nezaposlenosti, nego spajanjem radnika i poslodavaca, što apsolutno ne čine, pa je ovdje pravo pitanje, ustvari, da li nama Zavod treba, a ne da li nezaposlenima zdravstveno treba.
-
Hakiz
#3718 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nisi me razumio.Ozimician wrote: ↑28/08/2023 22:31Tako je u svim normalnim zemljama, odbiješ 3 ponuđena posla (bez obzira na spremu), gubiš pravo na zdravstveno. U Njemačkoj je zdravstveno obavezno i ako si nezaposlen, a nemaš pravo na zdravstveno, moraš sam sebi uplaćivati ca. 150€ mjesečno zdravstveno.Hakiz wrote: ↑28/08/2023 22:24
Ako će se urediti sistem tako da na Zavodu ne mogu biti oni koji negdje već rade ilegalno i prijavljeni su samo zbog zdravstvenog, to jeste, ako će ljudi morati u Zavod donositi dokaze da ktivno traže posao, Zavod bi morao imati obavezu da nezaposlenima traži posao.
Ja lično sam upoznao čovjeka koji ima firmu u Crnoj Gori, a u BIH se vodi kao nezaposleni i redovno se javlja na biro da ostvaruje pravo na zdravstveno.
Samo kod nas je normalno da neko ko nije zaposlen, ima pravo na zdravstveno od države, a usput vozi auto od 50 000 KM.![]()
Poenta je u tome da ti Zavod mora naći ta tri posla koja ako odbiješ gubiš zdravstveno. I da Zavod ne može da te skine ako si poslove odbio zato što ti poslodavac nudi robovske uslove.
Ne da ti moraš svaka tri mjeseca Zavodu dokazivati da si sam tražio posao.
U suštini, prije sistema po kojem za tri odbijena posla gubiš zdravstveno, prvio se mora imati sistem u kojem poslodavci kao osnovni minimum pošteno daju ono šta Zakon o radu i Kolektivni ugovor propisuju, dakle da je broj poslodavaca koji to izigravaju, "robovlasnika", na nivou statističke greške, a zatim da Zavod aktivno radi u spajanju nezasposlenih i poslodavaca, to jeste da ti Zavod traži posao među ponudama koje ima od poslodavaca, nebitno da li ga sam sebi tražiš mimo Zavoda. Moraju i poslodavci obavezno tražiti uposlenike preko Zavoda, iako imaju pravo tražiti ih i mimo zavoda. To jeste, ako je poslodavac uposlio nekoga, a da Zavodu nije iskazao potrebu za radnikom, poslodavac mora biti kažnjen. Poslodavac može mimo Zavoda nekoga zaposliti, ali samo ako je i u Zavodu tražio radnika.
A to je misaona imenica.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Haris.ba
#3720 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A zar nije najjed ostavnije ukinuti konacno taj zavod koji sluzi nicemu?
- PreWiBa
#3721 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne razumijem, šta je poenta?_BataZiv_0809 wrote: ↑28/08/2023 22:50Pa i to malo sto ga ima finansiramo mi koji smo ovdje iz svojih plata.
@n+1![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3722 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da nisi prava adresa da upucujes takve ocjene.sehohari wrote: ↑28/08/2023 22:51Ne razumijem, šta je poenta?_BataZiv_0809 wrote: ↑28/08/2023 22:50
Pa i to malo sto ga ima finansiramo mi koji smo ovdje iz svojih plata.
@n+1![]()
-
Osmi Socrates
#3723 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Meni Zavod za Zapošljavanje i inače zvuči kao apsurd, samo po imenu sudeći.
- PreWiBa
#3724 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa, jadno je.
I sada država i sa to malo jada želi da ocjenuje siromašan narod da radi kod robovlasnika za 500-600 maraka.
Nije to nikakva ocjena, već objektivno sagledanje situacije.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor