Moram te demantovati vlastitim primjerom. Zivim u Milanu od kraja 2018. godine i prije par mjeseci sam kupio nekretninu (zajedno sa suprugom). Trosoban stan 95 kvadrata.moimoi wrote: ↑22/08/2023 11:09To je ratna i netom posljeratna dijaspora. Ove nove generacije dijaspore tesko da ce se ikad dokopati nekretnine. Osim mozda u nekoj manjoj sredini.ljubijankic wrote: ↑22/08/2023 11:04
Apsolutna glupost, skoro svi ljudi koje poznajem da su vani ( Slovenija, Austrija, Svicarska, Njemacka) imaju svoje kuce ili stanove. Vecina ih ima kuce.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
freman
#9101 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- ZoomZoomKiwi
#9102 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#9103 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dakle vas dvoje imate 2 natprosjecne njemacke plate u kuci i ne mozete kupiti nekretninu ? Na koliko godina ste gledali kredit 10 ili 15 ?skafiskafsnjak wrote: ↑22/08/2023 12:10Ja sam se odmah interesovao, cim sam dosao. Ali bez trajne vize ne mozes nista. Posto je sad zena dobila trajnu , isli da se raspitamo .... rekao nam lik, u Minhenu i okolici ne mozete .... neshto manje Augsburg mozda. Naravno, sve to uracunato sa nasim zaradama , da se pored kredita moze normalno ziviti.
A zaradimo zajedno preko 5000 eur.
Iskreno, kada nemas neko pretjerano dobro zanimanje, pa tako ne mozes ni posao svugdje lahko naci, onda je sve malo teze. Nije lahko samo tako reci e odoh u neki drugi grad kupiti nekretninu itd itd.
-
moimoi
#9104 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- konoplja
#9105 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve je to okej, ali i kondicionalno. Zanemaruju se razni porezi koje se moraju platiti, kao i porez koji obeshrabruje house flipping.dr_Evil wrote: ↑22/08/2023 12:30Zato drug sto danas kupis stan za bubam 300.000 eura(nebitno), za 12 godina taj isti stan kad budes prodavao vrijedi 400.000 eura.
Taman da i ne poskupi marke, kad ga prodas imat ces svojih 50-60.000 eura u njemu, za razliku od kirije gdje ces imati kurku.
Kad preselis u novi grad, i tamo su stanovi poskupili kao i u tvom gradu, samo sto sada imas 100.000eura koje si ostvario na svom stanu, i 50.000 eura koje si vratio banci. Kupujes stan od 400.000 eura, ali sa 150.000 eura svog kapitala.
E gledaj mozda sam ja preuvelicao pa zavrsis sa 80.000 eura svog kapitala, ali ti 80.000 eura neces nikad ustedi dok placas kiriju.
Nikad lakse nije bilo uloziti u dionice, a SP500 index generalno bolji povrat vrijednosti ima od nekretnina.
- Ozimician
#9106 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne brate, nije pitanje u tome da se ja vratim u BiH, nego je pitanje kada ti konacno ides tamo gdje najavljujes?EFD22 wrote: ↑22/08/2023 12:31 Moj kredit za izgradnju kuće je manji nego kod većine koji imaju kredit za stan, jer sam zemlju već imao, i sve ostale zajebancije, ali to je druga tema.
A šta treba, da živim pod mostom?
Vrati se brate u BiH molim te, evo bit će mjesta kad nas troje odemo, taman.
Ako hoćeš i kuću ti prodam, lokacija vrhunska, materijali također, sve legalno, ucrtano, uplanjeno, 1/1 i bez hipoteke.
Ja u BiH nemam nekretnine.
Bilo bi mi vrlo glupo ulagati i graditi negdje gdje je toliko lose koliko ti ovdje pises, pogotovo ako planiram kroz godinu-dvije da odselim i nikad se ne vratim.
Kontradiktoran si sam sebi.
- konoplja
#9107 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
freman
#9108 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hvala
Hvala. Trenutno uglavnom sve banke traze bar 20% vrijednosti stana, ali za ljude mladje od 35 postoji drzavni garantni fond preko kojeg mozes i sa manje pologa ili nikako, tj. da banka plati sve 100%. Mi smo dali 10%.
-
freman
- ZoomZoomKiwi
#9110 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ulaganje u nekretninu nikad nije glupo.Ozimician wrote: ↑22/08/2023 12:42Ne brate, nije pitanje u tome da se ja vratim u BiH, nego je pitanje kada ti konacno ides tamo gdje najavljujes?EFD22 wrote: ↑22/08/2023 12:31 Moj kredit za izgradnju kuće je manji nego kod većine koji imaju kredit za stan, jer sam zemlju već imao, i sve ostale zajebancije, ali to je druga tema.
A šta treba, da živim pod mostom?
Vrati se brate u BiH molim te, evo bit će mjesta kad nas troje odemo, taman.
Ako hoćeš i kuću ti prodam, lokacija vrhunska, materijali također, sve legalno, ucrtano, uplanjeno, 1/1 i bez hipoteke.
Ja u BiH nemam nekretnine.
Bilo bi mi vrlo glupo ulagati i graditi negdje gdje je toliko lose koliko ti ovdje pises, pogotovo ako planiram kroz godinu-dvije da odselim i nikad se ne vratim.
Kontradiktoran si sam sebi.
Evo da sutra odselim živio sam u toj kući ravno godinu i vrijedilo je svog truda, vremena i novca. A pogotovo kad znam koliko sam dobio na vrijednosti, i kad bih je eventualno prodavao koliko bih samo zaradio na tome, pa čak i da kredit vratim odjednom, opet bih zaradio i to pofino.
A pogotovo tek što ne žurim sa tim jer neću da srljam pa da se vraćam ovdje na forum da kukam kako je vani loše i kako je u BiH ipak najbolje.
Ja kad odem, znam da ću otići na bolje. I, ponavljam se, to definitivno neće biti bajna Njemačka.
Inače sam čovjek koji kada kupuje nešto novo pročita makar nekoliko recenzija i osvrta na netu kako bi se uputio u tematiku, ne srljam grlom u jagode što'no kažu. A tek kad je u pitanju izvrtanje života naglavačke migracijom. I naravno, nisam gladan, trenutno mi osim nekih sitnih luksuza ništa i ne fali u životu, pa je i to razlog što proračunato, strpljivo i planski idem u odlazak iz ove vukojebine.
Treba imati realna očekivanja, biti koliko je moguće više upućen i s vjerom u sebe, i naravno bez opterećenja patriotizmom, nacijom, i drugim nebitnim stvarima.
A to kad ću ja ići, i da li sam još otišao ili ne, i da li mi išta fali ovdje ili ne, ne mijenja činjenicu, ni najmanje, da je BiH gola kurčina što se sistema, infrastrukture i svega ostalog tiče. I to, koliko god bio slijep kod očiju, ne možeš opovrgnuti nema teorije.
Da se razumijemo, kad imaš pare u džepu i kad te ništa ne boli, dobro ti je bilo gdje, realno.
- dr_Evil
#9111 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Citav zivot ce ti proci po bijelom svijetu, kad ostaris neces imati ni kuceta ni maceta. Svugdje se placa porez na nekretnine i porez na zaradu, i posebno je regulisano ako se negdje zivio godinama pa kupio novu kucu.
Onda pogledas djecu iza sebe, kontas sta si ti prosao da ostvaris nesto i da oni moraju kroz to isto prolazi, a mogao si im realno pomoci.
Ne trebas ni djecu, zamisli sebe za 30 godina, i kakav penzioni sistem ocekujes, od nekretnine mozes zivjeti u tim godinama.
A mozes zivjeti za danas i gonjat mlade plavke.
Sve je za ljude i ko sta voli.
Dionice redovno kupujem, ne puno, 300 eura mjescno. Podijelio 100 eura sebi, i po 100 za svako dijete, da im raste stednja.
- Ozimician
#9112 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo ovdje imamo trenutno 3 aktivna forumasa koji su nova dijaspora u Njemackoj, dakle ja, @W0rM i @skafiskafsnjakdr_Evil wrote: ↑22/08/2023 12:33Naravno da ces ubrajati kredit za izgradnju kuce, jer moras negdje zivit, isto kao sto ti moras kupit stan ili iznajmit stan. Jedan inzinjer pocetnik ako radi sam ne moze izdrzavati porodicu, sa 10 godina iskustva moze, ali nema luksuza. Dvije inzinjerske plate u kuci zivi se kao mali bog, sta pokazes prstom tvoje je, jedna inzinjerska plata i jedna plata iz prodavnice i vrtica i to je sasvim normalan zivot primjeren covjeka.Ozimician wrote: ↑22/08/2023 12:28
Pa naravno, ovamo kad se racunaju troskovi u BiH, ubraja se i kredit za izgradnju kucei to se smatra nekim "prosjekom" kao...
Ovamo neki drugi ubjedjuju da je startna plata za inzenjera u Njemackoj od 45 000 € brutto (2200-2300€ mjesecno netto) sasvim OK.
Po tvom izracunu onda jedan inzenjer ako radi sam u Njemackoj, ne moze izdrzavati porodicu.
Ono sto je istina, poskupilo je svugdje sve, u Njemackoj se moze ustedjeti na svemu osim na stanovanju, jer stanovati moras i rezije placati moras.
Moji prvi postovi na ovoj temi su bili, dobro se preracunajte, pogledajte koliko se vas izaci stan, nakon korone su kirije otisle 2x, a plate mozda 10%.
Od tad me svi ovdje napadaju.![]()
- Nas trojica se mozemo sloziti da je situacija u Njemackoj dosta bolja nego u BiH; ali da je losija od onog sto je ocekivano i kako ovdje neki (koji nikad nisu zivjeli tamo) na forumu predstavljaju.
- Kao sto navodis, ako inzenjer (pa makar i pocetnik) od svoje plate ne moze izdrzavati porodicu, to je meni znak da situacija u tom drustvu nije nimalo bajna (ponovo ne tvrdim da je u BIH ista bolje, naprotiv).
- Evo @skafiskafsnjak ima 2 plate u kuci koje su blago iznad njemackog prosjeka, dakle u rangu 2 inzenjerske (startne plate) i nema sanse da priusti sebi nekretninu u gradu u kojem zivi, niti uz dugogodisnji hipotekarni kredt (15+ god) vjervoatno.
Imamo i one koji su ratna dijaspora, koji su ostvarili nesto, @Alles-Tamam dovodi ljude u Njemacku, zna sva pravila, propise, cijenim njegov doprinos, ali mu je perspektiva drugacija od nase, on na svojoj FB grupi cesto mora zakljucavati komentare, koliko ljudi (koji dolaze) pisu o razocarenjima
Imamo i grupu forumasa koji se bave IT i slicnim office zanimanjima, takvima je u svakom sistemu bar 2x iznad prosjeka dobro. Itd.
Imamo i one koji su zivjeli vani, pa se vratili.
Svako od nas ima razlicitu perspektivu. Niko ne tvrdi da je u BiH bolje, nego da i na "Zapadu" nije sve toliko idealno kako neki smatraju (najvise oni koji nikad nisu zivjeli tamo, niti ce).
-
moimoi
#9113 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@EFD22
I treba da ides. Ja bih svakome savjetovala da proba negdje drugo zivjeti cisto iskustva radi.
Samo mislim da grijesis kada kazes da nema sanse da ces se vratiti.
Nikad ne znas sta sutra donosi.
I treba da ides. Ja bih svakome savjetovala da proba negdje drugo zivjeti cisto iskustva radi.
Samo mislim da grijesis kada kazes da nema sanse da ces se vratiti.
Nikad ne znas sta sutra donosi.
-
sumirprimus
#9114 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- ZoomZoomKiwi
#9115 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa vidi, poučen posrednim iskustvima, onda savjetovanjem roditelja mojih i ženinih, i svašta još nešto, kao i računajući možda ponajviše razloge moje eventualne emigracije odavdje koji su najmanje finansijske prirode, moj povratak ovdje bi statistički bio skoro pa nemoguć događaj.
No, što kažeš, ne zna se šta život donosi.
- dr_Evil
#9116 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-Drago mi je da ste uspjeli otici, u istoj sam situaciji i ja.Ozimician wrote: ↑22/08/2023 12:53
Evo ovdje imamo trenutno 3 aktivna forumasa koji su nova dijaspora u Njemackoj, dakle ja, @W0rM i @skafiskafsnjak
- Nas trojica se mozemo sloziti da je situacija u Njemackoj dosta bolja nego u BiH; ali da je losija od onog sto je ocekivano i kako ovdje neki (koji nikad nisu zivjeli tamo) na forumu predstavljaju.
- Kao sto navodis, ako inzenjer (pa makar i pocetnik) od svoje plate ne moze izdrzavati porodicu, to je meni znak da situacija u tom drustvu nije nimalo bajna (ponovo ne tvrdim da je u BIH ista bolje, naprotiv).
- Evo @skafiskafsnjak ima 2 plate u kuci koje su blago iznad njemackog prosjeka, dakle u rangu 2 inzenjerske (startne plate) i nema sanse da priusti sebi nekretninu u gradu u kojem zivi, niti uz dugogodisnji hipotekarni kredt (15+ god) vjervoatno.
Imamo i one koji su ratna dijaspora, koji su ostvarili nesto, @Alles-Tamam dovodi ljude u Njemacku, zna sva pravila, propise, cijenim njegov doprinos, ali mu je perspektiva drugacija od nase, on na svojoj FB grupi cesto mora zakljucavati komentare, koliko ljudi (koji dolaze) pisu o razocarenjima
Imamo i grupu forumasa koji se bave IT i slicnim office zanimanjima, takvima je u svakom sistemu bar 2x iznad prosjeka dobro. Itd.
Imamo i one koji su zivjeli vani, pa se vratili.
Svako od nas ima razlicitu perspektivu. Niko ne tvrdi da je u BiH bolje, nego da i na "Zapadu" nije sve toliko idealno kako neki smatraju (najvise oni koji nikad nisu zivjeli tamo, niti ce).
-Ne moze to inzinjer pocetnik, ne moze ni u Bosni jos manje. Pocetna plata inzinjera u BiH je danas oko 1200KM, nek sa svojom porodicom kupi neki stan u raspadnom stanju koji kosta 130.000KM, rata je 765KM na 25 godina, ostane mu 435KM za rezije, hranu, auto, lijekove, djecu i za sve ostalo. Dajte nemojte se zajebavat.
- Skafisnjafnjak ne znam sta radi. 2 pocetne inzinjerske plate nisu 2 inzinjerske plate. 2 inzinjerske plate su 2 plate po 4.000 eura poslije poreza. Sa dvije pocetne inzinjerske dodje na nivo finog normalnog zivota koji je u rangu 1 inzinjerska plus jedna iz Lidla ili vrtica, znaci nekih 5-6.000 mjesecno njih dvoje. Zasto on ne moze kupit stan od 5-6.000 eura mjesecno on najbolje zna, ako je cijena nekretnine u pitanju onda se treba selit gdje moze da ostvari nesto. A on najbolje zna.
I svako ima svoju perspektivu zaista. Slazem se.
- dr_Evil
#9117 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
aBd otici ces, uspjeti, i vratit ces se. Ali nikad se nemoj vratiti da radis za nase ljude, niti da pasos ne uzmes prvo.EFD22 wrote: ↑22/08/2023 12:57
Pa vidi, poučen posrednim iskustvima, onda savjetovanjem roditelja mojih i ženinih, i svašta još nešto, kao i računajući možda ponajviše razloge moje eventualne emigracije odavdje koji su najmanje finansijske prirode, moj povratak ovdje bi statistički bio skoro pa nemoguć događaj.
No, što kažeš, ne zna se šta život donosi.
-
Bodkin
#9118 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nigdje veze komentar. Nema 3% ljudi u razvijenim drzavama da iskesiraju nekretnine. Ni bogati to ne rade nego koriste bankine pare i finansijsku polugu
- dr_Evil
#9119 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A kakav to ima kredit za kupovinu stana a da nije hipoteka 
-
Bodkin
#9120 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da ne mozes preci granicu i otici po stan. Pricamo nakon nekoliko godina da se ustalis prvo.skafiskafsnjak wrote: ↑22/08/2023 12:10Ja sam se odmah interesovao, cim sam dosao. Ali bez trajne vize ne mozes nista. Posto je sad zena dobila trajnu , isli da se raspitamo .... rekao nam lik, u Minhenu i okolici ne mozete .... neshto manje Augsburg mozda. Naravno, sve to uracunato sa nasim zaradama , da se pored kredita moze normalno ziviti.
A zaradimo zajedno preko 5000 eur.
Iskreno, kada nemas neko pretjerano dobro zanimanje, pa tako ne mozes ni posao svugdje lahko naci, onda je sve malo teze. Nije lahko samo tako reci e odoh u neki drugi grad kupiti nekretninu itd itd.
A i jel centar minhena jedini reprezentativan
- ZoomZoomKiwi
#9121 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Baš hoću da pitam gdje se to kupuju nekretnine bez hipoteke?
Ja imao zemlju, sve priključke, staru kuću, dozvole i dosta ušteđevine, i na kraju uzeli i žena i ja po 50k KM nenamjenskog kredita da srušimo staru i napravimo novu kuću od mizernih 87 kvadratića. Eto uspjeli smo bez hipoteke nekako.
Ja imao zemlju, sve priključke, staru kuću, dozvole i dosta ušteđevine, i na kraju uzeli i žena i ja po 50k KM nenamjenskog kredita da srušimo staru i napravimo novu kuću od mizernih 87 kvadratića. Eto uspjeli smo bez hipoteke nekako.
- dr_Evil
#9122 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bog sami zna koliko sam kehnuo para u nju, a isti sam start imao kao i ti. I da ti kazem i dan danas nesto sredjem i nadogradjujemEFD22 wrote: ↑22/08/2023 13:07 Baš hoću da pitam gdje se to kupuju nekretnine bez hipoteke?
Ja imao zemlju, sve priključke, staru kuću, dozvole i dosta ušteđevine, i na kraju uzeli i žena i ja po 50k KM nenamjenskog kredita da srušimo staru i napravimo novu kuću od mizernih 87 kvadratića. Eto uspjeli smo bez hipoteke nekako.![]()
I da ti kazem da si i jeftino prosao ako si samo 100.000 sprzio.
-
Bodkin
#9123 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Druze ako stavis mjesecno u neki index onoliko para koliko das za kredit, inacea za 30 godina milion na racunu. Ako djeci hoces nesto da ostavis, itekako ces imati stadr_Evil wrote: ↑22/08/2023 12:51Citav zivot ce ti proci po bijelom svijetu, kad ostaris neces imati ni kuceta ni maceta. Svugdje se placa porez na nekretnine i porez na zaradu, i posebno je regulisano ako se negdje zivio godinama pa kupio novu kucu.
Onda pogledas djecu iza sebe, kontas sta si ti prosao da ostvaris nesto i da oni moraju kroz to isto prolazi, a mogao si im realno pomoci.
Ne trebas ni djecu, zamisli sebe za 30 godina, i kakav penzioni sistem ocekujes, od nekretnine mozes zivjeti u tim godinama.
Dionice redovno kupujem, ne puno, 300 eura mjescno. Podijelio 100 eura sebi, i po 100 za svako dijete, da im raste stednja.
A ako rentas, od drzave zavisi koja je razlika renta vs kredit
- konoplja
#9124 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa gledaj drug, u principu se slazem s tobom. Sasvim je logicno da je bolje investirati u nesto gdje ocekujes povrat nego protraciti novac na, ko sto ti kazes, mlade plavke. Ali imam problem sa ovim uskim razmisljanjem koje se ovdje stalno naglasava oko kupovine nekretnike.dr_Evil wrote: ↑22/08/2023 12:51Citav zivot ce ti proci po bijelom svijetu, kad ostaris neces imati ni kuceta ni maceta. Svugdje se placa porez na nekretnine i porez na zaradu, i posebno je regulisano ako se negdje zivio godinama pa kupio novu kucu.
Koliko god da je dobra investicija, nije jedina opcija, i kao sto sam rekao SP500 ima generalno bolji povrat YoY od nekretnike.
Druga stvar je sto postoji profil ljudi kojima se isplati uloziti u nekretninu. Kakvo je danas stanje na trzistu jednom prosjecnom radniku ili porodici se ulaganje u nekretninu, u vecini slucajeva i mjesta, ne isplati toliko. Dok se skupi kapital, pa dok se podigne kredit, pa dok se otplati sa kamatom preko 20+ godina, pa ako se odluci prodati, mislim da ce vecina bolje proci placajuci kiriju, a razliku izmedju kirije i mjesecnog kredita uplacivati u SP500.
Lako je nekome ko je u dobroj poziciji, recimo top 10%, 5% stanovnistva, koji imaju pocetni kapital i dobro placene poslove kupiti nekretninu sa minimalni zaduzenjem. Ali vecina ljudi nema tu mogucnost.
I meni kolega na poslu je iz fine familije, dobro financijski podmazan, pa svaki mjesec kindergeld od nekih 250 EUR uplacuje malom na banku. Kad klinjo zavrsi srednju i napuni 18. dobit ce 60k EUR. Ali ne mogu ovo sto on radi sve familije priustiti. Vecina mora tih 250 EUR iskoristiti.
Last edited by konoplja on 22/08/2023 13:13, edited 1 time in total.
- ZoomZoomKiwi
#9125 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prije "Ukrajine" uspio skoro sve završiti, al' doduše bilo je tu i kompenzacija vađenja dugova od raznih dobavljača preko firme, potrošilo se brat bratu 160000 KM ukupno. A i krediti su nam pravo povoljni, na deset godina ćemo dati samo 18000 KM kamate, koja je uz to još fiksna. Evo još 86 rata ostalodr_Evil wrote: ↑22/08/2023 13:09Bog sami zna koliko sam kehnuo para u nju, a isti sam start imao kao i ti. I da ti kazem i dan danas nesto sredjem i nadogradjujemEFD22 wrote: ↑22/08/2023 13:07 Baš hoću da pitam gdje se to kupuju nekretnine bez hipoteke?
Ja imao zemlju, sve priključke, staru kuću, dozvole i dosta ušteđevine, i na kraju uzeli i žena i ja po 50k KM nenamjenskog kredita da srušimo staru i napravimo novu kuću od mizernih 87 kvadratića. Eto uspjeli smo bez hipoteke nekako.![]()
![]()
I da ti kazem da si i jeftino prosao ako si samo 100.000 sprzio.
A to da ima posla, uh, to si itekako u pravu. Evo baš ovih dana lijepim neki kamen na coklu, vazda nešto ima raditi, pored redovnih košenja i gluposti (skoro dulum travnjaka, jednom sedmično
Al' kako god, nit mi je teret, nit mi je sidro koje mi ne da da odem odavdje. Jesam se dobro oznojio i sjebao dok sam završio, ali to ne znači da je ne bih sutra prodao za normalnu cijenu.
Kako god sam ovu napravio, napravit ću ih još deset ako treba i to bilo gdje.