Ne, potrefio sam. Izvolite, na bini ste. Spotlight je na Vama.Alles-Tamam wrote: ↑22/08/2023 10:44Jesi ti promasio koga ces citirati ili?W0rM wrote: ↑22/08/2023 10:42
Eh nek ima u Njemackoj, da dijete gleda LGBTQI+ serije na netflixu, da padeze bosanske ne zna itd. To mi je ono bas. Da termin kod doktora ceka kao i u Bosni, dosao mislio razlika, jest, po 15 dana cekam termin ko ozebli sunce. Ma daj ba. Neka tebe u De koliko hoces. Nisu ni u De ruze i lale, niti je njihovo "maslo za Ramazana".
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#9051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Dope_Man
#9052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A sta ako mi dijete izlati i kaze "vater, vater, ja hocu wagyu beef steak"
Sala mala, slazem se malo ljudi pretjeraju sa ovim "minimalnim" ciframa.
- ZoomZoomKiwi
#9053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jebiga, ima nas kojima Njemačka definitivno nije ni aspiracija ni destinacija. 
-
Alles-Tamam
#9054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- W0rM
#9055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima veze, jer nije sve u parama. Jer se neke vrijednosti ne mogu kupiti. Jer ako je tebi oke da ti dijete maternji jezik ne zna, meni ne bi bilo. Uticaj okoline, dostupnost ilegalnih stvari. Dozvola u normalnim okolnostima nemoralnih i nedozvoljenih stvari i poslova.Alles-Tamam wrote: ↑22/08/2023 10:47Ne kontam kakve veze ima jel se neko mora preracunavati hoce li ovaj mjesec potrositi 500 ili 600 maraka sa padezima u njemackoj
-
Alles-Tamam
#9056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Izvini nemoj sta zamjeriti ali ne mogu gubiti vrijeme na tebe,odoh posavjetovati ljude kako da dodju u Njemacku.
Cuvaj mi se
Cuvaj mi se
- W0rM
#9057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Oprosteno ti je... Hajde de.
- Didier
#9058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Samo im nemoj prešutjeti da vjerovatno nikad neće imati svoju kuću ili stan, i da će državljanstvo čekati osam do deset godina, ako ne budu imali rupa u dozvolama, te da će se morati odreći svog.Alles-Tamam wrote: ↑22/08/2023 10:57 Izvini nemoj sta zamjeriti ali ne mogu gubiti vrijeme na tebe,odoh posavjetovati ljude kako da dodju u Njemacku.
Cuvaj mi se
I reci im da skoro nigdje nije tako.
- ZoomZoomKiwi
#9059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakav ba maternji jezik.
Ne mora ga nikad znat.
Državljanstvo isto, odmah ga se evo odričem.
Ljudi, od patriotizma i tih gluposti se ne živi.
Uživajte u životu, putujte, hodajte, budite sretni.
Kakvi jezici kakve gluposti, mi smo svi stanovnici ove planete, to mi je nacija, Zemljanin...
Ne mora ga nikad znat.
Kakvi jezici kakve gluposti, mi smo svi stanovnici ove planete, to mi je nacija, Zemljanin...
-
Karikaturist
#9060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bas nasem narodu tesko pada sto nece imati nekretninu u Njemackoj ili bilo gdje vani..
-
ljubijankic
#9061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Apsolutna glupost, skoro svi ljudi koje poznajem da su vani ( Slovenija, Austrija, Svicarska, Njemacka) imaju svoje kuce ili stanove. Vecina ih ima kuce.Didier wrote: ↑22/08/2023 11:00Samo im nemoj prešutjeti da vjerovatno nikad neće imati svoju kuću ili stan, i da će državljanstvo čekati osam do deset godina, ako ne budu imali rupa u dozvolama, te da će se morati odreći svog.Alles-Tamam wrote: ↑22/08/2023 10:57 Izvini nemoj sta zamjeriti ali ne mogu gubiti vrijeme na tebe,odoh posavjetovati ljude kako da dodju u Njemacku.
Cuvaj mi se
-
Tango556
#9062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ali druze ne mozes sa 3 milje (eura, maraka) nigdje specijalan luksuz ganjati, ne znam kako vam to nije jasno, zivot je poskupio svugdje a plate ne rastu proporcionalno troskovima.EFD22 wrote: ↑22/08/2023 10:21Ma smiješno pričati.Melbourne_Australia wrote: ↑22/08/2023 10:01 Sve ispod 3 milje je patnja.Pricam za porodicu sa djecom i bez kredita za stan.Naravno pricam o Sarajevu..
Evo da ne računam kredit za gradnju kuće, to ćemo ostaviti po strani.
Nas dvoje i mali od 15 mjeseci trošimo mjesečno najmanje 1200 KM na potrošne zajebancije (pelene, toalet papiri, deterdženti, šamponi, kupke, frizerski ja jednom mjesečno žena jednom u tri mjeseca, pičke materine) i hranu, i to se pazi i ne razbacuje, niti se baca ni voće ni povrće ni hljeb. Kupuje se samo na akcijama i uvijek si u grču nekom. Ne pušimo, ne kockamo, ne pijemo (ja popijem jednu pivu pođahkad).
Dodaj na to:
- režije koje su cca 220 KM (voda 25 KM, struja 120 KM, telemach 53 KM, pretplata za jedan mobitel 25 KM) to je prosjek na nivou godine, zimi više, ljeti malo manje
- vrtić samo 200 KM
Znači 1640 KM je ono minimum minimuma.
E sad, moj mobitel plaća firma, auto vozimo firmino, znači nemamo trošak goriva, registracije, servisa, guma, potrošnih materijala.
Vlastito auto nemamo, jer si ga uz kredit za kuću trenutno ne možemo priuštiti.
Znači, ako hoćeš i auto i to neku polovnu harabatiju, i da odeš jednom godišnje sedam jebenih dana negdje skvasit guzicu, treba ti na to još najmanje 500 KM, što uz kredit za kuću dođe već na fin iznos.
Tako da, bez 3000 KM, u Zenici!, sve je preživljavanje.
Jer dodaj da će ti se u godini nešto i pokvariti u kući, ne daj bože neku bolest lijekove pizde materine, pa kvar na tom hipotetičkom autu, pa odjeća za bebača, pa odjeća za tebe da ne hodaš poderan, pa odjeća za ženu koja stvarno malo troši na te stvari (ispod prosjeka)... Pa kosilica, pa trimer, pa alat, pa sredi malo oko kuće...
A da ne pričam da ne smiješ ni sanjati o nekim putovanjima, da obiđeš malo svijeta, roadtrip ili nešto tako, jednom godišnje, ili da priuštiš sebi neko mlađe vozilo, ne daj bože novo.
Zadovolji se bošnjo mrvicama i nabij se nogom u dupe.
Kakva putovanja kakvi obilasci svijeta, šta ti je, sjedi u kući i zahvali bogu što ne puca.
Evo u EU zemljama minimalisticki zivot
Stan 1000 (optimisticna pretpostavka)
Telefon 30
Mjesecna karta za jednu osobu 80
Hrana za troje 700-800 eura
DM 100
Vrtic 150 - 500 (zavisi gdje)
TV/Internet 50
Frizer 80 zenski
Frizer 20 muski
Opustanje (kafa,kolac, sladoled) 200-300 eura
Bez automobila, raznih osiguranja, putovanja, odjece si na 2500+- EUR.
- W0rM
#9063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Istina donekleN. Drzavljavljanstvo ce uskoro biti na 5? tako nesto, ne zamaram se, jer ne planiram da ga uzmem. Stan ili kuca, tesko bas stari moj. Pricao s jednim deckom, AI zavrsio u Audiju pocinje raditi, kaze "W0rMe, mrka kapa za sada".Didier wrote: ↑22/08/2023 11:00Samo im nemoj prešutjeti da vjerovatno nikad neće imati svoju kuću ili stan, i da će državljanstvo čekati osam do deset godina, ako ne budu imali rupa u dozvolama, te da će se morati odreći svog.Alles-Tamam wrote: ↑22/08/2023 10:57 Izvini nemoj sta zamjeriti ali ne mogu gubiti vrijeme na tebe,odoh posavjetovati ljude kako da dodju u Njemacku.
Cuvaj mi se
Treba ljudima reci da ima posla (sto je istina), ali da je to uglavnom posao segrta i nesto sto Svabo ne zeli da radi (cast izuzecima IT, inzinjer, medicina, za njih je samo nebo granica). Da se bolji posao moze dobiti, ali valja se potruditi, uciti jezik itd.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#9064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
DoduseBodkin wrote: ↑22/08/2023 09:23Barem ide u operu, a ne u kafanu kao kod nas_BataZiv_0809 wrote: ↑22/08/2023 08:47 Ispred opere u Minhenu na sred trotoara parkiran Bentley Bentijaga kako se vec pise![]()
![]()
Mada ima kafana u blizini
- W0rM
#9065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
EFD22 wrote: ↑22/08/2023 11:02 Kakav ba maternji jezik.
Ne mora ga nikad znat.
Mali Aco iz Bijeljine ne misli bas tako, a ti samo svoj posao
-
moimoi
#9066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je ratna i netom posljeratna dijaspora. Ove nove generacije dijaspore tesko da ce se ikad dokopati nekretnine. Osim mozda u nekoj manjoj sredini.ljubijankic wrote: ↑22/08/2023 11:04Apsolutna glupost, skoro svi ljudi koje poznajem da su vani ( Slovenija, Austrija, Svicarska, Njemacka) imaju svoje kuce ili stanove. Vecina ih ima kuce.
- ZoomZoomKiwi
#9067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Šta me briga za Acu iz Bijeljine.W0rM wrote: ↑22/08/2023 11:07EFD22 wrote: ↑22/08/2023 11:02 Kakav ba maternji jezik.
Ne mora ga nikad znat.
Mali Aco iz Bijeljine ne misli bas tako, a ti samo svoj posao![]()
Šta me briga za bilo čije mišljenje ba, boj se ovna, boj se govna, nikad živjet'.
Kako rekoh, ne želim da se opterećujem nebitnim stvarima, treba uživat' u životu, jer ne traje vječno. A ovdje mi ga evo skoro pola prođe čekajući to neko bolje sutra... A vozim se na gorim cestama nego prije, zdravstvo u gorem stanju nego prije, školstvo da ne govorim...
E da ne bi čekao da to dođe na neki nivo od prije, a kamoli da ide naprijed, odoh negdje gdje je već iole sređeno, i gdje mogu neopterećen nebitnim stvarima poput imena komšije i vrste bogomolje u koju ide, sa parama u novčaniku da putujem i da uživam.
-
Alles-Tamam
- ZoomZoomKiwi
- Dope_Man
#9070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
EFD22 wrote: ↑22/08/2023 11:02 Kakav ba maternji jezik.
Ne mora ga nikad znat.
Mimo toga ucicu ga aktivno engleski u startu i, da ne moram bosanski, mozda bih mu ubacivao spanski kao treci, al bez nekog forsiranja.
Nista ono nece biti sretnije jer zna jezik lokacije s koje sam ja otisao, a ono za istu vjerovatno nece imati nikakav interes (ja ga sigurno necu forsirati da ima "srce bosansko").
- konoplja
#9071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bez konteksta ova prica o vlasnistvu nekretnina je pravo glupa.
- ZoomZoomKiwi
#9072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tačno tako.Dope_Man wrote: ↑22/08/2023 11:34EFD22 wrote: ↑22/08/2023 11:02 Kakav ba maternji jezik.
Ne mora ga nikad znat.
Kakvi jezici kakve gluposti, mi smo svi stanovnici ove planete, to mi je nacija, Zemljanin...Isto razmisljam. Ucicu dijete moj maternji samo zbog moje mame koja ne zna drugi jezik, pa zelim da zbog toga zna. A maternji jezik tok bica ce svakako biti njemacki i za par godina ce ga pricati bolje nego ja ikad.
Mimo toga ucicu ga aktivno engleski u startu i, da ne moram bosanski, mozda bih mu ubacivao spanski kao treci, al bez nekog forsiranja.
Nista ono nece biti sretnije jer zna jezik lokacije s koje sam ja otisao, a ono za istu vjerovatno nece imati nikakav interes (ja ga sigurno necu forsirati da ima "srce bosansko").
I tu i jest razlika između gastarbajtera i migranata.
Ja želim da emigriram odavdje, zauvijek, a ne da idem po pare pa da se kao nekad vratim.
- W0rM
#9073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije tebe briga za njega, jest njega za tebeEFD22 wrote: ↑22/08/2023 11:15Šta me briga za Acu iz Bijeljine.![]()
Šta me briga za bilo čije mišljenje ba, boj se ovna, boj se govna, nikad živjet'.
Kako rekoh, ne želim da se opterećujem nebitnim stvarima, treba uživat' u životu, jer ne traje vječno. A ovdje mi ga evo skoro pola prođe čekajući to neko bolje sutra... A vozim se na gorim cestama nego prije, zdravstvo u gorem stanju nego prije, školstvo da ne govorim...
E da ne bi čekao da to dođe na neki nivo od prije, a kamoli da ide naprijed, odoh negdje gdje je već iole sređeno, i gdje mogu neopterećen nebitnim stvarima poput imena komšije i vrste bogomolje u koju ide, sa parama u novčaniku da putujem i da uživam.
Rastuzi me ovako plitko razmisljanje, tamo je neko krv suze i znoj lio, a ti to sve najblaze receno odbijes rijecim "ma sta me briga".
Nisam zagovornik "eh sad ostani ti tu", vise sam onaj lik koji je u fazonu, otidji, vidi svijeta, ali nosi i ljubomorno cuvaj ko si, sta si i odakle si dosao, pa kad steknes znanje, iskustvo i sta ja znam, probaj se vratiti i implementirati to u BiH, ako ide ide, ako ne ide, makar si pokusao.
Cekam sad FGR da ovo popljuje sto sam rekao
- W0rM
#9074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Idi pomozi nekome, nemas ti kad ovdje da visis na forumu
- konoplja
#9075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo spominjanje Ace mi je u stilu onog "Samo nek' ne puca". 
Taj state of mind.
Taj state of mind.