SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Ozimician

#70051 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ozimician »

Ateista wrote: 24/08/2023 13:28
mali_balon wrote: 24/08/2023 12:29

Pa i ja mogu svasta nesta pa se ne ravnam po sebi nego kontam kako vecina....
Isto tako ti kontas da mozes a ima ih koji nece, ne mogu pa gaze trotoar....
Kako rekoh jebe nas sve cinjenica jer mislimo da se svi moraju nama prilagodjavati....
Dakle nisis sam i pravila je izmislo neko pametniji od nas obojice i tu su da se postuju bez obzira sta mi mi mislili o tome
Problem je sto su neka pravila nebulozna. Ja trebam da prelazim 8 traka plus sine da bih vozio 400m biciklistickom stazim u pravom smjeru a onda posto je vise nema vozicu pjesackom stazom normalno? Ne treba pretjerivati, kazem da imamo razvijenu mrezu staza pa ok, u trenutnoj situaciji je to besmisleno.
Najveci problem svih biciklista jeste u tome sto su to egocentrici koji smatraju da se svi ostali ucesnici u saobracaju moraju njima prilagodjavati, a oni ne moraju nikome.
Ateista

#70052 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

mali_balon wrote: 24/08/2023 13:58

Problem je sto su neka pravila nebulozna. Ja trebam da prelazim 8 traka plus sine da bih vozio 400m biciklistickom stazim u pravom smjeru a onda posto je vise nema vozicu pjesackom stazom normalno? Ne treba pretjerivati, kazem da imamo razvijenu mrezu staza pa ok, u trenutnoj situaciji je to besmisleno.
Sto ja ne bi na trotoar autom kad je guzva, ha ja...nebulozno da trotoar zjapi prazan kad se moze komotni autom vozi po njemu dovoljno je sirok

Da skratimo, jesi li ti kao biciklista ucesnik u saobracaju
Svi su ucesnici u saobracaju, pa cak i pjesaci.
Ateista

#70053 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Ozimician wrote: 24/08/2023 14:02

Najveci problem svih biciklista jeste u tome sto su to egocentrici koji smatraju da se svi ostali ucesnici u saobracaju moraju njima prilagodjavati, a oni ne moraju nikome.
Mozda si pomijesao sa romobilistima, njih ima dosta takvih, ne svi naravno. Ima i biciklista svakakvih, ali u prosjeku se osjeti puno veca saobracajna kultura kod biciklista generalno nego kod romobilista ali i pjesaka.
Kod biciklista su najveci izuzetak tinejdzeri koji se prave vazni, odrasli su uglavnom sasvim korektni, odrasli romobilisti u prosjeku divljaju kao da su tinejdzeri.
To je moje iskustvo.
darius_maximus

#70054 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

mali_balon wrote: 24/08/2023 12:29

Pa i ja mogu svasta nesta pa se ne ravnam po sebi nego kontam kako vecina....
Isto tako ti kontas da mozes a ima ih koji nece, ne mogu pa gaze trotoar....
Kako rekoh jebe nas sve cinjenica jer mislimo da se svi moraju nama prilagodjavati....
Dakle nisis sam i pravila je izmislo neko pametniji od nas obojice i tu su da se postuju bez obzira sta mi mi mislili o tome
Ovo ti je slippery slope, što bi rekli.
Svakome su neka pravila nebulozna.

Na primjer, prije se kod apoteke Dina moglo lijevo skrenuti prema Bosmalu preko mosta, pa su ukinuli.
I dan danas neki se provlače preko pješačkog da skrenu lijevo prema Bosmalu.

Prije se moglo skrenuti lijevo u ulicu Fetaha Bećirbegovića, kada ideš od kružnog u Buča Potoku.
Sada je to ukinuti, iako bruku ljudi to ne jebe ni pet posto.

Tako ti svako probere šta je njemu nebulozno i imaš što imaš.
Ovaj grad nije pogodan za bicikla, džaba.
Može se tražiti da se to izmijeni, da se naprave staze, itd. ali do tada je takav kakav je.
drug_profi

#70055 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Možeš stati i gledati.
Dobar broj raje na skuterima, i to su najčešće raja na iznajmljenim skuterima, pažljivo prilaze grupi ljudi.
Manji broj njih nalijeće bez usporavanja.
Problem ja taj manji broj koji ne jebe nikog.
darius_maximus

#70056 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Ateista wrote: 24/08/2023 14:07
Ozimician wrote: 24/08/2023 14:02

Mozda si pomijesao sa romobilistima, njih ima dosta takvih, ne svi naravno. Ima i biciklista svakakvih, ali u prosjeku se osjeti puno veca saobracajna kultura kod biciklista generalno nego kod romobilista ali i pjesaka.
Kod biciklista su najveci izuzetak tinejdzeri koji se prave vazni, odrasli su uglavnom sasvim korektni, odrasli romobilisti u prosjeku divljaju kao da su tinejdzeri.
To je moje iskustvo.
Saobraćajna kultura ne postoji kod nas.
Sve kategorije su samoubice, samo ovi u autima imaju najbolje šanse da prežive.
Bicikla i romobili redovno prelaze u vožnji kroz ljude, kroz srce raskrsnica, preko pješačkog, itd.
Puka je sreća da ne gine više ljudi, kakva kultura crna.
moimoi

#70057 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

darius_maximus wrote: 24/08/2023 14:18

To je moje iskustvo.
Sve kategorije su samoubice
, samo ovi u autima imaju najbolje šanse da prežive.
Bicikla i romobili redovno prelaze u vožnji kroz ljude, kroz srce raskrsnica, preko pješačkog, itd.
A i ovo je ziva istina
Ateista

#70058 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

darius_maximus wrote: 24/08/2023 14:18

To je moje iskustvo.
Sve kategorije su samoubice, samo ovi u autima imaju najbolje šanse da prežive.
Slazem se da kod nas generalno nema saobracajne kulture, samo je moj utisak da su ipak biciklisti u prosjeku nesto bolji od ostalih ucesnika u saobracaju, licno se ne mogu sjetiti ni jedne nezgodne situacije da sam imao sa biciklistom, ni kao pjesak ni kao vozac ili biciklista, sa svim ostalim jesam.
moimoi

#70059 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

U nekim eu zemljama djeca polazu voznju biciklom. Organizira skola, imaju par mjeseci obuke sa nastavnicima a zatim ih policija ocjenjuje te daje certifikat ukoliko su polozili. Sa njima se izlazi i na ceste. Dakle ne mislim voznju samo po trotuarima i skolskom dvoristu. Naravno uce i saobracajne znakove tj kako signalizirati skretanje.
BadBoy

#70060 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

drug_profi wrote: 24/08/2023 14:17 Možeš stati i gledati.
Dobar broj raje na skuterima, i to su najčešće raja na iznajmljenim skuterima, pažljivo prilaze grupi ljudi.
Manji broj njih nalijeće bez usporavanja.
Problem ja taj manji broj koji ne jebe nikog.
Sa ovim se baš nikako ne slažem. Svakodnevno sam na romobilu (skuteru) i baš većina ljudi vozi ko bez glave uvijek i konstantno pod punim gasom. Mrsko usporiti ili stati, valjda. I tu su najgori ovi sa iznajmljenim romobilima jer njih boli briga.

Ja prvi čuvam svoju glavu a onda i svoj romobil tako da dosta oprezno vozim.
laik1981

#70061 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Treba uvesti obaveznu policu osiguranja za skutere. Da se moze naplatiti steta kada izazovu nezgodu. U tom slucaju bi se prema njima ophodio kao i prema svim ostalim vozilima u saobracaju. Kome se gine i ko voli divljati neka gine.
mali_balon

#70062 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Ateista wrote: 24/08/2023 14:03
mali_balon wrote: 24/08/2023 13:58

Sto ja ne bi na trotoar autom kad je guzva, ha ja...nebulozno da trotoar zjapi prazan kad se moze komotni autom vozi po njemu dovoljno je sirok

Da skratimo, jesi li ti kao biciklista ucesnik u saobracaju
Svi su ucesnici u saobracaju, pa cak i pjesaci.
Znaci svi moramo postovati pravila, bez obzira svidjalo nam se ili ne
Last edited by mali_balon on 24/08/2023 15:14, edited 1 time in total.
vjeshalica

#70063 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

laik1981 wrote: 24/08/2023 14:53 Treba uvesti obaveznu policu osiguranja za skutere. Da se moze naplatiti steta kada izazovu nezgodu. U tom slucaju bi se prema njima ophodio kao i prema svim ostalim vozilima u saobracaju. Kome se gine i ko voli divljati neka gine.
Pa kad bi to uradio ili natjerao ih da polazu saobracajna pravila, to bi haos bio,odma bi bilo "pljacka,mafija,Bakir ukro milijarde,njega niko nista ne pita,od sirontilje se uzima iz usta,niko kabadahijama u skupim kolima ne trazi,bal bla bla"....
laik1981

#70064 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

vjeshalica wrote: 24/08/2023 15:13
laik1981 wrote: 24/08/2023 14:53 Treba uvesti obaveznu policu osiguranja za skutere. Da se moze naplatiti steta kada izazovu nezgodu. U tom slucaju bi se prema njima ophodio kao i prema svim ostalim vozilima u saobracaju. Kome se gine i ko voli divljati neka gine.
Pa kad bi to uradio ili natjerao ih da polazu saobracajna pravila, to bi haos bio,odma bi bilo "pljacka,mafija,Bakir ukro milijarde,njega niko nista ne pita,od sirontilje se uzima iz usta,niko kabadahijama u skupim kolima ne trazi,bal bla bla"....
Ja, i?

Neka kukaju do kijametskog dana.

Moraju nekako regulisati pitanje ovih skutera. Ne zelim na dusi nositi nekog retardiranog balavca koji mi podleti pod tockove, a jos manje ne zelim zbog takvih robijati.
DonieBrasco

#70065 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DonieBrasco »

Cekamo slike potopljenog podvoznjaka i jednog lika/likuse koji su pokusali da prođu. :lol:
thekupus

#70066 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by thekupus »

DonieBrasco wrote: 24/08/2023 15:22 Cekamo slike potopljenog podvoznjaka i jednog lika/likuse koji su pokusali da prođu. :lol:
Nije Buća Potok, al evo u Pofalićima samo što nije neko zapeo

Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#70067 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

Daite ljudi nema ni do šerafa na felugi :shock:
nivla

#70068 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

Ateista wrote: 24/08/2023 13:25 Moj sin vozi bicikl od 4-te godine, trebam sa djetetom od 4 godine da vozim ulicom?

imam i ja djecu, malu, koja voze bicikla pa se opet potrudim da ih odvedem do lokacije gdje ne smetaju i gdje je predvidjeno da mogu biti
odmah bih podrzao da djeca ne mogu voziti bicikl dok ne poloze testove a to podrazumijeva i odredjenu starosnu dob, kako npr rade u njemackoj
to sto bi ti s malim djetetom da vozis i ti bicikl, mada je to gotovo nemoguce u slucaju da ima 4 godine i da ga ti mozes paziti, vjerovatnija je varijanta da ti mozes hodati za djetetom, takodjer je vjerovatnija varijanta da ti dijete od 4 godine moze da se vozi po trotoaru pa ti umjesto bicikla biraj da setas, sto se tice staze nije djetetu od 4 godine mjesto na stazi za bicikla posebno u situaciji kad na istoj ide romobil koji se krece 30kmh, i kad ga zbog neopredvidivosti kretanja djeteta moze satrati kako neko sa biciklom tako i sa romobilom, na testovima se uci, kad vidis djecu uspori i budi spreman da se zaustavis, kretanje djece je nepredvidivo

https://de.luko.eu/en/advice/guide/cycl ... -and-tips/
Cycling with children

It’s not just adults who are encouraged to get on their bikes in Germany, it’s the whole family. This means even if you have young children, there is no reason you can’t all enjoy a day out on two wheels.

Children older than 10 years of age are expected to use the road or cycle lanes, just like an adult. Adults and children older than 10 years must not cycle on the pavement.

Below the age of 8 years, children may cycle on the pavement. Between the ages of 8 and 10, the child can decide where they prefer to cycle.

If your child attends school in Germany, they will have the opportunity to have a bicycle training course. There are also traffic schools in many German cities that allow the opportunity to safely practice moving around on the roads.

Rules around bike lanes

If you’re cycling and a bike lane is available, you are expected to use it. The only time you can use the road instead is if there are obstacles in the way.

You may notice some cycle lanes have a sign that says “Gemeinsamer Geh- und Radweg“. This means that both pedestrians and cyclists use the lane so you’ll need to be extra vigilant.

Another common sign is “Getrennter Geh- und Radweg“. This means that you are sharing an area with pedestrians, but cyclists have their own dedicated lane. You should use the lane that the sign indicates. It may also be marked on the ground.

If you spot signs that say “Verbot für Radverkeh” or “Verbot für Fahrzeuge aller Art“, you must dismount. These signs mean No Cycling and No Vehicles of Any Kind.
Getting your bike ready

Before you set out on your first trip, you should be certain that your bike is roadworthy. Your bike doesn’t need to be new as many second-hand bike shops sell used models that have been checked and approved as roadworthy.

A bike must have properly functioning pedals, brakes and a bell. It must also be lit up from both the back and the front, plus have reflectors. The reflector on the front should be white, and the reflector on the back should be red.

The tires and spokes on your bike should also be reflective. This ensures any vehicles who are approaching from the side will see you. If your tires or spokes are not reflective, the spokes must-have cat’s eye reflectors attached.

These are all mandatory requirements. If you attempt to use your bike without these requirements being met, prepared to be slapped with a fine if caught.

Don’t assume that you’ll get away without being noticed; in some cities, the police are particularly vigilant for cyclists who are skimping on safety.

This is especially the case in cities that have a reputation for being very accessible to bikes. North Rhine-Westphalia was voted as the best city in Germany for cyclists and the police keep a very close eye out for anyone breaking the law.
Last edited by nivla on 24/08/2023 15:38, edited 4 times in total.
Isner

#70069 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Isner »

Ko nema osnovne (elementarne) kulture ne moze imati ni saobracajne kulture..
Elektricne romobile ostavljaju namjerno poprijeko na sred trotoara.. Nisam se jednom sapleo na izlazu iz zgrade.. jednom nosio neki paket, nisam ni skontao ono zeleno čuše.. kad se nisam polomio..
vjeshalica

#70070 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

laik1981 wrote: 24/08/2023 15:20
vjeshalica wrote: 24/08/2023 15:13

Ja, i?

Moraju nekako regulisati pitanje ovih skutera. Ne zelim na dusi nositi nekog retardiranog balavca koji mi podleti pod tockove, a jos manje ne zelim zbog takvih robijati.
Ma jok,samo kazem kakva bi skika bila na tu temu. Svaki pokusaj uvodjenja reda nas mentos smatra pljackom i trazi izgovore.
TatamataTiktok

#70071 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by TatamataTiktok »

vjeshalica wrote: 24/08/2023 15:37
laik1981 wrote: 24/08/2023 15:20
Ja, i?

Ma jok,samo kazem kakva bi skika bila na tu temu. Svaki pokusaj uvodjenja reda nas mentos smatra pljackom i trazi izgovore.
Ma ja,cim nije po njegovom odma izgovori,pljacka,ugrozena prava,presmjesan narod.
bitangeIprinceze

#70073 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitangeIprinceze »

Našmrkani
BadBoy

#70074 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Kad debil sam sebi promijeni kvalifikaciju djela
Naslovnica

#70075 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Koliko se krči i krade šuma u okolini Sarajeva, biće dobro ako ostane i jedna grančica.
Sve u saradnji sa onima koji bi takve krađe trebalo da spriječe.
Šumari su bagra svoje vrste.
Šumarski inspektorat da ne spominjem.
Korupcija će nas uništiti.
Post Reply