Izuzetaka ima u svemu, al to je nebitno. Bitno je sta je "u pravilu".mali_balon wrote: ↑07/08/2023 18:37Ne mora znacit, znam ih koji su nasljedili a radili jace bolje i brze id svih hamala u firmi...a plate nema....i to su ljudine sada....ali takvih u BH mozda 1 ili 2...ali vecina ih takvih sto si naveo_BataZiv_0809 wrote: ↑06/08/2023 10:36 Ma cim je to nasljedilo bogatstvo a da nije zamucilo, znas koliko je sati.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- Dope_Man
#3351 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
markopd
#3352 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Evo klasičnog primjera robovlasnika i to u jednom od većih gradova u BiH,za manja mjesta je situacija vjerovatno još i gora.Traže konobara sa završenom ugostiteljskom školom,sa minimalno 6 mjeseci radnog iskustva da radi u nekoj kafani na samoj periferiji grada.I još na to sve traže 3 mjeseca probni rad.
Naravno,ovo je čist primjer kako robovlasnici iskorištavaju državu.Uzeće radnika na 3 mjeseca koliko je minimalni period kako bi dobio podsticaj,reći će mu nakon toga nisi zadovoljio i daj opet novog i tako u krug...
http://www.prijedordanas.com/?p=209803
Naravno,ovo je čist primjer kako robovlasnici iskorištavaju državu.Uzeće radnika na 3 mjeseca koliko je minimalni period kako bi dobio podsticaj,reći će mu nakon toga nisi zadovoljio i daj opet novog i tako u krug...
http://www.prijedordanas.com/?p=209803
- dr_Evil
#3353 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne grizi ruku koja te hrani.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3354 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Koga je moliti nije ga srditi 
- n+1
#3355 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma društvo u kojem je poltronstvo vrlina. I kao takvo se usađuje u narod još od prvog osnovne.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3356 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Gori su samo fejsbuk i forum revolucionari
-
McGradySA
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#3358 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kako koja, kako gdje i kako kome. Sto sam stariji to sam otresitiji, i namcorastiji. Nemam ja kad razmisljat hocemo li se mi sresti na duge staze opet pa da budem s poslodavcem dobar. Valjas - valjas, ne valjas odoh, cao, selam alejk. Trenutno mi je ovo 11a firma gdje radim. Od ovih 10 (jer trenutnu necu brojati) 3 su mi ostale pravo lijepom sjecanju i preporucio bih ih, 3 su ni tamo ni vamo, a ostale 4 su ili lose pravo ili ih ne bi preporucio iz drugih razloga (toxicno okruzenje, "cucanje" iznad glave, itd.). Takodjer poceo sam uvoditi praksu da pisem recenziju na googleu za poslodavca.
-
Karikaturist
#3359 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Fakat ne valja gujicom nista zatvarati.
-
McGradySA
#3360 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Radilo ee o trash firmama ali sam ipak čuo više likova kako ponavlja identičnu rečenicu. Valjda im lakše kada ih "gazda" otpusti i još ne isplati sve što je dogovoreno.
To i ja volim, ako sam pogriješio reci mi gdje i kada da se mogu popraviti. Ipak mnogi strahuju da im poslodavac fizički ne naudi, realno dosta ih je povezano na neki način sa podzemljem. Iskusniji i kvalitetni radnici traže više pa je logika bolje dva koja će posao obaviti onako nego jedan skuplji.Sto sam stariji to sam otresitiji, i namcorastiji. Nemam ja kad razmisljat hocemo li se mi sresti na duge staze opet pa da budem s poslodavcem dobar. Valjas - valjas, ne valjas odoh, cao, selam alejk.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#3361 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Feedback poslodavca, sefa, poslovodje je bitan, ne mogu ja citati misli nadredjenom i sta on zeli od mene ako mi ne kaze, s tim receno, tesko je naci dobrog mentora ili sefa, koji zna prenijeti kvalitetno znanje.McGradySA wrote: ↑09/08/2023 14:13To i ja volim, ako sam pogriješio reci mi gdje i kada da se mogu popraviti. Ipak mnogi strahuju da im poslodavac fizički ne naudi, realno dosta ih je povezano na neki način sa podzemljem. Iskusniji i kvalitetni radnici traže više pa je logika bolje dva koja će posao obaviti onako nego jedan skuplji.
-
sumirprimus
#3362 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
kazu jos i da umjesto vikenda dadnu ti da biras kaces odmarat
- alica.k
#3363 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Vala kad procitah ovu recenicu 'ne valja vrata guzicom zatvarat' odma mi je to trigger jer kad sam na mjestu na kojem sam dugo dugo radila htjela dati otkaz, to su mi rekli. Nista nisu uradili da me zadrze (osim te glupe recenice) a bila sam im bukvalno jeftina radna snaga (iako mi je plata bila jako dobra, kolicina posla koju sam odradjivala i odgovornosti koju sam preuzimala je bila na nivou 2 pozicije iznad mene).W0rM wrote: ↑09/08/2023 13:58Kako koja, kako gdje i kako kome. Sto sam stariji to sam otresitiji, i namcorastiji. Nemam ja kad razmisljat hocemo li se mi sresti na duge staze opet pa da budem s poslodavcem dobar. Valjas - valjas, ne valjas odoh, cao, selam alejk. Trenutno mi je ovo 11a firma gdje radim. Od ovih 10 (jer trenutnu necu brojati) 3 su mi ostale pravo lijepom sjecanju i preporucio bih ih, 3 su ni tamo ni vamo, a ostale 4 su ili lose pravo ili ih ne bi preporucio iz drugih razloga (toxicno okruzenje, "cucanje" iznad glave, itd.). Takodjer poceo sam uvoditi praksu da pisem recenziju na googleu za poslodavca.
Da ne spominjem da je to bilo jedno jako toksicno okruzenje, tracevi, katastrofiziranje, hustle culture gdje nemas privatnog zivota ako si na nekim niskim pozicijama (sto ja jesam bila), menadzer me je znao zvati u 2 ujutro jer je 'dobio ideju', sastanci se organizuju iza radnog vremena, za vrijeme rucka, ujutro u 7, radi se teambuilding vikendima, narogusene kolegice te ponizavaju jer znaju da se pored tebe vidi koliko one ne rade, i slicne gluposti. Na kraju sam patila od tolikog burnouta da su mi trebali mjeseci da se oporavim od njih. I ne valja vrata guzicom zatvarat. Daleko im kuca od moje.
Nije to tako davno bilo, al sam otkako sam otisla promijenila jos 4 posla - cim vidim red flags, ja bjezim. Na jednom mjestu sam bila samo mjesec dana i rekla im sayonara I ain't dealin' with your shit. Na drugom je mjesec dana nakon sto sam dosla menadzer poceo delegirat na mene da odradjujem njegov posao, a ja kao neka ofiserka. Ma odfakaus, ne dolazi u obzir. Tu sam ostala 2 i po mjeseca i goodbye.
Na intervjuima me peglaju 'sto trazis posao nakon samo 2 mjeseca', impliciraju da sam 'nelojalna' i slicne gluposti. Na tim intervjuima im odma kazem hvala i dovidjenja - i to je red flag. Sad kad dodjem na intervju, odgovorim im na pitanja, pa onda ja njih intervjuisem. I onda im svejedno na kraju odbijem kad posalju ponudu jer mi se nisu svidjeli njihovi odgovori. Nazalost ja taj luksuz imam jer imam jak CV i cudan skillset pa sam trazena u svojoj profesiji, al znam da mnogi to ne mogu i ubi me ta nepravda.
I da napomenem, ovo su sve strane, vrlo vrlo respektabilne (u ocima javnosti) firme, znaci nije da sam radila na recepciji u nekom hotelu na rubu grada, il na kasi u Bingu. Ne znam ni jel to do firmi il je do nasih ljudi koji su se uvalili tamo pa prave dzehenem za sve podredjene.
- DaysleepeR
#3364 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Halal zaposljavanje, sve po propisima
Alija, Alija, s kakvom bagrom si nas pobratio...

Alija, Alija, s kakvom bagrom si nas pobratio...

- alica.k
#3365 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pogodnost - plata i to cijelih 400KM? HALO, sta inace bez te pogodnosti neko bi radio besplatno
- DaysleepeR
#3366 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ovo je angažovanje roba po Kur'anskim propisima.
- Bloo
- Globalna šefica
#3367 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
alica.k wrote: ↑10/08/2023 09:35Vala kad procitah ovu recenicu 'ne valja vrata guzicom zatvarat' odma mi je to trigger jer kad sam na mjestu na kojem sam dugo dugo radila htjela dati otkaz, to su mi rekli. Nista nisu uradili da me zadrze (osim te glupe recenice) a bila sam im bukvalno jeftina radna snaga (iako mi je plata bila jako dobra, kolicina posla koju sam odradjivala i odgovornosti koju sam preuzimala je bila na nivou 2 pozicije iznad mene).W0rM wrote: ↑09/08/2023 13:58
Kako koja, kako gdje i kako kome. Sto sam stariji to sam otresitiji, i namcorastiji. Nemam ja kad razmisljat hocemo li se mi sresti na duge staze opet pa da budem s poslodavcem dobar. Valjas - valjas, ne valjas odoh, cao, selam alejk. Trenutno mi je ovo 11a firma gdje radim. Od ovih 10 (jer trenutnu necu brojati) 3 su mi ostale pravo lijepom sjecanju i preporucio bih ih, 3 su ni tamo ni vamo, a ostale 4 su ili lose pravo ili ih ne bi preporucio iz drugih razloga (toxicno okruzenje, "cucanje" iznad glave, itd.). Takodjer poceo sam uvoditi praksu da pisem recenziju na googleu za poslodavca.
Da ne spominjem da je to bilo jedno jako toksicno okruzenje, tracevi, katastrofiziranje, hustle culture gdje nemas privatnog zivota ako si na nekim niskim pozicijama (sto ja jesam bila), menadzer me je znao zvati u 2 ujutro jer je 'dobio ideju', sastanci se organizuju iza radnog vremena, za vrijeme rucka, ujutro u 7, radi se teambuilding vikendima, narogusene kolegice te ponizavaju jer znaju da se pored tebe vidi koliko one ne rade, i slicne gluposti. Na kraju sam patila od tolikog burnouta da su mi trebali mjeseci da se oporavim od njih. I ne valja vrata guzicom zatvarat. Daleko im kuca od moje.
Nije to tako davno bilo, al sam otkako sam otisla promijenila jos 4 posla - cim vidim red flags, ja bjezim. Na jednom mjestu sam bila samo mjesec dana i rekla im sayonara I ain't dealin' with your shit. Na drugom je mjesec dana nakon sto sam dosla menadzer poceo delegirat na mene da odradjujem njegov posao, a ja kao neka ofiserka. Ma odfakaus, ne dolazi u obzir. Tu sam ostala 2 i po mjeseca i goodbye.
Na intervjuima me peglaju 'sto trazis posao nakon samo 2 mjeseca', impliciraju da sam 'nelojalna' i slicne gluposti. Na tim intervjuima im odma kazem hvala i dovidjenja - i to je red flag. Sad kad dodjem na intervju, odgovorim im na pitanja, pa onda ja njih intervjuisem. I onda im svejedno na kraju odbijem kad posalju ponudu jer mi se nisu svidjeli njihovi odgovori. Nazalost ja taj luksuz imam jer imam jak CV i cudan skillset pa sam trazena u svojoj profesiji, al znam da mnogi to ne mogu i ubi me ta nepravda.
I da napomenem, ovo su sve strane, vrlo vrlo respektabilne (u ocima javnosti) firme, znaci nije da sam radila na recepciji u nekom hotelu na rubu grada, il na kasi u Bingu. Ne znam ni jel to do firmi il je do nasih ljudi koji su se uvalili tamo pa prave dzehenem za sve podredjene.
Good for you.
Nemoj guzicom vrata zatvarati - kao da cu se ikada vratiti tamo gdje mi je loše.
I firme zatvore guzicom vrata prema "kapitalu" - radniku (namjerno ne koristim izraz zaposleniku) - ja prodajem svoj rad.
Ovako kad se nekako skupe naši odgovori, fascinantno je kako u u tim mikrosredinama koje su firme, dolazi do izražaja ljudska psihopatologija.
Koliko budemo oštećeni od rada sa ovakvim ljudima,, a sve što želiš je da radiš najbolje što možeš i da za to budeš plaćeš bez dodatnog korporativnog izdrkavanja plus izdrzkavanja sociopata i neiživljenih troglodita i trogloditkinja aka kolega i kolegica.
- dr_Evil
#3368 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kao neko ko je proveo 5 godina u firmi gdje sam dozivio burnout i toksicno okruzenje, pa onda presao u drugu na 3 godine istog, apsolutno te podrzajem i upravu si. Kada sam presao kod sadasnjeg poslodavca ja sam takodjer tokom intervjua njima postavljao pitanje, i kada sam dosao trebalo mi je preko godinu da se prilagodim, smirim, i vidim da stvari nisu kao prije. Danas idem na posao sa osmijehom, i u 4 zalupim vrata pa idem kuci familiji.alica.k wrote: ↑10/08/2023 09:35
Vala kad procitah ovu recenicu 'ne valja vrata guzicom zatvarat' odma mi je to trigger jer kad sam na mjestu na kojem sam dugo dugo radila htjela dati otkaz, to su mi rekli. Nista nisu uradili da me zadrze (osim te glupe recenice) a bila sam im bukvalno jeftina radna snaga (iako mi je plata bila jako dobra, kolicina posla koju sam odradjivala i odgovornosti koju sam preuzimala je bila na nivou 2 pozicije iznad mene).
Ali trebalo je vremena da se covjek izgradi kao osoba i strucnjak.
Kada sam napustio prvu firmu to je za njih bio sok, i da danas pricaju o meni i brane radnicima da komuniciraju sa mnom. Kakav je profil vlasnika onda ne moram ni da vam objasnjavam. Ono covjece proslo je 6 godina otkaci vise
- dr_Evil
#3369 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
I da dodam psiholoski fenomen, radnici firme postaju kao vlasnik. Usvajaju njegove metode, tracaju, okrecu se jedni protiv drugih, i postaju paranoicni.
-
sumirprimus
#3370 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
i vi ste pretpostavljam vani, a zamisli sad ogromnu vecinu naseg svijeta u bosni i u drugim sredinama van sarajeva , gdje i nema bas nekg izbora, a kredit, zena djeca. i za platu koja je vjerovatn oispod prosjeka. otuda i te izreke ne zatvaraj guzicom vrata, sabura, suti i trpi, uvijek moze gore, ima ko hoce, ili ako ima gdje bolje bujrum.
- dr_Evil
#3371 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Firma broj 1 u Bosni, firma broj 2 vani - broj 1 je bila katastrofa, ova broj 2 je polovina katastrofe od broj 1. Po pravilu firme vani su super, ali nekad naletis.sumirprimus wrote: ↑10/08/2023 10:06 i vi ste pretpostavljam vani, a zamisli sad ogromnu vecinu naseg svijeta u bosni i u drugim sredinama van sarajeva , gdje i nema bas nekg izbora, a kredit, zena djeca. i za platu koja je vjerovatn oispod prosjeka. otuda i te izreke ne zatvaraj guzicom vrata, sabura, suti i trpi, uvijek moze gore, ima ko hoce, ili ako ima gdje bolje bujrum.
-
sumirprimus
#3372 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
da ali je pitanje izbora za vecinu naroda. sada se to malo popravilo odlivom radne snage u eu... pa i poslodavci malo vise cvikaju, pojedini, inace je sve isto ...
otuda i zivot sa burnoutom kako se vec pise, za koji mnogi i ne znaju sta je, mobingom, kasnjenjem isplata, manjka godisnjeg,,,.
otuda i zivot sa burnoutom kako se vec pise, za koji mnogi i ne znaju sta je, mobingom, kasnjenjem isplata, manjka godisnjeg,,,.
- Bloo
- Globalna šefica
#3373 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
I tako trpila i zaradilasumirprimus wrote: ↑10/08/2023 10:06 i vi ste pretpostavljam vani, a zamisli sad ogromnu vecinu naseg svijeta u bosni i u drugim sredinama van sarajeva , gdje i nema bas nekg izbora, a kredit, zena djeca. i za platu koja je vjerovatn oispod prosjeka. otuda i te izreke ne zatvaraj guzicom vrata, sabura, suti i trpi, uvijek moze gore, ima ko hoce, ili ako ima gdje bolje bujrum.
depresiju i anksioznost
operaciju stitne
mozda jos koju sifru
mizantropiju
....
U Bosni jos uvijek ima dovoljno ljudi koji ce da trpe ali kao sto vidimo kod odredenih zanimanja je doslo do promjene.
Jos samo da tete prodavacice podignu ustanak.
- alica.k
#3374 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Exactly. Ja svoj posao jako volim, al i tu ljubav prema poslu prodajem. Svi oni misle, pa sta, dobro si placen, sta jos hoces... meni je plata postala najnebitnija stvar u cijeloj prici.
Ovoga me je bilo jako strah, i zato sam odmah i otisla iz te druge firme. Trebalo je da idem na bolje, a onda sam skontala da je tamo jos gore. I nisam htjela tome da se prilagodjavam. U toj cijeloj drami sam jako patila za tom prethodnom firmom, da su mi rekli da se vratim, vratila bih se odma, ali hvala bogu nisu i sad nekako sve vidim kristalno jasno koliko sam iskoristavana, koliko su drugi hajrovali upgrade-ima na racun mog rada, koliko nikad nije cijenio sve sto na sebe preuzimam (mada je to moja krivica, ali nejse) i koliko nikog nije bilo briga da li ja to sve mogu psihicki da podnesem (a kao neki HR nesto).
Sad radim na vrlo finom mjestu, jako mi se svidja i menadzment, niko me ne overloaduje i generalno je ok. Nigdje nije savrseno, to i ne ocekujem, al ovo mi je prihvatljivo.
Mozda firma u koju svi zele da se 'uvale' u BiH, a druga isto tako jer znas kad tamo dodjes na ugovor na koji sam ja dosla, postajes pokretni inventar. Ali necu da trpim nicije izdrkavanje.sumirprimus wrote: ↑10/08/2023 10:06 i vi ste pretpostavljam vani, a zamisli sad ogromnu vecinu naseg svijeta u bosni i u drugim sredinama van sarajeva , gdje i nema bas nekg izbora, a kredit, zena djeca. i za platu koja je vjerovatn oispod prosjeka. otuda i te izreke ne zatvaraj guzicom vrata, sabura, suti i trpi, uvijek moze gore, ima ko hoce, ili ako ima gdje bolje bujrum.
-
Bodkin