Kažu oni koji isto upadaju preko veze,koji nikada nisu CV ni vidjeli a kamoli napisali.Ko god misli da od tih oglasa ima nešto,neka pošalje onako rekreativno prijave pa onda neka kaže da li ga je iko i pozvao povodom toga,a ne da li je dobio posao na taj način.Ponavljam opet,žao mi je svakog ko je osuđen tražiti posao na taj način...Lajavikrelac wrote: ↑15/08/2023 18:21 Danas sam slučajno saznao da jedan trgovinski lanac koji se otvara u BL, a raspisao je konkurse na portalima, interno popunjen do zadnjag mjesta bez da su ikoga zvali. Prešao čovjek iz druge slične firme da bude direktor i odmah za sobom povukao masu ljudi, od sekretarice do radnica...a ljudi šalju CV-jeve i motivaciona pisma...
I šta kažu ovdje neki? Nisu oglasi reklama, to je izmišljotina i urbana legenda...![]()
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
markopd
#3426 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
- Dope_Man
#3427 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jenl8 vi kontate da privatna firma nije duzna objasnjavati bilo kome koga i zasto je zaposlila?
Naravno da preuzimanje uhodanih ljudi/ekipa od konkurencije ima prednost nad prijavama na oglas i da ce ti uletiti. Ima nesto sto se zove "head hunting" u HR svijetu. To je npr. kada malo bitnija osoba, tipa direktor HRa jedne banke, se obrati direktno direktoru filijale druge banke, il cak clanu uprave, i ponudi poziciju. Naravno, postoje i interne preporuke itd.. uglavnom, niko nije duzan da bilo koga ispostuje kada je u pitanju privatna firma.
Naravno da preuzimanje uhodanih ljudi/ekipa od konkurencije ima prednost nad prijavama na oglas i da ce ti uletiti. Ima nesto sto se zove "head hunting" u HR svijetu. To je npr. kada malo bitnija osoba, tipa direktor HRa jedne banke, se obrati direktno direktoru filijale druge banke, il cak clanu uprave, i ponudi poziciju. Naravno, postoje i interne preporuke itd.. uglavnom, niko nije duzan da bilo koga ispostuje kada je u pitanju privatna firma.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#3428 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Tačno, u pravu si sve. Ali kada je tako što jebeš u glavu ljude okolo da ti apliciraju na već popunjena mjesta, koje si objavio preko portala za zapošljavanje?Dope_Man wrote: ↑15/08/2023 22:46 Jenl8 vi kontate da privatna firma nije duzna objasnjavati bilo kome koga i zasto je zaposlila?
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
- Ozimician
#3430 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Naravno, taj trend je zanimljiv i izgleda da vise sluzi kao reklama firmama (ne znam zasto i kako) nego da im stvarno treba radnik.markopd wrote: ↑15/08/2023 22:40Kažu oni koji isto upadaju preko veze,koji nikada nisu CV ni vidjeli a kamoli napisali.Ko god misli da od tih oglasa ima nešto,neka pošalje onako rekreativno prijave pa onda neka kaže da li ga je iko i pozvao povodom toga,a ne da li je dobio posao na taj način.Ponavljam opet,žao mi je svakog ko je osuđen tražiti posao na taj način...Lajavikrelac wrote: ↑15/08/2023 18:21 Danas sam slučajno saznao da jedan trgovinski lanac koji se otvara u BL, a raspisao je konkurse na portalima, interno popunjen do zadnjag mjesta bez da su ikoga zvali. Prešao čovjek iz druge slične firme da bude direktor i odmah za sobom povukao masu ljudi, od sekretarice do radnica...a ljudi šalju CV-jeve i motivaciona pisma...
I šta kažu ovdje neki? Nisu oglasi reklama, to je izmišljotina i urbana legenda...![]()
Ovaj trend sam prvi put primjetio kad sam u Njemackoj aplicirao na poslove, bukvalno posaljes desetine E-Mailova, ako dobijes genericki odgovor da se zahvaljuju i da im tvoj "profil" ne odgovara, to je uspjeh. Vecina nikad i ne odgovori na E-Mailove.
Onda idu vijesti kako u Njemackoj ima preko 1 mil. otvorenih oglasa na posao koje nema ko da popuni.
Izgleda da se taj trend sad prelio u BiH.
- Dope_Man
#3431 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne mogu govoriti za sve, ali evo kako je bilo u zadnjoj firmi u kojoj sam radio u BiH:Lajavikrelac wrote: ↑15/08/2023 23:32Tačno, u pravu si sve. Ali kada je tako što jebeš u glavu ljude okolo da ti apliciraju na već popunjena mjesta, koje si objavio preko portala za zapošljavanje?Dope_Man wrote: ↑15/08/2023 22:46 Jenl8 vi kontate da privatna firma nije duzna objasnjavati bilo kome koga i zasto je zaposlila?
- Direktor odjela skonta treba nam neko novi (obicno jer je neko otisao)
- Obavijesti HR (mora) koji ce po svojim procesima raspisati oglas na stranici firme, po portalima itd
- Dok dolaze te ponude, takodjer se prikupljaju interne iz firme, i medjusobno gledamo da li neko poznaje osobu s faksa, proslog posla, u nekoj drugoj konkurentnoj firmi itd.. koja bi bila dobra
E sad recimo da ja imam jarana s faksa za kog mislim da bi bio dobar
- Preporucim ga
- Obavi se razgovor, strogo neformalna kafica, da direktor sektora i sef odjeljenja vide da li odgovara znanje, i stav se uklapa u ekipu
- Ako im valja, opet ta osoba mora da se prijavi formalno na HRov oglas i proci njihove standardne testove, i HR mora odobriti
Istovremeno, HR je prikupio jos X prijava, precesljali malo i poslali one koji prolaze osnovne kriterije.
Tu sad direktor i sef biraju da li ce jos ljudi sa te hrpe pozvati, ili ce se drzati ovog prvog. Najcesce ce zovnuti jos par, jer moguce da ovaj iz nekog razloga odustane, ne prodje HR itd.
Dakle u tom trenutku taj iz preporuke je u prednosti, jer neko iz tima "garantuje" za njega, plus vec je imao razgovor sa nadredjenima i njih zadovoljio, ali i ostali se drze u opticaju, bice pozvani na razgovor itd.. primarno su tu kao "osiguranje" ako prvi ne valja, al mozda se neko i pokaze kao bolji neko preporuka, pa bude uzet. Rijetko se desi da se na neformalnom dogovori sve, pa onda se niko od prijava ne zove, samo ovaj opet mora formalno proci i kroz HR razgovor i testiranje.
Dakle, govoreci konkretno o toj jednoj firmi (mada vazi i za raniju gdje sam radio) mozda postoji preporuka koja ima prednost u procesu, al nije nikad otvoren oglas za vec popunjeno mjesto. Za to sam cuo od ljudi koji rade u drzavnim institucijama, npr. od komsije koji je radio u hitnoj.
- geralt
#3432 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
U zapadnim firmama je trend da prvi krug provjere radi AI softver koji ti skenira prijavu po nekom svom algoritmu i u 80% slucajeva te automatski odbije zbog neke gluposti a da niko od ljudi u firmi nije ni vidio prijavu.Ozimician wrote: ↑16/08/2023 13:59Naravno, taj trend je zanimljiv i izgleda da vise sluzi kao reklama firmama (ne znam zasto i kako) nego da im stvarno treba radnik.markopd wrote: ↑15/08/2023 22:40
Kažu oni koji isto upadaju preko veze,koji nikada nisu CV ni vidjeli a kamoli napisali.Ko god misli da od tih oglasa ima nešto,neka pošalje onako rekreativno prijave pa onda neka kaže da li ga je iko i pozvao povodom toga,a ne da li je dobio posao na taj način.Ponavljam opet,žao mi je svakog ko je osuđen tražiti posao na taj način...
Ovaj trend sam prvi put primjetio kad sam u Njemackoj aplicirao na poslove, bukvalno posaljes desetine E-Mailova, ako dobijes genericki odgovor da se zahvaljuju i da im tvoj "profil" ne odgovara, to je uspjeh. Vecina nikad i ne odgovori na E-Mailove.
Onda idu vijesti kako u Njemackoj ima preko 1 mil. otvorenih oglasa na posao koje nema ko da popuni.![]()
Nacin da to izbjegnes je da na Linked In-u potrazis ko im radi u HR-u i obratis im se direktno mailom (obicno je to [email protected]). Za slabije placene poslove ides direktno na adresu da pitas "zaposljavate li" i onda obicno popunis neki formular na licu mjesta.
- Ozimician
#3433 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma dobro, sad mi to vec ne treba, sad mene ganjanju ti Headhunteri, ali prije 4-5 god. sam se s tim susreo i psovao sve po spisku.geralt wrote: ↑16/08/2023 14:42U zapadnim firmama je trend da prvi krug provjere radi AI softver koji ti skenira prijavu po nekom svom algoritmu i u 80% slucajeva te automatski odbije zbog neke gluposti a da niko od ljudi u firmi nije ni vidio prijavu.Ozimician wrote: ↑16/08/2023 13:59
Naravno, taj trend je zanimljiv i izgleda da vise sluzi kao reklama firmama (ne znam zasto i kako) nego da im stvarno treba radnik.
Onda idu vijesti kako u Njemackoj ima preko 1 mil. otvorenih oglasa na posao koje nema ko da popuni.![]()
Nacin da to izbjegnes je da na Linked In-u potrazis ko im radi u HR-u i obratis im se direktno mailom (obicno je to [email protected]). Za slabije placene poslove ides direktno na adresu da pitas "zaposljavate li" i onda obicno popunis neki formular na licu mjesta.
Eh sad da li je AI radio i 2018 i 2019 taj posao, nesto sumnjam. Posebno jer nisu bile IT firme u pitanju.
A generalno ne znam kakve su to firme koje traze radnika, a radnici moraju prolaziti 100 krugova pri zaposljavanju, meni je to nepojmljivo, a ne vjerujem da se prijavi 100 ljudi (koji ispunjavaju uvjete) na jednu poziciju pa da se tako mora birati.
- Hajvan
#3434 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ah, u vecim firmama svi ti rekruteri, talent-akvizitori i, kako ih sve vec zovu, moraju opravdati svoje postojanje... cesto to ode u neke krajnosti pa stvara nezeljen posljedice i za poslodavca a i onima koji traze posao
zbog ponsanja tih rekrurtera, prekrizio sam par firmi
nepotrebe drame i sapunice
zbog ponsanja tih rekrurtera, prekrizio sam par firmi
nepotrebe drame i sapunice
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#3435 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Iskustva iz mackeNje su malo drugacija. i ja sam mislio da je tako, dok mi kolega inzinjer nije otvorio oci. Kaze on meni izbaci iz CV-a sve sto nije relevantno za aplikaciju posla, skrati na max 2 strane, motivaciono ako traze nemoj zaboraviti i salji, slabo ti ko vise AI koristi, jer u svim bransama, fali makar jos jedan covjek, raja mijenja poslove, ako posao zahtijeva malo veci skill, ne dolazi puno aplikacija za nj.geralt wrote: ↑16/08/2023 14:42
U zapadnim firmama je trend da prvi krug provjere radi AI softver koji ti skenira prijavu po nekom svom algoritmu i u 80% slucajeva te automatski odbije zbog neke gluposti a da niko od ljudi u firmi nije ni vidio prijavu.
Ispostavit ce se, bio je u pravu.
- Bloo
- Globalna šefica
#3436 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moje vjecno pitanje...da li iko, neko, zivo bice...cita ta motivacijska pisma.W0rM wrote: ↑16/08/2023 15:27Iskustva iz mackeNje su malo drugacija. i ja sam mislio da je tako, dok mi kolega inzinjer nije otvorio oci. Kaze on meni izbaci iz CV-a sve sto nije relevantno za aplikaciju posla, skrati na max 2 strane, motivaciono ako traze nemoj zaboraviti i salji, slabo ti ko vise AI koristi, jer u svim bransama, fali makar jos jedan covjek, raja mijenja poslove, ako posao zahtijeva malo veci skill, ne dolazi puno aplikacija za nj.geralt wrote: ↑16/08/2023 14:42
U zapadnim firmama je trend da prvi krug provjere radi AI softver koji ti skenira prijavu po nekom svom algoritmu i u 80% slucajeva te automatski odbije zbog neke gluposti a da niko od ljudi u firmi nije ni vidio prijavu.
- Dope_Man
-
nekome
#3438 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zamisli da ti uposljavas tj radis za platu, i dobijes 20 takvih pisama... niko to ne cita
- medvjed23
#3439 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma čita. Preleti se to začas. Al nema neki poseban značaj.
- W0rM
#3440 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mozda ne cita, ali gledaju da li si poslao/la. Tako je makar bilo u jednoj firmi u kojoj sam radio.Bloo wrote: ↑16/08/2023 15:33Moje vjecno pitanje...da li iko, neko, zivo bice...cita ta motivacijska pisma.W0rM wrote: ↑16/08/2023 15:27
Iskustva iz mackeNje su malo drugacija. i ja sam mislio da je tako, dok mi kolega inzinjer nije otvorio oci. Kaze on meni izbaci iz CV-a sve sto nije relevantno za aplikaciju posla, skrati na max 2 strane, motivaciono ako traze nemoj zaboraviti i salji, slabo ti ko vise AI koristi, jer u svim bransama, fali makar jos jedan covjek, raja mijenja poslove, ako posao zahtijeva malo veci skill, ne dolazi puno aplikacija za nj.
Ispostavit ce se, bio je u pravu.![]()
- p206
#3441 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
više sise gledaju nego motivaciono pismo...
- geralt
-
elcaliente
#3443 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Citam ja svako koje mi posalju ali ne strogo svako slovo, iz njega vidim koliko se aplikant informisao o radnom mjestu i sta on misli da moze ponuditi firmi.Bloo wrote: ↑16/08/2023 15:33Moje vjecno pitanje...da li iko, neko, zivo bice...cita ta motivacijska pisma.W0rM wrote: ↑16/08/2023 15:27
Iskustva iz mackeNje su malo drugacija. i ja sam mislio da je tako, dok mi kolega inzinjer nije otvorio oci. Kaze on meni izbaci iz CV-a sve sto nije relevantno za aplikaciju posla, skrati na max 2 strane, motivaciono ako traze nemoj zaboraviti i salji, slabo ti ko vise AI koristi, jer u svim bransama, fali makar jos jedan covjek, raja mijenja poslove, ako posao zahtijeva malo veci skill, ne dolazi puno aplikacija za nj.
Ispostavit ce se, bio je u pravu.![]()
Iz motivacionog pisma uvjek izvucem 2-3 pitanja za razgovor poslije.
-
elcaliente
#3444 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jel mislis da izbacis vremnski period ili neke stvari koje si obavljao na poslu?W0rM wrote: ↑16/08/2023 15:27Iskustva iz mackeNje su malo drugacija. i ja sam mislio da je tako, dok mi kolega inzinjer nije otvorio oci. Kaze on meni izbaci iz CV-a sve sto nije relevantno za aplikaciju posla, skrati na max 2 strane, motivaciono ako traze nemoj zaboraviti i salji, slabo ti ko vise AI koristi, jer u svim bransama, fali makar jos jedan covjek, raja mijenja poslove, ako posao zahtijeva malo veci skill, ne dolazi puno aplikacija za nj.geralt wrote: ↑16/08/2023 14:42
-
Hakiz
#3445 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sebe?elcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:25Citam ja svako koje mi posalju ali ne strogo svako slovo, iz njega vidim koliko se aplikant informisao o radnom mjestu i sta on misli da moze ponuditi firmi.
-
elcaliente
#3446 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da naravno, sta to on sa sobom donosi.Hakiz wrote: ↑16/08/2023 22:28Sebe?elcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:25
Citam ja svako koje mi posalju ali ne strogo svako slovo, iz njega vidim koliko se aplikant informisao o radnom mjestu i sta on misli da moze ponuditi firmi.
Ko smo mi, cime se bavimo, kako smo ustrojeni, sta je u opisu radnog mjesta. Da li on zna na kakvo radno mjesto se prijavljuje i zasto je on taj koji je super kandidat za to radno mjesto.
- W0rM
#3447 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Izbacim sve poslove koji nisu relevantni za posao na koji apliciram, npr. ako se prijavljujes za tehnicara, bolje je ostaviti samo tehnicko iskustvo nego dodati konobar jer ih ovo u vezi konobarisanja nece zanimati. Naravno ako isto imas, ako nemas, bolje onda i poziciju konobara staviti nego predati poluprazan CV samo sa imenom i prezimenom.elcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:27Jel mislis da izbacis vremnski period ili neke stvari koje si obavljao na poslu?W0rM wrote: ↑16/08/2023 15:27
-
Hakiz
#3448 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kako će znati na kakvo mjesto se prijavljuje ako se tek prijavljuje? Zna samo ono šta si mu rekao u opisu radnog mjesta.elcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:32Da naravno, sta to on sa sobom donosi.
Ko smo mi, cime se bavimo, kako smo ustrojeni, sta je u opisu radnog mjesta. Da li on zna na kakvo radno mjesto se prijavljuje i zasto je on taj koji je super kandidat za to radno mjesto.
Zašto je super kandidat? Nije gori od drugih, nadati se. Za super kandidata uslovi rada, plata, beneficije itd bi morale biti takođe super.
Ljudima trebaju pare. To je motivacija. Imaju osnovne uslove za to radno mjesto (struku). Da li ti je dobar radnik, kao i to da li je on zadovoljan, možete saznati tek nakon nekog vremena njegovog rada u firmi.
Komplikuju se jednostavne stvari. Firma hoće kombinaciju Ajnštajna i Švarcenegera, da ima i genijalnost i mišiće i može sve da radi a da ga plati ako je ikako moguće ništa.
Sva ta HR priča tako počinje da izgleda.
-
elcaliente
#3449 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nije bas to tako sto se tice KI.W0rM wrote: ↑16/08/2023 15:27Iskustva iz mackeNje su malo drugacija. i ja sam mislio da je tako, dok mi kolega inzinjer nije otvorio oci. Kaze on meni izbaci iz CV-a sve sto nije relevantno za aplikaciju posla, skrati na max 2 strane, motivaciono ako traze nemoj zaboraviti i salji, slabo ti ko vise AI koristi, jer u svim bransama, fali makar jos jedan covjek, raja mijenja poslove, ako posao zahtijeva malo veci skill, ne dolazi puno aplikacija za nj.geralt wrote: ↑16/08/2023 14:42
Naravno da KI pomaze ali uvjek zaduzena osoba iz HR pogleda aplikacije.
Odgovori jesu vec pripremljeni za svaki slucaj ali jedni automatski odgovor je onaj da je aplikacija zaprimljena.
HR zaprimi aplikaciju i cita, stavlja u interni program i boduje aplikacije kao sto pise svoj komentar na aplikaciju u internom sistemu. To traje 3-5 radnih dana, oni onda to salju meni internim sistemom i ja tu vidim kako je kandidat bodovan sa A, B ili C, u sistemu ga mogu odbiti ili zvati na razgovor. Tu su odgovori vec pripremljeni, imam drop down meni i izaberem sta mi se svidja. Odbiti, parkirati ili zvati na razgovor.
Ako ga npr. odbijem KI mi nudi razloge i na osnovu toga sam napise pismo i posalje aplikantu
-
elcaliente
#3450 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nije mi logicno, imas rupe u CV.W0rM wrote: ↑16/08/2023 22:38Izbacim sve poslove koji nisu relevantni za posao na koji apliciram, npr. ako se prijavljujes za tehnicara, bolje je ostaviti samo tehnicko iskustvo nego dodati konobar jer ih ovo u vezi konobarisanja nece zanimati. Naravno ako isto imas, ako nemas, bolje onda i poziciju konobara staviti nego predati poluprazan CV samo sa imenom i prezimenom.elcaliente wrote: ↑16/08/2023 22:27
Jel mislis da izbacis vremnski period ili neke stvari koje si obavljao na poslu?
NPR ja ti otvorim CV i tebi rupa od 1.10.2021 do 1.07.2022.
Sta da ja mislim ?
Nisi radio, bio si na ljecenju, putovao svijetom ili si zaboravio napisati.
Mrsko mi misliti i ne zovem te na razgovor.
Tvoj je odabir, radi kako ti mislis da ti je najbolje ali ja te tako ne bi svjetovao.