Kakav vakat bio iza rata jos je to i dobar spoj bio, radio stari u rudniku, drzavno burageru_BataZiv_0809 wrote: ↑22/08/2023 15:30 Sin poznatog stomatologa je sigurno imao dobru podlogu za kuce po Dizeldorfima i Bračevima zaradjenu u BiH, tom bolesnom drustvu. Ne bih ja bas sve pripisivao inostranstvu.
Govorim generalno, ne znam covjeka, ali stomatolozi u BiH, a jos poznati predratni su teski gošpari i u ozbiljnom su kešu.
Pito bih ga ja da je dijete rudara i domacice.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- dr_Evil
#9251 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- ZoomZoomKiwi
#9252 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imao je podlogu da ode gore i izdrži tri godine torture i rada za neku bezvezne tehničarsku platu, uz to još uveze svoj auto. Eto to je to._BataZiv_0809 wrote: ↑22/08/2023 15:30 Sin poznatog stomatologa je sigurno imao dobru podlogu za kuce po Dizeldorfima i Bračevima zaradjenu u BiH, tom bolesnom drustvu. Ne bih ja bas sve pripisivao inostranstvu.
Govorim generalno, ne znam covjeka, ali stomatolozi u BiH, a jos poznati predratni su teski gošpari i u ozbiljnom su kešu.
Pito bih ga ja da je dijete rudara i domacice.
Znam čovjeka pola života, nije snob, niti je ikad bio.
Da mu je milion puta bolje, jest.
Da bi mu i ovdje bilo dobro da je ostao, bi.
On je ubijeđen da je napravio dobar potez. Ja se slažem.
Mnogi neće.
- Ozimician
#9253 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Posvadjao se s ocem birvaktile i uzeo furseta.EFD22 wrote: ↑22/08/2023 15:31Pa kažem ja, budala što je otišao. Imao ovdje sve.Ozimician wrote: ↑22/08/2023 15:25
To je ono od Ramba kad ti prihodi predju XY - onda prestaje sva prica, pa se prica o vremenu.![]()
I ovaj eto rekao nesto da zvuci kao pametno.
I ovaj jos kaze da ga razumije, jer vani nema razmisljanja, pitaj ga samo kroz sta je prosao dok je priznao diplomu i da li je razmisljao.![]()
![]()
![]()
Najprije da ce to biti, otac mu htio oredjivati smjene kad ce on i zene da rade i koliko pacijenata. Zeni puko film. A i on htio da pokaze da moze bez oca da uspije.
(takvih primjera vec poznajem itekako, raznih struka, nisu snobovi, ali prejaka ocinska figura je cesto rezultat odlaska)
- ZoomZoomKiwi
#9254 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hahaha, vidiš moguće. Šalim se naravno, u dobrim su odnosima, koliko ja znam. Ali ostavljam prostora da je sve stvarno moguće hahahOzimician wrote: ↑22/08/2023 15:32Posvadjao se s ocem birvaktile i uzeo furseta.
Najprije da ce to biti, otac mu htio oredjivati smjene kad ce on i zene da rade i koliko pacijenata. Zeni puko film. A i on htio da pokaze da moze bez oca da uspije.
(takvih primjera vec poznajem itekako, raznih struka, nisu snobovi, ali prejaka ocinska figura je cesto rezultat odlaska)
-
sumirprimus
#9255 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
to je vec mahalanje 
- Dope_Man
#9256 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zena mu rospija, zavadila ga s famelijom 
- dr_Evil
- konoplja
#9258 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Max mahalanje. Na ovo je i mislio kad je rekao bolesno drustvo. 
- dr_Evil
- Ozimician
#9260 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno, to je najjace, treba ti npr. 5 dokumenata za Ausländerbehörde za neku "dozvolu", oni ti nadju gresku u jednom ili ti kazu da moras jos neki dodatni dokument izvaditi, eh ti onda ganjas par mjeseci termin za taj jedan dokument koji ti fali.W0rM wrote: ↑22/08/2023 15:31 Za sve ti treba termin, jedno vuce drugo, imas non EU papire, u vecem gradu tipa Stuttgart, München ili Frankfurt se repetiras da cekas 3 mjeseca (moze i ranije, ako si nafakali), jer ides u Ausländerbehörde, a dok prijave nemas, ne mozes reigstrovati auto npr niti izvaditi parking karticu da tu zivis pa ti brat lijepi parking cestitku svako 3ce jutro![]()
Dok recimo EU gradjanin ili nijemac ode u Bürgeramt i zavrsi to za 10 minuta.
Kada nadjes dobrog doktora, trebao bi se kumovat s njim, mislim da @Ozimician zna o cemu pricam.
Mislim ko nije dozivio, tesko mu je to objasniti. Ko u Bosni i Hercegovini nije imao neki vele posao Njemacka je obecana zemlja bez daljnjeg. Ko je imao iole bolji standard, shvata o cemu pricam.
U medjuvremenu neki od ostalih dokumenata istekli, pa ih ponovo moras vaditi, izvadis sve, ne mozes onda dobiti termin novi, guzva, Ukrajina, ovamo ti druge stvari vise u zraku samo zato jer ti ne mozes dobiti je*eni termin za jedan papir.
Kazu u Njemackoj - sve ide online zakazivanje termina, tacno, ali sta ja imam od online zakazivanja termina ako ga dobijem za par mjeseci. U BIH ako ti treba neki papir, poranis, stanes u red i cekas, jest da izgubis cijeli dan, ali znas da ces taj dan dobiti to sto ti treba.
- Ozimician
-
Bodkin
#9262 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne moze me niko ubijediti da ne mozes kupiti stan sa 5k u kuci ako naravno ne pricamo o centru gradova u njemackoj, i to ne svih gradova.Ozimician wrote: ↑22/08/2023 14:39Naravno, evo i izvor, da me ne bi neko prozivao:Didier wrote: ↑22/08/2023 14:29
U Sloveniji i Švicarskoj je druga priča, ali svejedno tvoja statistika "ljudi koje znaš" nije ni po čemu relevantna.
A statistika kaže da 60% Nijemaca nema svoju nekretninu, među niže obrazovanim ljudima (a većina je takvih koji idu iz Bosne) je taj procenat i do 90%. Još kada oduzmeš naslijeđene nekretnine, dobiješ broj da haman niko neće ništa svoje tamo kupiti. Čak i za dva doktora nije lako sakupiti 100.000 za polog, a toliko ti treba za bilo kakav normalan stan u normalnom gradu. Eh sad, mnogi odu u vukojebinu, ali i tamo nije jeftino.
https://www.stern.de/wirtschaft/die-obe ... %20Prozent.
Dakle par bez djece, ako ima netto prihod u domacinstvu iznad 5294 €mjesecno (dakle @skafiskafsnjak zamalo ulazi u to) - spada u TOP 10% po prihodu u Njemackoj !
Tako da ovdje se lupaju neke cifre o platama proizvoljno, ali je to daleko od realnosti.
Da priustis sebi nekretninu moras biti medju 5% najbogatijih i to je fakt. Ja znam ovog, onog...to su izuzeci, nisu pravila, statistika je jasna.
Ovaj kaze, mogu sebi 2 inzenjera / doktora kupiti nekretninu - ali ne kao pocetnici, nego eto na vrhuncu karijere, dakle kupit ce najranije sa 40+ i otplacivati 20-25 god. i to je to. Eh sad, koliko je takvih parova? Nema ih puno sigurno, i takvi parovi bi u svakom drustvu vjerovatno i ranije dosli do nekretnine.
A i ne moze me niko ubijediti da dvije obrazovane osobe sa iskustvom ne mogu zaraditi 2500 neto, pogotovo ako imaju 13 ili 14 plata i mozda neki bonus.
- Dope_Man
#9263 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa.. ako hoces novi Mercedes svako malo, a i zena bi sebi auto, malo nakita, malo kurchenja Gucci ovo, Fendi ono.. onda ne mozes.Bodkin wrote: ↑22/08/2023 15:42 Ne moze me niko ubijediti da ne mozes kupiti stan sa 5k u kuci ako naravno ne pricamo o centru gradova u njemackoj, i to ne svih gradova.
A i ne moze me niko ubijediti da dvije obrazovane osobe sa iskustvom ne mogu zaraditi 2500 neto, pogotovo ako imaju 13 ili 14 plata i mozda neki bonus.
Naravno, ako se zivi normalno onda moze.
- dr_Evil
#9264 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam se doslovno rodio otkad sam poceo online zakazivati, a sve sam dokumente rijesio za 2 sedmice, spojio familiju nakon 3 mjeseca, doduse tad nije bilo djeceOzimician wrote: ↑22/08/2023 15:40
Naravno, to je najjace, treba ti npr. 5 dokumenata za Ausländerbehörde za neku "dozvolu", oni ti nadju gresku u jednom ili ti kazu da moras jos neki dodatni dokument izvaditi, eh ti onda ganjas par mjeseci termin za taj jedan dokument koji ti fali.
U medjuvremenu neki od ostalih dokumenata istekli, pa ih ponovo moras vaditi, izvadis sve, ne mozes onda dobiti termin novi, guzva, Ukrajina, ovamo ti druge stvari vise u zraku samo zato jer ti ne mozes dobiti je*eni termin za jedan papir.
Kazu u Njemackoj - sve ide online zakazivanje termina, tacno, ali sta ja imam od online zakazivanja termina ako ga dobijem za par mjeseci. U BIH ako ti treba neki papir, poranis, stanes u red i cekas, jest da izgubis cijeli dan, ali znas da ces taj dan dobiti to sto ti treba.
Poslije toga produzavanje zakazes online, sve u postu za 2 sedmice.
Mes cini ta alemanja postala balkan po efikasnosti
-
sumirprimus
#9265 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
lakse je u skandinaviji vi ste njemacka za njemacku D:
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#9266 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prva tri mjeseca, sve poslije toga ko radi za tu platu, sam je sebi kriv. A sumnjam da ce takvu ponudu dobiti ako zna imalo njemacki, i ako zna koristit linked i sl web portale. Ovo govorim iz bosne, a inzinjer koji zivi u njemackoj i radi za tu olatu, nesposoban je.
U ovo naravno ne ubrajam istocnu njemacku
- Ozimician
#9267 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eto @skafiskafsnjak ima info iz prve ruke, ja sam se raspitivao ali odustao kad je krenuo rast kamata.Bodkin wrote: ↑22/08/2023 15:42 Ne moze me niko ubijediti da ne mozes kupiti stan sa 5k u kuci ako naravno ne pricamo o centru gradova u njemackoj, i to ne svih gradova.
Meni bi trebalo na periferiji jednog malog grada u Bavarskoj, zgrada 2017.god. 350 000 € za stan od 70-tak kvadrata. Dakle = vukoje*ina. 20% je polog + ostali troskovi, sta vec, makler, porez...
Dvije obrazovane osobe sa iskustvom mogu zaraditi 2500 netto, u Njemackoj nema 13 ili 14 plata, samo Bozicnica (koja je u dosta firmi u iznosu jedne plate).
Moja percepcija je ocito da je prosjek nizak, jer ovdje domace zene, Njemice, uglavnom rade Teilzeit, 50% radnog vremena, posebno jer sa rastom prihoda u domacinstvu, raste i porez.
- ZoomZoomKiwi
#9268 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam za Njemačku, al' evo sestra mi živi u Austriji već devetu godinu, zadnje tri u Beču.
Sve papire što je ikad trebala, riješi za dan na jednom šalteru.
Nikad, ama baš nikad se nije načekala niti nahodala kao kod nas što je kad god joj nešto zatreba.
Išla je i kod doktora, i u ambulante, srećom nije u bolnice, pa prođe i Corona, pa svašta se nešto izdešavalo.
Što se birokratije tiče, Austrija
Pretpostavljam da je bolja po tom pitanju onda i od Njemačke.
Nikad, ama baš nikad se nije načekala niti nahodala kao kod nas što je kad god joj nešto zatreba.
Išla je i kod doktora, i u ambulante, srećom nije u bolnice, pa prođe i Corona, pa svašta se nešto izdešavalo.
Što se birokratije tiče, Austrija
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#9269 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Stari, znam tacno o cemu pricas. Npr Aufenthaltstitel ili Boravisna dozvola, pokrenuo proceduru oko 35 dana prije isteka vize, u medjuvremenu promijenio adresu. Nema fiktiona, moram za Bosnu, viza istice... ma ludilo. A oni opusteni maximalno.Ozimician wrote: ↑22/08/2023 15:40Naravno, to je najjace, treba ti npr. 5 dokumenata za Ausländerbehörde za neku "dozvolu", oni ti nadju gresku u jednom ili ti kazu da moras jos neki dodatni dokument izvaditi, eh ti onda ganjas par mjeseci termin za taj jedan dokument koji ti fali.W0rM wrote: ↑22/08/2023 15:31 Za sve ti treba termin, jedno vuce drugo, imas non EU papire, u vecem gradu tipa Stuttgart, München ili Frankfurt se repetiras da cekas 3 mjeseca (moze i ranije, ako si nafakali), jer ides u Ausländerbehörde, a dok prijave nemas, ne mozes reigstrovati auto npr niti izvaditi parking karticu da tu zivis pa ti brat lijepi parking cestitku svako 3ce jutro![]()
Kada nadjes dobrog doktora, trebao bi se kumovat s njim, mislim da @Ozimician zna o cemu pricam.
Mislim ko nije dozivio, tesko mu je to objasniti. Ko u Bosni i Hercegovini nije imao neki vele posao Njemacka je obecana zemlja bez daljnjeg. Ko je imao iole bolji standard, shvata o cemu pricam.
Ma negdje ni taj online servis ne radi kako treba. Sto ti kazes, halalit cu danas cekanje u redu, ali da znam da cu dobiti papir koji mi treba.
-
Bodkin
#9270 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima li sta pozitivno na tom zapaduOzimician wrote: ↑22/08/2023 15:40Naravno, to je najjace, treba ti npr. 5 dokumenata za Ausländerbehörde za neku "dozvolu", oni ti nadju gresku u jednom ili ti kazu da moras jos neki dodatni dokument izvaditi, eh ti onda ganjas par mjeseci termin za taj jedan dokument koji ti fali.W0rM wrote: ↑22/08/2023 15:31 Za sve ti treba termin, jedno vuce drugo, imas non EU papire, u vecem gradu tipa Stuttgart, München ili Frankfurt se repetiras da cekas 3 mjeseca (moze i ranije, ako si nafakali), jer ides u Ausländerbehörde, a dok prijave nemas, ne mozes reigstrovati auto npr niti izvaditi parking karticu da tu zivis pa ti brat lijepi parking cestitku svako 3ce jutro![]()
Zivota mi citam kako samo o losim stvarima pises. Al ok, karakteristika ljudi koji su tek dosli i pogotovo ako su imali neke nedoumice. Cuj papirologija
-
Bodkin
#9271 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bolja naravno. Plus elektronski potpisi i slicno. Al mi je smijesno sta ljudima smetaEFD22 wrote: ↑22/08/2023 15:49 Ne znam za Njemačku, al' evo sestra mi živi u Austriji već devetu godinu, zadnje tri u Beču.
Što se birokratije tiče, Austrija![]()
-
sumirprimus
#9272 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
elem bolje ganjat ameriku i kanadu nego evropu 
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#9273 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da moze. Osnovni je problem u pocetku samo trajna dozvola za boravak. Ali dok steknes uslove za trajnu, taman skupis ustedjevine 50-100k kao pocetni kapital za nekretninu. I to bez ikakvog oskudijevanja sa putovanjima i zivotom..Bodkin wrote: ↑22/08/2023 15:42Ne moze me niko ubijediti da ne mozes kupiti stan sa 5k u kuci ako naravno ne pricamo o centru gradova u njemackoj, i to ne svih gradova.Ozimician wrote: ↑22/08/2023 14:39
Naravno, evo i izvor, da me ne bi neko prozivao:
https://www.stern.de/wirtschaft/die-obe ... %20Prozent.
Dakle par bez djece, ako ima netto prihod u domacinstvu iznad 5294 €mjesecno (dakle @skafiskafsnjak zamalo ulazi u to) - spada u TOP 10% po prihodu u Njemackoj !
Tako da ovdje se lupaju neke cifre o platama proizvoljno, ali je to daleko od realnosti.
Da priustis sebi nekretninu moras biti medju 5% najbogatijih i to je fakt. Ja znam ovog, onog...to su izuzeci, nisu pravila, statistika je jasna.
Ovaj kaze, mogu sebi 2 inzenjera / doktora kupiti nekretninu - ali ne kao pocetnici, nego eto na vrhuncu karijere, dakle kupit ce najranije sa 40+ i otplacivati 20-25 god. i to je to. Eh sad, koliko je takvih parova? Nema ih puno sigurno, i takvi parovi bi u svakom drustvu vjerovatno i ranije dosli do nekretnine.
A ovi sto pisu " ne mozes kuput stan u centru minhen" isto kao da su otkrili toplu vodu. Kao da kazu "ne moze srednja klasa kupit stan na Menhetenu..naravno
- ZoomZoomKiwi
#9274 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E tu smo.Bodkin wrote: ↑22/08/2023 15:51Bolja naravno. Plus elektronski potpisi i slicno. Al mi je smijesno sta ljudima smetaEFD22 wrote: ↑22/08/2023 15:49 Ne znam za Njemačku, al' evo sestra mi živi u Austriji već devetu godinu, zadnje tri u Beču.
Što se birokratije tiče, Austrija![]()
Pretpostavljam da je bolja po tom pitanju onda i od Njemačke.stara mi radi u bolnici u bih, kakve horore mi je spominjala. Rodica profesir u srednjoj, kakve horore mi je spominjala. Neprijavljeni radnici, kasni plata, prijavljeni na manje. Al ej, zna semsu na salteru pa ce to brze nego u njemackoj
![]()
- Ozimician
#9275 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bila je tema "Posao za ing", sve to lijepo zvuci dok ne krenes traziti firmu koja ce ti dati ugovor. I vjeruj, najlakse ces za pocetak dobru firmu naci u nekom selu u istocnoj Njemackoj - jer ta tamo nece niko, pa su firme cesto ocajne u potrazi za kadrom, ali valja zivjeti tamo...izvrsni direktor wrote: ↑22/08/2023 15:47Prva tri mjeseca, sve poslije toga ko radi za tu platu, sam je sebi kriv. A sumnjam da ce takvu ponudu dobiti ako zna imalo njemacki, i ako zna koristit linked i sl web portale. Ovo govorim iz bosne, a inzinjer koji zivi u njemackoj i radi za tu olatu, nesposoban je.
U ovo naravno ne ubrajam istocnu njemacku
A evo raspon je 50-70K godisnje, Za vise moras biti top strucnjak u top firmi.