Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kakva kupovina, ko to jos kupuje u tim godinama nekretninu.
Moze se osamostaliti i bez kupovine. I ja sam pod kiriju otisao i jos sam pod kirijom.
Al to vrijeme sa 20 godina imati svoj stan i uzivati ne bi nikada zamjenio. Sto se ono kaze kada bi zidovi znali pricati…
Eh tu i jeste tvoj zajeb u životu.
Da si te pare koje si bacao na kiriju skupljao i stavio za polog za kupovinu stana, sad bi već imao barem pola otplaćenog stana.
Ovako nakon skoro 20 god. staža i dalje živiš u tuđem, radite i ti i žena na natprosječnim pozicijama i platama i dalje plaćate kiriju, nemate šanse da kupite stan u gradu u kojem živite.
@Didier
Pa nije da nemamo sanse, negi ne zelimo da se stiscemo, vise zena nego ja recimo.
Recimo da vise vrijednuje putovanja od nekretnine u Minehnu.
A i ja nikada ne bi zamjenio vrijeme od 20te do 32 dok se nisam ozenio a zivio sam .
elcaliente wrote: ↑27/08/2023 17:23
Moze se osamostaliti i bez kupovine. I ja sam pod kiriju otisao i jos sam pod kirijom.
Al to vrijeme sa 20 godina imati svoj stan i uzivati ne bi nikada zamjenio. Sto se ono kaze kada bi zidovi znali pricati…
Uzeti stanovati pod kirijom ne može se nikako nazvati osamostaljenjem.Taj opet zavisi od gazde tj. vlasnika stana.
Kako zavisis od vlasnika odnosno od firme od koje stan izdajes?
Nisi shvatio sta sam napisala.
Kazem 30 godina nakon rata kao vremenskom periodu.
A ti nisi samostalan, ti si pod kirijom i to nije tvoj stan. Drugo je ako tebi odgovara taj stil zivota sada, jer nisi dovoljno platezno ozbiljan niti mocan da imas 100% svoje. Samo si ubijedjen u suprotno.
Po mom misljenju si samostalniji i opusteniji ako nemas svoju nekretninu. Selis se kada hoces, mjenjas dijelove grada kada hoces, kada se nesto pokvari u stanu samo nazoves da poprave.
U Njemačkoj je sasvim normalno živjeti cijeli život pod kirijom, pogotovo u urbanim centrima.
Ako je u Njemackoj sasvim normalan taj oblik zivota, ne znaci da je ujedno ispravan i dugorocno povoljan. Zavisi i od drugih uticajnih faktora. Ali ne mozemo da iskljucivo smatrati 100% ispravnim i prihvatljivim samo zato jer je oblik zivota u Njemackoj. Mozda da postoje druge okolnosti u sistemu, bi ljudi voljeli i prihvatljivije bi im bilo nesto drugo. Nesto kao otprilike kad u Americi su sve nekakve montazne kuce sklepane, a nisu zidane kao kod nas...itd...
Za 20 godina ce u BiH biti podpuno normalno da vecina u gradu zivi pod kirijom. BiH uvjek malo kasni za svjetskim trendovima.
Po mom misljenju si samostalniji i opusteniji ako nemas svoju nekretninu. Selis se kada hoces, mjenjas dijelove grada kada hoces, kada se nesto pokvari u stanu samo nazoves da poprave.
Samostalan i opusten mozes biti i u licnoj nekretnini, ali to je do osobe. Kada se nesto pokvari svakako ces zvati majstora da popraavi ukoliko nisi potkovan da to sam izvedes,ili popravis sam. Za neke stvari treba imati neku opstu kulturu a ne biti ogranicen kao kutija od sibica.
Osim selidbe kada ti hoces, mozes se seliti i kada stanodavac hoce.
Znaju, ali ne mogu odlucivati u ime nekoga i nametati svoje misljenje. Ok je dati savjet, ali vrsiti pritisak nije ok, puno je mogucih razloga zasto neko ne zeli da ide i to je njegovo pravo, kao i onoga ko odluci da ide gdje nije ok da roditelji sprjecavaju iz svojih sebicnih interesa, ko ce se brinuti o njima na primjer i slicno.
Svaka odrasla osoba za sebe donosi odluku za sebe, procijeni sve dobro i lose i vidi gdje ce biti vise zadovoljna i sretna. Vec sam navodio primjere ljudi koji bas i nisu sretni vani. Ne svi i to ne znaci da je ovdje bolje nego tamo, ali ne nadju svi vani ono sto traze.
Roditelji zele najbolje za djecu. Vjerovatnoca je puno veca da ce ti biti bolje vani nego u bih. Roditelji ce nametati, praviti pritisak ili odlucivati u toj mjeri u kojoj je odgoj drugaciji.
Neki pustaju djeci da biraju, neki ne daju djeci da idu, neki tjeraju djecu.
Govoriti sa strane sta roditelji mogu ili ne mogu je glupo.
To sto zele ne znaci da znaju sta je stvarno bolje za njih.
Ne govorim sta mogu nego sta bi trebali, a to je imati postovanje prema zeljama i potrebama svoje djece i ne nametati nista. Ok savjet, ali ne nametanje.
Samostalan i opusten mozes biti i u licnoj nekretnini, ali to je do osobe. Kada se nesto pokvari svakako ces zvati majstora da popraavi ukoliko nisi potkovan da to sam izvedes,ili popravis sam. Za neke stvari treba imati neku opstu kulturu a ne biti ogranicen kao kutija od sibica.
Osim selidbe kada ti hoces, mozes se seliti i kada stanodavac hoce.
Samo sto u iznajmljenom stanu ne placas majstora.
Rijeti su slucajevi da ti firma od koje si iznajmio stan da otakz. Sve i svemu za 20 godina ce u BiH u gradovima vecina zivjeti po kirijom, takav je trend.
Ja znam lično jedan primjer, gdje je momak radio u policiji u BIH (dakle radi i sad) i roditelji mu svaki dan govorili što ne ide vani, svi odoše, snašli se, samo ti ostao, eto šta ti fali na aerodromu da radiš u Minhenu, posao te čeka, sve top.
I bukvalno svaki dan tako.
Dok momku nije pukao film i rekao im: - Šta hoćete više od mene ? Ako vam smetam u kući, ja ću se iseliti, naći ću sebi stan i nećemo se više gledati.
Eh tek tad su roditelji popustili.
kaze: ako nastavite tako ja cu se naljutit i skinut vam se s grbace!!
vjerujem da ga je na kraju zena odvojila od roditelj
Ja znam lično jedan primjer, gdje je momak radio u policiji u BIH (dakle radi i sad) i roditelji mu svaki dan govorili što ne ide vani, svi odoše, snašli se, samo ti ostao, eto šta ti fali na aerodromu da radiš u Minhenu, posao te čeka, sve top.
I bukvalno svaki dan tako.
Dok momku nije pukao film i rekao im: - Šta hoćete više od mene ? Ako vam smetam u kući, ja ću se iseliti, naći ću sebi stan i nećemo se više gledati.
Eh tek tad su roditelji popustili.
kaze: ako nastavite tako ja cu se naljutit i skinut vam se s grbace!!
vjerujem da ga je na kraju zena odvojila od roditelj
Pa dobro, problem je u tome što oni njega nisu tjerali da se osamostali, nego da ide vani. Velika razlika.
Kad je htio da se osamostali u istom , branili mu očito.
Covjek dok se ne osamostali nece nikad u potpunosti iskoristit svoj potencijal
Bez obzira da li to bila kirija ili rjesavanje stambenog pitanja kreditom
Sto prije to bolje
seno_bh wrote: ↑27/08/2023 20:22
Sto prije to bolje
To se slažem, ali eto ovo što vidim iz svoje okoline i dalje bolje prolaze ovi što se nisu osamostalili.
seno_bh wrote: ↑27/08/2023 20:22
Sto prije to bolje
To se slažem, ali eto ovo što vidim iz svoje okoline i dalje bolje prolaze ovi što se nisu osamostalili.
Stalno imaju neki backup, a ti moraš sam ovamo.
Mozda bolje prolaze u nekim slucajevima
Ali sto se tice donosenja odluka, slobode, iskustva i ranijeg dozrijevanja
Svako ko se osamostali sigurno je u prednosti
sehohari wrote: ↑26/08/2023 13:55
Ali imaš sada situaciju da bi mogao i biti šef odeljenja u nekoj klinici, ali bi za svoje roditelje opet bio manji od makovog zrna jer nisi otišao na bauštelu u Njemačkoj kao sin od komšije...
sehohari wrote: ↑27/08/2023 17:12
Evo, ja kada sam se iselio (silom prilika poprilično rano), bukvalno roditelji ne mogu bez mene, svaki drugi dan dolaze na kafu, nose stvari, svaki put kada bih bio u našem stanu govore mi da nije isto bez mene i tkd...
Nije ni toliko do bezpomoći djece koliko do emotivne veze roditelja prema djeci, koja je nekoliko puta jača nego u sjevernim zemljama.
Klasična pojava, ne samo na Balkanu (rjeđe u tim hladnim sjevernim zemljama čudnih ljudi).
S druge strane, takvi roditelji i nemaju zivota osim posla i djeteta.
Ti si im smisao i svrha zivota.
Nemaju hobija, nema zivota izvan posao-porodica relacije. Njihovo ja je prestalo da postoji tvojim rodenjem, a ako ga nisu imali izgradenog prije tvog rodenja tesko da ce nauciti da "žive" nakon tvog odlaska.
Postoji li ikakva studija ili bar zvanični stav nekih autoriteta iz te oblasti da (ranije) osamostavljivanje doprinosi zrelosti ličnosti?
tu je opet dilema kokoš ili jaje
sve moje lično iskustvo, kao i posmatranje troje bližnjih u 20 i 30im, govori da se malo promjena dogodi na taj način.
slično kao što se često spomene za nekadašnje služenje vojnog roka, niđe veze sa sazrijevanjem.
sehohari wrote: ↑27/08/2023 17:12
Evo, ja kada sam se iselio (silom prilika poprilično rano), bukvalno roditelji ne mogu bez mene, svaki drugi dan dolaze na kafu, nose stvari, svaki put kada bih bio u našem stanu govore mi da nije isto bez mene i tkd...
Nije ni toliko do bezpomoći djece koliko do emotivne veze roditelja prema djeci, koja je nekoliko puta jača nego u sjevernim zemljama.
Klasična pojava, ne samo na Balkanu (rjeđe u tim hladnim sjevernim zemljama čudnih ljudi).
S druge strane, takvi roditelji i nemaju zivota osim posla i djeteta.
Ti si im smisao i svrha zivota.
Nemaju hobija, nema zivota izvan posao-porodica relacije. Njihovo ja je prestalo da postoji tvojim rodenjem, a ako ga nisu imali izgradenog prije tvog rodenja tesko da ce nauciti da "žive" nakon tvog odlaska.
Dosta nasih ljudi isto tako zivi u brakovima kojima je jedina poveznica, djeca.
Sta sam se toga nagledao, ljudi vidis da se pate zajedno, pa to onda nadomjestaju viseci kod djece i pokusavajuci djeci ugoditi sto vise ( a djeca odrasli ljudi), umjesto da se posvete sebi i te neke godine iskoriste za masu drugih stvari za koje su bili uskraceni dok su djeca bila sa njima.
Ali ova Klix-ova reklama za njihov portal zapošljavanja najbolja do sada - ima posla ko hoće da traži.
Robovlasnici umjesto da drastično mijenjaju katastrofalne uslove rada i povećaju plate kako bi spasili i ovo malo omladine što održava privredu,oni vrše pritisak na Zavod da vrši pritisak na ljude koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih.Ovde se za par godina stvarno ne piše dobro ni državi ni robovlasnicima.
Ali ova Klix-ova reklama za njihov portal zapošljavanja najbolja do sada - ima posla ko hoće da traži.
Robovlasnici umjesto da drastično mijenjaju katastrofalne uslove rada i povećaju plate kako bi spasili i ovo malo omladine što održava privredu,oni vrše pritisak na Zavod da vrši pritisak na ljude koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih.Ovde se za par godina stvarno ne piše dobro ni državi ni robovlasnicima.
Kakav pritisak? Ima ljudi na zavodu koji jedva čekaju posao. Nije baš da ih iz Zavoda kandžijom tjeraju da rade. Telefoni ne zvone
Hakiz wrote: ↑28/08/2023 18:26
Kakav pritisak? Ima ljudi na zavodu koji jedva čekaju posao. Nije baš da ih iz Zavoda kandžijom tjeraju da rade. Telefoni ne zvone
Pritisak robovlasnika da nezaposleni pristanu raditi pod njihovim uslovima.Ima ljudi koji čekaju posao tačno,ali ne za 700-800 KM i 250h rada mjesečno.
Malo manje od polovine ljudi koji su na birou već rade u sivoj ekonomiji ili ne žele uopće da rade. Tako da je broj velik, ali ne baš tako velik kao što članak sugerira.