Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#9201 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

dr_Evil wrote: 22/08/2023 14:48
Bloo wrote: 22/08/2023 14:42
Zavisi gdje ode :D
Sigurnost? Na sta tacno mislis?

Obrazovanje? Zavisi opet gdje ode i kakva je skola i da li je razred pun malih auslendera ili ne i da li je profa prikrivena skandinavska AfDovka ili ne.
Zdravstveni? Super kad se dokopas bolnice. ^
Korupcija i nepotizam? Korupcija je na visem nivou, nepotizam vala brate posvuda ali to se zove drugacije :D
Nacionalizma mozda ne, ali diskriminacije da plus (opet zavisi gdje je) mentalnih papaka sto nikad dalje od svog sela nisu makeli.
Pokusala si biti smijesna, ali ti zaista nije uspjelo. Da imas sve navedeno, a to nista nemas u bosni. E da ti kazem za korupciju, bio sam prisutan korupciji na najvisem nivou, da ima je zaista. I ne, ne utice na zivot malog covjeka koji samo zeli da ne mora dati kovertu doktoru, i da zivka okolo da se moli. Diskrimacija traje tacno onoliko koliko ti treba da ih popisas svojim znanjem.
Nisam pokusala biti smijesna, ali ocito "inzinjer sa 21 godinom" drugacije percipira stvari.

Nije niko rekao da nemas u Bosni nego si ti ponudio jedan scenariJo, ja uzvratila repliku, a ti se predstavio kao da necega nema u drugim zemljama.
Sta sam napisala za korupciju? Imas problema sa citanjem i razumijevanjem bosanskog? Treba li prevesti?
Jah, popisavanje. :wink: Samo pisaj inzinjeru.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#9202 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Ozimician wrote: 22/08/2023 14:47
dr_Evil wrote: 22/08/2023 14:42

Druze inzinjer u ranim tridesetim nije na vrhuncu karijere, ali jeste inzinejr sa 10-15 godina iskustva. Pa ja sam poceo raditi kao inziner sa 21 godinu. Brzo se prelaze ti pragovi plata.
Pa ti si genije jbg, racunaj da se u Njemackoj iskustvo broji od momenta kada stupis u Njemacku, ovo iz BiH je lijepo i pomoci ce ti da brze napredujes i predjes u vise platne razrede, ali ja ne poznajem bukvalno nijednu osobu koja je dosla u DE u zadnjih 6-7 god. da je kupila svoju nekretninu, osim ako su se udali ozenili za nekoga ko je tu rodjen ili odrastao.
Znam za kolegu, on je ing, sada izlazi preko 90k eura brutto, on je uzeo stan u Ludwigshaffenu, koliko je platio fakat ne znam, ali je on dosao 2014 ili 2015 u De, a stan je uzeo prije 2 godine cini mi se za vrijeme corone kad su kamate bile na najnizem nivou u posljednjih 10 godina. I on je bukvalno, jedini primjer da ja znam da je uzeo stan.
Last edited by W0rM on 22/08/2023 14:52, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#9203 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

sime_cipol wrote: 22/08/2023 14:23 Ne zna covjek sta bi mislio.
Mene zena munta da idemo. Otisli bi lakse nego veeeeelika vecina bosanaca. Zena ima HR papire, djeca takodje.
Punica, sura i svastika zive u Svedskoj. Govore hajde gore. Raja govori idite, budale ste sto ste ovdje. Iako nikada lakse se nije moglo otici (ali vecina ne mice). Drugi govore idite zbog djece.
Ovdje radimo pristojne poslove (takve sigurno ne bi radili gore) Pristojno zaradjujemo. U kucu udje 3000+ KM, imamo svoj stan, ne placamo kiriju, nemamo kredit, cak ni za auto.
Ne moze covjek biti pametan. Nije jednostavno, znas da ovdje ostavljas sve i nema povratka.
Razumijem ljude koji su u tezoj situaciji od nas pa idu, nemaju sta izgubiti, ne moze im gore biti nego ovdje.
Gas buraz. I definitivno nije put bez povratka. Ne ideš na Mars jebote.

Gdje god da odeš, možeš se vratiti, u svoj stan. Stan nikako nemoj prodavati, a auto i te tričarije svakako. Dovoljno da odeš tamo bez da ikom išta duguješ.

Iskustvo, znanje i zvanje koje već imaš ovdje sigurno nećeš baciti u kantu. I ako se vratiš nakon pet godina, za par mjeseci maks si opet na kolosijeku i ništa nisi propustio vjeruj.

Iskreno ti želim da se odlučiš na to.

Ovo moje raje što je otišlo (većinom su De, 9/10), i kad dođu jednom u dvije godine par sedmica ovdje na taj famozni urlaub, brže bolje se vrate i uvijek je komentar isti, ništa se nije promijenilo. Bukvalno se ljudi samo iznerviraju.
Ali su to sve ljudi kojima su financije bile posljednji na listi razloga za odlazak. Znači ko je jednom otišao iz nekog sistemskog i drugog ne-financijskog razloga, teško da će se vratiti u dogledno vrijeme.
Didier

#9204 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 22/08/2023 14:42 Ma mogu ja kupiti.... ali da narednih 26 godina prevrcem svaki euro prije nego potrosim. Pa radije cu kiriju onda, a ziviti lagodno.
Koja je tačno razlika između rate i kirije? Kakav ti kredit nude, pa je to tolika razlika?
Bloo
Globalna šefica

#9205 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

dr_Evil wrote: 22/08/2023 14:49
Bloo wrote: 22/08/2023 14:44

mali genije Evgenije :D
Do the math, sa toliko se izlazi sa cetverogodisnjeg fakulteta, nismo svi mogli sebi priustit da pusimo vutru godinama po studentskim kafanama. A pomaze i sto sam ranije godinu u skolu krenuo ;)
Ah, zaboravljam da si ti ova bolonjeze generacija. :D Krece se u skolu sa 5 zavrsava "inzinjerski" faks sa 21. Tut mir leid. Me so sorry.
sumirprimus

#9206 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

ja sam sad izbijen. moj zivot na drustvenim mrezama vise nema smisla. :(
Bloo
Globalna šefica

#9207 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 22/08/2023 14:47 li ja ne poznajem bukvalno nijednu osobu koja je dosla u DE u zadnjih 6-7 god. da je kupila svoju nekretninu, osim ako su se udali ozenili za nekoga ko je tu rodjen ili odrastao.
Poznajem 3 porodice.
Svi doseljenici. Blue collar radnici.
Dope_Man

#9208 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

EFD22 wrote: 22/08/2023 14:51 Znači ko je jednom otišao iz nekog sistemskog i drugog ne-financijskog razloga, teško da će se vratiti u dogledno vrijeme.
Al kazu neki da svi idemo samo zbog finansija :lol:
dr_Evil

#9209 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Pa ti si genije jbg, racunaj da se u Njemackoj iskustvo broji od momenta kada stupis u Njemacku, ovo iz BiH je lijepo i pomoci ce ti da brze napredujes i predjes u vise platne razrede, ali ja ne poznajem bukvalno nijednu osobu koja je dosla u DE u zadnjih 6-7 god. da je kupila svoju nekretninu, osim ako su se udali ozenili za nekoga ko je tu rodjen ili odrastao.
Sa 6 godina iskustva sam dobio posao i bio placen kao 2 godine iskustva, po statistici. Za dvije godine sam bio placen kao sa 7 godina iskustva(sa mojih 8 godina). Za 3 godine sam stigao prosjek. Danas sam nekih 3-4.000 eura iznad statistike(godisnje) za ukupne godine iskustva racunajuci BiH i divlji zapad. Nije nesto iznad, ali eto godi.
dr_Evil

#9210 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bloo wrote: 22/08/2023 14:53
dr_Evil wrote: 22/08/2023 14:49

Do the math, sa toliko se izlazi sa cetverogodisnjeg fakulteta, nismo svi mogli sebi priustit da pusimo vutru godinama po studentskim kafanama. A pomaze i sto sam ranije godinu u skolu krenuo ;)
Ah, zaboravljam da si ti ova bolonjeze generacija. :D Krece se u skolu sa 5 zavrsava "inzinjerski" faks sa 21. Tut mir leid. Me so sorry.
Da bolonja i cetverogodisnje tehnicko obrazovanje u istoj recenici. Special price for you my friend, cetiri godine faxa dok zavrsis tri, samo danas, jos malo pa nestalo.
Ozimician

#9211 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

W0rM wrote: 22/08/2023 14:51

Znam za kolegu, on je ing, sada izlazi preko 90k eura brutto, on je uzeo stan u Ludwigshaffenu, koliko je platio fakat ne znam, ali je on dosao 2014 ili 2015 u De, a stan je uzeo prije 2 godine cini mi se za vrijeme corone kad su kamate bile na najnizem nivou u posljednjih 10 godina. I on je bukvalno, jedini primjer da ja znam da je uzeo stan.
Ocito ima jako dobar posao u gradu sa povoljnim nekretninama. To je to. Ludwigshaffen je bukvalno teska industrija i nista drugo (koliko sam upucen, nisam nikad bio), tako da vjerujem da nekretnine nisu skupe tu.
Didier

#9212 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

W0rM wrote: 22/08/2023 14:39
Didier wrote: 22/08/2023 14:35
Zato zajedno imate preko 13.000 postova na bh. forumu. Jebo jezik ba, pričaćete s nama ovdje, ko će se udubljivati u dječije probleme kad dođe vakat za to, neka ih škola odgaja :-)
:bih: Znas koliko ljudi zanemaruje, podcjenjuje komunikaciju sa svojom djecom? Ja kad sam to vidio ovdje, to je strasno, najezio se. Dijete ne zna, ono ne zna kako treba sastaviti recenicu pa nema veze sto ne koristi padeze. Strasno.
Pa oni i kad su u Bosni nemaju pojma šta im djeca rade i čime se bave, i onda kad se navuku na heroin, kriva država. Za sve je kriva država, i onda odu kod Švabe i manji od bubice.

A znaš koliko sam ih upoznao što im djeca uopšte ne govore... Jedno vrijeme sam u Holandiji držao časove našeg jezika djeci, to je strašno kako ta djeca pričaju i koliko roditelje boli kurac za sve to. A isti ti roditelji naučili radnički holandski, ne mogu im pomoći u školi već od trećeg razreda.

Ma fuj...
skafiskafsnjak

#9213 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Didier wrote: 22/08/2023 14:53
skafiskafsnjak wrote: 22/08/2023 14:42 Ma mogu ja kupiti.... ali da narednih 26 godina prevrcem svaki euro prije nego potrosim. Pa radije cu kiriju onda, a ziviti lagodno.
Koja je tačno razlika između rate i kirije? Kakav ti kredit nude, pa je to tolika razlika?
Nema sanse da mi rata ne bude skoro duplo veca od kirije. Pa na to dodaj moguce obaveze oko stana tipa porez, popravke i slicno koje sad nemam.

Ali ja opet kazem, nisam odustao od ideje nekretnine.... ali od nekretnine u Bayernu jesam.
dr_Evil

#9214 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bloo wrote: 22/08/2023 14:51
Nisam pokusala biti smijesna, ali ocito "inzinjer sa 21 godinom" drugacije percipira stvari.

Nije niko rekao da nemas u Bosni nego si ti ponudio jedan scenariJo, ja uzvratila repliku, a ti se predstavio kao da necega nema u drugim zemljama.
Sta sam napisala za korupciju? Imas problema sa citanjem i razumijevanjem bosanskog? Treba li prevesti?
Imam, prevedi molim te.
Ozimician

#9215 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 22/08/2023 14:54
Sa 6 godina iskustva sam dobio posao i bio placen kao 2 godine iskustva, po statistici. Za dvije godine sam bio placen kao sa 7 godina iskustva(sa mojih 8 godina). Za 3 godine sam stigao prosjek. Danas sam nekih 3-4.000 eura iznad statistike(godisnje) za ukupne godine iskustva racunajuci BiH i divlji zapad. Nije nesto iznad, ali eto godi.
Pa gdje si kupio stan i kad ?
Didier

#9216 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

konoplja wrote: 22/08/2023 14:40 Što je Švicarska druga priča?
Sorry, ali ne razgovaram s tipovima koji su me vrijeđali u prošlosti na ovom forumu, čak i kad je post obrisan.
Didier

#9217 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 22/08/2023 14:58
Didier wrote: 22/08/2023 14:53

Nema sanse da mi rata ne bude skoro duplo veca od kirije. Pa na to dodaj moguce obaveze oko stana tipa porez, popravke i slicno koje sad nemam.

Ali ja opet kazem, nisam odustao od ideje nekretnine.... ali od nekretnine u Bayernu jesam.
Onda ti mnogo jeftinu kiriju imaš.

Daj nam cifre, baš me zanima kako to tamo ide. Nije da kopam, ali stvarno me interesuje.
W0rM

#9218 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Ozimician wrote: 22/08/2023 14:57
W0rM wrote: 22/08/2023 14:51

Ocito ima jako dobar posao u gradu sa povoljnim nekretninama. To je to. Ludwigshaffen je bukvalno teska industrija i nista drugo (koliko sam upucen, nisam nikad bio), tako da vjerujem da nekretnine nisu skupe tu.
To je tacno. On je ing u BASF-u, sto ako malo proguglas, kazat ce ti samo od sebe. Da je kvalitetan - jeste nema sta. Vrijedi decko svakog eura.
Ozimician

#9219 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

W0rM wrote: 22/08/2023 15:01
Ozimician wrote: 22/08/2023 14:57

To je tacno. On je ing u BASF-u, sto ako malo proguglas, kazat ce ti samo od sebe. Da je kvalitetan - jeste nema sta. Vrijedi decko svakog eura.
Pa firma je najpoznatija, ne mora se googlati.

Mada taj max industrijski grad nije po mom ukusu, kao da u Zenici zivis.
W0rM

#9220 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Didier wrote: 22/08/2023 14:57
W0rM wrote: 22/08/2023 14:39

:bih: Znas koliko ljudi zanemaruje, podcjenjuje komunikaciju sa svojom djecom? Ja kad sam to vidio ovdje, to je strasno, najezio se. Dijete ne zna, ono ne zna kako treba sastaviti recenicu pa nema veze sto ne koristi padeze. Strasno.
Pa oni i kad su u Bosni nemaju pojma šta im djeca rade i čime se bave, i onda kad se navuku na heroin, kriva država. Za sve je kriva država, i onda odu kod Švabe i manji od bubice.

A znaš koliko sam ih upoznao što im djeca uopšte ne govore... Jedno vrijeme sam u Holandiji držao časove našeg jezika djeci, to je strašno kako ta djeca pričaju i koliko roditelje boli kurac za sve to. A isti ti roditelji naučili radnički holandski, ne mogu im pomoći u školi već od trećeg razreda.

Ma fuj...
Ima i tu istine i te kako. Dodje u Bosnu, on udri s jaranima, dijete seta po dijelovima grada gdje ne bi trebalo prismrditi i u drustvu koje nije ni malo dobro po njeg. Strava stari, mogu samo zamisliti cega si se naslusao i nagledao. :sad:
dr_Evil

#9221 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 22/08/2023 14:58
dr_Evil wrote: 22/08/2023 14:54

Pa gdje si kupio stan i kad ?
2016-e doselio, 2018-e kupio. Skandinavija. Iskreno, cijene su mnogo nize nego sto neko spominjao po raznim tim vasim svapskim gradovima. Za 300.000 eura mozes ovdje kupiti jako fin stan malo van centra. Novogradnja je skuplja, za takvo sto moras da kehnes ipak neki 450.000 ili vise.

Ja ovdje za 450.000(idu one i preko milion, da se razumijemo) mogu uzeti finu kucu van centra. Govorimo o drugom najvecem gradu, i pod van centra podrazumijevam 15ak minuta voznje do centra.
Last edited by dr_Evil on 22/08/2023 15:05, edited 1 time in total.
W0rM

#9222 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Ozimician wrote: 22/08/2023 15:02
W0rM wrote: 22/08/2023 15:01

Pa firma je najpoznatija, ne mora se googlati.

Mada taj max industrijski grad nije po mom ukusu, kao da u Zenici zivis.
Znam, dobra para, realtivno povoljna nekretnina i lahka za iznajmiti. Shvatas sve u svemu poentu. On se kako veli jos malo izmakao iz grada :)
Ozimician

#9223 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

W0rM wrote: 22/08/2023 15:03
Didier wrote: 22/08/2023 14:57

Ma fuj...
Ima i tu istine i te kako. Dodje u Bosnu, on udri s jaranima, dijete seta po dijelovima grada gdje ne bi trebalo prismrditi i u drustvu koje nije ni malo dobro po njeg. Strava stari, mogu samo zamisliti cega si se naslusao i nagledao. :sad:
Sad zamisli sta im tek rade po stranim zemljama, a roditelji ni jezik ne znaju kako treba, okrecu ih kako hoce.

Ko se nije brinuo o djecu u BiH, nece ni vani.
konoplja

#9224 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Didier wrote: 22/08/2023 14:59
konoplja wrote: 22/08/2023 14:40 Što je Švicarska druga priča?
Sorry, ali ne razgovaram s tipovima koji su me vrijeđali u prošlosti na ovom forumu, čak i kad je post obrisan.
Ne treba da razgovaras, Didi moj, kad gluposti valjas, opet.
U Svicarskoj oko 35% ljudi ima svoju nekretninu, a ti aludiras suprotno.

Vazda iz guzice prica i vadi podatke. :D
Bloo
Globalna šefica

#9225 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

dr_Evil wrote: 22/08/2023 14:58
Bloo wrote: 22/08/2023 14:51

Imam, prevedi molim te.
PolaHko procitaj, sa razumijeevanjeem.
Post Reply