Jeste u anketama, ali koalicije se prave ipak po rezultatima zadnjih izbora.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#9401 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
elcaliente
#9402 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Njemacka je tradicionalna, imaju oni CDU/CSU za te stvari.sehohari wrote: ↑22/08/2023 23:02Sumnjamelcaliente wrote: ↑22/08/2023 22:58
Vidjeti ces, nema od njih nista. Ako bi se priblizili nekom velikom postotku, zabranili bi ih. Verfassungschutz ih vec prati. Ta partija nema buducnost, za 10 godina ih niko nece spominjati.
AfD je samo "vraćanje" Njemačke u zapadnoevropske tokove, pa sada imamo pored Wildersa u NL, FPO u Austriji i Le Pen u FRA i njemačku verziju. Samo što je njezin nastanak malo kasnije došao zbog "specifične" njemačke istorije.
Ja mislim da će za 10 godina AfD imati isti status kao FPO u Austriji, stranka sa kojom čak i Zeleni mogu u koaliciju. Ne nadam se tome, ali mislim da je to tužna realnost.
Al da ne oftopicimo, problem ljudi je taj sto su navikli da im je dobro ali da se puno ne trude za to.
Crpilo se iz autoindustrije i pravljenju masina, nemas nikakve skole,jedva da znas njemacki jezik zaposlis se u BMW na traku, pucas smjene i ides sa 4 brutto kuci.
To se polako zavrsava, njemacka autoindustrija je dozivjela zenit, sada se sve nivelise.
Nikada vise nece biti kao 70,80,90-tih a to mnogi jos ne zele da shvate. Prognoze su rekle da ce standars za nekih 10-15 posto pasti i da moramo raditu do sedamtesete godine zivota. Ti je to, sa tim se treba pomiriti jer je i to jos uvjek bolje nego u nekim drugim zemljama.
-
elcaliente
#9403 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako ti ne daju termin za Azil, jednostavno im ovako polupas stakla na ulazu, pa nisi ti dosao iz Afrike da te neki Svabo zajebaje.
https://m.bild.de/regional/sachsen-anha ... obile.html
-
elcaliente
#9404 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I kada ti sve dopizdi, izades na metro stanici u Minhenu, nadjes sebi Poljaka od 18 godina i lagano ga silujes. Znas da mu svakako niko nece pomoci.
Pa nisi ti dosao iz Afganistana za Njemacku da ti govore koga ti mozes guziti a koga ne.
https://m.bild.de/regional/muenchen/mue ... obile.html
Pa nisi ti dosao iz Afganistana za Njemacku da ti govore koga ti mozes guziti a koga ne.
https://m.bild.de/regional/muenchen/mue ... obile.html
- konoplja
#9405 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.bild.de/regional/dresden/dr ... .bild.htmlelcaliente wrote: ↑22/08/2023 23:17 Ako ti ne daju termin za Azil, jednostavno im ovako polupas stakla na ulazu, pa nisi ti dosao iz Afrike da te neki Svabo zajebaje.
41. godisnja Ukrajinka.
Pa trebala si ih u svoju domovinu voziti na prvu liniju.
Btw. 100% se ovako nisu ponasali ljudi iz BiH 90ih kad su azil trazili.
- Ozimician
#9406 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Što se tiče Bürgergelda, negdje sam pročitao da ako zarađuješ 2800€ ili manje brutto - što je plata za koju većina ode kada ide preko pravila Zapadni Balkan, isplativije ti je prijaviti se na Bürgergeld nego ići na posao.
Tako da je i to razlog zašto fali radnika za te "irgetske" poslove što je @W0rM pisao.
Ono što je meni veći problem od Burgergelda jesu "Socijalni stanovi", dakle investitor ako želi da pravi stanove, da bi dobio dozvole za gradnju, mora imati XY procenat socijalnih stanova, procenat zavisi od grada do grada. U Stuttgartu sam čuo da je postalo extremno.
+ što grad i država finansiraju gradnju tih stanova.
I onda vidiš zgradu, novogradnja, fina lokacija, aluminijska stolarija - i u nju useljavaju tako neke afro-azijske porodice sa 4-5 djece, koji nikad nisu vjerovatno ni € uplatili u socijalni sistem države, ništa ne plaćaju, a ti kojem država uzima pola plate moraš biti sretan ako nađeš stan u staroj zgradi za manje od 1000€.
Mene to boli kad vidim.
Vjerujem da je to razlog rasta AfD-a.
Tako da je i to razlog zašto fali radnika za te "irgetske" poslove što je @W0rM pisao.
Ono što je meni veći problem od Burgergelda jesu "Socijalni stanovi", dakle investitor ako želi da pravi stanove, da bi dobio dozvole za gradnju, mora imati XY procenat socijalnih stanova, procenat zavisi od grada do grada. U Stuttgartu sam čuo da je postalo extremno.
I onda vidiš zgradu, novogradnja, fina lokacija, aluminijska stolarija - i u nju useljavaju tako neke afro-azijske porodice sa 4-5 djece, koji nikad nisu vjerovatno ni € uplatili u socijalni sistem države, ništa ne plaćaju, a ti kojem država uzima pola plate moraš biti sretan ako nađeš stan u staroj zgradi za manje od 1000€.
Mene to boli kad vidim.
- PreWiBa
#9407 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije to samo za ove na socijali, već i ako imaš običnu platu koja je ispod prosjeka (npr. ako bi imao pravo na Wohngeld).Ozimician wrote: ↑22/08/2023 23:26 Što se tiče Bürgergelda, negdje sam pročitao da ako zarađuješ 2800€ ili manje brutto - što je plata za koju većina ode kada ide preko pravila Zapadni Balkan, isplativije ti je prijaviti se na Bürgergeld nego ići na posao.
Mene to boli kad vidim.
Jel vi stvarno mislite da tih par stanova ne bi bili na istoj cijeni kao i ostali? Možda bi kirija bila 5-10% manja, ali to je ništa.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#9408 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Boli ih rackas, moze im se.
-
elcaliente
#9409 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa evo u tekstu pise da nje jedina drzavljanka Ukrajine koju su uhvatili da se tim bavi, izgleda da Ukrajinci lagano preuzimaju taj biznis. Bas kosmopolitski, ukrajinske izbjeglice, dovlace ileganlo Sirijce i Turke za Njemacku.konoplja wrote: ↑22/08/2023 23:26https://www.bild.de/regional/dresden/dr ... .bild.htmlelcaliente wrote: ↑22/08/2023 23:17 Ako ti ne daju termin za Azil, jednostavno im ovako polupas stakla na ulazu, pa nisi ti dosao iz Afrike da te neki Svabo zajebaje.
41. godisnja Ukrajinka.![]()
Pa trebala si ih u svoju domovinu voziti na prvu liniju.![]()
- konoplja
#9410 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta ti je mafija haha.elcaliente wrote: ↑22/08/2023 23:31Pa evo u tekstu pise da nje jedina drzavljanka Ukrajine koju su uhvatili da se tim bavi, izgleda da Ukrajinci lagano preuzimaju taj biznis. Bas kosmopolitski, ukrajinske izbjeglice, dovlace ileganlo Sirijce i Turke za Njemacku.konoplja wrote: ↑22/08/2023 23:26
https://www.bild.de/regional/dresden/dr ... .bild.html
41. godisnja Ukrajinka.![]()
Pa trebala si ih u svoju domovinu voziti na prvu liniju.![]()
Nije se nikad Berlinski zid trebao srusti.
Sta rece onaj EU komisar - Evropa je vrt.
Last edited by konoplja on 22/08/2023 23:33, edited 1 time in total.
- PreWiBa
#9411 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svugdje imaš crnih ovaca, i kod nas prije kao i danas.
Ja inače sve iz tog njemačkog Informera uzimam sa ozbiljnom dozom skepticizma.
Ja inače sve iz tog njemačkog Informera uzimam sa ozbiljnom dozom skepticizma.
-
elcaliente
#9412 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto tebi to smeta, pa i ti si migrant kao i ti Afrikanci?Ozimician wrote: ↑22/08/2023 23:26 Što se tiče Bürgergelda, negdje sam pročitao da ako zarađuješ 2800€ ili manje brutto - što je plata za koju većina ode kada ide preko pravila Zapadni Balkan, isplativije ti je prijaviti se na Bürgergeld nego ići na posao.
Mene to boli kad vidim.
Nije tvoja zemlja, nisu je tvoji predci izgradili.
To ti nature Germanci trebaju da se sikiraju, a njih vecinom boli ona stvar za to.
- Ozimician
#9413 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Migrant jesam, ali migrant koji daje pola plate ovoj državi, 1. porezna klasa.elcaliente wrote: ↑22/08/2023 23:34Sto tebi to smeta, pa i ti si migrant kao i ti Afrikanci?Ozimician wrote: ↑22/08/2023 23:26 Što se tiče Bürgergelda, negdje sam pročitao da ako zarađuješ 2800€ ili manje brutto - što je plata za koju većina ode kada ide preko pravila Zapadni Balkan, isplativije ti je prijaviti se na Bürgergeld nego ići na posao.
Mene to boli kad vidim.
To ti nature Germanci trebaju da se sikiraju, a njih vecinom boli ona stvar za to.
Ne smetaju meni ti ljudi kao ljudi, nego mi smeta generalna nepravda društva.
EDIT: Sve ono što podstičeš - toga ćeš imati više.
- Didier
#9414 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam fakat šta bi me moglo natjerati da švabi pušim kurac tri godine da bih došao do statusa na kojem sam bio prije odlaska.EFD22 wrote: ↑22/08/2023 15:32Imao je podlogu da ode gore i izdrži tri godine torture i rada za neku bezvezne tehničarsku platu, uz to još uveze svoj auto. Eto to je to._BataZiv_0809 wrote: ↑22/08/2023 15:30 Sin poznatog stomatologa je sigurno imao dobru podlogu za kuce po Dizeldorfima i Bračevima zaradjenu u BiH, tom bolesnom drustvu. Ne bih ja bas sve pripisivao inostranstvu.
Govorim generalno, ne znam covjeka, ali stomatolozi u BiH, a jos poznati predratni su teski gošpari i u ozbiljnom su kešu.
Pito bih ga ja da je dijete rudara i domacice.
Znam čovjeka pola života, nije snob, niti je ikad bio.
Da mu je milion puta bolje, jest.
Da bi mu i ovdje bilo dobro da je ostao, bi.
On je ubijeđen da je napravio dobar potez. Ja se slažem.
Mnogi neće.
Što se tiče tih nekretnina, ja imam i više od toga, a nisam stomatolog, nego sam završio društveni fakultet, ali sam uvijek radio stvari gdje ima para. On bi, da je pametan, iz Bosne mogao imati pet puta toliko, a ne stan u glupom Dizeldorfu i vikendicu na moru. Jebo te vikendica, moji sedamdesetih dvije napravili, to je danas samo neradnicima nedosanjani san.
- Didier
#9415 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da si kupio kad sam ti govorio, dok je kamata bila 2%, mogao si proći s ratom od 1.500, i onda od poreza odbiti barem 200-300. Sad bi u Bavarskoj takav stan bio barem 400-500 tisuća, a to je onda duplo nego što ti je kirija, tako da je sad mnogo teže. Ali opet se više isplati, pogotovo kad skontaš da za pet godina daš 60.000 eura u nepovrat.skafiskafsnjak wrote: ↑22/08/2023 16:061000 eura kirija.
53kv stan. Nije centar ali mi je prevoz 5min pjeske sa kojim mi treba 10 min do centra.
- Didier
#9416 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bodkin wrote: ↑22/08/2023 15:42Ne moze me niko ubijediti da ne mozes kupiti stan sa 5k u kuci ako naravno ne pricamo o centru gradova u njemackoj, i to ne svih gradova.Ozimician wrote: ↑22/08/2023 14:39
Naravno, evo i izvor, da me ne bi neko prozivao:
https://www.stern.de/wirtschaft/die-obe ... %20Prozent.
Dakle par bez djece, ako ima netto prihod u domacinstvu iznad 5294 €mjesecno (dakle @skafiskafsnjak zamalo ulazi u to) - spada u TOP 10% po prihodu u Njemackoj !
Tako da ovdje se lupaju neke cifre o platama proizvoljno, ali je to daleko od realnosti.
Da priustis sebi nekretninu moras biti medju 5% najbogatijih i to je fakt. Ja znam ovog, onog...to su izuzeci, nisu pravila, statistika je jasna.
Ovaj kaze, mogu sebi 2 inzenjera / doktora kupiti nekretninu - ali ne kao pocetnici, nego eto na vrhuncu karijere, dakle kupit ce najranije sa 40+ i otplacivati 20-25 god. i to je to. Eh sad, koliko je takvih parova? Nema ih puno sigurno, i takvi parovi bi u svakom drustvu vjerovatno i ranije dosli do nekretnine.
A i ne moze me niko ubijediti da dvije obrazovane osobe sa iskustvom ne mogu zaraditi 2500 neto, pogotovo ako imaju 13 ili 14 plata i mozda neki bonus.
Možeš, ali u Švabiji ti treba polog od 20%. To je teško sakupiti, čak i s dobrim platama jer se radi o cifri od 100.000 eura ili više, ako hoćeš nešto normalno u gradu u kojem ti se živi. Ima po vukojebinama jeftinije.
-
elcaliente
#9417 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za Njemce smo mi svi isti.Ozimician wrote: ↑22/08/2023 23:49Migrant jesam, ali migrant koji daje pola plate ovoj državi, 1. porezna klasa.elcaliente wrote: ↑22/08/2023 23:34
Sto tebi to smeta, pa i ti si migrant kao i ti Afrikanci?
Ne smetaju meni ti ljudi kao ljudi, nego mi smeta generalna nepravda društva.
EDIT: Sve ono što podstičeš - toga ćeš imati više.
Ti i ja dajemo sada, a on stanca djecu i eto ti novog Serge Gnabrya.
Dugorcno gledajuci sto se tice sistema isti smo, a sistem je njemcima glavni.
- Ozimician
#9418 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Njemu je trebalo više od 3 god da dođe na status koji je ima prije odlaska.Didier wrote: ↑22/08/2023 23:59 Ne znam fakat šta bi me moglo natjerati da švabi pušim kurac tri godine da bih došao do statusa na kojem sam bio prije odlaska.
Što se tiče tih nekretnina, ja imam i više od toga, a nisam stomatolog, nego sam završio društveni fakultet, ali sam uvijek radio stvari gdje ima para. On bi, da je pametan, iz Bosne mogao imati pet puta toliko, a ne stan u glupom Dizeldorfu i vikendicu na moru. Jebo te vikendica, moji sedamdesetih dvije napravili, to je danas samo neradnicima nedosanjani san.
Lik je stomatolog bio, haman privatnik i otišao da radi kao med. tehničar u Njemačku, dakle teško poniženje.
Moje mišljenje, što ovdje na temi pišem, da svi misle da je procedura lagana - jer se tako predstavlja i u medijima i evo ovdje na forumu, kako svi vape za "kvalifikovanom radnom snagom" i tako izgube par godina u priznavanju kvalifikacija, ali ono, uložili su puno u to, izgubili već dosta vremena i para i nema nazad, guraju do kraja. A vjerujem da su se mnogi u toj proceduri 100x zapitali - šta mi je ovo trebalo u životu?
@EFD22 bilo bi zanimljivo saznati da li su on i žena kao stomatolozi završili specijalizacije u Njemačkoj i koje ?
- Ozimician
#9419 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato i imaju rastuće ekonomske i socijalne probleme, ako tako posmatraju stvari.elcaliente wrote: ↑23/08/2023 00:06Za Njemce smo mi svi isti.
Ti i ja dajemo sada, a on stanca djecu i eto ti novog Serge Gnabrya.
Dugorcno gledajuci sto se tice sistema isti smo, a sistem je njemcima glavni.
Zato im sistem i ide nizbrdo i zato se priča kako će se morati raditi do 70-te god.
San snova.
- Didier
#9420 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Joj te prijetnje kaznama su mi najbolje. Jebote, po Holandiji na kantama za smeće piše da je kazna 90 eura ako slučajno zaluta karton ili staklo u obično smeće, i obrnuto. Iako realno nema teorije da neko dokaže da si ti to uradio, ali kazna stiže, pa onda prijetnja da će uduplati ako ne platiš na vrijeme, pa prodaju agenciji za utjerivanje dugova i tako unedogled, na kraju svi plaćaju kao budale. A realno, da dođe do suda, sudija bi otpisao, ali ko ima hrabrosti za to.Ozimician wrote: ↑22/08/2023 16:12Moze itekako, zoves telefonom - odgovor je ovakav: javi se sekretarica i kaze zbog priliva izbjeglica iz ukrajine ne mozemo telefonski da odgovaramo na pozive, molimo pisite e-mailom.izvrsni direktor wrote: ↑22/08/2023 16:02
Nije te niko vodao za ruku? Pa moze li se uzet telefon pa nazvat i pitat? Poslat mail?
Napises E-Mail, dobijes automatski odgovor da je E-Mail primljen i da ce biti obradjen.
Dobijes odogovr na E-Mail najranije nakon par dana, nekad i par sedmica i odgovor glasi ovako:
Dragi Herr Ozi, hvala vam na javljanju, sve potrebne informacije imate na web-stranici toj i toj.
- A pitanje u E-mailu se odnosilo upravo na nejasnocu napisanu na toj web-stranici.
Onda se desilo da ti traze tako neki dokument i ti kazes da taj dokument nije izlistan na web-stranici i da ne znas zasto ga uopste traze?
Onda dobijes odgovor, da se taj dokument podrazumjeva kad dostavljas prvi dokument, da dostavis i taj uz njega.![]()
Kao sto @W0rM kaze - ko nije imao iskustva, ne zna o cemu pricamo.
A najjace je da ti svako malo prijete kaznama ako na vrijeme ne dostavis ovo ili ono, a dostavljanje tog dokumenta ti zavisi od neke druge ustanove i cekas na nju, tako da fkt meni koji sam sa B2 otisao u Njemacku, stresno na kvardat, sad zamisli ko ode bez jezika.
Na kraju ispostavi se da je "uredjena" drzava samo kad treba kaznjavati, kad je nesto u tvoju korist, svi max opusteni. Nema zakonskih rokova ni za sta.
EDIT: B2 nivo jezika nije dovoljan za razumjevanje sluzbenih njemackih dokumenata.
Kad sam zvao za nostrifikaciju diplome da se posavjetujem (dakle imaju savezni ured za priznavanje stranih kvalifikacija), bukvalno je odgovor bio - visokoobrazovan ste gradjanin i znate sami uzeti zakon i procitati. xD
I bukvalno, za sve ima tarifa kazne, i na svakom koraku su kazne.
Neki dan mi komšija šalje kaznu iz maja kad sam zadnji put bio, 40 eura za 3 km/h više. Jebem ti takvu zemlju koja te kazni za 3 km/h više, pa to je nemoguće uvijek uvidjeti da voziš toliko. Kad bih konstantno buljio u brzinomjer, napravio bih veće sranje na autoputu. I to nije u gradu 3 km/h, nego na jebenom autoputu, vozio sam 123, a bilo je dozvoljeno 120.
- Didier
#9421 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Lijepi Beneluks...Ozimician wrote: ↑23/08/2023 00:07Njemu je trebalo više od 3 god da dođe na status koji je ima prije odlaska.Didier wrote: ↑22/08/2023 23:59 Ne znam fakat šta bi me moglo natjerati da švabi pušim kurac tri godine da bih došao do statusa na kojem sam bio prije odlaska.
Lik je stomatolog bio, haman privatnik i otišao da radi kao med. tehničar u Njemačku, dakle teško poniženje.![]()
![]()
![]()
Moje mišljenje, što ovdje na temi pišem, da svi misle da je procedura lagana - jer se tako predstavlja i u medijima i evo ovdje na forumu, kako svi vape za "kvalifikovanom radnom snagom" i tako izgube par godina u priznavanju kvalifikacija, ali ono, uložili su puno u to, izgubili već dosta vremena i para i nema nazad, guraju do kraja. A vjerujem da su se mnogi u toj proceduri 100x zapitali - šta mi je ovo trebalo u životu?
@EFD22 bilo bi zanimljivo saznati da li su on i žena kao stomatolozi završili specijalizacije u Njemačkoj i koje ?
Radio sam u Belgiji, Holandiji i kratko u Luksemburgu. Nikad me niko nije pitao za nivo domaćeg jezika, nikad niko za diplomu, a imao sam sve to. Sve fino na engleskom i k'o ljudi.
Sad vidjeh da u Švabiji ne možeš kupiti nekretninu dok nemaš stalni boravak. Pa jebote, ima li išta u toj zemlji da je dobro?
Ja i žena kupili mjesec dana nakon što smo uselili, prije imali stan nego internet.
- Ozimician
#9422 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma zavisi, da si stomatolog ili nešto drugo u medicini, pitali bi te itekako, to su jako loša zanimanja jer u koju god zemlju da odeš, moraš polagati državne ispite i licence ganjati.Didier wrote: ↑23/08/2023 00:16Lijepi Beneluks...Ozimician wrote: ↑23/08/2023 00:07
Njemu je trebalo više od 3 god da dođe na status koji je ima prije odlaska.
Lik je stomatolog bio, haman privatnik i otišao da radi kao med. tehničar u Njemačku, dakle teško poniženje.![]()
![]()
![]()
Radio sam u Belgiji, Holandiji i kratko u Luksemburgu. Nikad me niko nije pitao za nivo domaćeg jezika, nikad niko za diplomu, a imao sam sve to. Sve fino na engleskom i k'o ljudi.
Sad vidjeh da u Švabiji ne možeš kupiti nekretninu dok nemaš stalni boravak. Pa jebote, ima li išta u toj zemlji da je dobro?
Ja i žena kupili mjesec dana nakon što smo uselili, prije imali stan nego internet.
Moglo se i bez stalnog boravka, ali ko je na plavoj karti, tipa bračni par - oboje doktori i tako nešto, ali do korone, sad mislim da više ne daju ni takvima.
- Didier
#9423 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je tipično za naše ljude, misli preseliće način razmišljanja u Njemačku.
Kakva bolan kuća na periferiji i gradnja, pa nije Buća Potok da to tek tako tamo može...
- Didier
#9424 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Možemo li malo prestati pričati o nacističkim potomcima i njihovoj zemlji?
Ima li neko da je otišao u Kanadu? Mene živo zanima kako je tamo, kontam nakon 3-4 godine Sarajeva da se tamo zaputim jedno vrijeme, čisto avanturistički, pa opet nazad.
Ima li neko da je otišao u Kanadu? Mene živo zanima kako je tamo, kontam nakon 3-4 godine Sarajeva da se tamo zaputim jedno vrijeme, čisto avanturistički, pa opet nazad.
- skafiskafsnjak
#9425 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma jok. Ne znam tacno bas kad su cijene i kamate podivljale, ali nisam mogao. Cim je zena dobila trajnu, isli smo, ne moze.Didier wrote: ↑23/08/2023 00:01Da si kupio kad sam ti govorio, dok je kamata bila 2%, mogao si proći s ratom od 1.500, i onda od poreza odbiti barem 200-300. Sad bi u Bavarskoj takav stan bio barem 400-500 tisuća, a to je onda duplo nego što ti je kirija, tako da je sad mnogo teže. Ali opet se više isplati, pogotovo kad skontaš da za pet godina daš 60.000 eura u nepovrat.skafiskafsnjak wrote: ↑22/08/2023 16:06
1000 eura kirija.
53kv stan. Nije centar ali mi je prevoz 5min pjeske sa kojim mi treba 10 min do centra.
Van Bayerna moze , ali to sad nije opcija jer ne mozemo samo tako posao promjeniti.
Plus, nisam imao 20% od cijene svakako. Jbg nek je stan 300k, treba mi znaci 60k.