iz zadnje klupe wrote: ↑29/10/2021 11:23
Opet o CV-u
u 99,99999999999% slučajeva, ne igra nikakvu ulogu
Jedna renomirana firma, u stranom vlasništvu, mislim da u BIH uvijek u prvih 10-15 po ostvarenom profitu (ne prihodu, ko ne razlikuje ta dva pojma)
Kupim za 10 KM profesionalni CV template, pošto se testiranje bilo iz Excella, Worda i Accesa, skinem tutorijale-torrente da osvjezim znanje ( jer realno u svakodnevno poslu ne koristiš ni 5% mogućnosti, a čim ne korištiš, zaboraviš, pokazalo se ko ispravno jer su testovi bili iz šire oblasti)
Prodjem četiri kruga, u petom mi kažu malte ne da sam primljen ali javice mi.
I ne javlja se njihov strašni HR, ništa, ja nazovem kroz mjesec, odgovor je A, to se davno završilo, primljena je druga osoba.
Znači imaju troje zaposlenih u HR, vukli se pet krugova, uteli pet dana po minimalno dva sata, i problem je e mailom samo javiti rezultate.
Kasnije saznam primljen sin nekog političara koji nije ni bio na testiranjima.
Sad na ovom radnom mjestu sam u prilici da često sarađujem poslovno s tom firmom, u medjuvremenu su primili još mladjih osoba, stalno ih moram podsjećati šta su pogriješili, šta mi moraju dostaviti, šta su mi duplo poslali a šta nisu nikako itd..., na onom testiranju bi pali vjerovatno već pri ispisu vlastitih imena
Sad mislite da sam ogorčen, ali to nije zaključak do kojeg sam došao.
Jedino ako ste neki vrli stručnjak koji ogromno doporinosi razvoju firme, mi svi ostali smo maleni kotačiči, ma koliko dobri ili loši bili u svojom izvedbi, to ne igra veliku ulogu u konačnom uspjehu firme, i skroz loš kotačič sa štelom će biti bez problema prihvaćen, ma koliko griješio, u odnosu na vrlo dobar ili odličan kotačić beš štele, jer nijedan od njih zapravo od njih nisu esencijalni za performanse preduzeća ( prevedeno na ekonomski jezik, ovom preduzeću nije ni najmanje opale performanse zato što je primio ove nove zaposlenike, one koje ključno treba, vrbuje na drugi način, sigurno ne preko CV-a)
E sad mi opet malo kako je ključan CV