Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mickey84 wrote: ↑07/08/2023 17:04
Ne opterecujte se sa idle temperaturama, 35-45 stepeni je sasvim ok, posebno s’ obzirom da vam full load ne prelazi 60-65 stepeni, tako da nema potrebe ni za undervoltom, mada ga jeste uvijek dobro odraditi.
Vezano za ovu pricu, 13900K i 7950X se nicim ne mogu ohladiti u full load ispod 95 stepeni bez undervolt-a.
Za 5700X se moze uzeti i mid segment B550, a po mogucnosti Asus TUF ili Strix B550.
Nikad nisam radio undervolt niti oc, nesto me strah i zapocinjati oko tog, na yt sam nalazio puno klipova, ali su uglavnom predugi, ili ako nadjem neki kraci video, ide obicno oc + undervolt za 3600.
Ne moraš tu ništa puno petljati ako ne želiš...dovoljno je samo da fiksiraš napon na npr 1.25 V i tjt ( inače skače do 1.45V i to je ugl razlog visokih temp u idleu )
Ja sam kod sebe te stvari sredio sa " clock tyner for Ryzen ", genijalan softver što se mene tiče, ima profile undervolt oc i sam mijenja takt tj profile ovisno o loadu ( idle oko 45 , load 65C max, oc na 4350 MHz )...
Nikad nisam radio undervolt niti oc, nesto me strah i zapocinjati oko tog, na yt sam nalazio puno klipova, ali su uglavnom predugi, ili ako nadjem neki kraci video, ide obicno oc + undervolt za 3600.
Ne moraš tu ništa puno petljati ako ne želiš...dovoljno je samo da fiksiraš napon na npr 1.25 V i tjt ( inače skače do 1.45V i to je ugl razlog visokih temp u idleu )
Ja sam kod sebe te stvari sredio sa " clock tyner for Ryzen ", genijalan softver što se mene tiče, ima profile undervolt oc i sam mijenja takt tj profile ovisno o loadu ( idle oko 45 , load 65C max, oc na 4350 MHz )...
U principu nemas sta da zeznes. Dosta materijala na internetu imas sto reddit sto drugi forumi. Mada kod tebe i nisu to neke temperature. Undervolt u biosu za par minuta sredis. Ryzen 7 5800x kod mene isto undervolt zbog luđackih temperatura koje odjednom skoce. Uz par klikova i testiranja preko 5ghz na svim corovima uz manje temperature.
survie wrote: ↑07/08/2023 21:51
Nemam ideju do cega bi moglo da bude. Jedino sto mi je najblize su na trenutak zaglavljeni ili smrznuti pixeli, moguce da je do osvjezavanja. Ne znam.
Kad se iskljuci cleartype nestanu linije! Naravno to nije rjesenje jer tekst izgleda nepodnosljivo ruzno, ali mozda je korak prema rjesenju.
Da nemas mozda ukljucen backlight strobing? Probaj to iskljuciti.
Imas li ukljucen gsync/freesync u OSD-u monitora, probaj i to iskljucit.
adsubzero wrote: ↑08/08/2023 08:07
Kad se iskljuci cleartype nestanu linije! Naravno to nije rjesenje jer tekst izgleda nepodnosljivo ruzno, ali mozda je korak prema rjesenju.
Da nemas mozda ukljucen backlight strobing? Probaj to iskljuciti.
Imas li ukljucen gsync/freesync u OSD-u monitora, probaj i to iskljucit.
Pa pixel inversion se desava prilikom pokreta valjda? Ovo je na staticnom ekranu.
Iskljucen mi je taj backlight strobing a freesync je ukljucen, probao sam i njega iskljucivati - nije pomoglo.
Uglavnom, evo sta sam jos otkrio. Probao sam iskljuciti cleartype i skinuo aplikaciju MacType preko koje se moze malo bolje podesiti. Problem je u ovom antialiasingu, kada se izabere jedna od ovih LCD opcija. Kako i zasto, ne znam... Samo znam da kad izaberem jednu od ovih drugih opcija, ne vidim vise nikakve linije
Pozz ima li iko prijedlog koja bi ploca bila ok za i7 12700k, ne planira se OC nikakav, da je do 300-330KM otprilke, ako se moze naci tako sto? DDR4 ploca
Last edited by Michaaa on 08/08/2023 14:15, edited 1 time in total.
Michaaa wrote: ↑08/08/2023 13:53
Pozz ima li iko prijedlog koja bi ploca bila ok za i7 12700k, ne planira se OC nikakav, da je do 300-330KM otprilke, ako se moze naci tako sto?
Nisi naglasio da li imas namjeru koristiti DDR4 ili DDR5 memoriju ? Za DDR4 nesto poput ove jer ne vjerujem da ima sta bolje dostupno do 300km.
Pozz ima li iko prijedlog koja bi ploca bila ok za i7 12700k, ne planira se OC nikakav, da je do 300-330KM otprilke, ako se moze naci tako sto?
Nisi naglasio da li imas namjeru koristiti DDR4 ili DDR5 memoriju ?
Pozz ima li iko prijedlog koja bi ploca bila ok za i7 12700k, ne planira se OC nikakav, da je do 300-330KM otprilke, ako se moze naci tako sto? DDR4 ploca
Kompatibilne za taj procesor su ti : B760 ,H770, Z790 sto se tice sedme generacije chipseta, a sto se tice seste to su ove : W680,Q670, H610, H670, B660 i Z690 . Ako ces se ograniciti sa tom cijenom do 330 onda ti preostaju ove u tom rangu : H610 i B660
@survie Probaj skinuti MacType i ubaci ovu konfiguraciju https://easyupload.io/uniaxh
Ne moras iskljucivati cleartype u windowsu, a imas i druge konfiguracije u ovom programu ako ti ova ne odgovara. Ja s ovim nemam vise nikakvih linija.
Sad gledam (bio na GO). Ne rade slike.
Posalji mi na mail [email protected] slike i opis problema, da pogledam, pa da proslijedim Gigabyte support-u.
Takodje, potvrdjujem- Gigabyte M27Q v1 sa BGR se odsvno ne proizvodi, sve je v2.
Ps. Sad vidim i update stanja, nisam vidio da ima jos jedna strana postova :/.
Sad gledam (bio na GO). Ne rade slike.
Posalji mi na mail [email protected] slike i opis problema, da pogledam, pa da proslijedim Gigabyte support-u.
Takodje, potvrdjujem- Gigabyte M27Q v1 sa BGR se odsvno ne proizvodi, sve je v2.
Ps. Sad vidim i update stanja, nisam vidio da ima jos jedna strana postova :/.
Vazi, proslijedit cu sutra. Ovo mi se cini kao da bi moglo biti ispravljeno putem nekog softverskog update-a.
mirsek wrote: ↑10/08/2023 17:46
Vrijedi li nova RX580 8GB oko 250-300 KM ?
Igrace se na 1080p i medium-high detaljima.
Moze se nac za cca 150 KM za te pare navedene ne vrijedi, moze puno bolje. Sto se tice detalja zavisi od igrice do igrice. Uvijek mozes ukucat na youtube “RX 580 8 GB (ime igrice) benchmark”.
mirsek wrote: ↑10/08/2023 17:46
Vrijedi li nova RX580 8GB oko 250-300 KM ?
Igrace se na 1080p i medium-high detaljima.
Moze se nac za cca 150 KM za te pare navedene ne vrijedi, moze puno bolje. Sto se tice detalja zavisi od igrice do igrice. Uvijek mozes ukucat na youtube “RX 580 8 GB (ime igrice) benchmark”.
Za 150 KM nova ili polovna ?
Mene konkretno zanima da li nova, zapakovana, vrijedi malo vise od 250 KM ?
Za 150 KM nova ili polovna ?
Mene konkretno zanima da li nova, zapakovana, vrijedi malo vise od 250 KM ?
Polovna naravno, uredu je ta cijena ako je nova. Najpovoljnija nova je 218 KM (trenutno)