"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#3526 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

Zizi505 wrote: 18/08/2023 02:10
Bloo wrote: 17/08/2023 20:36 sad imamo na temi polu-HRovku (smijem reci polovnjacu?) i leitera...
:run:

Treba bježat sa teme.
Evo ti si globalna moderatorica na ovom forumu, nešto kao šefica i sa ovakvim prizemnim načinom komentarisanja i trebaš bježati sa ove teme, jer je zagađuješ i tim svojim zagađivanjem samo potičeš i druge forumaše da se tako ponašaju na forumu.

Ja sam na temi pisala onako kako radimo u našoj firmi, uvažavajući da ljudi imaju i drugačija veoma negativna iskustva, a tvoje komentarisanje mojih postova je najčešće bilo usmjereno na moje omalovažavanje.

Baš si slika i prilika onog najgoreg u bh društvu.
Moje izvinjenje, post je bio humoristicne prirode. I obrisan je.
Moje komentarisanje tvojih postova je bilo u slicnom duhu kao i tvoji odgovori.

Naravno, odstranit cu se sa teme, poucena sada negativnim iskustvom.
:kakoste:
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#3528 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

Snake Eyes wrote: 18/08/2023 06:54 CV=
Image
Takvi su ljudi po prirodi, ne znam sta je cudno. I ti da ti se ponude 3 auta iste klase zagledat ces koje ima klimu, koyzu, udobniji je, MANJE TROSI A VISE DAJE KS, itd. Sad kao CV problem, bukvalno specifikacije da vide sta kandidat (ne) zna raditi.
Snake Eyes

#3529 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

W0rM wrote: 18/08/2023 09:33
Snake Eyes wrote: 18/08/2023 06:54 CV=
Image
Takvi su ljudi po prirodi, ne znam sta je cudno. I ti da ti se ponude 3 auta iste klase zagledat ces koje ima klimu, koyzu, udobniji je, MANJE TROSI A VISE DAJE KS, itd. Sad kao CV problem, bukvalno specifikacije da vide sta kandidat (ne) zna raditi.
Da, covjek je covjeku vuk. Po prirodi.
W0rM

#3530 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

Snake Eyes wrote: 18/08/2023 10:34
W0rM wrote: 18/08/2023 09:33

Da, covjek je covjeku vuk. Po prirodi.
Nazovi to kako hoces, i ti kad se lijecis trudis se najboljem doktoru da odes sa iskustvom, neovisno sto postoji negdje mladji talenat. Nek' je on talentovan deder ti mene kod starog baje, sigurica.
Isto je kod zaposljavanja, deder da ja vidim CV i sta si ti radio, to sto ti "znas" ili si talentovan, ti to dokazuj, pa kad skupis iskustvo, mozda i bude sta od tebe.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#3531 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Dope_Man wrote: 17/08/2023 22:32 Nije svaki posao ni u BiH otici na Stup istovarati robu, il biti prodavacica u lokalnoj piljari. Valjda vam je jasno da samo u jednom Unitic tornju ima hrpa firmi, a svaka od pozicija tu (izuzev kafica/bifea) ce zahtjevati CV. Svaka banka, IT firma, marketinska agencija itd itd itd... Pa i Bingo, ako nista za menadzerske pozicije zahtjeva CV, ne znam da li peglaju radnice u marketu s tim.

Nije bas sve onako kako se vidi iz ugla fizikanera/erke. Pa znam da je jaranica kod prijave za obicni posao prodaje na jednom od onih usputnih standova u SCCu morala napisati CV i poslati prijavu, nije samo otisla onako i rekla "poslo me Asim". Asim svakako salje za drzavne ustanove, ne za privatne.

I svega toga, i dolaska i "ja bi radio" bez ikakvih papira, do "Poslo me Asim" ima i po EU drzavama, kao i u BiH. Procentualno mozda manje Asima, al za "fizikanerske" poslove niko ne trazi CV, za "fakultetske" se trazi i u BiH kao i po ostatku Evrope.
Žalost je što za te low level poslove na utovaru i tezgama uglavnom traže uglađen CV i motivaciono pismo, ispunjavanje upitnika i slično, dok za ove fax bolje poslove i pozicije (osim određenih inžinjera i IT-ovaca) ide "posl'o me Asim". Ne svuda, ali uglavnom.

Da citiram post jednog forumaša:
iz zadnje klupe wrote: 29/10/2021 11:23 Opet o CV-u :roll:
u 99,99999999999% slučajeva, ne igra nikakvu ulogu
Jedna renomirana firma, u stranom vlasništvu, mislim da u BIH uvijek u prvih 10-15 po ostvarenom profitu (ne prihodu, ko ne razlikuje ta dva pojma)
Kupim za 10 KM profesionalni CV template, pošto se testiranje bilo iz Excella, Worda i Accesa, skinem tutorijale-torrente da osvjezim znanje ( jer realno u svakodnevno poslu ne koristiš ni 5% mogućnosti, a čim ne korištiš, zaboraviš, pokazalo se ko ispravno jer su testovi bili iz šire oblasti)
Prodjem četiri kruga, u petom mi kažu malte ne da sam primljen ali javice mi.
I ne javlja se njihov strašni HR, ništa, ja nazovem kroz mjesec, odgovor je A, to se davno završilo, primljena je druga osoba.

Znači imaju troje zaposlenih u HR, vukli se pet krugova, uteli pet dana po minimalno dva sata, i problem je e mailom samo javiti rezultate.

Kasnije saznam primljen sin nekog političara koji nije ni bio na testiranjima.

Sad na ovom radnom mjestu sam u prilici da često sarađujem poslovno s tom firmom, u medjuvremenu su primili još mladjih osoba, stalno ih moram podsjećati šta su pogriješili, šta mi moraju dostaviti, šta su mi duplo poslali a šta nisu nikako itd..., na onom testiranju bi pali vjerovatno već pri ispisu vlastitih imena

Sad mislite da sam ogorčen, ali to nije zaključak do kojeg sam došao.

Jedino ako ste neki vrli stručnjak koji ogromno doporinosi razvoju firme, mi svi ostali smo maleni kotačiči, ma koliko dobri ili loši bili u svojom izvedbi, to ne igra veliku ulogu u konačnom uspjehu firme, i skroz loš kotačič sa štelom će biti bez problema prihvaćen, ma koliko griješio, u odnosu na vrlo dobar ili odličan kotačić beš štele, jer nijedan od njih zapravo od njih nisu esencijalni za performanse preduzeća ( prevedeno na ekonomski jezik, ovom preduzeću nije ni najmanje opale performanse zato što je primio ove nove zaposlenike, one koje ključno treba, vrbuje na drugi način, sigurno ne preko CV-a)

E sad mi opet malo kako je ključan CV :run:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#3532 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

W0rM wrote: 18/08/2023 10:55 Nazovi to kako hoces, i ti kad se lijecis trudis se najboljem doktoru da odes sa iskustvom, neovisno sto postoji negdje mladji talenat. Nek' je on talentovan deder ti mene kod starog baje, sigurica.
Isto je kod zaposljavanja, deder da ja vidim CV i sta si ti radio, to sto ti "znas" ili si talentovan, ti to dokazuj, pa kad skupis iskustvo, mozda i bude sta od tebe.
Upravo tako. Samo što kod naših ruljaka bi da imaš perfektan CV na bar tri stranice i da ti je max 25 godina :roll: Još ako si i dobra treba, ih! Samo nebo je granica...:mrgreen:
Hakiz

#3533 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Kaže @elcaliente ima rupu u CV, možda je bio u zatvoru.

1. Možda nije. Liječio se od neke akutne bolesti i neće o tome da priča.

2. Možda jeste, spriječio silovanje djeteta, napadač umro, ovaj završio u zatvoru i neće o tome da priča.

Ima rupu u CV, odmah je sumnjiv.
Hakiz

#3534 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Lajavikrelac wrote: 18/08/2023 14:20
Dope_Man wrote: 17/08/2023 22:32 Nije svaki posao ni u BiH otici na Stup istovarati robu, il biti prodavacica u lokalnoj piljari. Valjda vam je jasno da samo u jednom Unitic tornju ima hrpa firmi, a svaka od pozicija tu (izuzev kafica/bifea) ce zahtjevati CV. Svaka banka, IT firma, marketinska agencija itd itd itd... Pa i Bingo, ako nista za menadzerske pozicije zahtjeva CV, ne znam da li peglaju radnice u marketu s tim.

Nije bas sve onako kako se vidi iz ugla fizikanera/erke. Pa znam da je jaranica kod prijave za obicni posao prodaje na jednom od onih usputnih standova u SCCu morala napisati CV i poslati prijavu, nije samo otisla onako i rekla "poslo me Asim". Asim svakako salje za drzavne ustanove, ne za privatne.

I svega toga, i dolaska i "ja bi radio" bez ikakvih papira, do "Poslo me Asim" ima i po EU drzavama, kao i u BiH. Procentualno mozda manje Asima, al za "fizikanerske" poslove niko ne trazi CV, za "fakultetske" se trazi i u BiH kao i po ostatku Evrope.
Žalost je što za te low level poslove na utovaru i tezgama uglavnom traže uglađen CV i motivaciono pismo, ispunjavanje upitnika i slično, dok za ove fax bolje poslove i pozicije (osim određenih inžinjera i IT-ovaca) ide "posl'o me Asim". Ne svuda, ali uglavnom.

Da citiram post jednog forumaša:
iz zadnje klupe wrote: 29/10/2021 11:23 Opet o CV-u :roll:
u 99,99999999999% slučajeva, ne igra nikakvu ulogu
Jedna renomirana firma, u stranom vlasništvu, mislim da u BIH uvijek u prvih 10-15 po ostvarenom profitu (ne prihodu, ko ne razlikuje ta dva pojma)
Kupim za 10 KM profesionalni CV template, pošto se testiranje bilo iz Excella, Worda i Accesa, skinem tutorijale-torrente da osvjezim znanje ( jer realno u svakodnevno poslu ne koristiš ni 5% mogućnosti, a čim ne korištiš, zaboraviš, pokazalo se ko ispravno jer su testovi bili iz šire oblasti)
Prodjem četiri kruga, u petom mi kažu malte ne da sam primljen ali javice mi.
I ne javlja se njihov strašni HR, ništa, ja nazovem kroz mjesec, odgovor je A, to se davno završilo, primljena je druga osoba.

Znači imaju troje zaposlenih u HR, vukli se pet krugova, uteli pet dana po minimalno dva sata, i problem je e mailom samo javiti rezultate.

Kasnije saznam primljen sin nekog političara koji nije ni bio na testiranjima.

Sad na ovom radnom mjestu sam u prilici da često sarađujem poslovno s tom firmom, u medjuvremenu su primili još mladjih osoba, stalno ih moram podsjećati šta su pogriješili, šta mi moraju dostaviti, šta su mi duplo poslali a šta nisu nikako itd..., na onom testiranju bi pali vjerovatno već pri ispisu vlastitih imena

Sad mislite da sam ogorčen, ali to nije zaključak do kojeg sam došao.

Jedino ako ste neki vrli stručnjak koji ogromno doporinosi razvoju firme, mi svi ostali smo maleni kotačiči, ma koliko dobri ili loši bili u svojom izvedbi, to ne igra veliku ulogu u konačnom uspjehu firme, i skroz loš kotačič sa štelom će biti bez problema prihvaćen, ma koliko griješio, u odnosu na vrlo dobar ili odličan kotačić beš štele, jer nijedan od njih zapravo od njih nisu esencijalni za performanse preduzeća ( prevedeno na ekonomski jezik, ovom preduzeću nije ni najmanje opale performanse zato što je primio ove nove zaposlenike, one koje ključno treba, vrbuje na drugi način, sigurno ne preko CV-a)

E sad mi opet malo kako je ključan CV :run:
Boldirano bi bilo to.
W0rM

#3535 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

Lajavikrelac wrote: 18/08/2023 14:23
W0rM wrote: 18/08/2023 10:55 Nazovi to kako hoces, i ti kad se lijecis trudis se najboljem doktoru da odes sa iskustvom, neovisno sto postoji negdje mladji talenat. Nek' je on talentovan deder ti mene kod starog baje, sigurica.
Upravo tako. Samo što kod naših ruljaka bi da imaš perfektan CV na bar tri stranice i da ti je max 25 godina :roll: Još ako si i dobra treba, ih! Samo nebo je granica...:mrgreen:
Nasi poslodavci, cast izuzecima, a ima ih, su poseban soj ljudi. De ti meni da si ti kasirka, al pomalo da znas IT, menadzer kad treba, racunovodja. Mozda kad i izadjemo. 8-)
oldtajmer

#3536 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by oldtajmer »

Klepo, inače diplomirana pravnica, u hotelu „Jablanica“ je radila kao recepcionerka. Nezadovoljna plaćom i uvjetima na svom radnom mjestu, odlučila je dati otkaz i zatražiti isplatu svoje zarađene plaće od mizernih 700 KM.

Umjesto toga, Džafić, koji je naslijedio biznis, hotel i firmu „Voće promet“ od svog rahmetli oca Jusufa, bivšeg predsjednika Udruženja privrednika Jablanica, krvnički ju je pretukao, praktično na radnom mjestu.
:bih:
nuki_cika

#3537 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nuki_cika »

Da li je neko radio u hotelu Hills na Ilidži, konkretno da je konobarisao?

I generalno što je konobarisanje tako zafrkan posao?
markopd

#3538 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

nuki_cika wrote: 23/08/2023 12:39
I generalno što je konobarisanje tako zafrkan posao?
Uzmi 10 dana tacnu,pa onda dođi i postavi to pitanje. :)
xoklix

#3539 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by xoklix »

Kod mene odavno niko nije došao po preporuci.
Svaka,ali svaka preporuka je bio neki nehljeb ili lopov koji su me bruku love koštali.
Stavim oglas i nakon 5 minuta telefonskog razgovora možeš ocijeniti ko je kakav tj. vrijedi li ga pozivati na razgovor u četiri oka.
Doduše, bio je jedan kojeg bi nakon oba razgovora na ranu privio. Malo ga iskontrolišem nakon 20ak dana kad ono lopov na kvadrat. Poslije na Facebooku u nekoj radnom grupi vidim mu prepirku sa bivšim poslodavcem koji mu odbija isplatiti 2500 KM zbog krađe. Kontam se što ja bijadoh budala pa mu isplati platu nakon otkaza.
Familija,preporuke i sl. što dalje od moje radne zone.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3540 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Nehljeb ili lopov hahahha
emotivac

#3541 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by emotivac »

https://www.facebook.com/krajinausrcuid ... 78aV2528Nl

"KOLEKTIVNI OTKAZ
U firmi ASES Team Cazin , Ćoralići , radnici su dali kolektivni otkaz, kao i voditeljica ove firme . Kako saznajemo, otkaz su dali zbog prekovremenog rada, ali i drugih nepravilnosti prema radnicima."
Mirzareli

#3542 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Mirzareli »

Zadnjih 10 godina desio egzodus stručne radne snage iz realnog sektora.Medjutim što je još gore taj proces masovnog odlaska i dalje ide nezaustavljivo.Na sta ce ovo sve ispasti Bog sami zna..
emotivac

#3543 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by emotivac »

Image

Al' ziPa slogana, "Samo vi serite", "Vaš drek, naš kruh"

Joj j3b3m ti sudija majku :lol: :lol: :lol: :lol:
mali_balon

#3544 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2023 20:48 Nehljeb ili lopov hahahha
Na zalost tako je, ja razumijem i privatnike nije lako danas nac postenog normalnog radnika iz grupe ljudi kojima jenu genima zapisana filozofija zajebi ukradi.....
Ali jos je teze naci privatnika koji posteno placa, da napravim neki balans u postu :lol:
mali_balon

#3545 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Mirzareli wrote: 24/08/2023 07:52 Zadnjih 10 godina desio egzodus stručne radne snage iz realnog sektora.Medjutim što je još gore taj proces masovnog odlaska i dalje ide nezaustavljivo.Na sta ce ovo sve ispasti Bog sami zna..
Desio se egzodus svega ne samo strucne radne snage...ni jedna radna snaga ne moze bez druge...dzaba strucnjak ako nema ko da radi i napravi i obrnuto....
Ozimician

#3546 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

mali_balon wrote: 24/08/2023 08:40
Mirzareli wrote: 24/08/2023 07:52 Zadnjih 10 godina desio egzodus stručne radne snage iz realnog sektora.Medjutim što je još gore taj proces masovnog odlaska i dalje ide nezaustavljivo.Na sta ce ovo sve ispasti Bog sami zna..
Desio se egzodus svega ne samo strucne radne snage...ni jedna radna snaga ne moze bez druge...dzaba strucnjak ako nema ko da radi i napravi i obrnuto....
Ovo je tacno, cak mislim da se vise iselilo nestrucne radne snage, nego strucne.

Ali eto bolje zvuci kad napises "strucna radna snaga".
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3547 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

iselili su se ljudi koji žele promjenu u osobnom životu

ostala je žabokrečina :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3548 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

:lol: :lol:
El_comadante

#3549 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by El_comadante »

Truba wrote: 24/08/2023 09:08 iselili su se ljudi koji žele promjenu u osobnom životu

ostala je žabokrečina :D
Kao naprimjer ti?
p206

#3550 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by p206 »

_BataZiv_0809 wrote: 24/08/2023 15:49

:lol: :lol:
jaka
Post Reply