Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Hakiz

#776 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 11/08/2023 12:37
Hakiz wrote: 11/08/2023 12:35

Onda, Njemačka zdra'o.

Fakat, ako je tako, čemu digitalizacija?
Bila je nedavno emisija o digitalizaciji u Njemackoj, med. sestra ili doktorica dobije uputnicu online, onda je mora isprintati, potpisati i skenirati i poslati dalje u sistem.

Kaze, to mi uzima mnogo vise vremena nego ranije. Ranije dobijem napisanu uputnicu i potpisem je i ubacim u karton i to je to. Sad moram klikati i printati i skenirati.
Izgleda da je fazon u sljedećem:

Tu medicinsku sestru će dodatno opteretiti poslom da bi neki uhljeb u inspekciji na klik mišem, umjesto da ode u ambulantu i prelista papire, mogao provjeriti ispravnost rada.

Opet po radnicima, ni digitalizacija im ne pomaže, dapače. A funkcionerima manje posla.
Horke

#777 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Horke »

darius_maximus wrote: 09/08/2023 16:51
Horke wrote: 09/08/2023 15:31

De malo istrazite. Pogledajte oko sebe.

3 bazena plus nekoliko hotelskih
3 escape rooma
Muzej iluzija (pa i ostali muzeji, ali ovaj je bas za igru)
Think lab, Brizne ruke i jos udruzenja koje pruzaju kreativne radionice za djecu
Kursevi sivenja, plesa, crtanja, izrade stripova (neki i besplatni) pri centru za mlade, Nahli i slicno
Razna sportska desavanja (ako djete nesto trenira non stop se odrzavaju turniri sa drugim klubovima ili neke radionice u sklopu kluba)
Pozoriste mladih svaki vikend ima predstave za djecu, osim ljeti
Restoran mravko travko cesto ima pored igraone i neke zabavne dogadjaje
Plus djeciji festivali i sajmovi
2 kuglane
Nismo od bilijara, ali sigurno se i to moze naci

Ovo je na prvu, iz glave... ima jos more aktivnosti.

Ako je pored svega ovoga ipak neophodno da rade TC, da bi se djete provodalo kroz par prodavnica i kupila koja majica, ili razgledao lego, onda nista.
Ja nisam rekao da nema kurseva i placenih aktivnosti za djecu, nego aktivnosti za porodicu (ad-hoc stvari gdje cemo skupa nesto raditi).
To da ja mogu platiti 100 KM mjesecno da dijete ide na kurs, znam.
Trenutno ima treninge svaki dan, osim petka i subote.
Petkom je Tinker Lab, subotom obicno utakmice ili turniri.
To su stotine maraka mjesecno i opet potrosis sahat-dva taj dan na tu aktivnost.

Na zatvorene bazene ne idem.
Sve escape roomove je obisao, uglavnom po rodjendanima.
Pozoriste mladih bude jedan dan vikendom ujutro, a i to sahatak (mislim da smo zadnje isli Huckleberry Finna gledati).
Kuglane su odron, barem je Hollywood bio prije mjesec-dva kad smo išli.
Ostaju sajmovi i festivali kojih nema i kino u kojem imaš ponekad neki film.

I opet nekad zavrsim u SCC-u usput, ako nista da u food courtu uzmem nesto dok letam okolo.

Ja ne razumijem, majke mi, potrebu da se centri posebno izdvajaju iz svakodnevnog zivota.
Pa i za ovo ostalo sto smo nabrojali trebaju ljudi koji ce raditi vikendom.
Da ne govorim da na prepisaj hoda imaš 49% teritorije na kojoj taj zakon neće vaziti i gdje će ljudi ici da kupuju.

Treba urediti tako da radnici mogu ostvariti svoja prava - i na odmor i na postenu platu i socijalno/zdravstveno, sve-sve.
Zatvaranje Alte ili Importannea na jedan dan ce to kao rijesiti?
Ako hoce, zatvori, napravim kucno kino, nadjem nesto na HBO ili Netflixu i chillam s djetetom, fuck it (grickalice cu kupiti u subotu).
Iako sumnjam da hoce...
Rekoh vec da je dosta tih kurseva besplatno. I da mogu se upisati i roditelji, nema dobnog ogranicenja. Reci da je djete proslo sve escape roomove pa ti to nije interesantno je kao reci odigrao sam monopol, ne treba mi vise. No postujem, nekom je daleko interesantnije hodati po TC.

I super mi je ovo kad se poziva na jednakost sa drugim bransama tipa kafica, kad oni rade sto ne bi i trgovci? Znaci, ona Orwellovska, svi smo jednaki, neki su jednakiji. Ako vec imate toliku empatiju sto se ne zalazete da radna nedjelja bude za sve, i prosvjetu, i banke, i salteri, kompletna industrija, svi da radimo nedjelju? Zasto smo mi ostali bolji?
Hakiz

#778 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Horke wrote: 11/08/2023 13:38
darius_maximus wrote: 09/08/2023 16:51

Ja nisam rekao da nema kurseva i placenih aktivnosti za djecu, nego aktivnosti za porodicu (ad-hoc stvari gdje cemo skupa nesto raditi).
To da ja mogu platiti 100 KM mjesecno da dijete ide na kurs, znam.
Trenutno ima treninge svaki dan, osim petka i subote.
Petkom je Tinker Lab, subotom obicno utakmice ili turniri.
To su stotine maraka mjesecno i opet potrosis sahat-dva taj dan na tu aktivnost.

Na zatvorene bazene ne idem.
Sve escape roomove je obisao, uglavnom po rodjendanima.
Pozoriste mladih bude jedan dan vikendom ujutro, a i to sahatak (mislim da smo zadnje isli Huckleberry Finna gledati).
Kuglane su odron, barem je Hollywood bio prije mjesec-dva kad smo išli.
Ostaju sajmovi i festivali kojih nema i kino u kojem imaš ponekad neki film.

I opet nekad zavrsim u SCC-u usput, ako nista da u food courtu uzmem nesto dok letam okolo.

Ja ne razumijem, majke mi, potrebu da se centri posebno izdvajaju iz svakodnevnog zivota.
Pa i za ovo ostalo sto smo nabrojali trebaju ljudi koji ce raditi vikendom.
Da ne govorim da na prepisaj hoda imaš 49% teritorije na kojoj taj zakon neće vaziti i gdje će ljudi ici da kupuju.

Treba urediti tako da radnici mogu ostvariti svoja prava - i na odmor i na postenu platu i socijalno/zdravstveno, sve-sve.
Zatvaranje Alte ili Importannea na jedan dan ce to kao rijesiti?
Ako hoce, zatvori, napravim kucno kino, nadjem nesto na HBO ili Netflixu i chillam s djetetom, fuck it (grickalice cu kupiti u subotu).
Iako sumnjam da hoce...
Rekoh vec da je dosta tih kurseva besplatno. I da mogu se upisati i roditelji, nema dobnog ogranicenja. Reci da je djete proslo sve escape roomove pa ti to nije interesantno je kao reci odigrao sam monopol, ne treba mi vise. No postujem, nekom je daleko interesantnije hodati po TC.

I super mi je ovo kad se poziva na jednakost sa drugim bransama tipa kafica, kad oni rade sto ne bi i trgovci? Znaci, ona Orwellovska, svi smo jednaki, neki su jednakiji. Ako vec imate toliku empatiju sto se ne zalazete da radna nedjelja bude za sve, i prosvjetu, i banke, i salteri, kompletna industrija, svi da radimo nedjelju? Zasto smo mi ostali bolji?
Opet, escape room je isto kao hodati po TC. Gdje su bolji sadržaji?
Horke

#779 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Horke »

Hakiz wrote: 11/08/2023 13:40

Meni TC sluzi za to sto mu i ime kaze, da obavim trgovinu. Nije mi pretjerano zabavno sa djetetom hodati po radnjama jer ih uhvati srklet i dosadno im je. Moju pacurliju da pitas svaki dan bi isli u escape room. U TC samo ako se ide u Jabuku i mogu sebi kupiti piletine ala KFC.
detroit-mercy

#780 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by detroit-mercy »

Jel ta neradna nedelja u FBiH vazi za sve ili samo za neka zanimanja :mrgreen:.
kakaljin

#781 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

detroit-mercy wrote: 11/08/2023 13:49 Jel ta neradna nedelja u FBiH vazi za sve ili samo za neka zanimanja :mrgreen:.
Zalazu se da nekima bude zabranjena nedelja a neki da moraju raditi nedelju, umjesto da se svi zalazu ili svima da nedelja bude neradna ili da se vodi racuna da svaki radnik ima dva dana u sedmici slobodna i da radi 40 sati sedmicno i da svaki sat preko bude placen vise a subota i nedelja 100% vise.

Zabrana nedeljom ima smisla samo ako se svima zabrani rad nedeljom. Jer ovdje se navodi razlog da trebaju ljudi biti sa porodicom, pa tako onda svi da ne rade nedeljom bi bilo jedino ispravno.

Ali ovdje treba napraviti da imas pravo izbora hoces li raditi ili ne nedeljom niko da te prisiljava da radis ili da ne radis.
Last edited by kakaljin on 11/08/2023 13:56, edited 1 time in total.
Hakiz

#782 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Horke wrote: 11/08/2023 13:48
Hakiz wrote: 11/08/2023 13:40

Meni TC sluzi za to sto mu i ime kaze, da obavim trgovinu. Nije mi pretjerano zabavno sa djetetom hodati po radnjama jer ih uhvati srklet i dosadno im je. Moju pacurliju da pitas svaki dan bi isli u escape room. U TC samo ako se ide u Jabuku i mogu sebi kupiti piletine ala KFC.
U doba komunizma djecu su organizovano vodili u berbe jabuka, malina, šljiva, na pošumljavanja itd

Da vidiš kako fizička aktivnost na zraku ispuni vrijeme. Još se vrati kući sa vrećom jabuka ili šljiva. Nema snage da jurca po kući, zaspi na vrijeme, milina. A za koju godinu gleda šumu koju je pomogao posaditi. Uz to uči raditi, vidi kakav je fizički rad pa skonta da mu je bolje učiti itd.

I sve to dobijali besplatno.

Kakva escspe roomovi, kakvi bakrači. Platiš da ti se dijete igra u zatvorenom.

:wink:
Horke

#783 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Horke »

Hakiz wrote: 11/08/2023 13:54
Horke wrote: 11/08/2023 13:48

U doba komunizma djecu su organizovano vodili u berbe jabuka, malina, šljiva, na pošumljavanja itd

Da vidiš kako fizička aktivnost na zraku ispuni vrijeme. Još se vrati kući sa vrećom jabuka ili šljiva. Nema snage da jurca po kući, zaspi na vrijeme, milina. A za koju godinu gleda šumu koju je pomogao posaditi. Uz to uči raditi, vidi kakav je fizički rad pa skonta da mu je bolje učiti itd.

Pricamo kako utrositi vrijeme sa djecom kad je napolju smog, kisa i neuslovno za vanjske uslove.
Kad je lijepo vrijeme ima hejbet tih aktivnosti. Sva moja djeca imaju svoju mini bastu na vikendici.
Hakiz

#784 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Horke wrote: 11/08/2023 13:57
Hakiz wrote: 11/08/2023 13:54

Pricamo kako utrositi vrijeme sa djecom kad je napolju smog, kisa i neuslovno za vanjske uslove.
Kad je lijepo vrijeme ima hejbet tih aktivnosti. Sva moja djeca imaju svoju mini bastu na vikendici.
Poslati ih na kusr šivanja, snimanja filmova, fotografije, učenje sviranja, učenje elektronike, učenje pisanja (pjesme, priče) itd? Koliko takvih sadržaja ima?

Ljudi ne znaju popunjavati uplatnice i formulare, postoji li kurs za učenje takvih stvari ako već škola, koja bi to trebala učiti prije nego vjeronauk, to ne uči?
detroit-mercy

#785 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by detroit-mercy »

kakaljin wrote: 11/08/2023 13:52
detroit-mercy wrote: 11/08/2023 13:49 Jel ta neradna nedelja u FBiH vazi za sve ili samo za neka zanimanja :mrgreen:.
Zalazu se da nekima bude zabranjena nedelja a neki da moraju raditi nedelju, umjesto da se svi zalazu ili svima da nedelja bude neradna ili da se vodi racuna da svaki radnik ima dva dana u sedmici slobodna i da radi 40 sati sedmicno i da svaki sat preko bude placen vise a subota i nedelja 100% vise.

Zabrana nedeljom ima smisla samo ako se svima zabrani rad nedeljom. Jer ovdje se navodi razlog da trebaju ljudi biti sa porodicom, pa tako onda svi da ne rade nedeljom bi bilo jedino ispravno.

Ali ovdje treba napraviti da imas pravo izbora hoces li raditi ili ne nedeljom niko da te prisiljava da radis ili da ne radis.
Mislim ispravno je to da hoce ljudi nedelju da provedu sa djecom, da izadju u restoran, na sladoled, da ih odvedu u bioskop u igraonicu i tako to :skoljka: ali ko ce posluzivati :mrgreen:. Ja recimo volim otici nedeljom na utakmicu :skoljka: treba misliti i na one hude sto igraju nedeljom, ja bi sve utakmice, koncerte, kulturna desavanja prebacio na radne dane. Haj snace se raja nekako.
darius_maximus

#786 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by darius_maximus »

Cringe ili ti ga susramlje me uhvati.

Da ponovim, dijete je upisano u dvije sportske sekcije i jednu "intelektualnu" sekciju.
Uz to utakmice i turniri vikendima.
Sedam dana u sedmici već nešto radi, a i supruga i ja letamo s njim svuda, jer volimo to.
Pored toga, kad god možemo idemo u kino, jer sam ja filmofil i volim s njim gledati filmove.

OK, sekcije, sport, kino, check.

Escape room nije kao monopol, jer kada jednom znaš šta tražiš, onda više nije toliko zanimljivo.
Ostale aktivnosti ga ne zanimaju trenutno plaho, iako je išao jedno vrijeme i na plivanje i odbojku.
Heklati još nije počeo.

I sve to kad stavim na papir, kakve to veze ima s tržnim centrima?
Ja im branim da imaju slobodan dan kad hoće, ili ih gazde jebu?
To što ja izađem iz kuće nedjeljom spriječava gazde da poštuju zakone?
Šta ja imam s tržnim centrima ili bilo kojom firmom?

Moj otac je radio u branši u kojoj se radilo i u 3 ujutro i u 8 naveče.
Kad god te zovne ili kad si dežurni, dolaziš.
Nije bitno je li srijeda ili nedjelja.
Ja također nekad nažalost moram raditi po 10-12 sati dnevno, nekada i vikendom.
Takva mi branša i takav mi posao, jer radim i s drugim vremenskim zonama i državama.
Arapi ne rade petkom, pa mi pišu nedjeljom, a Ameri pišu u 22:00 naveče.

Tako da si sa mnom našao pogrešnu crkvu u kojoj ćeš se moliti.
Što se mene tiče, neka svi rade ili neka svi ne rade u nedjelju.
Ja sam svakako uglavnom na terenima u Lukavici, Hotonju, Hrasnici, itd.

To ne mijenja činjenicu da:
- problem radnika nisu ovakvi zakoni nego poslodavci koji im ne daju slobodne dane svakako
- inspekcije očito ne rade svoj posao
- postoje ljudi koji će i dalje raditi na taj neradni dan, jer nisu sve branše iste

Neovisno od toga i dalje tvrdim da je Sarajevo prćija što se tiče sadržaja, bez obzira koliko kurseva heklanja mi nađeš u Nahli.
Trappist

#787 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

https://www.index.hr/vijesti/clanak/kao ... sti_prva_d
"Kaos s neradnom nedjeljom nastao je zbog HDZ-ovog očajničkog ulizivanja Crkvi"

Zna index ponekad i dobar clanak napisati i nazvati stvari pravim imenom.
saimidin

#788 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by saimidin »

Ako si pristao na posao gdje poslodavac traži da se radi nedjeljom, tražiš drugi posao ili daj otkaz i hladi muda

I jeste glupo što se forsira nedjelja, kad je to crkveni praznik, što se ne traži slobodan dan ili dva, mada i to je ograničenje, jer šta ako neko želi da radi manje sati dnevno a više dana, ili manje dana a više sati dnevno

Konačno evropa, bar hr, slo, de su otvorene za naše radnike, i radnici kao nikad do sada imaju opcije i mogu tražiti posao kakav hoće, dakle ni sada niko ne mora raditi nedjeljom, ali ni bilo koji drugi dan
Ironmen

#789 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ironmen »

kakaljin wrote: 11/08/2023 13:52

Ja sam vise za opciju 40 sati rada sedmicno max, koji poslodavac prekrsi te mjere zatvorska kazna.
Hakiz

#790 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Evo nedjelja je.

Rade radnici na obnovi pruge. Toplo je. Treba im voda. Kvragu, donesen zakon, nemaju gdje kupiti vodu, ne rade trgovine.
JohnnyS

#791 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by JohnnyS »

Hakiz wrote: 13/08/2023 12:23 Evo nedjelja je.

Rade radnici na obnovi pruge. Toplo je. Treba im voda. Kvragu, donesen zakon, nemaju gdje kupiti vodu, ne rade trgovine.
Gdje su vodu radnicima kupovali u SFRJ kad su obnavljali pruge nedjeljom?
Hakiz

#792 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

JohnnyS wrote: 13/08/2023 12:29

Naredila partija skojevkama da kući pune i donose umornim trudbenicima.

Nema više partije da naredi, u slobodi je radnik mora sebi kupiti.
Ironmen

#793 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ironmen »

Kvragu Zagore mozda smo u petak mogli kupiti vodu ? :lol: :lol:
JohnnyS

#794 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by JohnnyS »

Hakiz wrote: 13/08/2023 12:34

Ako je išta u Bosni i Hercegovini besmisleno kupovati, onda je to flaširana voda
Trappist

#795 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

Ovi sto su zaostali u SFRJ treba banovati na forumu po automatizmu.
Athlon64

#796 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Athlon64 »

Trappist wrote: 13/08/2023 13:16

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Athlon64

#797 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Athlon64 »

JohnnyS wrote: 13/08/2023 12:43

Ako je išta u Bosni i Hercegovini besmisleno kupovati, onda je to flaširana voda
Ako si kući - DA, ali ako radiš vani, nemaš nekog izbora.
JohnnyS

#798 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by JohnnyS »

Trappist wrote: 13/08/2023 13:16

Go ahead, make my day
Ludzak

#799 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ludzak »

A još besmislenije je zagađenost voda u BIH
Hakiz

#800 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Gdje Nepalac koji radi na tramvajskoj pruzi da nađe česmu?
Locked