Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Osmi Socrates

#10126 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

konoplja wrote: 28/08/2023 00:07
Osmi Socrates wrote: 28/08/2023 00:05 Pretpostavljam, recimo, da bi trebali ukinuti i kalendar da bi bili sekularni.
Pa znaš da su radikali u Francuskoj mijenjali kalendar? Vjerujem više puta. :mrgreen:
Image
Dva puta čak.
I opet danas pomjeraju slobodne dane djeci u školi za Uskrs svake godine. :lol:
Postavlja se onda pitanje kako bi ljudi poslovali širom svijeta.

Ko nas jebe, ne trebamo više ni voditi račun o vremenu. :lol:

Al' važno je da smo sekularni kako su to zamislili radikali.
Alles-Tamam

#10127 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Na pitanje gdje rade nasi i sta rade nasi:
Brojke su Malo starije Ali bih rekao jos uvijek Koliko toliko aktuelne

Prema studiji Instituta za tržište rada i strukovna istraživanja, u periodu od 2016. do 2017. gotovo polovina (44 posto) zaposlenih koji su imigrirali preko pravila Zapadnog Balkana radila je u građevinarstvu. Još 13 posto našlo je posao u ugostiteljstvu, 11 posto u njezi i socijalnom Sektor.

Image
Image

Sve su ovo poslovi gdje bas gori, i gdje ce se uzeti ljudi koji iole imaju volje za radom,ako znas drzati cekic dovoljno si dobar za gradjevine.

Domaci nije da nece da rade recimo na gradjevini ili kao medicinsko osoblje jer je to posao nizeg sloja nego "nece" da rade uopste.

Ljudi imaju druge stvari na umu. Studiraju neke stvari Koje bih ja ukino,ili bih ih nazivao "studiji iz zajebancije i dosade" idu na putovanja po svijetu u satorima i sa ruksakom na ledjima, ili cesto rade Part time ili samo neben Job (ono do 520) eura neoporezivo.

Mogucnosti za napredak su tu, ko je voljan da se u pocetku Malo strpi i poradi na sebi, moze i vise nego pristojno da Zivi.

Ja kada Sam dosao u njemacku, nije postojao ni minimalac.
Prvi posao Mi je Bio placen 6,70 ili 7,60 po satu.Nije ni bitno jel jedno ili drugo Ali je Bio qrac od satnice.
Zadatak Mi je Bio da prosipam pivu koja je pred istek u kanalizaciju :-)
Doduse nisam se dugo zadrzao tu, nakon cega Sam presao na drzavnu sisu sto bi se reklo i poceo raditi u drzavnoj firmi a nakon toga pokrenuo Sam svoj posao.

Firme se ovdje pocinju nadmetati ko ce radnicima dati bolje pocetne uslove.
Nedavno sam savjetovao jednu gradjevinsku firmu koja je zaposlila 10 ljudi iz istog mjesta u BIH, i kao Bonus im je dala Kombi da sa njim sve o trosku Firme mogu ici na odmore u Bosnu.

Rezime:
Pocetak je rutav ako dodjes kao hamburgerdzija u McD Ali uz Malo ili Malo vise volje i truda, moguce je napraviti finu pricu.
Uspjeti moze svako, Ali ne mogu svi
8i23

#10128 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 8i23 »

https://mojabih.oslobodjenje.ba/mb/b-v- ... otici-1421
Većina prijatelja je otišla :D
Boli me činjenica što klincima ne mogu reći studirajte, tragajte za naukom jer kad vide nas kako preživljavamo, ni oni nemaju volje opravdano. :kiss:
Ozimician

#10129 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

8i23 wrote: 28/08/2023 02:08 https://mojabih.oslobodjenje.ba/mb/b-v- ... otici-1421
Boli me činjenica što klincima ne mogu reći studirajte, tragajte za naukom jer kad vide nas kako preživljavamo, ni oni nemaju volje opravdano. :kiss:
Ove price najvise mrzim, posebno zbog ovog dijela:
Svejedno je da li radite u Mostaru ili u Munchenu jer isti broj sati vam treba do kuće. Samo oni tamo poštuju naša zvanja i znanja, što ovdje teško da ćemo dočekati, bar u mojoj generaciji.
Sretno kraljice da radis u Njemackoj ili Austriji u struci kao magistar komunikologije.

Bio je isto tako prije godinu dana clanak kako neki politolog, predavao na 100 konkursa u BIH, nigdje nije primljen (predavao naravno samo na uhljebska mjesta) i sad ide u Njemacku gdje se znanje cijeni.

U nastavku teksta, ide da radi u starackom domu kao Pflegehilfe. :-)

Odlicno ti cijene znanje, nema sta.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#10130 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Ozimician wrote: 28/08/2023 07:58
8i23 wrote: 28/08/2023 02:08 https://mojabih.oslobodjenje.ba/mb/b-v- ... otici-1421
Svejedno je da li radite u Mostaru ili u Munchenu jer isti broj sati vam treba do kuće. Samo oni tamo poštuju naša zvanja i znanja, što ovdje teško da ćemo dočekati, bar u mojoj generaciji.
Sretno kraljice da radis u Njemackoj ili Austriji u struci kao magistar komunikologije.

Bio je isto tako prije godinu dana clanak kako neki politolog, predavao na 100 konkursa u BIH, nigdje nije primljen (predavao naravno samo na uhljebska mjesta) i sad ide u Njemacku gdje se znanje cijeni.

U nastavku teksta, ide da radi u starackom domu kao Pflegehilfe.
:-)

Sjecam se ovoga, i ovako je kada raja studira fakultete gdje se stancaju diplome. Naravno nije probao privatni sektor, jer jelte on ima fax i sad bi da radi za 1500 start umjesto 800 Keka. Druze moj, ako dobro ne oznojis ledja (da ne kazem sta drugo :D ), nisi "babin sin" kreces iz mulja, i penjes se. Dobra stvar je sto nize od mulja ne moze (uslovno receno, ne dao Bog bolesti).

I sad kao on eto kukao kako je predao za 100 konkursa, ma daj stari moj, be real. Prvo gledas realne opcije a onda dalje, isto kao da nije svjestan svoje realnosti i mjesta gdje zivi i kako stvari funkcionisu :D
Alles-Tamam

#10131 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

A sta je konkretno Problem sa preorjentacijom u poslovnom smislu?
Zavrsio si skolu za jedno, pokusao i nije uspjelo.
Sad je Opcija sta, da se roknes ili da pokusas nesto drugo?
n+1

#10132 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Niko nije napisao da postoji problem sa prekvalifikacijom. Ljudi poentiraju nešto sasvim drugo.
Bodkin

#10133 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 28/08/2023 07:58

U nastavku teksta, ide da radi u starackom domu kao Pflegehilfe. :-)

Jebote magistar komunikologije i politolologije. Nebitna zanimanja.

Od 1000 zanimanja i diploma, ne cijene 5 jer su nepotrebna na cijelom svijetu. Ostalih 995 si apsolutno vise cijenjen u EU. Moras biti idiot da to ne vidis.

Ostanak u bih ima svoje bolje strane al to definitivno nije cijenjenje znanja i vjestina. Vise se cijeni onaj sto ukrade milion jer se eto “snasao”
MarlboroGold

#10134 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MarlboroGold »

Ima ljudi koji i od doktora nakon min. 6 godina studiranja, a na birou su i nemaju trenutno posla, kažu ima posla uvijek očekujući da se ti ljudi trebaju baviti tesarskim, molerskim, stolarskim i drugim poslovima.
Ozimician

#10135 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 28/08/2023 09:51 Jebote magistar komunikologije i politolologije. Nebitna zanimanja.

Od 1000 zanimanja i diploma, ne cijene 5 jer su nepotrebna na cijelom svijetu. Ostalih 995 si apsolutno vise cijenjen u EU. Moras biti idiot da to ne vidis.

Ostanak u bih ima svoje bolje strane al to definitivno nije cijenjenje znanja i vjestina. Vise se cijeni onaj sto ukrade milion jer se eto “snasao”
Nisi ti mene shvatio, meni je to sve jasno.

Ono sto mi smeta jeste licemjerno pisanje "kako im u BIH niko ne cijeni znanje i struku" i "idu tamo gdje ce im to cijeniti".

Na kraju se ispostave da rade skroz lijevi posao koji nema veze s tom strukom, kao sto su i u BIH mogli raditi.
Ozimician

#10136 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

MarlboroGold wrote: 28/08/2023 09:52 Ima ljudi koji i od doktora nakon min. 6 godina studiranja, a na birou su i nemaju trenutno posla, kažu ima posla uvijek očekujući da se ti ljudi trebaju baviti tesarskim, molerskim, stolarskim i drugim poslovima.
Ovo je tacno, pisao sam ovo na temi "Ima ko hoce raditi".

Trenutno u Kantonu Sarajevo na birou imas oko 100 doktora medicine, 200 doktora stomatologije, 160 farmaceuta i 100 doktora veterine.
Inzenjera raznih profila takodjer stotine.

Izvor: https://szks.ba/wp-content/uploads/2023 ... t-2023.pdf

Ovi ljudi ne mogu raditi na crno pa da kazes da su prijavljeni na birou, a mlate na crno pare. Ovo je trenutna realnost visokoobrazovanog kadra u BIH.
Last edited by Ozimician on 28/08/2023 10:04, edited 1 time in total.
Bodkin

#10137 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 28/08/2023 09:55
Bodkin wrote: 28/08/2023 09:51 Jebote magistar komunikologije i politolologije. Nebitna zanimanja.

Ono sto mi smeta jeste licemjerno pisanje "kako im u BIH niko ne cijeni znanje i struku" i "idu tamo gdje ce im to cijeniti".

Na kraju se ispostave da rade skroz lijevi posao koji nema veze s tom strukom, kao sto su i u BIH mogli raditi.
Aha to mislis. Slazem se, u pravu si za takve mada smatram da su u debeloj manjini jer se ne cijeni ni znanje jacih diploma
Ozimician

#10138 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 28/08/2023 10:00

Aha to mislis. Slazem se, u pravu si za takve mada smatram da su u debeloj manjini jer se ne cijeni ni znanje jacih diploma
To svakako, eto iznio sam podatke sa biroa. Dakle uzasna situacija za ljude sa diplomama trenutno u BiH.
Tango556

#10139 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tango556 »

Ne volim ni ja tu pricu , iz moga iskustva a prosao sam BiH uzduz I popijeko poslom, ako si u svom fahu dobar , ti ces se naplatiti pa bilo to zanatlija ili doktor medicine.

Dobar glas daleko se cuje , ako si dobar majstor tebi svi idu , traze te , ako si dobar stomatolog svi te traze.

Mislim da je kod nas problem za prosjecne ljude ako nemaju "zaledjinu" , nemaju puno ni opcija.
Bloo
Globalna šefica

#10140 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Bodkin wrote: 28/08/2023 09:51 Od 1000 zanimanja i diploma, ne cijene 5 jer su nepotrebna na cijelom svijetu. Ostalih 995 si apsolutno vise cijenjen u EU. Moras biti idiot da to ne vidis.
Kojih to 5 nisu cijenjeni vanka a ni kod naSKe tj. koja su to nepotrebna zvanja po tvom misljenju?
Ozimician

#10141 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Tango556 wrote: 28/08/2023 10:17

Ne volim ni ja tu pricu , iz moga iskustva a prosao sam BiH uzduz I popijeko poslom, ako si u svom fahu dobar , ti ces se naplatiti pa bilo to zanatlija ili doktor medicine.

Dobar glas daleko se cuje , ako si dobar majstor tebi svi idu , traze te , ako si dobar stomatolog svi te traze.

Mislim da je kod nas problem za prosjecne ljude ako nemaju "zaledjinu" , nemaju puno ni opcija.
To svakako, ali problem je "bez zaledjine" i biti dobar, posebno u ovim fahovima gdje treba diploma, tj. kako postati dobar, ako nemas priliku ni da krenes odnekud i usavrsavas se. Konkurencija je prevelika, eto sad imas 200 stomatologa u KS na birou, prije 20-tak god. si imao toliko ukupno stomatologa u FBIH.

Tako da je svakako odlazak vani najpametnija opcija, cim prije, tim bolje. Dobit ces vise prilike za usavrsavanje i da pokazes koliko znas i vrijedis.
Bodkin

#10142 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Bloo wrote: 28/08/2023 10:20
Bodkin wrote: 28/08/2023 09:51 Od 1000 zanimanja i diploma, ne cijene 5 jer su nepotrebna na cijelom svijetu. Ostalih 995 si apsolutno vise cijenjen u EU. Moras biti idiot da to ne vidis.
Kojih to 5 nisu cijenjeni vanka a ni kod naSKe tj. koja su to nepotrebna zvanja po tvom misljenju?
Politolog je jedno. Problem kod nas je i sto nema kvota za zanimanja za koje nema posla u drzavi
Ozimician

#10143 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 28/08/2023 10:24
Bloo wrote: 28/08/2023 10:20

Politolog je jedno. Problem kod nas je i sto nema kvota za zanimanja za koje nema posla u drzavi
Po podacima sa biroa - skoro svako zanimanje je tako, neko manje, neko vise. Pa hajd sad budi pametan.
Bodkin

#10144 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 28/08/2023 10:25
Bodkin wrote: 28/08/2023 10:24

Po podacima sa biroa - skoro svako zanimanje je tako, neko manje, neko vise. Pa hajd sad budi pametan.
Razlika je u netacnim podacima. Koliko ljudi je na birou koji vec zive i rade u eu ali nisu odjavljeni? To je moja teorija zasto ima toliko deficitarnih zanimanja na birou.
Druga stvar, bilo bi dobro vidjeti statistiku koliko dugo odredjena zanimanja ostaju na birou. To je puno bitniji podatak.

Magistsr finansija i racunovodstva? Mjesec dana. Hortikulture? 2 godine
Bloo
Globalna šefica

#10145 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Bodkin wrote: 28/08/2023 10:24 Politolog je jedno. Problem kod nas je i sto nema kvota za zanimanja za koje nema posla u drzavi
PolitiCki korektan odgovor. :D
Mozda profesori filozofije/sociologije/etike? :D
Bodkin

#10146 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Bloo wrote: 28/08/2023 10:32
Bodkin wrote: 28/08/2023 10:24 Politolog je jedno. Problem kod nas je i sto nema kvota za zanimanja za koje nema posla u drzavi
Naravno, im not falling into that trap :D

Sve to i plus komunikologija, hortikulura, historija umjetnosti itd. I to sve jer se stancaju kadrovi na 20 univerziteta, a vecina koja zavrsi u drzavnoj sluzbi gdje se ta zanimanja mogu prodati imaju diplome sa tih nekih lijevih univerziteta
Ozimician

#10147 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 28/08/2023 10:31
Ozimician wrote: 28/08/2023 10:25

Razlika je u netacnim podacima. Koliko ljudi je na birou koji vec zive i rade u eu ali nisu odjavljeni? To je moja teorija zasto ima toliko deficitarnih zanimanja na birou.
Druga stvar, bilo bi dobro vidjeti statistiku koliko dugo odredjena zanimanja ostaju na birou. To je puno bitniji podatak.

Magistsr finansija i racunovodstva? Mjesec dana. Hortikulture? 2 godine
Moras se javljati licno na biro, ne znam koliko je sad rok, ali najdalje 3 mjeseca, tako da sumnjam da ce neko dolaziti svako malo iz inostranstva da se javlja na biro. Nek me neko ispravi ako grijesim.

Pogledaj i oglase za posao, procentualno jako malo ima oglasa za visokoobrazovane struke.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#10148 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

S druge strane, ako nekog natjeras na neko zanimanje za koje pojedinac uopste nema interesa, cemu to vodi? Kakvog ces radnika dobit? Sta imas od nemotivisanog studenta?
Zasto bi ja studirao nesto sto me ne zanima?
Ozimician

#10149 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 28/08/2023 10:41 S druge strane, ako nekog natjeras na neko zanimanje za koje pojedinac uopste nema interesa, cemu to vodi? Kakvog ces radnika dobit? Sta imas od nemotivisanog studenta?
Zasto bi ja studirao nesto sto me ne zanima?
Zanimljiva diskusija.

Ovo takodjer ima smisla, eh sad ako nisi spreman na kompromis, onda ne mozes kriviti drzavu, petog, desetog zasto ne mozes pronaci posao u struci, niko nema obaveze prema tebi. To nema nigdje u svijetu tako.

Ne znam kako je sad, ali u moje vrijeme je dosta potencijalnih studenata, koji su na oko bili dosta zagrijaniji za tu struku i posao od mene, jednostavno palo na prijemnom ispitu i nisu se upisali. Tj. bez obzira koliko je neko zagrijan za nesto, mozda nije kapacitet za to.
Bloo
Globalna šefica

#10150 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Bodkin wrote: 28/08/2023 10:40
Bloo wrote: 28/08/2023 10:32

Naravno, im not falling into that trap :D

Sve to i plus komunikologija, hortikulura, historija umjetnosti itd. I to sve jer se stancaju kadrovi na 20 univerziteta, a vecina koja zavrsi u drzavnoj sluzbi gdje se ta zanimanja mogu prodati imaju diplome sa tih nekih lijevih univerziteta
Za odredene fakultete/odsjeke je potrebno napraviti kvotu na drzavnom nivou. Ali naravno za to nema interesa.
Sve navedene profesije su potrebne, ali nam nije potrebno 100 komunikologa ako za njima nema potraznje.
I mass production je ekonomista ali kakvih (da ukljucujem i sarajevski EF u ovo)? Poluzavsen proizvod. Bice on na birou mjesec i naci ce posao pa kakvo god mu znanje bilo :D
Post Reply