English Premier League

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

vaučer

#52826 Re: English Premier League

Post by vaučer »

Nagađam s pozadinom, jer smo vidjeli i nategnutije odluke koje su se svirale i gdje VAR nije poništio sudiju. Dakle potvrđuješ što sam napisao, da je ova situacija ujedno apsolutno penal i definitivno nije penal - jer je raspon nikad definiranog i namjerno labavog 'clear & obvious error' toliki da se svaka odluka sudije može i hoće protumačiti kao ispravna. Dakle funkcija VAR-a u ovoj situaciji je da bude kozmetički checkpoint na putu validacije koje god odluke sudije na terenu, dok u slučaju zaleđa VAR ima binarnu funkciju apsolutnog arbitra istine, iako tehnologija, frame rate kamera i slobodna interpretacija 'linija' ostavlja više nego dovoljno prostora za grešku.

U godinama otkad su uveli VAR, ja nisam vidio nikakav napor od strane sudijske organizacije u Engleskoj da ga koriste kako bi poboljšali suđenje i bili objektivniji i konzistentniji. Sve što su napravili je da su iskoristili tehnologiju, za koju su znali da će objelodaniti njihov kolektivni fušeraj, na način da je okrenu u svoju korist - da pokriju vlastitu guzicu.
Osmi Socrates

#52827 Re: English Premier League

Post by Osmi Socrates »

Pa upravo to je vaš problem, što mislite da je svaka situacija ili-ili.

Kod mnogih situacija, nije takav slučaj. Kod mnogih situacija je i dalje stvar slobodne sudijske procjene, a VAR je tu da skrene pažnju sudiji na situacije koje su 100% čiste i kod kojih je počinjena greška. VAR ne postoji da mjenja odluke koje su uvijek bile stvar slobodne sudijske procjene.
Dzontra_Volta

#52828 Re: English Premier League

Post by Dzontra_Volta »

Treba malo i napraviti razliku između namjernog i nenamjernog igranja rukom. I nenamjerno igranje rukom može biti penal. Da je Jacksonova ruka bila postavljena tako da "uvećava površinu tijela", bio bi penal, bez obzira što bi ga slučajno pogodila lopta u ruku. Jer da nije njegova ruke, lopta bi možda došla do protivničkog napadača koji bi je ugurao u gol.
Namjerno igranje rukom se kažnjava penalom i crvenim kartonom.
AmiĐa_Idriz

#52829 Re: English Premier League

Post by AmiĐa_Idriz »

Ko i kada igra namjerno rukom u 16? :D
vaučer

#52830 Re: English Premier League

Post by vaučer »

@Osmi Socrates Ne znam tko smo MI ni zašto mi se obraćaš u množini. Koncept 'clear & obvious error' ne postoji nigdje osim u Engleskoj, a 'slobodna sudijska interpretacija' nije nešto što je zapisano u pravilima i što treba štititi, svakako ne na način na koji to PGMOL radi. Jer prilično brzo dođeš u situaciju u kojoj je EPL danas, gdje je shvatanje 'clear & obvious error-a' tako široko, a navika da se štiti sudija na terenu tako duboko ukorijenjena - da golman može šakom odvaliti dva igrača u glavu ravno ispred sudije bez da se svira penal i da isti dobije direktan crveni karton, sve pored četiri sudije koje gledaju tristo kuteva istog incidenta bez da jedan kaže 'jebiga prijatelju, malo si zasrao ovdje'.

Ne sporim ja da postoje marginalni incidenti koje je gotovo nemoguće presijeći čisto, ali ako ti ne vidiš da su došli do točke gdje se očiti incidenti tretiraju kao da su neki neraskidivi gordijski čvorovi - samo da bi se zaštitio sudija/sudije, onda ti ne mogu pomoći. Po meni PGMOL odavno treba potpunu reformaciju, jer više nisu u stanju sami dignuti standarde suđenja zatvoreni u svom balonu, gdje je sve super i nikad nisu ništa krivi.

Istjeraj ih na sunce, nek puštaju audio između sudija u prenosu, nek daju intervjue nakon utakmice i vidjet ćeš kako se mjenja paradigma. Prvo će navijači i fanovi bolje razumijeti kako i zašto se donose neke odluke, drugo će sudije puno pravilnije koristiti tehnologiju koju sad zloupotrebljavaju - jer im prvi i glavni cilj neće biti da se kriju iza nje, nego da donesu ispravnu odluku jer će znati da se sve vidi i čuje.
Last edited by vaučer on 15/08/2023 11:54, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#52831 Re: English Premier League

Post by BHF_Manijak »

A jest lik tezak sunce ti jebem, sta je ovo ovako...

Opet te pitam, citas li stvarno sta se pise ili preskaces, cisto da ljudi znaju, da ne ulazu bespotrebno energiju na odgovaranje?

Jarane nije problem fucking penala, jebo te i Taylor i jedna utakmica i 3 boda, PROBLEM JE, sad dobro pazi i procitaj ljubim te, da se ne ponavljam 18 puta, STO OVA ISTA SITUACIJA CE SLJEDECI VIKEND NEKOME BITI PENAL.

Je li sad imalo jasnije? Ili da opet pokusam? To je nedopustivo, ne moze jebena liga niti jebene sudije imati neujednacen i nejednak kriterij, to ni u picki materinoj nema.
Ili je penal ili nije, kraj price. A IDENTICNE situacije da se razlicito tretiraju, to apsolutno ne smije biti slucaj, ali boli evo karina sto raja sere...
Da je sve svedeno na sudijske procjene, koji ce onda kurac i pravila i VAR da se provjera i sve? Neka svaki sudija svira kako hoce, ha ja.

I samo mi nemoj molim te reci "pa nisu to iste situacije" ha hu, primjera samo iz prosle sezone imas milion.
Dzontra_Volta

#52832 Re: English Premier League

Post by Dzontra_Volta »

AmiĐa_Idriz wrote: 15/08/2023 11:53 Ko i kada igra namjerno rukom u 16? :D
Evo ti jedna kompilacija:
AmiĐa_Idriz

#52833 Re: English Premier League

Post by AmiĐa_Idriz »

Osmi Socrates

#52834 Re: English Premier League

Post by Osmi Socrates »

BHF_Manijak wrote: 15/08/2023 11:53 A jest lik tezak sunce ti jebem, sta je ovo ovako...

Opet te pitam, citas li stvarno sta se pise ili preskaces, cisto da ljudi znaju, da ne ulazu bespotrebno energiju na odgovaranje?

Jarane nije problem fucking penala, jebo te i Taylor i jedna utakmica i 3 boda, PROBLEM JE, sad dobro pazi i procitaj ljubim te, da se ne ponavljam 18 puta, STO OVA ISTA SITUACIJA CE SLJEDECI VIKEND NEKOME BITI PENAL.

Je li sad imalo jasnije? Ili da opet pokusam? To je nedopustivo, ne moze jebena liga niti jebene sudije imati neujednacen i nejednak kriterij, to ni u picki materinoj nema.
Ili je penal ili nije, kraj price. A IDENTICNE situacije da se razlicito tretiraju, to apsolutno ne smije biti slucaj, ali boli evo karina sto raja sere...
Da je sve svedeno na sudijske procjene, koji ce onda kurac i pravila i VAR da se provjera i sve? Neka svaki sudija svira kako hoce, ha ja.

I samo mi nemoj molim te reci "pa nisu to iste situacije" ha hu, primjera samo iz prosle sezone imas milion.
Meni se čini da ti ne razumiješ o čemu se priča. Naravno da se identične situacije različito tretiraju jer pričamo o fucking slobodnoj sudijskoj procjeni. Kao što ti i ja vidimo ovu situaciju drugačije, ti zato što navijaš za Liverpool a ja jer sam objektivan. E pa tako i fucking sudije imaju različito viđenje te situacije.

Kao što sam napisao, drugi sudija bi u sličnoj situaciji dosudio penal, i opet ne bi počinio "clear and obvious error", kao što ni Taylor nije. I VAR nema pravo da se miješa u takve odluke. VAR ne odlučuje šta je penal, u ovakvim situacijama, VAR odlučuje da li je situacija toliko čista da bi deset od deset ljudi dosudilo penal. Onda ima pravo reći sudiji da pregleda opet situaciju. I opet, na kraju, sudija odlučuje.
Last edited by Osmi Socrates on 15/08/2023 12:12, edited 4 times in total.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#52835 Re: English Premier League

Post by laserShow »

Je li bio ovo penal

:D

Nije stvar u penalu, vec u tome sto nekada jeste, nekada nije..
Mustang1

#52836 Re: English Premier League

Post by Mustang1 »

AmiĐa_Idriz wrote: 15/08/2023 12:05
Sad ce sudije u strajk :D
vaučer

#52837 Re: English Premier League

Post by vaučer »

Ne, ti Sokrate ne razumiješ o čemu se priča. Clear and obvious error je koncept nepoznat u svijetu nogometa, koncept koji je izmislio PGMOL da pokriju vlastitu guzicu. Raspravljati o tom pada li nešto unutar C&OO je besmisleno, jer definicija istog je rastezljiva kao bungee konop. Ruka Jacksona je puno marginalnija od boksanja Onane - PGMOL zaključak je da su obje odluke bile nedovoljne da preskoče C&OO granicu. Kako? Jednostavno - obe odluke su se donijele da POTVRDE ODLUKU SUDIJE NA TERENU - a ne da se istjera pravda na čistac.
Osmi Socrates

#52838 Re: English Premier League

Post by Osmi Socrates »

Kao što rekoh, vaša greška je što mislite da svaka situacija ili jeste ili nije penal, i to po nekim vašim standardima.

Činjenica je da su mnoge situacije u sivoj zoni. I bilo koja odluka kod takvih situacija nije "clear and obvious error".
vaučer

#52839 Re: English Premier League

Post by vaučer »

Da, mislim da nije jedno ili drugo.
Mislim da ujedno ni ne čitaš a ni ne razumiješ.
Samo nastavi, podsjeti me da ti ne odgovaram.
:run:
Osmi Socrates

#52840 Re: English Premier League

Post by Osmi Socrates »

Pa dobro, vaš je glavni problem što bi grabili i nezaslužene bodove, pa makar i kroz nepostojeće penale.

Istina je da vas je Chelsea razbio, i da i bodom možete biti zadovoljni.
vaučer

#52841 Re: English Premier League

Post by vaučer »

Aha, u biti samo trolaš.
Cmokić. :P
drug_profi

#52842 Re: English Premier League

Post by drug_profi »

Siguran sam da ce upravo Taylor do kraja sezone dosuditi penal za gotovo istu situaciju.
I to je slobodno sudijsko uvjerenje.

jer ga ne mora objasnjavati nikom.
Osmi Socrates

#52843 Re: English Premier League

Post by Osmi Socrates »

Ovako ste počeli i prošlu sezonu, kukanjem na sudije, joj šta nam rade bla bla truć truć. Nikad ništa vaša krivica. Pa tako i oko Caiceda sada.

Idite, brt, u irsku ligu tamo igrajte, ako ćete stalno kukati.
Osmi Socrates

#52844 Re: English Premier League

Post by Osmi Socrates »

drug_profi wrote: 15/08/2023 12:26 Siguran sam da ce upravo Taylor do kraja sezone dosuditi penal za gotovo istu situaciju.

Da, zamisli, i isti sudija može u dvije slične situacije donijeti različitu odluku tokom sezone. Nezamislivo, jbt.
BHF_Manijak

#52845 Re: English Premier League

Post by BHF_Manijak »

Osmi Socrates wrote: 15/08/2023 12:07
BHF_Manijak wrote: 15/08/2023 11:53 A jest lik tezak sunce ti jebem, sta je ovo ovako...

Meni se čini da ti ne razumiješ o čemu se priča. Naravno da se identične situacije različito tretiraju jer pričamo o fucking slobodnoj sudijskoj procjeni. Kao što ti i ja vidimo ovu situaciju drugačije, ti zato što navijaš za Liverpool a ja jer sam objektivan. E pa tako i fucking sudije imaju različito viđenje te situacije.

Kao što sam napisao, drugi sudija bi u sličnoj situaciji dosudio penal, i opet ne bi počinio "clear and obvious error", kao što ni Taylor nije. I VAR nema pravo da se miješa u takve odluke. VAR ne odlučuje šta je penal, u ovakvim situacijama, VAR odlučuje da li je situacija toliko čista da bi deset od deset ljudi dosudilo penal. Onda ima pravo reći sudiji da pregleda opet situaciju. I opet, na kraju, sudija odlučuje.
Toliko je dobra procjena da sudije su suspendovane za iduce kolo. Toliko o tvom pisanju i branjenju sudija, a to radis evo ima 7 dana. Od ulaska u diskusiju sa sudijama i kaznjavanja takvog ponasanja, do evo ovog sad.

Jarane bolan prostor za slobodnu sudijsku procjenu treba da je sveden na mininum i to je ono sto ti ne kontas ili ne zelis da skontas.
Samo u fucking Engleskoj ligi mozes da za identicne situacije razlicite odluke da donosis. Ni u jednoj drugoj ligi to nije izrazeno kao u Engleskoj. Ali ti to ne znas naravno, jer ne pratis, kako i sam kazes.
Ne kazem da nema sudijskih gresaka, ima, ali sudije budu kaznjene, jer je GRESKA u pitanju, medjutim ne i u Engleskoj, sudije za razlicito tretiranje istih situacija ne budu kaznjene, to im je ok i to je problematika.

Ja ti govorim da za takav nacin sudjenja onda ti apsolutno nikakva regulativa ne treba, neka sudi kako ko zeli, kao sto je to i sad slucaj.

Zamisli grob te jebo da imas eksplicitan zakon i opet ga tumaci kako ko hoce, na sta bi to licilo. E to je Engleska.
Jebena "slobodna procjena". :lol:
BHF_Manijak

#52846 Re: English Premier League

Post by BHF_Manijak »

Osmi Socrates wrote: 15/08/2023 12:30
drug_profi wrote: 15/08/2023 12:26 Siguran sam da ce upravo Taylor do kraja sezone dosuditi penal za gotovo istu situaciju.

Da, zamisli, i isti sudija može u dvije slične situacije donijeti različitu odluku tokom sezone. Nezamislivo, jbt.
I to je ok??? Jesi ti dobar ba???

Ma samo trollas, hajd vozdra.
Osmi Socrates

#52847 Re: English Premier League

Post by Osmi Socrates »

BHF_Manijak wrote: 15/08/2023 12:37
Osmi Socrates wrote: 15/08/2023 12:30

I to je ok??? Jesi ti dobar ba???

Ma samo trollas, hajd vozdra.
Nađi mi jednu osobu na ovom svijetu koja ne donosi različite odluke u istim situacijama, bazirano na milion stvari.

Pomiješali ste vi i sudije i VAR sa savršenstvom, jasno je meni. Slobodna sudijska procjena i dalje igra veliku ulogu, i to se nije izmijenilo. Inače ne bi ni imali sudiju na terenu, nego bi sve odluke donosili neki iza televizijskog ekrana.
drug_profi

#52848 Re: English Premier League

Post by drug_profi »

Osmi Socrates wrote: 15/08/2023 12:28 Ovako ste počeli i prošlu sezonu, kukanjem na sudije, joj šta nam rade bla bla truć truć. Nikad ništa vaša krivica. Pa tako i oko Caiceda sada.

Idite, brt, u irsku ligu tamo igrajte, ako ćete stalno kukati.
Zajebi to ba. Niko ne spominje oštećen Liverpul.
Stalno pričamo o kriteriju, a ti drviš nešto bezveze.

I da, ne može isti čovjek dvije slične situacije gledati na dva različita načina.
Onda se to zove pristrasnost.
Osmi Socrates

#52849 Re: English Premier League

Post by Osmi Socrates »

Čuj pristranost. :lol:

Čovjek treba donijeti odluku u sekundi, ko zna šta je vidio a šta nije. Nema on luksuz da gleda sve u usporenom snimku kao mi kod kuće. Da ne spominjem lične stvari koje mu jednostavno mogu "zasmetati".
vaučer

#52850 Re: English Premier League

Post by vaučer »

Doslovno mu staviš primjer iz druge utakmice (koja nema veze s Liverpolom) i objasniš kao petogodišnjaku problem s konceptom C&OO, a on kao dijete trola i dalje. :roll: Ajde bola, imam pametnijeg posla nego se prepisivati s neznalicama. Cijeli svijet se smije sudijama u Engleskoj, nema ih ni na mapi da sude na velikim međunarodnim natjecanjima, ali sve je ok jer je Sokrat rekao da su problem igrači i treneri koji se deru na sudije. Do te mjere su jadni izluđeni da su počeli i degnečiti igrače prošle sezone. Teško je to, kad si pod takvim pritiskom i netko te ne štiti. :lol:
Post Reply