Zašto bi to bilo važno?elcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:47Nije mi logicno, imas rupe u CV.W0rM wrote: ↑16/08/2023 22:38
Izbacim sve poslove koji nisu relevantni za posao na koji apliciram, npr. ako se prijavljujes za tehnicara, bolje je ostaviti samo tehnicko iskustvo nego dodati konobar jer ih ovo u vezi konobarisanja nece zanimati. Naravno ako isto imas, ako nemas, bolje onda i poziciju konobara staviti nego predati poluprazan CV samo sa imenom i prezimenom.
NPR ja ti otvorim CV i tebi rupa od 1.10.2021 do 1.07.2022.
Sta da ja mislim ?
Nisi radio, bio si na ljecenju, putovao svijetom ili si zaboravio napisati.
Mrsko mi misliti i ne zovem te na razgovor.
Tvoj je odabir, radi kako ti mislis da ti je najbolje ali ja te tako ne bi svjetovao.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
Hakiz
#3451 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
mali_balon
#3452 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Evo ja sam u 30g staza promjenio 8 poslova i pozicija...dok o svakoj napisem kratak opis poslova i zaduzenja i zadatke koje sam obavljao ode CV na 5 stranica kad dodamo obrazovanje, kurseve i ostale infomacije koje zahtjeva CVelcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:47
Nije mi logicno, imas rupe u CV.
Sta da ja mislim ?
Tvoj je odabir, radi kako ti mislis da ti je najbolje ali ja te tako ne bi svjetovao.
I ti sad dobijes moj CV od 5 6 stranica, hoces li ga detaljni procitati ili ides na sljedeci od 3 stranice.....
A danas moras odraditi 20ak CVijeva.....
-
elcaliente
#3453 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Naravno u opisu radnog mjesta mu stoje informacije i ono njih gradi svoje motivaciono pismDas o.Hakiz wrote: ↑16/08/2023 22:42Kako će znati na kakvo mjesto se prijavljuje ako se tek prijavljuje? Zna samo ono šta si mu rekao u opisu radnog mjesta.elcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:32
Da naravno, sta to on sa sobom donosi.
Ko smo mi, cime se bavimo, kako smo ustrojeni, sta je u opisu radnog mjesta. Da li on zna na kakvo radno mjesto se prijavljuje i zasto je on taj koji je super kandidat za to radno mjesto.
Zašto je super kandidat? Nije gori od drugih, nadati se. Za super kandidata uslovi rada, plata, beneficije itd bi morale biti takođe super.
Ljudima trebaju pare. To je motivacija. Imaju osnovne uslove za to radno mjesto (struku). Da li ti je dobar radnik, kao i to da li je on zadovoljan, možete saznati tek nakon nekog vremena njegovog rada u firmi.
Komplikuju se jednostavne stvari. Firma hoće kombinaciju Ajnštajna i Švarcenegera, da ima i genijalnost i mišiće i može sve da radi a da ga plati ako je ikako moguće ništa.
Sva ta HR priča tako počinje da izgleda.
Mi nudimo uslove koje nudimo, mi mislimo da za te uslove mozemo dobiti kandidata odredjene kvalitete.
Ako se za jedno otvoreno radno mjesto prijavi pet ljudi valjda je u cilju svakog kandidata da se pokaze nakompetentnijim.
On pravi reklamu sa sebe, kao sto ja sa druge strane pravim reklamu za firmu i radno mjesto.
To sto ima struku to je elementarno da nema struke ne bi se ni prijavio na to radno mjesto. Svi kandidati imaju zavrseno formalno skolovanje u struci eh onda idu sljedece stvari, iskustvo u struci, motivacija za rad na tom poslu, zasto nasa firma i zasto zeli da ide iz firme u kojoj je sada zaposlen, svjedocanstvo iz zadnje firme gdje je radio itd.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#3454 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Hvala na misljenju, postujem. Cisto da se malo ogradim da vidis sta sam zelio reci.elcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:47Nije mi logicno, imas rupe u CV.W0rM wrote: ↑16/08/2023 22:38
Izbacim sve poslove koji nisu relevantni za posao na koji apliciram, npr. ako se prijavljujes za tehnicara, bolje je ostaviti samo tehnicko iskustvo nego dodati konobar jer ih ovo u vezi konobarisanja nece zanimati. Naravno ako isto imas, ako nemas, bolje onda i poziciju konobara staviti nego predati poluprazan CV samo sa imenom i prezimenom.
Sta da ja mislim ?
Imam, pa hvala Bogu fin staz... Radio sve i svasta... Moj CV realno, bez pretjerivanja proteze na 4 strane ako sve stavim, ko ce to citati i zasto? Pozicija od Kurira do Project Managementa i sad ako apliciram za PM poziciju ova pozicija kurira mi je relevantna, nekoga to briga? Hvala ako jeste, drago mi je da ima i takvih...
Moja logika je (ne kazem da je ispravna samo rezonujem) da je ce mi sanse biti vece ako ti stavim svoje znanje i vjestine u fokus sa ostalim kandidatima, nego da ti saram bajke, kako sam se ja penjao po hijerarhijskoj ljestvici i da sam 4 godine bio na nekim poslovima koji se u putu s PMom vidjeli nisu.
Btw, svakako hvala na feedbacku uvijek dobro dosao i voljan uciti na greskama i pozitivnoj kritici
-
elcaliente
#3455 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Imam ja 23 godine radnog staza i cv na 7 stranica,plus skole, seminari, kursevi sva svjedocanstva i uvjek sam to slao.mali_balon wrote: ↑16/08/2023 22:55Evo ja sam u 30g staza promjenio 8 poslova i pozicija...dok o svakoj napisem kratak opis poslova i zaduzenja i zadatke koje sam obavljao ode CV na 5 stranica kad dodamo obrazovanje, kurseve i ostale infomacije koje zahtjeva CVelcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:47
Sta da ja mislim ?
I ti sad dobijes moj CV od 5 6 stranica, hoces li ga detaljni procitati ili ides na sljedeci od 3 stranice.....
Naravno da cu ti procitati CV, pa trazim dobrog i kvalitetnog radnika za sebe.
Nema nista bolje za jednog sefa kada radnik ima iskustva i kada je isao na strucna usvrsavanja.
-
mali_balon
#3456 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Haj da i ovo cujem, svaka cast...ali to je rijetkostelcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:58Imam ja 23 godine radnog staza i cv na 7 stranica,plus skole, seminari, kursevi sva svjedocanstva i uvjek sam to slao.mali_balon wrote: ↑16/08/2023 22:55
Evo ja sam u 30g staza promjenio 8 poslova i pozicija...dok o svakoj napisem kratak opis poslova i zaduzenja i zadatke koje sam obavljao ode CV na 5 stranica kad dodamo obrazovanje, kurseve i ostale infomacije koje zahtjeva CV
Nema nista bolje za jednog sefa kada radnik ima iskustva i kada je isao na strucna usvrsavanja.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#3457 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ako je tako, svaka cast. Manjina si sigurno. Prava rijetkost je cuti da to neko danas radi gdje se "nema vremena".elcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:58Imam ja 23 godine radnog staza i cv na 7 stranica,plus skole, seminari, kursevi sva svjedocanstva i uvjek sam to slao.mali_balon wrote: ↑16/08/2023 22:55
Evo ja sam u 30g staza promjenio 8 poslova i pozicija...dok o svakoj napisem kratak opis poslova i zaduzenja i zadatke koje sam obavljao ode CV na 5 stranica kad dodamo obrazovanje, kurseve i ostale infomacije koje zahtjeva CV
-
elcaliente
#3458 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa vazno mi je, jer ja upoznajem te osobe na pocetku samo preko tog papira.Hakiz wrote: ↑16/08/2023 22:49Zašto bi to bilo važno?elcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:47
Sta da ja mislim ?
Ko je on, koliko je strucan, koliko je firmi promjenio, zasto, da li je neko ko voli da mjenja firme radi najmanjeg problema, jel bio duzi period nezaposlen itd.
Fale mu dvije godine, mozda je bio u zatvoru itd
Imam pet aplikanata, 3 cu zvati na razgovor a dva cu odmah odstraniti.
Koga cu odstraniti, pa ovog sto mu fali pola CV a mozda je on najbolji kandidat samo da se potrudio da napise.
-
Hakiz
#3459 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jasno je sve to, nego na kraju balade se svede da hoće bolju platu i da će izmišljati šta da napiše u motivacionom pismu da izgleda da ima plemenitije razloge zašto baš tvoja firma, zašto ide iz svoje itd. I ti to znaš, i svi igraju igru.elcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:55Naravno u opisu radnog mjesta mu stoje informacije i ono njih gradi svoje motivaciono pismDas o.Hakiz wrote: ↑16/08/2023 22:42
Kako će znati na kakvo mjesto se prijavljuje ako se tek prijavljuje? Zna samo ono šta si mu rekao u opisu radnog mjesta.
Zašto je super kandidat? Nije gori od drugih, nadati se. Za super kandidata uslovi rada, plata, beneficije itd bi morale biti takođe super.
Ljudima trebaju pare. To je motivacija. Imaju osnovne uslove za to radno mjesto (struku). Da li ti je dobar radnik, kao i to da li je on zadovoljan, možete saznati tek nakon nekog vremena njegovog rada u firmi.
Komplikuju se jednostavne stvari. Firma hoće kombinaciju Ajnštajna i Švarcenegera, da ima i genijalnost i mišiće i može sve da radi a da ga plati ako je ikako moguće ništa.
Sva ta HR priča tako počinje da izgleda.
Mi nudimo uslove koje nudimo, mi mislimo da za te uslove mozemo dobiti kandidata odredjene kvalitete.
Ako se za jedno otvoreno radno mjesto prijavi pet ljudi valjda je u cilju svakog kandidata da se pokaze nakompetentnijim.
On pravi reklamu sa sebe, kao sto ja sa druge strane pravim reklamu za firmu i radno mjesto.
To sto ima struku to je elementarno da nema struke ne bi se ni prijavio na to radno mjesto. Svi kandidati imaju zavrseno formalno skolovanje u struci eh onda idu sljedece stvari, iskustvo u struci, motivacija za rad na tom poslu, zasto nasa firma i zasto zeli da ide iz firme u kojoj je sada zaposlen, svjedocanstvo iz zadnje firme gdje je radio itd.
Šta misliš, da će ti kandidat napisati da odlazi iz sadašnje firme zbog toga što proživljava mobing? Nećeš zaposliti nekoga koga nećeš moći maltretirati, ko će ti se suprotstaviti, zar ne?
Jok, nego u tvojoj firmi vidi viziju budućnosti, mjesto za inovaciju, rast i postajanje ne samo boljeg stručnjaka, nego i bolje osobe u, kako mu se čini, podražajnoj, dinamičnoj, a opet toploj, skoro porodičnoj atmosferi otjelovljenoj u zadovoljstvu timskog rada i saradnje bla, bla.
-
elcaliente
#3460 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Razumijem te, ali ti u CV ne saras bajke nego pises od 1.1.2019-15.02.2021, Firma Securitas, Zastita objekta….W0rM wrote: ↑16/08/2023 22:56Hvala na misljenju, postujem. Cisto da se malo ogradim da vidis sta sam zelio reci.elcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:47
Sta da ja mislim ?
Imam, pa hvala Bogu fin staz... Radio sve i svasta... Moj CV realno, bez pretjerivanja proteze na 4 strane ako sve stavim, ko ce to citati i zasto? Pozicija od Kurira do Project Managementa i sad ako apliciram za PM poziciju ova pozicija kurira mi je relevantna, nekoga to briga? Hvala ako jeste, drago mi je da ima i takvih...
Moja logika je (ne kazem da je ispravna samo rezonujem) da je ce mi sanse biti vece ako ti stavim svoje znanje i vjestine u fokus sa ostalim kandidatima, nego da ti saram bajke, kako sam se ja penjao po hijerarhijskoj ljestvici i da sam 4 godine bio na nekim poslovima koji se u putu s PMom vidjeli nisu.
Btw, svakako hvala na feedbacku uvijek dobro dosao i voljan uciti na greskama i pozitivnoj kritici![]()
Uostalom neka vide da si radio, da si voljan uciti i napredovati.
Jedino sto ne bi stavljao su poslovi ispod 6 mjeseci, tu malo moras modifikovati cv da ne kazem lagati. Naravno gdje mozes, da te nebi provalili.
-
elcaliente
#3461 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Puno si mi negativan. Zasto uvjek polazis od neke negativne situacije, iznenadio bi se kako sve finih, iskrenih i motiviranih kandidata ima.Hakiz wrote: ↑16/08/2023 23:05Jasno je sve to, nego na kraju balade se svede da hoće bolju platu i da će izmišljati šta da napiše u motivacionom pismu da izgleda da ima plemenitije razloge zašto baš tvoja firma, zašto ide iz svoje itd. I ti to znaš, i svi igraju igru.elcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:55
Naravno u opisu radnog mjesta mu stoje informacije i ono njih gradi svoje motivaciono pismDas o.
Šta misliš, da će ti kandidat napisati da odlazi iz sadašnje firme zbog toga što proživljava mobing? Nećeš zaposliti nekoga koga nećeš moći maltretirati, ko će ti se suprotstaviti, zar ne?
Jok, nego u tvojoj firmi vidi viziju budućnosti, mjesto za inovaciju, rast i postajanje ne samo boljeg stručnjaka, nego i bolje osobe u, kako mu se čini, podražajnoj, dinamičnoj, a opet toploj, skoro porodičnoj atmosferi otjelovljenoj u zadovoljstvu timskog rada i saradnje bla, bla.
I uopste nije uvjek plata u pitanju, pogotovo mladje generacije se vise interesuju za kurseve,seminare i strucni napredak.
-
mali_balon
#3462 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nije Hakiz negativan, ok nekad jeste cangrizav ali to ide sa godinama, ali ovdje je realan. Pise iz svoje perspektive....elcaliente wrote: ↑16/08/2023 23:11Puno si mi negativan. Zasto uvjek polazis od neke negativne situacije, iznenadio bi se kako sve finih, iskrenih i motiviranih kandidata ima.Hakiz wrote: ↑16/08/2023 23:05
Jasno je sve to, nego na kraju balade se svede da hoće bolju platu i da će izmišljati šta da napiše u motivacionom pismu da izgleda da ima plemenitije razloge zašto baš tvoja firma, zašto ide iz svoje itd. I ti to znaš, i svi igraju igru.
I uopste nije uvjek plata u pitanju, pogotovo mladje generacije se vise interesuju za kurseve,seminare i strucni napredak.
Mladi ljudi, id kojih ih je skoro 90% na kazanu kod roditelja i zaradjuju sebi za dzeparac mogu imati luksuz ne razmisljanja toliko o plati koliko da se posvete usavrsavanju....
A sta kad ja sa 48g dobijem otkaz ili mjenjam posoa i apliciram kod tebe a aplicira i jedan 25 godisnjak....koga bi prije zapolsio, mene ponekad letargicnog cangrizavog lika koji ne jebe zivu sile ne da se zajebavat koji radi za pare i posvecen je polsuni firmi 8h, ili tog mladica punog energije, koji bi da uci da se usavrsava koji ce raditi sve sto mi se naredi bez pitanja, zivi i dise poso 24h i jos mu plata nije toliko bitna....
Nije to negativizam nego realnost BH kapitalizma
- fortaleza
#3463 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
S obzirom na cijenu života dvije milje nije plaća stručnjaka već je ona dosta viša.W0rM wrote: ↑10/08/2023 10:27Mnogo mladih ovo ne shvata danas, oke je mijenjati firme, traziti bolje, druze moras se isprofilisati, moras imati neki skill koji je pozeljan, jezici, informatika, harizma, odnosi s klijentima i kolegama, nesto moras imati sto te cini posebnim, kad ti to imas, lahko je onda ici dalje.dr_Evil wrote: ↑10/08/2023 10:03
Kao neko ko je proveo 5 godina u firmi gdje sam dozivio burnout i toksicno okruzenje, pa onda presao u drugu na 3 godine istog, apsolutno te podrzajem i upravu si. Kada sam presao kod sadasnjeg poslodavca ja sam takodjer tokom intervjua njima postavljao pitanje, i kada sam dosao trebalo mi je preko godinu da se prilagodim, smirim, i vidim da stvari nisu kao prije. Danas idem na posao sa osmijehom, i u 4 zalupim vrata pa idem kuci familiji.
Ali trebalo je vremena da se covjek izgradi kao osoba i strucnjak.
Kada sam napustio prvu firmu to je za njih bio sok, i da danas pricaju o meni i brane radnicima da komuniciraju sa mnom. Kakav je profil vlasnika onda ne moram ni da vam objasnjavam. Ono covjece proslo je 6 godina otkaci vise![]()
Ali ne, on je tek dosao daj mu 2 milje platu, e pasha ne moze vala ni tako. Moras se malo oznojiti za postovanje.
Dvije milje vrijedi danas kao 1200 prije deset godina.
- Haris.ba
#3464 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Bi li zaposlili radnika koji napise:
"Motiv za rad u firmi je da zaradim platu."?
Mene kad bi sad natjerali da pisem motivaciono pismo ja fakat ne znam sta da dodam vise.
"Motiv za rad u firmi je da zaradim platu."?
Mene kad bi sad natjerali da pisem motivaciono pismo ja fakat ne znam sta da dodam vise.
-
McGradySA
#3465 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pitanja su ti generička. Sve se može pronaći sa 5 minuta guglanja. Ako ti ne znaš na kakvo se i zašto on na to mijesto prijavljuje, kako će on znati? On je samo uočio oglas i javio se. Ovako čovjeka samo tjerate.elcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:32Da naravno, sta to on sa sobom donosi.
Ko smo mi, cime se bavimo, kako smo ustrojeni, sta je u opisu radnog mjesta. Da li on zna na kakvo radno mjesto se prijavljuje i zasto je on taj koji je super kandidat za to radno mjesto.
Dalje, šta vi recruiteri to nudite ako tražite takve jake radnike koji nisu pravili pauze između poslova? Trinaesta plata, Playstation 5 za opuštanje na pauzi, besplatan topli obrok?
- ovo_malo_duse
#3466 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sto bi bila rijetkost samo kvalitetan sef, zna vrijednost kvalitetnog radnika.mali_balon wrote: ↑16/08/2023 23:01Haj da i ovo cujem, svaka cast...ali to je rijetkostelcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:58
Imam ja 23 godine radnog staza i cv na 7 stranica,plus skole, seminari, kursevi sva svjedocanstva i uvjek sam to slao.
Zato je sef.
Danasnji priuceni sefici bojeci se za svoje neobrazovano dupe ne zele da zaposle kvalitetne ljude a time samo pokazuju nesposobnost i u svakoj normalnoj firmi gdje nisu mislim na sefofe zasticeni rodbinsko mafijaskim vezma takvi brzo lete.
Kvalitetan kadar u timu je preduslov za uspjeh a ne razlog gubitka pozicije. Ne znati pokupit kajmak organizujuci tim da odradi posao na najbolji i najbrzi nacin i na kraju pokupit kajmak, naravno uz pristojnu nagradu timu pokazuje ne sposobnost .
Imam primjera gdje kvalitetan sef iako ne poznaje u detalje oblast ali ima sposobnost organizacije u upravljanja timom, a dobije kvalitetne ljude (koji poznaju oblast u detalje) bolje i lakse ostvari cilj nego sef koji razvaljuje u svojoj oblasti ali veze nema o vodjenju tima.
O ovim postavljenim koji misle da su bogom dani ne vrijedi ni slova napisat
-
Hakiz
#3467 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ama, i taj od 25 je poletan i spreman na usavršavanje samo zbog toga što se nada sa će mu to donijeti veću platu.mali_balon wrote: ↑17/08/2023 07:32Nije Hakiz negativan, ok nekad jeste cangrizav ali to ide sa godinama, ali ovdje je realan. Pise iz svoje perspektive....elcaliente wrote: ↑16/08/2023 23:11
Puno si mi negativan. Zasto uvjek polazis od neke negativne situacije, iznenadio bi se kako sve finih, iskrenih i motiviranih kandidata ima.
Mladi ljudi, id kojih ih je skoro 90% na kazanu kod roditelja i zaradjuju sebi za dzeparac mogu imati luksuz ne razmisljanja toliko o plati koliko da se posvete usavrsavanju....
A sta kad ja sa 48g dobijem otkaz ili mjenjam posoa i apliciram kod tebe a aplicira i jedan 25 godisnjak....koga bi prije zapolsio, mene ponekad letargicnog cangrizavog lika koji ne jebe zivu sile ne da se zajebavat koji radi za pare i posvecen je polsuni firmi 8h, ili tog mladica punog energije, koji bi da uci da se usavrsava koji ce raditi sve sto mi se naredi bez pitanja, zivi i dise poso 24h i jos mu plata nije toliko bitna....
Nije to negativizam nego realnost BH kapitalizma
I u motivacijskom pismu će napisati ono šta misli da bi u firmi u koju aplicira voljeli pročitati.
Šta stvarno misli o firmi i poslu ovi iz HR će saznati kada se konstruiše čitač misli.
-
Hakiz
#3468 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne odgovori meni @elcaliente , zašto je problem da neko ima rupu u CV?McGradySA wrote: ↑17/08/2023 09:13Pitanja su ti generička. Sve se može pronaći sa 5 minuta guglanja. Ako ti ne znaš na kakvo se i zašto on na to mijesto prijavljuje, kako će on znati? On je samo uočio oglas i javio se. Ovako čovjeka samo tjerate.elcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:32
Da naravno, sta to on sa sobom donosi.
Dalje, šta vi recruiteri to nudite ako tražite takve jake radnike koji nisu pravili pauze između poslova? Trinaesta plata, Playstation 5 za opuštanje na pauzi, besplatan topli obrok?
Ja sam mislio da ljudi imaju pravo na privatnost. Ako nemam dosije u kojem piše da sam osuđen za krivična djela koja bi mogla štetiti njegovoj firmi ako me zaposli, a do takvih podataka može doći, presude su javne, šta ga briga gdje sam bio i šta sam radio za vrijeme te rupe?
- Dope_Man
#3469 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Skoro niko to ne zeli. Kad imas toliko isustava, pises samo osnovno, ne ulazis u detalje, zaduzenja, zadatke i sta god.mali_balon wrote: ↑16/08/2023 22:55Evo ja sam u 30g staza promjenio 8 poslova i pozicija...dok o svakoj napisem kratak opis poslova i zaduzenja i zadatke koje sam obavljao ode CV na 5 stranica kad dodamo obrazovanje, kurseve i ostale infomacije koje zahtjeva CVelcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:47
Sta da ja mislim ?
I kursevi idu na kraj, a i tu se isfiltrira opet na najrelevantnije.
I ja sam na pocetku, u nedostatku boljih, pisao organiziranje dogadjaja kao dio studentskog udruzenja, radove koje sam predstavljao po nekakvim kongresima tad itd.. al vremenom te stvari izbacio, ostavio ono sto je relevantno za mene danas.
Imao sam jedan takav CV od 5-6 strana gdje je osoba za svaki posao detaljno pisala.. nije nikom palo na pamet da to cita. Samo naslov pozicija kroz godine.
- konoplja
#3470 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
CV je iz akademije i tu je trebao ostati, ali narcisoidni mid managment midwiti i HR moraju glumiti face pa je sad siroko rasprostranjen.
Naravno, pragmaticni Amerikanci za poslove ne traze CV vec rezime na jednoj stranci sa najrelevantniji vjestinama i par posljednjih poslova. Boli njih briga sto si kao srednjoskolac radio u McDonaldsu, za vrijeme studija stazirao negdje ili sta si radio prije 10 godina ako to nije bitno za novi posao.
Ali EU je dama. Voli da se jebe, a da joj ne udje.
Naravno, pragmaticni Amerikanci za poslove ne traze CV vec rezime na jednoj stranci sa najrelevantniji vjestinama i par posljednjih poslova. Boli njih briga sto si kao srednjoskolac radio u McDonaldsu, za vrijeme studija stazirao negdje ili sta si radio prije 10 godina ako to nije bitno za novi posao.
Ali EU je dama. Voli da se jebe, a da joj ne udje.
-
mali_balon
#3471 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ok, slazem se da to treba ukratko....evo npr magacioner..ne mozes samo napisati rad u magacinu i to je to....moras makar 2 3 recenice sta gdje kako s cim i zastonsi napustio tu firmu.....dok to napises za svaku od 8 pozicija dodjes do 2 3 strane ostale strane su ostale relevantne informacije jos ako si mjenjao srednje skole i fakultete.....ode to na daljeDope_Man wrote: ↑17/08/2023 10:12Skoro niko to ne zeli. Kad imas toliko isustava, pises samo osnovno, ne ulazis u detalje, zaduzenja, zadatke i sta god.mali_balon wrote: ↑16/08/2023 22:55
I ja sam na pocetku, u nedostatku boljih, pisao organiziranje dogadjaja kao dio studentskog udruzenja, radove koje sam predstavljao po nekakvim kongresima tad itd.. al vremenom te stvari izbacio, ostavio ono sto je relevantno za mene danas.
Imao sam jedan takav CV od 5-6 strana gdje je osoba za svaki posao detaljno pisala.. nije nikom palo na pamet da to cita. Samo naslov pozicija kroz godine.
Znam ja dobro kako ide forma CVa
- Dope_Man
#3472 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne moras uopste pisati zasto si napustio firmu, to nije dio nijednog CVa. A ne moras ni detaljnije opisati pozicije koje su za ono sto si danas, i poziciju za koju apliciras, nebitne. Znaci ako danas taj covjek aplicira za nesto gdje je iskustvo iz magacina apsolutno nebitno, dovoljno je da samo da stoji:mali_balon wrote: ↑17/08/2023 10:50Ok, slazem se da to treba ukratko....evo npr magacioner..ne mozes samo napisati rad u magacinu i to je to....moras makar 2 3 recenice sta gdje kako s cim i zastonsi napustio tu firmu.....dok to napises za svaku od 8 pozicija dodjes do 2 3 strane ostale strane su ostale relevantne informacije jos ako si mjenjao srednje skole i fakultete.....ode to na daljeDope_Man wrote: ↑17/08/2023 10:12
Skoro niko to ne zeli. Kad imas toliko isustava, pises samo osnovno, ne ulazis u detalje, zaduzenja, zadatke i sta god.
Znam ja dobro kako ide forma CVa
datum_od - datum_do: Magazioner - Magacin d.o.o. - i to je sve.
A recimo da je kasnije radio kao komercijalist, i da je to relevantno iskustvo za ono gdje aplicira, onda ce imati nakon jedne linije za magacionera malo vise za komercijalistu:
datum_od - datum_do Komercijalista - Komercijala d.o.o.
- relevantni zadatak 1
- relevantni zadata 2
- relevantni zadatak 3
Sto neko iznad rece, pozicija kurira od prije 10 godina nije bitna za poziciju PMa danas. Dovoljno je samo spomenuti cisto da se vidi da se radilo, a detalji se opisu za ono sto je danas relevantno.
Naravno, ako aplicira u drugi magacin il nesto slicno, onda ima smisla da i za taj dio napise relevantne stavke.
-
markopd
#3473 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
U državi gdje se nepotizmom dolazi do bilo kakvog pristojnog radnog mjesta,u državi sa najvećom korupcijom u Evropi pitati nekoga zašto je u CV-u "rupa"? Reci mi samo da se šališ.elcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:47
Sta da ja mislim ?
Naravno da "rupa" u CV nije dobra na bilo kakvom razgovoru za posao,ali ovo je Bosna.Nije uređena država kao Njemačka ili Slovenija,gdje poslodavac cijeni i uvažava svaki trud i upornost radnika.I bolje je u CV da ima 5 godina "ničega" nego kafane i konobarisanja,gdje te odmah gledaju kao alkoholičara i lopova.Ljudi dođite sebi,živite u f**king Bosni a ne u Švabiji...
- vjeshalica
#3474 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mozda je covjek radio negdje nacrno 5 godina zadnje poslove ili je bio nezaposlen,zasto bi to prezentirao nekakvom lelemudanu cokuli koji bi svakako mislio da je to turn off za doticnog trazioca posla?
- Bloo
- Globalna šefica
#3475 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Porodiljnoelcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:47 Nije mi logicno, imas rupe u CV.
Sta da ja mislim ?
OTpustili me da cuvam trudnocu
Pozoves na razgovor i saznas i onda gledas covjeka kako se migolji jer mu je neugodno ako je tada bio nezaposlen