"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sumirprimus

#3376 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

Bloo wrote: 10/08/2023 10:23
sumirprimus wrote: 10/08/2023 10:06 i vi ste pretpostavljam vani, a zamisli sad ogromnu vecinu naseg svijeta u bosni i u drugim sredinama van sarajeva , gdje i nema bas nekg izbora, a kredit, zena djeca. i za platu koja je vjerovatn oispod prosjeka. otuda i te izreke ne zatvaraj guzicom vrata, sabura, suti i trpi, uvijek moze gore, ima ko hoce, ili ako ima gdje bolje bujrum.
I tako trpila i zaradila
depresiju i anksioznost
operaciju stitne
mozda jos koju sifru
mizantropiju
....
:D

U Bosni jos uvijek ima dovoljno ljudi koji ce da trpe ali kao sto vidimo kod odredenih zanimanja je doslo do promjene.
Jos samo da tete prodavacice podignu ustanak.
ma ja razuemijm vas, ista je to toksicna sredina bez obzira na visinu place/firme u 90% slucajeva, a uvijek ima onih kojima je super bez obzira na sve jelte :D
pokusavam samo reci, vecina nema izbora,pogotovu u manjim sredinama, sarajevo je ipak prica za sebe po ponudi i ptreaznji.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#3377 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

dr_Evil wrote: 10/08/2023 10:03
alica.k wrote: 10/08/2023 09:35
Vala kad procitah ovu recenicu 'ne valja vrata guzicom zatvarat' odma mi je to trigger jer kad sam na mjestu na kojem sam dugo dugo radila htjela dati otkaz, to su mi rekli. Nista nisu uradili da me zadrze (osim te glupe recenice) a bila sam im bukvalno jeftina radna snaga (iako mi je plata bila jako dobra, kolicina posla koju sam odradjivala i odgovornosti koju sam preuzimala je bila na nivou 2 pozicije iznad mene).

Da ne spominjem da je to bilo jedno jako toksicno okruzenje, tracevi, katastrofiziranje, hustle culture gdje nemas privatnog zivota ako si na nekim niskim pozicijama (sto ja jesam bila), menadzer me je znao zvati u 2 ujutro jer je 'dobio ideju', sastanci se organizuju iza radnog vremena, za vrijeme rucka, ujutro u 7, radi se teambuilding vikendima, narogusene kolegice te ponizavaju jer znaju da se pored tebe vidi koliko one ne rade, i slicne gluposti. Na kraju sam patila od tolikog burnouta da su mi trebali mjeseci da se oporavim od njih. I ne valja vrata guzicom zatvarat. Daleko im kuca od moje.

Nije to tako davno bilo, al sam otkako sam otisla promijenila jos 4 posla - cim vidim red flags, ja bjezim. Na jednom mjestu sam bila samo mjesec dana i rekla im sayonara I ain't dealin' with your shit. Na drugom je mjesec dana nakon sto sam dosla menadzer poceo delegirat na mene da odradjujem njegov posao, a ja kao neka ofiserka. Ma odfakaus, ne dolazi u obzir. Tu sam ostala 2 i po mjeseca i goodbye.

Na intervjuima me peglaju 'sto trazis posao nakon samo 2 mjeseca', impliciraju da sam 'nelojalna' i slicne gluposti. Na tim intervjuima im odma kazem hvala i dovidjenja - i to je red flag. Sad kad dodjem na intervju, odgovorim im na pitanja, pa onda ja njih intervjuisem. I onda im svejedno na kraju odbijem kad posalju ponudu jer mi se nisu svidjeli njihovi odgovori. Nazalost ja taj luksuz imam jer imam jak CV i cudan skillset pa sam trazena u svojoj profesiji, al znam da mnogi to ne mogu i ubi me ta nepravda.

I da napomenem, ovo su sve strane, vrlo vrlo respektabilne (u ocima javnosti) firme, znaci nije da sam radila na recepciji u nekom hotelu na rubu grada, il na kasi u Bingu. Ne znam ni jel to do firmi il je do nasih ljudi koji su se uvalili tamo pa prave dzehenem za sve podredjene.
Kao neko ko je proveo 5 godina u firmi gdje sam dozivio burnout i toksicno okruzenje, pa onda presao u drugu na 3 godine istog, apsolutno te podrzajem i upravu si. Kada sam presao kod sadasnjeg poslodavca ja sam takodjer tokom intervjua njima postavljao pitanje, i kada sam dosao trebalo mi je preko godinu da se prilagodim, smirim, i vidim da stvari nisu kao prije. Danas idem na posao sa osmijehom, i u 4 zalupim vrata pa idem kuci familiji.

Ali trebalo je vremena da se covjek izgradi kao osoba i strucnjak.

Kada sam napustio prvu firmu to je za njih bio sok, i da danas pricaju o meni i brane radnicima da komuniciraju sa mnom. Kakav je profil vlasnika onda ne moram ni da vam objasnjavam. Ono covjece proslo je 6 godina otkaci vise :D
Mnogo mladih ovo ne shvata danas, oke je mijenjati firme, traziti bolje, druze moras se isprofilisati, moras imati neki skill koji je pozeljan, jezici, informatika, harizma, odnosi s klijentima i kolegama, nesto moras imati sto te cini posebnim, kad ti to imas, lahko je onda ici dalje.

Ali ne, on je tek dosao daj mu 2 milje platu, e pasha ne moze vala ni tako. Moras se malo oznojiti za postovanje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3378 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

DaysleepeR wrote: 10/08/2023 09:50 Halal zaposljavanje, sve po propisima

Alija, Alija, s kakvom bagrom si nas pobratio...

Image
:-) :-)
Bloo
Globalna šefica

#3379 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

sumirprimus wrote: 10/08/2023 10:26 ma ja razuemijm vas, ista je to toksicna sredina bez obzira na visinu place/firme u 90% slucajeva, a uvijek ima onih kojima je super bez obzira na sve jelte
pokusavam samo reci, vecina nema izbora,pogotovu u manjim sredinama, sarajevo je ipak prica za sebe po ponudi i ptreaznji.
Ma i u Sarajevu nekad nemas izbora. :) Jer i Sarajevo je zapravo mala sredina.
Otisla jednom na razgovor na posao za jednu od firmi iz velike Cetvorke. Razvalila testiranje. Razgovor sa direktorom. Vi ste nam najbolji kandidat ikad.
Plata 800 KM. :shock:
Vodenje baze, administracija i sta kome padne na pamet.
Odbila. Već bila oštećena pa sam bila opreznija. :D
Naravno da su nasli nekog drugog.
Nekada prihvatis jer si ocajan. Nekada ostanes jer si ocajan. Ali treba uvijek kopati ako se moze da se ode.
I da, teze je u Kaknju nego u Sarajevu.
Bloo
Globalna šefica

#3380 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

W0rM wrote: 10/08/2023 10:27 Moras se malo oznojiti za postovanje.
Postovanje prema radniku treba da bude default.
Postovanje prema strucnjaku u bransi se stice.
W0rM

#3381 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

Bloo wrote: 10/08/2023 10:34
W0rM wrote: 10/08/2023 10:27 Moras se malo oznojiti za postovanje.
Da u smislu radnika kao radnika koji je tek dosao, to postovanje takodjer ide gore i dole (raste ili pada) ovisno od postovanja radnika prema poslodavcu i vise versa, ovisno koliko poslodavac radi i tretira radnika po slovu zakona.
Bloo
Globalna šefica

#3382 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

W0rM wrote: 10/08/2023 10:38
Bloo wrote: 10/08/2023 10:34

Da u smislu radnika kao radnika koji je tek dosao, to postovanje takodjer ide gore i dole (raste ili pada) ovisno od postovanja radnika prema poslodavcu i vise versa, ovisno koliko poslodavac radi i tretira radnika po slovu zakona.
Novog radnika tretiras sa postovanjem. Ako se pokaze da nije dobar radnik, istog ne zadrzavas i ne tretiras onda bez postovanja (kao govno ili izrabljujes) vec valjda imaju humanije metode - opomena i otkaz.

I loš radnik je ljudsko biće. I govno od čovjeka koji je radnik je i dalje radnik. Iskoristiš mjere koje ti nudi zakon.

Ili možda nas dvoje imamo šum u komunikacijskom kanalu pa se ne kontamo. :D
teuta06

#3383 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teuta06 »

živim u manjoj sredini, ali i ovdje je vidljivo kolika je potražnja za radnicima. Svaki tjedan oglasi za posao, a i poslodavci se žale da nema radnika. Iskreno, drago mi je. Uglavnom su u pitanju poslovi sa sss, ali neka. Nek idu i plaće i uvjeti dok ne bude sve po slovu zakona, znači godišnji 20 dana, regres, dobra plaća itd. A već se vidi i po oglasima da se nudi ono što se treba podrazumijevati, a ne podrazumijeva se. Dosta je više i zuluma poslodavaca i tjedan dana godišnjeg ljeti, ako i to.
sumirprimus

#3384 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

upravo tako bloo
Bloo
Globalna šefica

#3385 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

teuta06 wrote: 10/08/2023 10:44 živim u manjoj sredini, ali i ovdje je vidljivo kolika je potražnja za radnicima. Svaki tjedan oglasi za posao, a i poslodavci se žale da nema radnika. Iskreno, drago mi je. Uglavnom su u pitanju poslovi sa sss, ali neka. Nek idu i plaće i uvjeti dok ne bude sve po slovu zakona, znači godišnji 20 dana, regres, dobra plaća itd. A već se vidi i po oglasima da se nudi ono što se treba podrazumijevati, a ne podrazumijeva se. Dosta je više i zuluma poslodavaca i tjedan dana godišnjeg ljeti, ako i to.
i meni.
Ona pakosna sreća, ali me boli briga. :D
Kad vidim oglas nude normalno radno vrijeme, placene prekovremene, jedan slobodan dan u sedmici i godisnji odmor, dode mi da psujem.
DaysleepeR

#3386 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DaysleepeR »

Sve dok se vlasnici firmi nazivaju "gazdama" radnici će biti tretirani kao imovina.

Barem treba imati samopoštovanja, pa ne nazivati vlasnika firme u kojoj radiš - "gazdom".
W0rM

#3387 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

Bloo wrote: 10/08/2023 10:41
W0rM wrote: 10/08/2023 10:38

Novog radnika tretiras sa postovanjem. Ako se pokaze da nije dobar radnik, istog ne zadrzavas i ne tretiras onda bez postovanja (kao govno ili izrabljujes) vec valjda imaju humanije metode - opomena i otkaz.

I loš radnik je ljudsko biće. I govno od čovjeka koji je radnik je i dalje radnik. Iskoristiš mjere koje ti nudi zakon.

Ili možda nas dvoje imamo šum u komunikacijskom kanalu pa se ne kontamo. :D
Nacelno za zeLJeno se slazemo.

Nego, svega se covjek nagleda u tom nekom radnom zivotu (da ne kazem karijeri), a i dokle je granica trpljivosti? Da li ces uvijek biti human prema radniku ili poslodavcu ako je stoka? Primjer, zet mi radio kod lika nekog, ovaj ga stocirao usta kad mu je zet trazio cash, ispravno i po zakonu bi bilo prijaviti policiji i inspekciji, realnost je da je to dug proces, ako nije bilo svjedoka, pogotovo ako je radnik tu na crno (iako zet nije bio). Onda pocinju u glavi da nicu ideje kao gljive poslije kise kako naplatiti svoje :)
sumirprimus

#3388 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

jarane zelena metalik, bode u oci a kamol procitat :D
Bloo
Globalna šefica

#3389 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

W0rM wrote: 10/08/2023 10:53 Nacelno za zeLJeno se slazemo.

Nego, svega se covjek nagleda u tom nekom radnom zivotu (da ne kazem karijeri), a i dokle je granica trpljivosti? Da li ces uvijek biti human prema radniku ili poslodavcu ako je stoka? Primjer, zet mi radio kod lika nekog, ovaj ga stocirao usta kad mu je zet trazio cash, ispravno i po zakonu bi bilo prijaviti policiji i inspekciji, realnost je da je to dug proces, ako nije bilo svjedoka, pogotovo ako je radnik tu na crno (iako zet nije bio). Onda pocinju u glavi da nicu ideje kao gljive poslije kise kako naplatiti svoje
Da, jer je to radnik.
Ti kao POSLODAVAC si uvijek u nadređenom položaju, a radnik je u podređenom. Zato ti imaš instrumente da se zaštitiš. Opomena i otkaz. Vjeruj mi da ti zakoni i pravilnici o radu daju dovoljno mogućnosti. Bez da se spuštaš na nivo papanskog tiranina.
Jesi li prisiljen da zadržiš tog radnika? Zašto?

Kod drugog slučaja, stvar je kompliciranija.
W0rM

#3390 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

Bloo wrote: 10/08/2023 10:57
W0rM wrote: 10/08/2023 10:53 Nacelno za zeLJeno se slazemo.

Nego, svega se covjek nagleda u tom nekom radnom zivotu (da ne kazem karijeri), a i dokle je granica trpljivosti? Da li ces uvijek biti human prema radniku ili poslodavcu ako je stoka? Primjer, zet mi radio kod lika nekog, ovaj ga stocirao usta kad mu je zet trazio cash, ispravno i po zakonu bi bilo prijaviti policiji i inspekciji, realnost je da je to dug proces, ako nije bilo svjedoka, pogotovo ako je radnik tu na crno (iako zet nije bio). Onda pocinju u glavi da nicu ideje kao gljive poslije kise kako naplatiti svoje
Da, jer je to radnik.
Ti kao POSLODAVAC si uvijek u nadređenom položaju, a radnik je u podređenom. Zato ti imaš instrumente da se zaštitiš. Opomena i otkaz. Vjeruj mi da ti zakoni i pravilnici o radu daju dovoljno mogućnosti. Bez da se spuštaš na nivo papanskog tiranina.
Jesi li prisiljen da zadržiš tog radnika? Zašto?

Kod drugog slučaja, stvar je kompliciranija.
Ja sam imao privilegiju da ovo sto je Italic markirano bude i zaista tako... Uprskao sam na poslu, moja krivica 100%. Ostetio poslodavca finansijski, nehatom, nepaznjom, ono, kad si (lazno) samouvjeren, ljudi mi rekli da su kontali narednu godinu da mi skidaju s plate, al da je otkaz ipak najbolja opcija. I dalje za tog poslodavca imam ogroman respect i stid, jedan od top 3 koje sam imao. Znaci covjek je fakat sve do zareza u zakonu ispostovao.
Takvi su nazalost u manjini.
emotivac

#3391 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by emotivac »

Nije ni to uredu, sjebeš nešto na poslu odma ti prijete otkazom i odbijanjem od plate, a kada nešto dobro uradiš, npr neki ozbiljan projekat koji si TI radio, prođe top, ništa niko, nego ti samo kaže to ti je "posao" i to je to... Eto niko ne griješi na svijetu, jebote... Ko vas h3be, robovlasnici, tražiti ćete vi još teže radnike :lol: :lol:
Dope_Man

#3392 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

alica.k wrote: 10/08/2023 09:35 Nazalost ja taj luksuz imam jer imam jak CV i cudan skillset pa sam trazena u svojoj profesiji, al znam da mnogi to ne mogu i ubi me ta nepravda.
Ovo nije nepravda, vec stvar borbe za bolje. Neko se bori, uci, trenira.. neko ne, pa u skladu sa ulozenim vremenom i naporom u prave stvari, neko poslije moze da se proda bolje, a neko drugi igra kako drugi sviraju i nema izbora - zbog svog ranijeg izbora.
mali_balon

#3393 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

emotivac wrote: 10/08/2023 11:17 Nije ni to uredu, sjebeš nešto na poslu odma ti prijete otkazom i odbijanjem od plate, a kada nešto dobro uradiš, npr neki ozbiljan projekat koji si TI radio, prođe top, ništa niko, nego ti samo kaže to ti je "posao" i to je to... Eto niko ne griješi na svijetu, jebote... Ko vas h3be, robovlasnici, tražiti ćete vi još teže radnike :lol: :lol:
Znaci evo u mojoj firmi, oko 600 kamiona, sranja se desavaju....pogotovo u saobracaju...neki dan makedonac skrsi kamion, hvala Bogu on neokrznut, lafo namjestao navigaciju a garant mobitel bio....pa jednom ukrajincu iscuri 10t suncokretovog ulja na ulici valja to platit da se ocisti, kamin se pri prakiranju ogrebe udari itd itd.....i niko, da znam nije otkaz dobio niti mu je odbijeno od plate, dosuse dajemo sami od sebe 100eura godisnje za tkz idiot osiguranje to sto kasko ne pokriva te neke sitne ogrebotine itd itd...i niko jos otkaza nikad nije dobio, redovno se bude nagradjen ako sve ide ko po loju, nisi pravio probleme, nisi se svadjo sa dispecerima, pomogaomlolegi itd itd..nabace na platu 50 100 eura....kad se desi sranje ide prica ne skiraj se ti si ok svi su ok, to je plastika popravit ce se itd itd...
E nedavno je lik iz srbije dao otkaz jer je lika iz firme gdje jw trebao utovarati nazvao idiotom, tj ovaj ga nije mogao pustit na kapiju da udje jer nije za kamione....ekspresno je dosao kombinsa drugim vozacem a njega su odbacili do njegovog auta....e to je jedini otkaz zbog posla ili greske na poslu...

E to je razlika izmedju nase gamadi i rada vani
DaysleepeR

#3394 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DaysleepeR »

Zašto vi od sebe dajete 100 EUR za idiot osiguranje, zašto firma ne plati to?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3395 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

ja sam pustio objavu dolazi dzorz bus u sarajevo
stajala 27 minuta
sva sreca niko nije vidio 27 pregleda dobro se sjećam od 12.01 do 12.28
hahaha opomena pred otkaz
al imali smo insajderske informacije jbt :lol:
mali_balon

#3396 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

DaysleepeR wrote: 10/08/2023 11:31 Zašto vi od sebe dajete 100 EUR za idiot osiguranje, zašto firma ne plati to?
Kasko ne pokriva npr kad ogrebes branik pri prakiranju i druge razne zajebancije koje ti kao vozac napravis nepaznjom, ili pocupas kablove od struje i zraka ako ih zaboravis otkaciti od prikolice, npr steta bude 500 1000 eura.....to oni zovu idiot osiguranje jer se prave idiotske greske....i obicno se to odbija od vozaca, u svim firmama, e sad ako je manja frima to nije problem platiti ali ako imas 600 kamiona nek se danas ogrebe 10, cifra bude da ti se zamanta.... kasko to ne pokriva, kasko pokriva udese, sranja u firmama na utovaru/istovaru i tako to...
DaysleepeR

#3397 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DaysleepeR »

mali_balon wrote: 10/08/2023 12:08
DaysleepeR wrote: 10/08/2023 11:31 Zašto vi od sebe dajete 100 EUR za idiot osiguranje, zašto firma ne plati to?
Kasko ne pokriva npr kad ogrebes branik pri prakiranju i druge razne zajebancije koje ti kao vozac napravis nepaznjom, ili pocupas kablove od struje i zraka ako ih zaboravis otkaciti od prikolice, npr steta bude 500 1000 eura.....to oni zovu idiot osiguranje jer se prave idiotske greske....i obicno se to odbija od vozaca, u svim firmama, e sad ako je manja frima to nije problem platiti ali ako imas 600 kamiona nek se danas ogrebe 10, cifra bude da ti se zamanta.... kasko to ne pokriva, kasko pokriva udese, sranja u firmama na utovaru/istovaru i tako to...
Opet pitam, zašto uposlenici daju od svoje plate 100 EUR?

Nije kamion vaša imovina.
mali_balon

#3398 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

DaysleepeR wrote: 10/08/2023 12:09

Jest tvoja greska....
DaysleepeR

#3399 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DaysleepeR »

mali_balon wrote: 10/08/2023 12:22

Jest tvoja greska....
Pa ko najebe nek plati.
Mislim razumijem ja da ste se vi organizovali da pokrijete kolege, ali ako je firma već tako super, treba da vam tih 100 EUR godišnje na kraju godine isplati kao bonus.
zippoo87

#3400 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Zato sto VOZAC napravi sranje i ostecenje a ne KAMION.
Post Reply