Dope_Man wrote: ↑22/08/2023 14:54
EFD22 wrote: ↑22/08/2023 14:51
Znači ko je jednom otišao iz nekog sistemskog i drugog ne-financijskog razloga, teško da će se vratiti u dogledno vrijeme.
Al kazu neki da svi idemo samo zbog finansija
Jedan primjer iz mog društva:
Prijatelj sa ženom, oboje doktori dentalne medicine, njegov otac od prije rata ima ordinaciju, jako dobru, i dan danas ta ordinacija radi, baš ono otišao u Njemačku trbuhom za kruhom.
Jerbo ovdje nije imao dovoljno.
Otišli 2014.
Frajer je izvezao auto svoje u Njemačku. Moš mislit budale.
Ljudi se izjebali gore tri godine radili bukvalno kao tehničari dok nisu dobili diplomu da su doktori dentalne medicine, tj. stomatolozi. Jer švabo te humane diplome čuva i ničije ne priznaje. Bog sami zna šta su sve morali proći, ispita nekakvih da te bog sačuva.
Što li im je to trebalo, baš su budale...
Nemaju svoju ordinaciju još uvijek, jebiga, eto devet godina prošlo.
Ali rade oboje k'o doktori, sa vrhunskim platama koje su baš ono basnoslovne.
Dvoje djece.
Kupili stan u Düsseldorfu gdje i rade, kupili kuću na Braču, sad gledaju da kupe kuću u okolici Düsseldorfa, tamo negdje prema Holandiji nemam pojma. Stan neće prodavati nego ga planiraju izdati. Auta maks stara 3 godine, odmah se mijenjaju, no to hajd nije ni bitno.
Sad gledaju neku brodicu malu da kupe da je imaju u Sutivanu.
Al' sve to na stranu, ne bi oni loše ni ovdje živjeli, daleko od toga.
Kaže čovjek, ovim riječima: "Dok nisam otišao, nisam ni znao koliko smo dole bili bolesni. Opterećeni životno nebitnim stvarima."
Od mojih možda 10-ak baš prijatelja, on ima definitivno najbolju priču nema šta, ali i ostatak njih je isto tako otišao od, za BiH standarde, vrhunskog života ovdje.
I tako u zadnjih deset godina od nas 15 iz društva, ostali kum moj i ja. Dobro je, nije loše, živi se.