pemanapemani wrote: ↑18/08/2023 19:08
sehohari wrote: ↑18/08/2023 18:45
A po čemu je to MZ nešto razumjela?
Time što su aminovali RS, dali Hrvatima pola Federacije? Čime tačno?
Ti bi to bolje morao znati, jer zivis tamo.
Samo kazem da bi puno teze MZ dokazao da si prava strana da na toj pravoj strani tada nisu bili oni koje sam nabrojao.
Da se citava srpska i hrvatska politicka elita svrstala uz ZG i BG, R BiH bi bila jedna od zaracenih strana u gradjanskom ratu.
Sud u Hagu (MZ) je prakticno dokazao agresiju Srbije i Hrvatske.
Nazalost, manji entitet i tzv. hb je aminovao Predsjedavajuci Predsjednistva Republike Bosne i Hercegovine kada je prvi put sjeo za stol sa tada predsjednicima politickih stranaka, a danas dokazanim ratnim zlocincima.
Dayton je posljedica desetina pregovora koje su obavili predstavnici medjunarodno priznate drzave sa predstavnicima dvije teroristicke politicke stranke.
Da nam je MZ mogla puno vise pomoci tokom agresije - jeste.
Kada se uzmu druga ratna zarista u zadnjih 40 godina i odnos MZ- mi smo prosli odlicno.
Pomogli su nam sa milijardama nakon agresije, a dijelom je ta pomoc bila zbog griznje savjesti zbog slabe pomoci tokom agresije.
Sa tim milijardama smo mogli stvoriti "zapadnu Njemacku" u FBiH, a mi smo stvorili europski Belize u danasnjoj drzavi BiH.
O čemu ti pričaš jarane?
Pa ista ta MZ je Aliji od početka nudila podjelu na tri dijela, bukvalno ni jedan plan nije izašao a da se nije išlo prema podjeli na tri - u kojoj bi pro-Bosanci naravno ispali donji.
Od početka se na ovaj rat gleda kao građanski, te presude samo služe zamazanju očiju žrtvama i ništa više.
Šta ja imam od toga što je Mladić ili Karadžić u zatvoru? Šta ima moj protjerani otac, uništeno familijsko stablo i životi od toga što je neki lik sada sjedi u zatvoru? Ništa.
Ni jedna od tih presuda nema nikakvu političku težinu. Čak nema ni praktičnu: Na rat u Bosni se gleda kao građanski. Od medija, političara u inostranstvu niko ne koristi pojam "agresija na BiH", već se konstantno priča o "tužnoj bosanskoj priči", "bratoubilačkom ratu", "komšija na komšiju" i slične stvari. Pa usporedi malo retoriku kada je Ukrajina i kada je BiH u pitanju.
Šta imam ja od toga što je Hag rekao da je desio genocid? Ništa, da mašem praznim papirom. Ni jedna od tih stvari nema nikakvu posljedicu, niti jedan zahtjev da eto ako ništa ta jadna Srebrenica postane distrikt nije uspjela.
Ili, da budem prost: Te presude ne vrijede ni papira na kojem su napisane.
Htjeli mi to priznati sebi ili ne, Karadžić i Mladić su
pobjednici, upravo zahvaljujući toj istoj MZ, koja je na početku mirno gledala i poručivala "dont dream dreams" dok su klali po BiH, pa kasnije Aliju prisilili da potpiše Dejton. Intervencije koje su većinom služile tome da sprječe prevelike humanitarne katastrofe na medijski jako praćenim ratištima poput Sarajeva ne ubrajam u to.
A po tom Dejtonu, Srebrenica je danas de facto srpski grad. Prijedor, Bijeljina, Srebrenica su danas srpski gradovi. Srpski politički predstavnici, štovaoci tog istog Mladića i Karadžića danas tamo odlučuju kako će se zvati ulice, škole, koliko će biti poreza i kako smiješ ići u školu.
O kojim ratnim žarištima tačno pričaš? Pa nisu isto zapadna Afrika i prvi genocid u evropi poslije drugog svjetskog rata.
Prićaš onda o pomoći. I Palestina je dobila dosad milijarde zapadne pomoći, druga je stvar što ih politički uništavaju, pa vamo malo pošalju humanitarne i rebuilding dok sa druge strane pasivno podržavaju rušenje istih.
Sve što je poslije rata rađeno je sa ciljem uvrđivanja Dejtona, sa svim svojim posljedicama. To dana današnjeg niko od zapadnih političara nije odstupio od tog koncepta. A zavisno od situacije, kažnjavaju se oni koji odstupaju od te matrice: Ako treba, uhapsit će Jelavića ili Srbe, a sa druge strane će rado narediti podjelu javnih preduzeća na firme sa etničkim predznakom ili promjeniti izborni zakon u izbornoj noći.