"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mali_balon

#3401 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

DaysleepeR wrote: 10/08/2023 12:24
mali_balon wrote: 10/08/2023 12:22

Jest tvoja greska....
Pa ko najebe nek plati.
Mislim razumijem ja da ste se vi organizovali da pokrijete kolege, ali ako je firma već tako super, treba da vam tih 100 EUR godišnje na kraju godine isplati kao bonus.
Pa moze se i meni destit npr da zaboravim otkaciti kablove sa prikolice i sve pocupam i ode 2000eura....a dao 100 godisnje....kako rekoh bude bonusa po 50 do 200 eura ako ne napravis pizdariju i normalan si covjek
Bilo je da se nije davalo i da su vozaci placali ali se odbijale velike cifre ljudima od plate i haj da se to uvede...
Jebes 100eura sjebemo za jedan vikend cugajuci i zderuci
vjeshalica

#3402 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

DaysleepeR wrote: 10/08/2023 12:09

Opet pitam, zašto uposlenici daju od svoje plate 100 EUR?

Nije kamion vaša imovina.
Nije kamion imovina tvoja ali to je sredstvo rada koje ti je obezbijedio i prema tome se odnosi u skladu sa ponasanjem dobrog domacina. I naravno da osiguranjem se obezbjeduje da ne placas masne cifre popravki na vozilu jer to nije vani kao kod nas da se rjesava fenom i lakom od 5 maraka i takvo auto podmetnes nekome pa drugi bude kriv.

Sasvim korektan odnos kad su u pitanju takva ostecenja na vozilima.
Hakiz

#3403 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

teuta06 wrote: 10/08/2023 10:44 živim u manjoj sredini, ali i ovdje je vidljivo kolika je potražnja za radnicima. Svaki tjedan oglasi za posao, a i poslodavci se žale da nema radnika. Iskreno, drago mi je. Uglavnom su u pitanju poslovi sa sss, ali neka. Nek idu i plaće i uvjeti dok ne bude sve po slovu zakona, znači godišnji 20 dana, regres, dobra plaća itd. A već se vidi i po oglasima da se nudi ono što se treba podrazumijevati, a ne podrazumijeva se. Dosta je više i zuluma poslodavaca i tjedan dana godišnjeg ljeti, ako i to.
Regres nije zakonska obaveza. Zakon o radu ga ne spominje: https://www.paragraf.ba/propisi/fbih/zakon-o-radu.html

Regres se isplaćuje ako je naveden u kolektivnom ugovoru i ako je firma poslovala tako da ga može isplatiti.
teuta06

#3404 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teuta06 »

znam da nije. ali zašto radnici ne bi imali regres, ako firma posluje uspjesno. Uostalom, da firma ne posluje uspjesno, ne bi radila. Mozda se desi jedna ili dvije lose godine, ali svaka, čisto sumnjam. treba dati radnicima stimulaciju i motivaciju
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#3405 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

teuta06 wrote: 10/08/2023 14:23 znam da nije. ali zašto radnici ne bi imali regres, ako firma posluje uspjesno. Uostalom, da firma ne posluje uspjesno, ne bi radila. Mozda se desi jedna ili dvije lose godine, ali svaka, čisto sumnjam. treba dati radnicima stimulaciju i motivaciju
Zato sto se cijena plate tj. rada unaprijed dogovara. Nekome ko ima platu 2000 KMcica ne igra ulogu regres ako godisnje uzme 24000, dok nekom ko ima platu 1300, je to bitno, jer godisnje ima 15600 pa ce s regresom izaci 16900.
Nadalje, neki ljude vole vise imati mjesecno na platu, nego da dobiju to u vidu 13e plate, jer 13u platu, da li ces docekati, a ovo ide mjesec za mjesec, i de facto je odraz tvog rada, 13 plata je vise kao sto rece motivacija i nagrada.
Ovisi opet o tome ko sta vise voli.
mali_balon

#3406 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Na klixu oni popup oglasi za posao i vidim ovo

Referent za pripremu /pranje vozila

Rent a car agencija....tisuca plata....

Ali ovo referent.....kao ne zna sta i kako ma stavi referent samo nemoj radnik, cuso nije stavi menager ili slicno
Android Knego

#3407 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Android Knego »

mali_balon wrote: 14/08/2023 07:29 Na klixu oni popup oglasi za posao i vidim ovo

Ali ovo referent.....kao ne zna sta i kako ma stavi referent samo nemoj radnik, cuso nije stavi menager ili slicno
Podsjeti me na zajebanciju Arijane Čuline sa ovim novim nazivima za radna mjesta.
Ka'e
Čistačica = Cleaner director
mali_balon

#3408 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Android Knego wrote: 14/08/2023 08:31
mali_balon wrote: 14/08/2023 07:29 Na klixu oni popup oglasi za posao i vidim ovo

Podsjeti me na zajebanciju Arijane Čuline sa ovim novim nazivima za radna mjesta.
Ka'e
Čistačica = Cleaner director
Ma ja, btno je upakovat :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3409 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Al stvarno mi imamo degrsdirajuce nazive za pojedine poslove i pojave

Al englezi Ja pisu velikim slovom

Npr podstanar...to je u nas ponizenje
Smecar
Cistac...
Sve je to lose u nasem drustvu
Zato je i bolje referent za cistocu
W0rM

#3410 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

Truba wrote: 14/08/2023 11:00 Al stvarno mi imamo degrsdirajuce nazive za pojedine poslove i pojave

Smecar
Cistac...
ma ja, bolje da ti ja predstavim da si ti menadzer osvijetljenja, nego da ti kazem da palis i galis salter za rasvjetu :D
mali_balon

#3411 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

W0rM wrote: 14/08/2023 11:23
Truba wrote: 14/08/2023 11:00 Al stvarno mi imamo degrsdirajuce nazive za pojedine poslove i pojave

Smecar
Cistac...
ma ja, bolje da ti ja predstavim da si ti menadzer osvijetljenja, nego da ti kazem da palis i galis salter za rasvjetu :D
Pa haj gdje bi ti prije poletio da apliciras za strucnog saradnika za uoravljanje higijenakim sredstvima i odrzavanja ili cistaca
W0rM

#3412 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

mali_balon wrote: 14/08/2023 11:45

Pa haj gdje bi ti prije poletio da apliciras za strucnog saradnika za uoravljanje higijenakim sredstvima i odrzavanja ili cistaca
Tamo gdje je plata veca, ako je ista, prije bih gdje pise cistac, jer ovo sa menadzerom je pravljenje covjeka budalom.

EDIT: sto bi rekao Forto, njemu je oke da mu je plata 3500KMcica jer premijer KS-a je "menadzerska" pozicija, isto ocekujem od svake druge "menadzerske" pozicije
Last edited by W0rM on 14/08/2023 11:49, edited 1 time in total.
mali_balon

#3413 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

W0rM wrote: 14/08/2023 11:47
mali_balon wrote: 14/08/2023 11:45

Tamo gdje je plata veca, ako je ista, prije bih gdje pise cistac, jer ovo sa menadzerom je pravljenje covjeka budalom.
Eeee pa ne zna to svako...mozda ce ti kao menadzeru plata rasti ako ostvaris odrednjene rezultate i ispunis normu
W0rM

#3414 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

mali_balon wrote: 14/08/2023 11:49
W0rM wrote: 14/08/2023 11:47

Eeee pa ne zna to svako...mozda ce ti kao menadzeru plata rasti ako ostvaris odrednjene rezultate i ispunis normu
To "mozda" je moglo nekada. Bas sinoc slusao, kako traziti npr. povisicu, pa ovi wanna be psiholozi su u fazonu, dodjes i pitas ga "eto zelim to i to da dostignem kako tu da dodjem". Komentari na to su predobri, druze, mislis da trebas vise biti placen, ides i trazis - ende. Kao moljakat nesto, cekati, procijesni koliko vrijedis, gdje si do sada bio, gdje hoces da stignes, vidis realno da li si za povecanja i trazis, i odmah u kost, daj 30% vise, zasto? zato sto to neces dobiti vjerovatno, ali ce se poslodavac "cjenkati" s tobom, pa ce mozda biti 20, mozda 15% ali u svakom slucaju bolje traziti vise nego manje, jer ako trazis 10% povecanja, mozda ti da 5%, a kasnije bude "eh mogao sam vise traziti".
Najgore sto ti se moze desiti je da ti kaze "ne moze".
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3415 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Smecar
Cistac...
Nema to veze
Jezik nam je degradirajuci i bez postovanja
W0rM

#3416 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

Truba wrote: 14/08/2023 13:41

Nema to veze
Jezik nam je degradirajuci i bez postovanja
Zaboli danas nekog kako i sta zvuci, mislis smecara cese sto ga zovu smecar, a on na "mizeriju" uzme ko necije po plata. Ma hajte molim vas, u "RAD" bez stele ko na more bez paradajza.
markopd

#3417 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

Više nije konobar nego radnik na usluživanju hrane/pića ili serviser pića.Sve izmišljaju samo da se dokopaju robova,kojih više skoro i da nema.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#3418 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

markopd wrote: 14/08/2023 14:24 Više nije konobar nego radnik na usluživanju hrane/pića ili serviser pića.Sve izmišljaju samo da se dokopaju robova,kojih više skoro i da nema.
I lažu ko psi takođe oko opisa posla i uslova rada! Traži referenta nabavke i organizatora logistike, a kad odeš kod njih oni ti nude mjesto magacionera :-) Ima i slučaj da su u jednoj firmi tražili komercijalistu, čovjek se prijavi i pozovu ga, kažu prvih nedelju-dvije će biti u skladištu dok se ne upozna sa robom i asortimanom. Ok, pošteno, čovjek pristane. Prošlo dvije sedmice, on radio klasično fizikalisanje po magacinu, svi se ućutali niko ni riječi šta i kako će dalje, kada je napokon otišao da pita kada će na teren i ostalo dobio je odgovor "ne treba nam trenutno još komercijalista, pa šta ti fali u skladištu?" Naravno, čovjek na vrata :oops: Trebam li napomenuti da su tražili čovjeka sa iskustvom, poznavanjem terena i (poželjno) VSS? :mrgreen:
markopd

#3419 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

Lajavikrelac wrote: 14/08/2023 17:28
I lažu ko psi takođe oko opisa posla i uslova rada! Traži referenta nabavke i organizatora logistike, a kad odeš kod njih oni ti nude mjesto magacionera :-) Ima i slučaj da su u jednoj firmi tražili komercijalistu, čovjek se prijavi i pozovu ga, kažu prvih nedelju-dvije će biti u skladištu dok se ne upozna sa robom i asortimanom. Ok, pošteno, čovjek pristane. Prošlo dvije sedmice, on radio klasično fizikalisanje po magacinu, svi se ućutali niko ni riječi šta i kako će dalje, kada je napokon otišao da pita kada će na teren i ostalo dobio je odgovor "ne treba nam trenutno još komercijalista, pa šta ti fali u skladištu?" Naravno, čovjek na vrata :oops: Trebam li napomenuti da su tražili čovjeka sa iskustvom, poznavanjem terena i (poželjno) VSS? :mrgreen:
I vjerovatno ga nisu ni platili za te dve sedmice ili možda nešto sitno.I tako uzmu dvojicu u mjesec dana i eto im džabne radne snage.To je rupa u zakonu koju svi robovlasnici koriste.Rješenje je jednostavno,ne treba pristajati na nikakve probne poslove bez dobrog,valjanog razloga.Ako već "gori pod nogama finansijski",bolje odraditi neku dnevnicu,nego dozvoliti sebi takva poniženja.U ovom tvom slučaju,asortiman robe bi svakako bolje naučio sam kroz posao slagajući robu po rafama ili radeći narudžbe na terenu,nego dve sedmice u nekom magacinu.

Samo kad otvorim portale za zapošljavanje pa vidim fiktivne oglase za trgovca,komercijalistu ili skladištara koji traju 30 dana,nije mi dobro.Kod mene firma proljetos izbacila oglas za skladištara za poslovnicu u BL,oglas trajao 10 dana na portalu MojPosao.ba a već peti dan krenuli sa odabirom i selekcijom zainteresovanih.
Domaci izdajnik

#3420 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Mene su prošle godine naguzili slično, za početak magacin, pa će uskoro da starta komercijala gdje te vidimo jer imaš iskustva, znanja, škole id. Prođoše dva mjeseca, niko ništa ne pominje, niko ništa ne zna, kada mi je dopizilo uhvatio ovog direktora za ruku i otvoreno pita šta se dešava...Odjednom od komercijale nema ništa, ne znamo kako bi se to moglo izvesti jer smo specifična, ja radim narudžbe, roba bla, bla, ser, ser, u čemu je problem u magacinu :? U tome što mi vi nepismeni i neobrazovani ruljci pišate po glavi sa bolesnim zadovoljstvom! Ti dužiš službeni telefon i direktorsku poziciju po babinoj liniji, a ja sa VSS i iskustvom duži metlu i lomim leđa, pička vam matrina lažljiva! Otkazni rok se zajebavao, nisam htio kile da dignem :mrgreen:

Jbt svi u nabavci i prodaji polupismeni, direktor po struci konobar, ubacio ćeru od nepunih 19 da vodi knjigovodstvo, a prijem, nabavka i unos robe je show program :run:
moon_walker_90

#3421 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moon_walker_90 »

Image
McGradySA

#3422 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by McGradySA »

semsasuljakovic wrote: 15/06/2022 21:49 Moj poslodavac konstantno forsira tu priču o "porodici".
A radnici mu rade za 600 KM.
Prekovremeno kad se mora ostat, "mi to ne plaćamo, nego ćeš i ti nekad trebati izaći s posla ranije pa je to to".
I, naravno, imaju taj stav "ja te hranim".
Ali ne krivim ih. Zašto? Zato što radnici miševi imaju isti stav "oni mi daju koru hljeba, ne grizi ruku koja te hrani".
I je li jednom nešto pogriješiš, iako si 100x valjao, odmah te u svojim krugovima proglase nesposobnim.
Uglavnom, gazde su govna ali samo zato što im radnici to dopuštaju tj. hrane njihov ego.
Ja ne shvatam takav mentalni sklop. Hajde da je na pola radnog vremana pa još nekako. Na žalost ima ljudi koji rade i za manje po čevabdžinicama i autopraonicama. Čim krenu priče o porodici, vjeri, bošnjaštvu, pravljenju nekakvih timova to je alarm za uzbunu.
Domaci izdajnik

#3423 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Danas sam slučajno saznao da jedan trgovinski lanac koji se otvara u BL, a raspisao je konkurse na portalima, interno popunjen do zadnjag mjesta bez da su ikoga zvali. Prešao čovjek iz druge slične firme da bude direktor i odmah za sobom povukao masu ljudi, od sekretarice do radnica...a ljudi šalju CV-jeve i motivaciona pisma...

I šta kažu ovdje neki? Nisu oglasi reklama, to je izmišljotina i urbana legenda... :zzzz:
goredole

#3424 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by goredole »

Lajavikrelac wrote: 15/08/2023 18:21 I šta kažu ovdje neki? Nisu oglasi reklama, to je izmišljotina i urbana legenda... :zzzz:
ima ih i koji "zapošljavaju" u periodu dijeljenja otkaza :-)
boshniak

#3425 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by boshniak »

Lajavikrelac wrote: 14/08/2023 18:57 Mene su prošle godine naguzili slično, za početak magacin, pa će uskoro da starta komercijala gdje te vidimo jer imaš iskustva, znanja, škole id. Prođoše dva mjeseca, niko ništa ne pominje, niko ništa ne zna, kada mi je dopizilo uhvatio ovog direktora za ruku i otvoreno pita šta se dešava...Odjednom od komercijale nema ništa, ne znamo kako bi se to moglo izvesti jer smo specifična, ja radim narudžbe, roba bla, bla, ser, ser, u čemu je problem u magacinu :? U tome što mi vi nepismeni i neobrazovani ruljci pišate po glavi sa bolesnim zadovoljstvom! Ti dužiš službeni telefon i direktorsku poziciju po babinoj liniji, a ja sa VSS i iskustvom duži metlu i lomim leđa, pička vam matrina lažljiva! Otkazni rok se zajebavao, nisam htio kile da dignem :mrgreen:

Jbt svi u nabavci i prodaji polupismeni, direktor po struci konobar, ubacio ćeru od nepunih 19 da vodi knjigovodstvo, a prijem, nabavka i unos robe je show program :run:
Da nije Beorol
Post Reply