izvrsni direktor wrote: ↑22/08/2023 16:02
W0rM wrote: ↑22/08/2023 15:56
Vidi, spreman si ti na papirologiju, ali ti niko nista ne kaze. Nema neke "mape puta" kako i gdje sta dalje. Kapiras?
Nije te niko vodao za ruku? Pa moze li se uzet telefon pa nazvat i pitat? Poslat mail?
Moze itekako, zoves telefonom - odgovor je ovakav: javi se sekretarica i kaze zbog priliva izbjeglica iz ukrajine ne mozemo telefonski da odgovaramo na pozive, molimo pisite e-mailom.
Napises E-Mail, dobijes automatski odgovor da je E-Mail primljen i da ce biti obradjen.
Dobijes odogovr na E-Mail najranije nakon par dana, nekad i par sedmica i odgovor glasi ovako:
Dragi Herr Ozi, hvala vam na javljanju, sve potrebne informacije imate na web-stranici toj i toj.
- A pitanje u E-mailu se odnosilo upravo na nejasnocu napisanu na toj web-stranici.
Onda se desilo da ti traze tako neki dokument i ti kazes da taj dokument nije izlistan na web-stranici i da ne znas zasto ga uopste traze?
Onda dobijes odgovor, da se taj dokument podrazumjeva kad dostavljas prvi dokument, da dostavis i taj uz njega.
Kao sto
@W0rM kaze - ko nije imao iskustva, ne zna o cemu pricamo.
A najjace je da ti svako malo prijete kaznama ako na vrijeme ne dostavis ovo ili ono, a dostavljanje tog dokumenta ti zavisi od neke druge ustanove i cekas na nju, tako da fkt meni koji sam sa B2 otisao u Njemacku, stresno na kvardat, sad zamisli ko ode bez jezika.
Na kraju ispostavi se da je "uredjena" drzava samo kad treba kaznjavati, kad je nesto u tvoju korist, svi max opusteni. Nema zakonskih rokova ni za sta.
EDIT: B2 nivo jezika nije dovoljan za razumjevanje sluzbenih njemackih dokumenata.
Kad sam zvao za nostrifikaciju diplome da se posavjetujem (dakle imaju savezni ured za priznavanje stranih kvalifikacija), bukvalno je odgovor bio - visokoobrazovan ste gradjanin i znate sami uzeti zakon i procitati. xD