SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#70026 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ja kao biciklista za vrijeme sedmog mjeseca ( zaboljelo me stopalo od šutanja lopte pa ne vozim)
mogu zaključiti da je često krivica podjednaka...
bicikl vozi suprotnim smjerom
romobil prebrz i nepažljiv
pješak zamišljen prelazi biciklističku
u sva tri slučaja prečesto su žene uključene
muški se nekako i boja da ih masa ne linčuje ako naprave sranje
mogu zaključiti da je često krivica podjednaka...
bicikl vozi suprotnim smjerom
romobil prebrz i nepažljiv
pješak zamišljen prelazi biciklističku
u sva tri slučaja prečesto su žene uključene
muški se nekako i boja da ih masa ne linčuje ako naprave sranje
-
moimoi
#70027 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kako neki voze i trebaju da voze cestom. Vozi ba 30km/h po pjesackim stazama. Ne koce na bus stanicama vec kroz masu prozuji.DonieBrasco wrote: ↑24/08/2023 10:39 Stavi slusalice u usi i fura, sto je najgore poceli su cestom da voze.
-
mali_balon
#70028 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Upravo vise od 20 na sat idi na cestu.....dzaba takav smo narod vazda mislimo da se nama neko treba sklanjat...ali pravila sobracaja su jasna pjesak je bozanstvo na cesti, trotoaru, makadamu bilo gdje i tacka nema alimoimoi wrote: ↑24/08/2023 10:53Kako neki voze i trebaju da voze cestom. Vozi ba 30km/h po pjesackim stazama. Ne koce na bus stanicama vec kroz masu prozuji.DonieBrasco wrote: ↑24/08/2023 10:39 Stavi slusalice u usi i fura, sto je najgore poceli su cestom da voze.
Drugo, jel ovi romobilisti misle da se ne mogu dooobro polomit....i ovom liku od jutros su zamotali glavu, dobro je proso....
-
mali_balon
#70029 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da li si ti kriv ako udaris pjesaka na cesti iako ima trotoar...jesi...tako je i ovaj majmun kriv, to sto je pjesak na biciklistickoj to ne znaci da ne morad usporiti i prilagoditi brzinu uslovima....
Romobilisti i biciklisti se ponasaji kao pjesaci ali eto slucajno su na romobilu ili biciklu...pa nisam jednom vidio voze jedan pored drugog supljiraju, treci ih prerice i gazi pjesacki dio trotoara, ili se mimoilaze, koliko ja znam biciklisticka prati pravac saobracaja, ali ne oni idu u oba oravca jednom stranom ali to ne kontaju jer se ponasaju ko pjesaci......zato bi ja biciklisticke izmjestio na lijevu traku pa nek se tamo kurce....
Treba fizicki odvojiti bicikisticku stazu od pjesacke....
I poceti kaznjavati sve redom
-
moimoi
#70030 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Imajte na umu da se nas svijet jos nije navikao ni na bicikliste, kojih je puno vise nego prije 20+ godina a kamo li na romobile.
Dakle i jedni i drugi trebaju to imati na umu. Pogotovo kada su stariji ljudi u pitanju koji ne bendaju biciklisticke staze jer ih prije nije bilo.
Ljudi ganjaju hlad sto je sasvim normalno po vrucinama. Bic staze su u hladu. I sama hodam bic stazom po velikim vrucinama.
Dakle i jedni i drugi trebaju to imati na umu. Pogotovo kada su stariji ljudi u pitanju koji ne bendaju biciklisticke staze jer ih prije nije bilo.
Ljudi ganjaju hlad sto je sasvim normalno po vrucinama. Bic staze su u hladu. I sama hodam bic stazom po velikim vrucinama.
- Ateista
#70031 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jeste, to stoji, po zakonu je vozac skoro uvijek kriv, tako i romobilista i biciklista, svi oni moraju paziti bez obzira na to sto voze kuda treba, ali pjesaci su cesto isto jako bezobrazni i bez potrebe hodaju bic stazama.mali_balon wrote: ↑24/08/2023 11:26Da li si ti kriv ako udaris pjesaka na cesti iako ima trotoar...jesi...tako je i ovaj majmun kriv, to sto je pjesak na biciklistickoj to ne znaci da ne morad usporiti i prilagoditi brzinu uslovima....
Romobilisti i biciklisti se ponasaji kao pjesaci ali eto slucajno su na romobilu ili biciklu...pa nisam jednom vidio voze jedan pored drugog supljiraju, treci ih prerice i gazi pjesacki dio trotoara, ili se mimoilaze, koliko ja znam biciklisticka prati pravac saobracaja, ali ne oni idu u oba oravca jednom stranom ali to ne kontaju jer se ponasaju ko pjesaci......zato bi ja biciklisticke izmjestio na lijevu traku pa nek se tamo kurce....
Biciklisti i romobilisti kad voze trotoarom to je uglavnom u nedostatku bic staza, jako rijetko voze tuda kad ima staza. Pjesaci gotovo uvijek imaju svoje staze i nemaju razloga da idu bic stazama.
Biciklima i romobilima nije mjesto na cesti, sa tim se nikako ne slazem. Ako nema staze, vise im je mjesto na trotoaru nego na cesti, ali se moraju prilagoditi pjesacima a ne svirati cim ne mogu proci, sto uglavnom rade romobilisti i to me pravo nervira.
- nivla
#70032 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
kako sam po zakonu kriv kad mi na cisto zeleno, ne treperuce nego otvoreno zeleno svjetlo preko pjesackog izleti debil na romobilu ili biciklu, kako to ja mogu stati, kad on samo odluci da ce preci tad kad je on procijenioAteista wrote: ↑24/08/2023 11:34Jeste, to stoji, po zakonu je vozac skoro uvijek kriv, tako i romobilista i biciklista, svi oni moraju paziti bez obzira na to sto voze kuda treba, ali pjesaci su cesto isto jako bezobrazni i bez potrebe hodaju bic stazama.mali_balon wrote: ↑24/08/2023 11:26
Da li si ti kriv ako udaris pjesaka na cesti iako ima trotoar...jesi...tako je i ovaj majmun kriv, to sto je pjesak na biciklistickoj to ne znaci da ne morad usporiti i prilagoditi brzinu uslovima....
Biciklisti i romobilisti kad voze trotoarom to je uglavnom u nedostatku bic staza, jako rijetko voze tuda kad ima staza. Pjesaci gotovo uvijek imaju svoje staze i nemaju razloga da idu bic stazama.
Biciklima i romobilima nije mjesto na cesti, sa tim se nikako ne slazem. Ako nema staze, vise im je mjesto na trotoaru nego na cesti, ali se moraju prilagoditi pjesacima a ne svirati cim ne mogu proci, sto uglavnom rade romobilisti i to me pravo nervira.
sto se tice biciklista i romobilista i njihovih staza to sto navodis nije uopste istina, dovoljno je proci, a ja prodjem svaki dan od cengic vile do malte i nazad da se uvjeris da biciklisti voze po trotoaru jer im se moze, da se stave dvije policijske patrole ne bi tako bilo, isto tako jasno je nacrtano usmjerenje biciklisticke staze pa onda gospoda i to treba postovati, a usmjerenje je prema ilidzi a ne prema carsiji
-
moimoi
#70033 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U pravu si da pjesaci ne trebaju koristiti bic staze. Ali morate shvatiti da treba vremena da se ljudi nauce. Ovi starci nece nikad. To zaboravite.Ateista wrote: ↑24/08/2023 11:34Jeste, to stoji, po zakonu je vozac skoro uvijek kriv, tako i romobilista i biciklista, svi oni moraju paziti bez obzira na to sto voze kuda treba, ali pjesaci su cesto isto jako bezobrazni i bez potrebe hodaju bic stazama.mali_balon wrote: ↑24/08/2023 11:26
I brate neka onda i pjesacki dio pokriju drvoredom ili nekim tendama jer hodati na +30 nije ugodno niti zdravo
-
BadBoy
#70034 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Redovno vozim romobil, al što ima romobilista debila to je neviđeno. Ne bi to smanjilo brzinu isto ko da će mu glava otpast ako konstantno ne vozi sa gasom do daske.
- Ateista
#70035 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne bi trebalo biti tako, ali vozaci motornih vozila uglavnim snose dio krivice, i kad bi i kad ne bi trebali.nivla wrote: ↑24/08/2023 11:38kako sam po zakonu kriv kad mi na cisto zeleno, ne treperuce nego otvoreno zeleno svjetlo preko pjesackog izleti debil na romobilu ili biciklu, kako to ja mogu stati, kad on samo odluci da ce preci tad kad je on procijenioAteista wrote: ↑24/08/2023 11:34
Jeste, to stoji, po zakonu je vozac skoro uvijek kriv, tako i romobilista i biciklista, svi oni moraju paziti bez obzira na to sto voze kuda treba, ali pjesaci su cesto isto jako bezobrazni i bez potrebe hodaju bic stazama.
sto se tice biciklista i romobilista i njihovih staza to sto navodis nije uopste istina, dovoljno je proci, a ja prodjem svaki dan od cengic vile do malte i nazad da se uvjeris da biciklisti voze po trotoaru jer im se moze, da se stave dvije policijske patrole ne bi tako bilo, isto tako jasno je nacrtano usmjerenje biciklisticke staze pa onda gospoda i to treba postovati, a usmjerenje je prema ilidzi a ne prema carsiji
Iz mog iskustva, biciklisti vrcinom postuju stazu gdje je ima, romobilisti manje ali opet mislim da nije toliki problem gdje ima staza, ima budala uvijek ali mislim da to nije bas tako cesto. Problem je gdje nema staza, tu se moraju prilagoditi pjesacima.
Smjerovi na bic stazi su mi glupost, ali to je tema za sebe.
- Ateista
#70036 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ok, trebaju se navici, to je tacno, u zadnje vrijeme je tek vise biciklista, romobili su se tek poceli koristiti.moimoi wrote: ↑24/08/2023 11:38U pravu si da pjesaci ne trebaju koristiti bic staze. Ali morate shvatiti da treba vremena da se ljudi nauce. Ovi starci nece nikad. To zaboravite.Ateista wrote: ↑24/08/2023 11:34
Jeste, to stoji, po zakonu je vozac skoro uvijek kriv, tako i romobilista i biciklista, svi oni moraju paziti bez obzira na to sto voze kuda treba, ali pjesaci su cesto isto jako bezobrazni i bez potrebe hodaju bic stazama.
I brate neka onda i pjesacki dio pokriju drvoredom ili nekim tendama jer hodati na +30 nije ugodno niti zdravo
- nivla
#70037 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
i meni je glupo sto su jedan dio u dzemala bijedica ocrtali od mercatora jednosmjernu ulicu prema prostoru koji vodi prema velaninim neboderima, pa odem i zaokruzim autom i ne vozim u kontru jer se tako moglo sve do iscrtavanja parking mjesta, i ima jos tako mjesta gdje moram kruziti autom kilometar da dodjem na pravo usmjerenje, pa ako ima kazna meni za auto i nepostovanje zabrane nek ima i biciklisti/romobilisti ako je smjer prema ilidzi a on vozi prema carsiji, jer eto mozda se bas meni svidja da autom idem u kontra smjeru sa ilidze do carsije
ili npr sto bi me kaznjavali za polukruzno kod tehnicke ako hocu da se vratim ka ilidzi a idem prema carsiji, sta fali , sto bih morao ici do marin dvora ili prema zeljeznickoj kad bas eto tu mogu odmah skrenuti
- Ateista
#70038 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne moze se porediti voznja auta u suprotnom smjeru i bicikla, jednostavno za bicikla to nema potrebe.nivla wrote: ↑24/08/2023 11:53i meni je glupo sto su jedan dio u dzemala bijedica ocrtali od mercatora jednosmjernu ulicu prema prostoru koji vodi prema velaninim neboderima, pa odem i zaokruzim autom i ne vozim u kontru jer se tako moglo sve do iscrtavanja parking mjesta, i ima jos tako mjesta gdje moram kruziti autom kilometar da dodjem na pravo usmjerenje, pa ako ima kazna meni za auto i nepostovanje zabrane nek ima i biciklisti/romobilisti ako je smjer prema ilidzi a on vozi prema carsiji, jer eto mozda se bas meni svidja da autom idem u kontra smjeru sa ilidze do carsije
-
mali_balon
#70039 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Moze i te kako da moze, jer je biciklisticka uska za mimoilazenja i onda dolazi do ugrozavanja pjesaka...Ateista wrote: ↑24/08/2023 11:59Ne moze se porediti voznja auta u suprotnom smjeru i bicikla, jednostavno za bicikla to nema potrebe.nivla wrote: ↑24/08/2023 11:53
i meni je glupo sto su jedan dio u dzemala bijedica ocrtali od mercatora jednosmjernu ulicu prema prostoru koji vodi prema velaninim neboderima, pa odem i zaokruzim autom i ne vozim u kontru jer se tako moglo sve do iscrtavanja parking mjesta, i ima jos tako mjesta gdje moram kruziti autom kilometar da dodjem na pravo usmjerenje, pa ako ima kazna meni za auto i nepostovanje zabrane nek ima i biciklisti/romobilisti ako je smjer prema ilidzi a on vozi prema carsiji, jer eto mozda se bas meni svidja da autom idem u kontra smjeru sa ilidze do carsije
- nivla
#70040 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
kolovozne trake su dovoljno siroke da bismo se mogli obilaziti i autima, sta da ti kazem ako ima pravilo i nacrtan je smjer, postuj ga a trazi da se obrise pa onda vozi kako ti je volja ali kad tog ocrtanog smjera ne bude
da ne govorim kako je retardirano bas na cengic vili ocrtana biciklisticka staza da stoji bukvalno na mjestu gdje bi pjesaci trebali da cekaju da predju ulicu na semaforu
bilo bi dobro da je ta staza ocrtana na suprotnoj strani trotoara od trenutne, ali to nije odgovaralo gradskim vlastima jer bi onda silne kafane na toj relaciji izgubile dragocijene prostore za svoje najcesce nelegalne ljetne baste, bas kod tih basti pjesak je primoran da predje na biciklisticku stazu jer u suprotnom mora preskakati stolove i zapaljeni ugalj od nargila iz raznih kafana
- Ateista
#70041 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U sarajevu jedva da ima malo jada od bic staza uopste, gdje god da krenes moras dio voziti po trotoaru (ne pada mi na pamet cestom) i voznja suprotnim smjerom u ovakvoj situaciji je najmanji problem. Kad bismo imali kako treba razvijenu mrezu staza pa da govorimo o smjerovima.nivla wrote: ↑24/08/2023 12:04kolovozne trake su dovoljno siroke da bismo se mogli obilaziti i autima, sta da ti kazem ako ima pravilo i nacrtan je smjer, postuj ga a trazi da se obrise pa onda vozi kako ti je volja ali kad tog ocrtanog smjera ne bude
da ne govorim kako je retardirano bas na cengic vili ocrtana biciklisticka staza da stoji bukvalno na mjestu gdje bi pjesaci trebali da cekaju da predju ulicu na semaforu
bilo bi dobro da je ta staza ocrtana na suprotnoj strani trotoara od trenutne, ali to nije odgovaralo gradskim vlastima jer bi onda silne kafane na toj relaciji izgubile dragocijene prostore za svoje najcesce nelegalne ljetne baste, bas kod tih basti pjesak je primoran da predje na biciklisticku stazu jer u suprotnom mora preskakati stolove i zapaljeni ugalj od nargila iz raznih kafana
Gresaka kod staza svakako ima, vec se pominjao i problem sto vozaci teze uoce na prelazima kad se vozi ispravnim smjerom i slicno.
- Ateista
#70042 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vecinom je sasvim dovoljne sirine, mimoidjem se sa drugim biciklom bez problema.mali_balon wrote: ↑24/08/2023 12:02Moze i te kako da moze, jer je biciklisticka uska za mimoilazenja i onda dolazi do ugrozavanja pjesaka...
- nivla
#70043 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
kad nema staze duzan si voziti po kolovozu a ne trotoaru, da vas redovno kaznjavaju ne bi “morali” voziti po trotoaru, nego ne bi smjeli
problem biciklista i romobilista je taj sto ne mogu da prihvate cinjenicu da oni nisu pjesaci i da za njih vaze pravila kao i za auta, a to znaci da kad se voze postuju crveno za auta, a ne da bas na tom dijelu prozuje kao da su pjesaci, da ne kazem da iako bi trebalo da na pjesackom prelazu gdje nema biciklisticke trake sidju sa bicikla/romobila i predju kao pjesaci da to uglavnom ne rade
tacno cu postaviti u auto dash cam, i snimati debilne situacije do kojih dovode biciklisti i romobilisti, a cesto i pjesaci kojim je mrsko da idu na pjesacki vec izlijecu sa raznih strana
problem biciklista i romobilista je taj sto ne mogu da prihvate cinjenicu da oni nisu pjesaci i da za njih vaze pravila kao i za auta, a to znaci da kad se voze postuju crveno za auta, a ne da bas na tom dijelu prozuje kao da su pjesaci, da ne kazem da iako bi trebalo da na pjesackom prelazu gdje nema biciklisticke trake sidju sa bicikla/romobila i predju kao pjesaci da to uglavnom ne rade
tacno cu postaviti u auto dash cam, i snimati debilne situacije do kojih dovode biciklisti i romobilisti, a cesto i pjesaci kojim je mrsko da idu na pjesacki vec izlijecu sa raznih strana
-
mali_balon
#70044 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa i ja mogu svasta nesta pa se ne ravnam po sebi nego kontam kako vecina....Ateista wrote: ↑24/08/2023 12:18Vecinom je sasvim dovoljne sirine, mimoidjem se sa drugim biciklom bez problema.mali_balon wrote: ↑24/08/2023 12:02
Moze i te kako da moze, jer je biciklisticka uska za mimoilazenja i onda dolazi do ugrozavanja pjesaka...
Isto tako ti kontas da mozes a ima ih koji nece, ne mogu pa gaze trotoar....
Kako rekoh jebe nas sve cinjenica jer mislimo da se svi moraju nama prilagodjavati....
Dakle nisis sam i pravila je izmislo neko pametniji od nas obojice i tu su da se postuju bez obzira sta mi mi mislili o tome
- DaysleepeR
#70045 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vožnja u kontra smjeru po cesti je ogroman problem kada su romobilisti u pitanju.
Tragedija samo čeka da se desi.
Tragedija samo čeka da se desi.
- drug_profi
#70046 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Bicikli i električni skuteri su odlična stvar.
Samo nisu namjenjeni za budale.
Kao što ni auta nisu za budale, ali ih propisima kontrolišeš, pa se nekako preživljava.
E isto tako treba i skutere i bicikla staviti pod kontrolu propisima.
Samo nisu namjenjeni za budale.
Kao što ni auta nisu za budale, ali ih propisima kontrolišeš, pa se nekako preživljava.
E isto tako treba i skutere i bicikla staviti pod kontrolu propisima.
- Ateista
#70047 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Moj sin vozi bicikl od 4-te godine, trebam sa djetetom od 4 godine da vozim ulicom?nivla wrote: ↑24/08/2023 12:23 kad nema staze duzan si voziti po kolovozu a ne trotoaru, da vas redovno kaznjavaju ne bi “morali” voziti po trotoaru, nego ne bi smjeli
- Ateista
#70048 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Problem je sto su neka pravila nebulozna. Ja trebam da prelazim 8 traka plus sine da bih vozio 400m biciklistickom stazim u pravom smjeru a onda posto je vise nema vozicu pjesackom stazom normalno? Ne treba pretjerivati, kazem da imamo razvijenu mrezu staza pa ok, u trenutnoj situaciji je to besmisleno.mali_balon wrote: ↑24/08/2023 12:29Pa i ja mogu svasta nesta pa se ne ravnam po sebi nego kontam kako vecina....
Kako rekoh jebe nas sve cinjenica jer mislimo da se svi moraju nama prilagodjavati....
Dakle nisis sam i pravila je izmislo neko pametniji od nas obojice i tu su da se postuju bez obzira sta mi mi mislili o tome
-
mali_balon
#70049 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sto ja ne bi na trotoar autom kad je guzva, ha ja...nebulozno da trotoar zjapi prazan kad se moze komotni autom vozi po njemu dovoljno je sirokAteista wrote: ↑24/08/2023 13:28Problem je sto su neka pravila nebulozna. Ja trebam da prelazim 8 traka plus sine da bih vozio 400m biciklistickom stazim u pravom smjeru a onda posto je vise nema vozicu pjesackom stazom normalno? Ne treba pretjerivati, kazem da imamo razvijenu mrezu staza pa ok, u trenutnoj situaciji je to besmisleno.mali_balon wrote: ↑24/08/2023 12:29
Pa i ja mogu svasta nesta pa se ne ravnam po sebi nego kontam kako vecina....
Da skratimo, jesi li ti kao biciklista ucesnik u saobracaju
Last edited by mali_balon on 24/08/2023 14:00, edited 1 time in total.
-
TatamataTiktok
#70050 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Izgleda da je za pojedince samo saobracaj onaj koji se odvija na cesti a ovo sto su ljudi napravili staze i oznacili kako se treba voziti to papcima nista ne znaci.Zbog takvih se i desavaju nesrece na stazama,sklonis se majmunu koji vozi suprotnom trakom iza ledja te udari ovaj sa romobilom.