Na pitanje gdje rade nasi i sta rade nasi:
Brojke su Malo starije Ali bih rekao jos uvijek Koliko toliko aktuelne
Prema studiji Instituta za tržište rada i strukovna istraživanja, u periodu od 2016. do 2017. gotovo polovina (44 posto) zaposlenih koji su imigrirali preko pravila Zapadnog Balkana radila je u građevinarstvu. Još 13 posto našlo je posao u ugostiteljstvu, 11 posto u njezi i socijalnom Sektor.
Sve su ovo poslovi gdje bas gori, i gdje ce se uzeti ljudi koji iole imaju volje za radom,ako znas drzati cekic dovoljno si dobar za gradjevine.
Domaci nije da nece da rade recimo na gradjevini ili kao medicinsko osoblje jer je to posao nizeg sloja nego "nece" da rade uopste.
Ljudi imaju druge stvari na umu. Studiraju neke stvari Koje bih ja ukino,ili bih ih nazivao "studiji iz zajebancije i dosade" idu na putovanja po svijetu u satorima i sa ruksakom na ledjima, ili cesto rade Part time ili samo neben Job (ono do 520) eura neoporezivo.
Mogucnosti za napredak su tu, ko je voljan da se u pocetku Malo strpi i poradi na sebi, moze i vise nego pristojno da Zivi.
Ja kada Sam dosao u njemacku, nije postojao ni minimalac.
Prvi posao Mi je Bio placen 6,70 ili 7,60 po satu.Nije ni bitno jel jedno ili drugo Ali je Bio qrac od satnice.
Zadatak Mi je Bio da prosipam pivu koja je pred istek u kanalizaciju

Doduse nisam se dugo zadrzao tu, nakon cega Sam presao na drzavnu sisu sto bi se reklo i poceo raditi u drzavnoj firmi a nakon toga pokrenuo Sam svoj posao.
Firme se ovdje pocinju nadmetati ko ce radnicima dati bolje pocetne uslove.
Nedavno sam savjetovao jednu gradjevinsku firmu koja je zaposlila 10 ljudi iz istog mjesta u BIH, i kao Bonus im je dala Kombi da sa njim sve o trosku Firme mogu ici na odmore u Bosnu.
Rezime:
Pocetak je rutav ako dodjes kao hamburgerdzija u McD Ali uz Malo ili Malo vise volje i truda, moguce je napraviti finu pricu.
Uspjeti moze svako, Ali ne mogu svi