Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#2326 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by W0rM »

A_A_AKCIJA wrote: 24/08/2023 10:44
W0rM wrote: 24/08/2023 10:36

Sve ovo sto je zeleno je diskutabilno:
Preporodila grad? Po cemu? Imamo socijalne stanove? Policija nesto radi? Sem pruge... pomaka na infrastrukturnom dijelu ne vidim.
Izvini djeca prije nisu isla u vrtice?
Da su konkursi posteniji? Kako znas? Po cemu? Sta je referentna tacka na koju se ugledamo?
Po svemu.
Imaš novu prugu poslije 50 godina.
Da to je istina i tu rade dobar posao.
Socijalne stanove još nemamo, jer je skupa stvar, ali recimo nemaš više liste čekanja za stanove RVI, jer su im dodijeljeni stanovi.
Ne moze biti vise liste cekanja ako nema RVI-ja jel, hoces da mi kazes da su to uspjeli rijesiti sami za godinu i prije nije bilo stanova?
Djeca nisu išla u vrtiće, jer nije bilo mjesta. Morao si u privatni. Sada ako nema mjesta vlada ti doplati za privatni. Djeca u osnovnoj školi devet godina imaju besplatne udžbenike.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /230817051

Istina (ali vazi samo za KS) i prije spominjao, oke posao rade u KS, tanko je to na federalnom i drzavnom nivou.
Imaš primjer konkursa za MUP koji je dokazao da može bolje. 200 novih policajaca bez štele primljeno, niko se nije žalio na konkursu, jer je sve transparentno.
Da se zale kome? Za sta? Je li fakat mislis da je bilo bez ikakve stele? :lol:

Na ostalim konkursima imaš pitanja koja će ti biti na intervjuu i literaturu gdje su odgovori.
I sve to je bez ozbiljne afere, bez krađe i tenderisanja.
Ne naumpada mi nista sada, al kad bude, lagano cu te spomenuti, imaju vakta jos, tek se zagrijavaju :D
Nema šanse da iko ospori dobar posao Trojke u Sarajevu. To je uzaludan posao.
Ovo je najsmjesnija stavka koju sam cuo od tebe. Nema ko sta da ospori. Nek' nas dotaknu ti "sveti" ljudi, mozda nas u zivotu toliko krene da nam Andrew Tate pozavidi. :D :lol:
A_A_AKCIJA

#2327 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by A_A_AKCIJA »

W0rM wrote: 24/08/2023 10:41 Nije tacno, uopste tu tezu nisam branio nego izvlacis iz konteksta. Bolji zivot, da, komprmisi naustrb drzave, ne.
Ovome se moram odvojeno posvetiti
Da su nesto vele uradili ne znam sta da ti kazem niti se vele sjecam, ali manje drzavnog obraza daju nego sto to radi trojka.
Bez ljutnje, ali tvoj kapacitet ne može povezati ove stvari.

Rekoh, neka te u Njemačkoj, makar će ti djeca biti pametnija.

Za tebe nema nade ako ne možeš da shvatiš direktnu vezu nerada SDA i štete koju taj nerad izaziva.
To nije kompromis nego uništavanje države.

Sam si rekao da ti je normalno i prirodno da SDA sjedi na vlasti, guli državne pare i ništa ne radi.

Sa druge strane te ne zanima što Trojka radi na vlasti, usvaja zakone da budemo u EU, što ne daje pare Dodiku, što na svim nivoima vlasti se trudi da život bude bolji.

Bez ljutnje, ti si ovoj zemlji učinio uslugu kada si otišao.
Ozimician

#2328 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ozimician »

Ja mislim da je istina ovo za "stele na konkursima", tj. da je sada dosta manje nego ranije.

Ali ne samo u KS, tako je odvec u svim kantonima, razlog je upravo zato sto nemas vise situacija da se prijavi 100 ljudi na jedno raspisano mjesto na konkursu, nego ti je problem da popunis mjesta koja imas. Jednostavno nisu vise ti poslovi atraktivni kako su bili prije 5-10 godina, a i iseljavanje i pad nataliteta je ucinilo svoje.

Najbolji primjer je USK - gdje su raspisali konkurs za MUP i imaju manje prijava nego raspisanih mjesta.

Ali sa stranackim botovima se svakako ne vrijedi raspravljati, koji na jednu stranku ne daju nikakvu kritiku, a jos druge ubjedjuju kako su glupi jer to propituju i nemaju kapaciteta za "vise spoznaje", a on je spoznao svrhu zivota. Time samo svoju opciju ogadite ljudima, kao birvaktile SDA botovi koji su promjenili dresove sad.
A_A_AKCIJA

#2329 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by A_A_AKCIJA »

W0rM wrote: 24/08/2023 10:54 Da se zale kome? Za sta? Je li fakat mislis da je bilo bez ikakve stele?
Realno, lupaš gluposti.

Trojka je vlast u Federaciji par mjeseci. Kad misliš da su stigli uraditi?

Na državnom nivou su već sada uradili više od prethodnog saziva. Činjenice govore. Broj zakona, veći budžeti ...

Na svaki konkurs se može podnijeti pismeni prigovor na rezultate. To je uobičajeno. Naravno, ti nemaš pojma o tome. Na taj konkurs se niko nije žalio.

Jer je odrađen savršeno.
W0rM

#2330 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by W0rM »

A_A_AKCIJA wrote: 24/08/2023 10:59
W0rM wrote: 24/08/2023 10:41 Nije tacno, uopste tu tezu nisam branio nego izvlacis iz konteksta. Bolji zivot, da, komprmisi naustrb drzave, ne.
Ovome se moram odvojeno posvetiti
Da su nesto vele uradili ne znam sta da ti kazem niti se vele sjecam, ali manje drzavnog obraza daju nego sto to radi trojka.
Bez ljutnje, ali tvoj kapacitet ne može povezati ove stvari.

Rekoh, neka te u Njemačkoj, makar će ti djeca biti pametnija.

Za tebe nema nade ako ne možeš da shvatiš direktnu vezu nerada SDA i štete koju taj nerad izaziva.
To nije kompromis nego uništavanje države.

Sam si rekao da ti je normalno i prirodno da SDA sjedi na vlasti, guli državne pare i ništa ne radi.

Sa druge strane te ne zanima što Trojka radi na vlasti, usvaja zakone da budemo u EU, što ne daje pare Dodiku, što na svim nivoima vlasti se trudi da život bude bolji.

Bez ljutnje, ti si ovoj zemlji učinio uslugu kada si otišao.
Nadji mi citat gdje to kazem.

Mi za zivota mog (a molim Boga da grijesim) sa ovakvim drzavnim apratom NECEMO biti dio EU. Sta kazes ne daje pare... Ministarstvo finansija inace nije povezano s parama.

Naravno da jesam... jer sada mogu svojoj drzavi vise finansijski pomoci nego da sam tu. Elhamdulillah. :thumbup: :bih:
Last edited by W0rM on 24/08/2023 11:05, edited 1 time in total.
black64

#2331 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by black64 »

Uz svo dužno poštovanje, ti si napustio svoju domovinu, prvi ili jedan od rijetkih od svoje loze, tvoja djeca ili praunučad neće pričati bosanskim jezikom niti će ovu zemlju smatrati prisnom, dakle tvoj patriotizam je odmah na početku diskutabilan. Zamolio bih sve dijasporce, a pogotovo ove što su otišli nakon rata da nam ne sole pamet o patriotizmu i politici
Styling

#2332 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Styling »

_BataZiv_0809 wrote: 24/08/2023 10:51 Covjece koliko je Zeljko Komsic zatrovao javni diskurs ovom "odbranom drzave" :-)
A, u stvari, brani sebe i SDA ekipu od potencijalnih sudskih procesa koji se mogu izroditi sidje li s vlasti. Za sada je on SDA slamka spasa. Kad DF padne tek onda ce nastati raspasoj.
W0rM

#2333 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by W0rM »

black64 wrote: 24/08/2023 11:05 Uz svo dužno poštovanje, ti si napustio svoju domovinu, prvi ili jedan od rijetkih od svoje loze, tvoja djeca ili praunučad neće pričati bosanskim jezikom niti će ovu zemlju smatrati prisnom, dakle tvoj patriotizam je odmah na početku diskutabilan. Zamolio bih sve dijasporce, a pogotovo ove što su otišli nakon rata da nam ne sole pamet o patriotizmu i politici
To ni ti ni ja ne znamo... Da se diskutovati, ali to mi ne znamo.
A_A_AKCIJA

#2334 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by A_A_AKCIJA »

W0rM wrote: 24/08/2023 11:05 Nadji mi citat gdje to kazem.
Pa stavio sam ti
Dakle, neka SDA na vlasti, makar ništa ne radili.

Naravno, ti ne kontaš da taj nerad košta. Da nerad znači nazadluk, trošenje novca.

Ne mogu ti sve objašnjavati.
PM72

#2335 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PM72 »

Ozimician wrote: 24/08/2023 10:59 Ja mislim da je istina ovo za "stele na konkursima", tj. da je sada dosta manje nego ranije.
Isto ako ne i gore.Sad postave svoje ljude u komisiju i dođe spisak koga treba primit.
Ozimician

#2336 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ozimician »

PM72 wrote: 24/08/2023 11:09
Ozimician wrote: 24/08/2023 10:59 Ja mislim da je istina ovo za "stele na konkursima", tj. da je sada dosta manje nego ranije.
Isto ako ne i gore.Sad postave svoje ljude u komisiju i dođe spisak koga treba primit.
Ma bilo je toga i ranije itekako.

Ali iz mojih info - nikad nije bilo lakse upasti na "drzavne jasle" nego sad. Cak ima slucajeva gdje ljudi napustaju drzavne poslove i odlaze vani. Jednostavno nisu ta radna mjesta toliko atraktivna kao nekad.

Nekad se u Bingu radilo za minimalac, a ovamo za milju i po. Sad je razlika znatno manja. Svako ambiciozniji ide dalje.
black64

#2337 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by black64 »

W0rM wrote: 24/08/2023 11:07
black64 wrote: 24/08/2023 11:05 Uz svo dužno poštovanje, ti si napustio svoju domovinu, prvi ili jedan od rijetkih od svoje loze, tvoja djeca ili praunučad neće pričati bosanskim jezikom niti će ovu zemlju smatrati prisnom, dakle tvoj patriotizam je odmah na početku diskutabilan. Zamolio bih sve dijasporce, a pogotovo ove što su otišli nakon rata da nam ne sole pamet o patriotizmu i politici
zasigurno ne znamo, ali možemo veoma lagano pretpostaviti iz iskustva gastrabajtera iz osamdesetih koji su ostali u Njemačkoj, njihova djeca skoro pa nikako ne dolaze u BiH, unučad skoro pa i ne pričaju naš jezik
W0rM

#2338 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by W0rM »

A_A_AKCIJA wrote: 24/08/2023 11:08
W0rM wrote: 24/08/2023 11:05 Nadji mi citat gdje to kazem.
Pa stavio sam ti
Dakle, neka SDA na vlasti, makar ništa ne radili.

Naravno, ti ne kontaš da taj nerad košta. Da nerad znači nazadluk, trošenje novca.

Ne mogu ti sve objašnjavati.
Bukvalno samo kazem da daju manje drzavnog obraza u odnosu na trojku, moze tu biti bilo koja stranka sto se mene tice koja ce se zalagati i imati kicmu.

Naravno da ne rad kosta. Taj nerad smo dozvolili ti, ja, citav ovaj forum, svojim pasivnim posmatranjem a POGOTOVO ne izlaskom na izbore. Za ovo treba nalijepiti i dijasporu. Da ne kazem da je haman pa smrtni grijeh Bosnje koji ima prijavu u manjem entitetu a ne glasa, ne bitno je koja je opcija bitno je samo da je probosanska. Naravno mnogi tu priliku propuste.
Ozimician

#2339 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ozimician »

black64 wrote: 24/08/2023 11:13

zasigurno ne znamo, ali možemo veoma lagano pretpostaviti iz iskustva gastrabajtera iz osamdesetih koji su ostali u Njemačkoj, njihova djeca skoro pa nikako ne dolaze u BiH, unučad skoro pa i ne pričaju naš jezik
To je naravno tacno, samo sto su to bila druga vremena i u Evropi i u BIH. I ekonomski i politicki.
W0rM

#2340 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by W0rM »

black64 wrote: 24/08/2023 11:13

Nazalost ima takvih primjera. Bila bi laz tvrditi suprotno i gledam dosta toga. Nikad nisam bio protiv da se ode vani bude 10, 20, 30, 40 godina i opet se vrati. Pa u penziji, u penziji sta sad. Treba svakako a mnogi to ne rade, pricati sa svojim djetetom. Sad ima i toga on se rodio tu, za njega je Bosna selendra i nece pa nece i sta sad.

Sve u svemu ima toga i nadam se da ce me aBd zaobici ta sudbina.
PM72

#2341 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PM72 »

Ozimician wrote: 24/08/2023 11:12
PM72 wrote: 24/08/2023 11:09

Ali iz mojih info - nikad nije bilo lakse upasti na "drzavne jasle" nego sad. Cak ima slucajeva gdje ljudi napustaju drzavne poslove i odlaze vani. Jednostavno nisu ta radna mjesta toliko atraktivna kao nekad.

Nekad se u Bingu radilo za minimalac, a ovamo za milju i po. Sad je razlika znatno manja. Svako ambiciozniji ide dalje.
Kažeš da je toga bilo i ranije.Naravno.Ali si nakon toga napisao da nikad nije bilo lakše upast.I to je tačno.Znači,ovi su "liberalniji" od zelene marve :lol:
W0rM

#2342 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by W0rM »

PM72 wrote: 24/08/2023 11:21
Ozimician wrote: 24/08/2023 11:12

Kažeš da je toga bilo i ranije.Naravno.Ali si nakon toga napisao da nikad nije bilo lakše upast.I to je tačno.Znači,ovi su "liberalniji" od zelene marve :lol:
Mislim da je kolega htio da kaze radi migracije stanovnistva i plata u drugim primamljivijim sektorima, to posatje "manje" zanimljivo iako je drzavni sektor. Nema to neke velike veze koja je partija na vlasti.

EDIT: S tim receno, moguce je da zbog toga ima manje korupcije i nepotizma, ne radi (ne)rada vlasti, nego manjka aplikanata ili potraznje "veze".
Novak20

#2343 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Novak20 »

DonieBrasco wrote: 24/08/2023 09:52 https://www.klix.ba/vijesti/bih/nes-tvr ... /230824027

Ko je tamo vlast i nadlezan u kasarni neka odgovori na ova pitanja, ako je tacno ovo su ozbiljne stvari.

I sa hrvatske strane također da se utvrdi.
Čuo si valjda za vojne tajne ? :D

Mogu biti samo dvije stvari:

1. Našlo se načina da BiH pomogne Ukrajini izvozom preko Hrvatske,
2. https://www.klix.ba/vijesti/bih/zagreba ... /220812043
Zagrebačka firma sa kojom je Cikotić potpisivao ugovore o prodaji oružja sada zapljenjuje
A_A_AKCIJA

#2344 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by A_A_AKCIJA »

W0rM wrote: 24/08/2023 11:13 Naravno da ne rad kosta. Taj nerad smo dozvolili ti, ja, citav ovaj forum, svojim pasivnim posmatranjem a POGOTOVO ne izlaskom na izbore.
Ja sam politički aktivan od 2018.

Mene nemoj u to ubrajati. Ja trošim svoje vrijeme, novac i druge resurse da bude svima bolje.

Nemam nikakav problem da kažem da sam član NiP i da se borim za tu političku opciju.

Nisam na budžetu, nemam državnu funkciju.
sumirprimus

#2345 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

Problem je sto je temelje tog nacina rada i djelovanja uspostavila sda. i tu je problem, jnima ide svaki racun,a ostali su vidjeli kako je lakse i samo usvojili.
do nekog novog reseta drustva.
W0rM

#2346 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by W0rM »

A_A_AKCIJA wrote: 24/08/2023 11:37
W0rM wrote: 24/08/2023 11:13 Naravno da ne rad kosta. Taj nerad smo dozvolili ti, ja, citav ovaj forum, svojim pasivnim posmatranjem a POGOTOVO ne izlaskom na izbore.

Mene nemoj u to ubrajati. Ja trošim svoje vrijeme, novac i druge resurse da bude svima bolje.

Nemam nikakav problem da kažem da sam član NiP i da se borim za tu političku opciju.

Touché.

Oke, sad su mi neke stvari jasnije.

Image

Sretno ti u daljnoj politickoj borbi.
HelaS

#2347 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by HelaS »

A_A_AKCIJA wrote: 24/08/2023 08:25
HelaS wrote: 24/08/2023 07:59

Jesi li siguran da je ovako, kao boldirani dio tvog posta, da za odluke OHR nije potrebno da službeni list išta uradi? Ako u odlukama VP piše da se primjenjuje nakon objavljivanja u službenim glasilima, onda je potrebno da službeni list objavi.
Koliko se sjećam, posljednja odluka OHR je postala pravosnažna objavom na njihovoj web stranici.

Neka uleti neki pravnik pa nam pojasni.
Kako znamo da je ta odluka pravosnažna od tog trenutka, objavom na web stranici. Ako u sadržaju Odluke tako piše, ok, jeste pravosnažna, ako ne piše, onda je treba objaviti u službenim novinama.
HelaS

#2348 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by HelaS »

Pošteno, i podržavam :thumbup:
ljubijankic

#2349 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by ljubijankic »

HelaS wrote: 24/08/2023 12:49

Bolje i priznati nego da bude ona nisam SDA al SDA je najbolja (u ovom slucaju NiP) kao kod vecine :D
HelaS

#2350 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by HelaS »

ljubijankic wrote: 24/08/2023 12:50
HelaS wrote: 24/08/2023 12:49

Bolje i priznati nego da bude ona nisam SDA al SDA je najbolja (u ovom slucaju NiP) kao kod vecine :D
I AAKCIJA to vrlo pristojno radi, nenametljivo, sa puno kvalitetnih informacija, podržava i zagovara svoju stranku.
Locked