Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sumirprimus

#9176 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

jarane gdje god da odu, samo skontaj koliko god da je tesko, bar ce disat cisci zrak od okobra do maja :D
moimoi

#9177 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sime_cipol wrote: 22/08/2023 14:33
moimoi wrote: 22/08/2023 14:30
Kolika su ti djeca? To bitnu ulogu igra. Racunajte sto starije dijete to mu je teza adaptacija. Pogotovo ako ima raju. Kada su mali, sve je lako. Pubertetlije..vec imas problem.
Djecaci. 12 i 9 godina.
Ja bih rekla da imas jos vrlo malo vremena da se odlucis. Pubertet je zajeban kada si u svojoj sredini a kamo li kada ne znas jezik dovoljno
Dope_Man

#9178 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

sumirprimus wrote: 22/08/2023 14:32
moimoi wrote: 22/08/2023 14:30
Kolika su ti djeca? To bitnu ulogu igra. Racunajte sto starije dijete to mu je teza adaptacija. Pogotovo ako ima raju. Kada su mali, sve je lako. Pubertetlije..vec imas problem.
ma i to nema veze, kod mene je par priatelja otisl s djeocm koja vise nisu mala, za pola godine do godinu djeca se bolje adaptirala od roditelja i bolje jezik govore zbog skole..
teze je savit staru nego mladu kost.
Jeste to svakako, al ipak je lakse kad je dijete malo da se psihooski prilagodi. Ja sam na kraju 6. razreda samo presao iz jednog u drugi grad u BiH i naravno, kao dijete od nekih 12 godina, mrzio sam tu situaciju jer ostadoh bez raje i svega. Mogu misliti kako bi bilo da smo jos tad otisli u drugu zemlju.

Naravno, dugorocno ima smisla i prilagodice se dijete brzo, al kad pricam s rajom u BiH koja pokazuje neki interes, uvijek im napominjem da ipak pice dok je dijete relativno malo, najbolje u prvih 5-6 godina zivota. Cisto zbog manjeg psiholoskog utjecaja na dijete.
dr_Evil

#9179 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

W0rM wrote: 22/08/2023 14:35
Moje misljenje sto se tvoje sitaucije tice:
Tamo vazda mozes, pogotovo zena. Djecu na fakultet (koji je ustvari jedina institucija koja je znacajno bolja u odnosu na BiH) mozes poslati. I nemoj misliti to da nema povratka, ima i nije sramota, ja prvi legnem navecer i kontam kako da se vratim s nekim poslom, idejom iskustvom u Bosnu, jer mi je sve tu od familije, raje, kulture itd. Sto bi rekao Gradascevic "U Bosni zvono crkve nikad nije smetalo glasu mujezina", meni to fali ovdje, ja sam toga zeljan, neko nije i ne mora biti i to mi je oke.
Na kraju, najlakse je probat, ti i zena po godinu neplaceno i vidi, iskusi, pronadji se. Jaran iz vojske nedavno dosao, nostrifikaciju napravio, momak inace iz Livna, kaze da ne moze, nije to to i gotovo. A sve zavrsio bio, neplaceno uzeo, dosao, probao i nije mu se svidjelo.
Druze, nikad ne znas sta te u zivotu moze gonit, nekad ces rijesit sve to, i da imas ideju i posao da nosis u Bosnu, ali neces moci. Cudne karte zivot podijeli
Ozimician

#9180 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Didier wrote: 22/08/2023 14:29
ljubijankic wrote: 22/08/2023 11:04

Apsolutna glupost, skoro svi ljudi koje poznajem da su vani ( Slovenija, Austrija, Svicarska, Njemacka) imaju svoje kuce ili stanove. Vecina ih ima kuce.
U Sloveniji i Švicarskoj je druga priča, ali svejedno tvoja statistika "ljudi koje znaš" nije ni po čemu relevantna.

A statistika kaže da 60% Nijemaca nema svoju nekretninu, među niže obrazovanim ljudima (a većina je takvih koji idu iz Bosne) je taj procenat i do 90%. Još kada oduzmeš naslijeđene nekretnine, dobiješ broj da haman niko neće ništa svoje tamo kupiti. Čak i za dva doktora nije lako sakupiti 100.000 za polog, a toliko ti treba za bilo kakav normalan stan u normalnom gradu. Eh sad, mnogi odu u vukojebinu, ali i tamo nije jeftino.
Naravno, evo i izvor, da me ne bi neko prozivao:

https://www.stern.de/wirtschaft/die-obe ... %20Prozent.

Dakle par bez djece, ako ima netto prihod u domacinstvu iznad 5294 €mjesecno (dakle @skafiskafsnjak zamalo ulazi u to) - spada u TOP 10% po prihodu u Njemackoj !

Tako da ovdje se lupaju neke cifre o platama proizvoljno, ali je to daleko od realnosti.

Da priustis sebi nekretninu moras biti medju 5% najbogatijih i to je fakt. Ja znam ovog, onog...to su izuzeci, nisu pravila, statistika je jasna.

Ovaj kaze, mogu sebi 2 inzenjera / doktora kupiti nekretninu - ali ne kao pocetnici, nego eto na vrhuncu karijere, dakle kupit ce najranije sa 40+ i otplacivati 20-25 god. i to je to. Eh sad, koliko je takvih parova? Nema ih puno sigurno, i takvi parovi bi u svakom drustvu vjerovatno i ranije dosli do nekretnine.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#9181 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Didier wrote: 22/08/2023 14:35
Zato zajedno imate preko 13.000 postova na bh. forumu. Jebo jezik ba, pričaćete s nama ovdje, ko će se udubljivati u dječije probleme kad dođe vakat za to, neka ih škola odgaja :-)
:bih: Znas koliko ljudi zanemaruje, podcjenjuje komunikaciju sa svojom djecom? Ja kad sam to vidio ovdje, to je strasno, najezio se. Dijete ne zna, ono ne zna kako treba sastaviti recenicu pa nema veze sto ne koristi padeze. Strasno.
donnie_darko

#9182 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by donnie_darko »

sumirprimus wrote: 22/08/2023 14:27
sime_cipol wrote: 22/08/2023 14:23 Ne zna covjek sta bi mislio.
Mene zena munta da idemo. Otisli bi lakse nego veeeeelika vecina bosanaca. Zena ima HR papire, djeca takodje.
Punica, sura i svastika zive u Svedskoj. Govore hajde gore. Raja govori idite, budale ste sto ste ovdje. Iako nikada lakse se nije moglo otici (ali vecina ne mice). Drugi govore idite zbog djece.
Ovdje radimo pristojne poslove (takve sigurno ne bi radili gore) Pristojno zaradjujemo. U kucu udje 3000+ KM, imamo svoj stan, ne placamo kiriju, nemamo kredit, cak ni za auto.
Ne moze covjek biti pametan. Nije jednostavno, znas da ovdje ostavljas sve i nema povratka.
Razumijem ljude koji su u tezoj situaciji od nas pa idu, nemaju sta izgubiti, ne moze im gore biti nego ovdje.
jebte i ti se jos premisljas? sta nije u redu s tobom? :lol:
Da se slozim I sa Sumijem jednom :D
Brate ako moves tako lahko srediti papire ne znam sta jos radite ovdje.... Pakuj se i idi, koliko god da ti je "dobro" ovdje tamo ce ti biti 15 puta bolje. Gdje god otisao.
konoplja

#9183 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

ljubijankic wrote: 22/08/2023 11:04

Apsolutna glupost, skoro svi ljudi koje poznajem da su vani ( Slovenija, Austrija, Svicarska, Njemacka) imaju svoje kuce ili stanove. Vecina ih ima kuce.
U Sloveniji i Švicarskoj je druga priča, ali svejedno tvoja statistika "ljudi koje znaš" nije ni po čemu relevantna.

A statistika kaže da 60% Nijemaca nema svoju nekretninu, među niže obrazovanim ljudima (a većina je takvih koji idu iz Bosne) je taj procenat i do 90%. Još kada oduzmeš naslijeđene nekretnine, dobiješ broj da haman niko neće ništa svoje tamo kupiti. Čak i za dva doktora nije lako sakupiti 100.000 za polog, a toliko ti treba za bilo kakav normalan stan u normalnom gradu. Eh sad, mnogi odu u vukojebinu, ali i tamo nije jeftino.
Što je Švicarska druga priča?
sumirprimus

#9184 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Dope_Man wrote: 22/08/2023 14:38
ma i to nema veze, kod mene je par priatelja otisl s djeocm koja vise nisu mala, za pola godine do godinu djeca se bolje adaptirala od roditelja i bolje jezik govore zbog skole..
Jeste to svakako, al ipak je lakse kad je dijete malo da se psihooski prilagodi. Ja sam na kraju 6. razreda samo presao iz jednog u drugi grad u BiH i naravno, kao dijete od nekih 12 godina, mrzio sam tu situaciju jer ostadoh bez raje i svega. Mogu misliti kako bi bilo da smo jos tad otisli u drugu zemlju.

Naravno, dugorocno ima smisla i prilagodice se dijete brzo, al kad pricam s rajom u BiH koja pokazuje neki interes, uvijek im napominjem da ipak pice dok je dijete relativno malo, najbolje u prvih 5-6 godina zivota. Cisto zbog manjeg psiholoskog utjecaja na dijete.
naravno d je bolje sto je mladje dijete. no najbolje je kad god, omogvcit bar djeci neku sansu zabuducnost i zivot bez tenzije, od dodika ,bakira ,trojke, rata.neimastine, puteva, zakona, zraka, eu. p materina.
dr_Evil

#9185 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Dope_Man wrote: 22/08/2023 14:38

Prilagode se nasa djeca vecinom, lijepi, mladi, genetski preodredjeni da se bore i da ne odustaju, i ruzno je reci ali bijeli. I mrzim sebe sto to moram napisati.

Bio je clanak nedavno neka curica iz SIrije ronca kako je nisu prihvatili, a kao njezine kolegice iz Bosne sta su posle zajedno iz razred se sve integrisale jer su one kao blonde.
dr_Evil

#9186 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 22/08/2023 14:39

Dakle par bez djece, ako ima netto prihod u domacinstvu iznad 5294 €mjesecno (dakle @skafiskafsnjak zamalo ulazi u to) - spada u TOP 10% po prihodu u Njemackoj !

Tako da ovdje se lupaju neke cifre o platama proizvoljno, ali je to daleko od realnosti.

Da priustis sebi nekretninu moras biti medju 5% najbogatijih i to je fakt. Ja znam ovog, onog...to su izuzeci, nisu pravila, statistika je jasna.

Ovaj kaze, mogu sebi 2 inzenjera / doktora kupiti nekretninu - ali ne kao pocetnici, nego eto na vrhuncu karijere, dakle kupit ce najranije sa 40+ i otplacivati 20-25 god. i to je to. Eh sad, koliko je takvih parova? Nema ih puno sigurno, i takvi parovi bi u svakom drustvu vjerovatno i ranije dosli do nekretnine.
Druze inzinjer u ranim tridesetim nije na vrhuncu karijere, ali jeste inzinejr sa 10-15 godina iskustva. Pa ja sam poceo raditi kao inziner sa 21 godinu. Brzo se prelaze ti pragovi plata.
Bloo
Globalna šefica

#9187 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

dr_Evil wrote: 22/08/2023 14:35 Imat ces sve ostalo, sigunost, obrazovanje za djecu, zdrastveni sistem koji funkcionise, penziju jaku(ovo sa rezervom), neces se sretati sa korupcijom i nepotizmom, nece te bolit glava od nacionalizma osim ako visis na ovom forumu i dalje i mnogo toga jos.
Zavisi gdje ode :D
Sigurnost? Na sta tacno mislis?

Obrazovanje? Zavisi opet gdje ode i kakva je skola i da li je razred pun malih auslendera ili ne i da li je profa prikrivena skandinavska AfDovka ili ne.
Zdravstveni? Super kad se dokopas bolnice. ^
Korupcija i nepotizam? Korupcija je na visem nivou, nepotizam vala brate posvuda ali to se zove drugacije :D
Nacionalizma mozda ne, ali diskriminacije da plus (opet zavisi gdje je) mentalnih papaka sto nikad dalje od svog sela nisu makeli.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#9188 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

dr_Evil wrote: 22/08/2023 14:39
W0rM wrote: 22/08/2023 14:35
Moje misljenje sto se tvoje sitaucije tice:
Tamo vazda mozes, pogotovo zena. Djecu na fakultet (koji je ustvari jedina institucija koja je znacajno bolja u odnosu na BiH) mozes poslati. I nemoj misliti to da nema povratka, ima i nije sramota, ja prvi legnem navecer i kontam kako da se vratim s nekim poslom, idejom iskustvom u Bosnu, jer mi je sve tu od familije, raje, kulture itd. Sto bi rekao Gradascevic "U Bosni zvono crkve nikad nije smetalo glasu mujezina", meni to fali ovdje, ja sam toga zeljan, neko nije i ne mora biti i to mi je oke.
Na kraju, najlakse je probat, ti i zena po godinu neplaceno i vidi, iskusi, pronadji se. Jaran iz vojske nedavno dosao, nostrifikaciju napravio, momak inace iz Livna, kaze da ne moze, nije to to i gotovo. A sve zavrsio bio, neplaceno uzeo, dosao, probao i nije mu se svidjelo.
Druze, nikad ne znas sta te u zivotu moze gonit, nekad ces rijesit sve to, i da imas ideju i posao da nosis u Bosnu, ali neces moci. Cudne karte zivot podijeli
100%, ne znam sta me sutra ceka, ja samo kazem moj naum, nijjet je taj. Sad hocu li i da li cu ja to uopste moci realizovati? Bog zna.
Dope_Man

#9189 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

dr_Evil wrote: 22/08/2023 14:35
sime_cipol wrote: 22/08/2023 14:23 Ne zna covjek sta bi mislio.
Mene zena munta da idemo. Otisli bi lakse nego veeeeelika vecina bosanaca. Zena ima HR papire, djeca takodje.
Punica, sura i svastika zive u Svedskoj. Govore hajde gore. Raja govori idite, budale ste sto ste ovdje. Iako nikada lakse se nije moglo otici (ali vecina ne mice). Drugi govore idite zbog djece.
Ovdje radimo pristojne poslove (takve sigurno ne bi radili gore) Pristojno zaradjujemo. U kucu udje 3000+ KM, imamo svoj stan, ne placamo kiriju, nemamo kredit, cak ni za auto.
Ne moze covjek biti pametan. Nije jednostavno, znas da ovdje ostavljas sve i nema povratka.
Razumijem ljude koji su u tezoj situaciji od nas pa idu, nemaju sta izgubiti, ne moze im gore biti nego ovdje.
Gledaj sa 3000+KM svaki mjesec, na isplacen svoj stan i auto. Neces vani bolje zivjeti sigurno.

Imat ces sve ostalo, sigunost, obrazovanje za djecu, zdrastveni sistem koji funkcionise, penziju jaku(ovo sa rezervom), neces se sretati sa korupcijom i nepotizmom, nece te bolit glava od nacionalizma osim ako visis na ovom forumu i dalje i mnogo toga jos.

Izaberi jedno ili drugo, trece opcije tesko da ima.
Upravu si potpuno. Imam jarana u otprilike istoj situaciji, izadje malo manje od 3000, al ima svoju kucu, nedavno je renovirao sve itd.. dakle potpuno sredjen zivot. Plus u BiH radi u vojsci, na smjene gdje 7 dana radi, 14 lezi kuci... ako mu i zafali para lako odradi nesta u tih 14 uzeti dnevnice.

I njemu sam rekao da, ako cemo realno, njemu se odlazak ne isplati jer ce dobrog vremena proci prije nego dodje u iole slicnu situaciju sto se tice sredjenosti zivota. Naravno, ima tu i drugih faktora, al njemu vecina toga ne smeta toliko pa jos manje razloga za ici.
skafiskafsnjak

#9190 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ma mogu ja kupiti.... ali da narednih 26 godina prevrcem svaki euro prije nego potrosim. Pa radije cu kiriju onda, a ziviti lagodno.
sumirprimus

#9191 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

makeli?
Bloo
Globalna šefica

#9192 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

dr_Evil wrote: 22/08/2023 14:42 Pa ja sam poceo raditi kao inziner sa 21 godinu.
mali genije Evgenije :D
Ozimician

#9193 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 22/08/2023 14:34
Ja ti kazem sa soc.aspekta… to su teske godina. Najlakse je dok su bebe tj neke 8-9 god. I nakon zavrsene srednje tj kada su vec ozbiljniji i gledaju to kao sansu za studiji vani
Ovo si 100% upravu, od mojih poznanika, ko god je sa djecom 10-18 god. dosao u Njemacku, imao je ogromne probleme s njima.

Samo naravno, nece to javno pricati i time se hvaliti.

Tinejdzeri imaju problema u vlastitom gradu, skoli, a kamoli kad ih bacis u sredinu punu ljudi odsvakud, gdje jos ne znaju jezik.

Bila je nedavno vijest o tome kako su djevojcice arapskog porijekla (milim) u Düsseldorfu maltretirale druge djevojcice (Njemice) i tjerale ih da nose maramu. :-) Pa nije onda ni cudo da su nekretnine tu "pristupacne".
Bloo
Globalna šefica

#9194 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

sumirprimus wrote: 22/08/2023 14:43 makeli?
Da, sumire.

Makeli :D

pomakli, otisli, maknuli...MAKELI :D
sumirprimus

#9195 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

i to ti je primjer djevocicaarapskog porijekla, ja ti pricam za prijatelje bosance, evo vidis i gore neko spomenu djeca se brzo adaptiraju i bzo svladaju jezik.
sumirprimus

#9196 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Bloo wrote: 22/08/2023 14:44
sumirprimus wrote: 22/08/2023 14:43 makeli?
Da, sumire.

ma ne mere bit da ga jbes. onda je i maket. nije maket da je hrvatski a ne srpsko hrvatski bodsanksi, tako se samo u srednjoj bosni prica od oboja d travinka :D
Ozimician

#9197 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 22/08/2023 14:42

Druze inzinjer u ranim tridesetim nije na vrhuncu karijere, ali jeste inzinejr sa 10-15 godina iskustva. Pa ja sam poceo raditi kao inziner sa 21 godinu. Brzo se prelaze ti pragovi plata.
Pa ti si genije jbg, racunaj da se u Njemackoj iskustvo broji od momenta kada stupis u Njemacku, ovo iz BiH je lijepo i pomoci ce ti da brze napredujes i predjes u vise platne razrede, ali ja ne poznajem bukvalno nijednu osobu koja je dosla u DE u zadnjih 6-7 god. da je kupila svoju nekretninu, osim ako su se udali ozenili za nekoga ko je tu rodjen ili odrastao.
dr_Evil

#9198 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bloo wrote: 22/08/2023 14:42
Zavisi gdje ode :D
Sigurnost? Na sta tacno mislis?

Obrazovanje? Zavisi opet gdje ode i kakva je skola i da li je razred pun malih auslendera ili ne i da li je profa prikrivena skandinavska AfDovka ili ne.
Zdravstveni? Super kad se dokopas bolnice. ^
Korupcija i nepotizam? Korupcija je na visem nivou, nepotizam vala brate posvuda ali to se zove drugacije :D
Nacionalizma mozda ne, ali diskriminacije da plus (opet zavisi gdje je) mentalnih papaka sto nikad dalje od svog sela nisu makeli.
Pokusala si biti smijesna, ali ti zaista nije uspjelo. Da imas sve navedeno, a to nista nemas u bosni. E da ti kazem za korupciju, bio sam prisutan korupciji na najvisem nivou, da ima je zaista. I ne, ne utice na zivot malog covjeka koji samo zeli da ne mora dati kovertu doktoru, i da zivka okolo da se moli. Diskrimacija traje tacno onoliko koliko ti treba da ih popisas svojim znanjem.
Bloo
Globalna šefica

#9199 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

sumirprimus wrote: 22/08/2023 14:46

Da, sumire.

ma ne mere bit da ga jbes. onda je i maket. nije maket da je hrvatski a ne srpsko hrvatski bodsanksi, tako se samo u srednjoj bosni prica od oboja d travinka :D
maket je isto ok :D
Ne mogu to maket.
oni se nisu MAKELI iz svog sela...
ipak prati neka pravila iako je vernakularni jezik
:D
elem, ne barci
dr_Evil

#9200 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

dr_Evil wrote: 22/08/2023 14:42 Pa ja sam poceo raditi kao inziner sa 21 godinu.
mali genije Evgenije :D
Do the math, sa toliko se izlazi sa cetverogodisnjeg fakulteta, nismo svi mogli sebi priustit da pusimo vutru godinama po studentskim kafanama. A pomaze i sto sam ranije godinu u skolu krenuo ;)
Post Reply