Slicno kod mene. Trenutno je napolju manje od 20c, ovo je situacija:

Moderator: Benq
Isti monitor isti problem uocio, mislio sam da je do mojih ociju ali ocigledno nije. Do sada sam primjetio u chromu. Mislim da osvjezavanje ne igra neku ulogu, moj je na 170Hz 2K.adsubzero wrote: ↑07/08/2023 18:01 Imam problemcic sa monitorom (Gigabyte M27Q), primijetio sam da se u nekim bas rijetkim situacijama (zavisno od boje pozadine i sl.) prikazuju nekakve horizontalne bijele linije/mrlje. To sam do sada vidio u excelu i browseru a u rijetkim situacijama u windowsu (u imenima folderima). Desava se samo na refresh rate-u iznad 60Hz. Interesantno da kada stavim neki sekundarni prozor pored, tada linije nestanu (slika 2). Kada ukljucim HDR (slika 3) tada malo drugacije izgleda, bude malo tamnije zamrljano. Ovaj problem se uglavnom pojavljuje na istom dijelu ekrana tj na istoj visini.
Valjda se lijepo vidi na slikama. Evo sta sam sve pokusao. Prvobitno sam posumnjao na graficku pa sam je zamijenio, ali nije bilo razlike. Pokusao sam i sa reinstalacijom drajvera. Zatim sam probao na potpuno drugom racunaru/laptopu i sa drugim kablom i portom (HDMI umjesto DP). Probao ukljuciti/iskljuciti napojni kabal od monitora, da slucajno ne gubi kontakt ili nesto slicno. Resetovao postavke monitora, probao iskljuciti overdrive ako to pravi problem. Nemam vise ideja...
Je li iko ikada vidio ovakav problem? Guglao sam satima, ne mogu nista da pronadjem
Ne bih trenutno da vracam monitor na reklamaciju (btw uzeto kod Mikija), jer mi treba ovih dana zbog posla. Bilo kakav savjet, prijedlog je dobrodosao
Kad stavim na 60Hz onda nemam problem, a na 120-170 imam. Nije neki strasan problem, ali neocekivano...
Nikad nisam radio undervolt niti oc, nesto me strah i zapocinjati oko tog, na yt sam nalazio puno klipova, ali su uglavnom predugi, ili ako nadjem neki kraci video, ide obicno oc + undervolt za 3600.mickey84 wrote: ↑07/08/2023 17:04 Ne opterecujte se sa idle temperaturama, 35-45 stepeni je sasvim ok, posebno s’ obzirom da vam full load ne prelazi 60-65 stepeni, tako da nema potrebe ni za undervoltom, mada ga jeste uvijek dobro odraditi.
Vezano za ovu pricu, 13900K i 7950X se nicim ne mogu ohladiti u full load ispod 95 stepeni bez undervolt-a.
Za 5700X se moze uzeti i mid segment B550, a po mogucnosti Asus TUF ili Strix B550.
Identicno. Takodjer probao GTX 1070 sa drugim kablom isto na DP, a probao i na jedan laptop preko HDMI.
Ne bih ga ni ja uzeo da je BGR, ali ovo je revizija 2 kod koje je normalan RGB layoutferratilis wrote: ↑07/08/2023 21:06 Zato ja nisam htio uzeti taj monitor, jer sam na /r/monitors citao dosta postova gdje se ljudi zale na desktop iskustvo i mutan tekst zbog BGR pixel layouta. A slovi za jedan od najboljih 27" monitora. Sreca pa sam se davno zarekao da necu nista od Gigabytea, inace bi ga mozda i uzeo.![]()
Jedino sto me nervira je power off, moram zavlaciti ruku iza i drzati joystick ili kombinaciju pokreta da bi ga izgasio.ferratilis wrote: ↑07/08/2023 21:48 Moze bolje, itekako. Cak i jeftinije.
https://olx.ba/artikal/50933394/
Averus tvrdi da ce da crkne, ali on je hejter.![]()
Prezadovoljan sam ovim modelom. Ne samo performansama, nego i estetikom. Gaming performanse, profi izgled.
Kakav joystick? Ima dugmad s donje strane. Power dugme ima i LED, kad predjes prstom preko njega upali se da znas sta je.survie wrote: ↑07/08/2023 21:53Jedino sto me nervira je power off, moram zavlaciti ruku iza i drzati joystick ili kombinaciju pokreta da bi ga izgasio.ferratilis wrote: ↑07/08/2023 21:48 Moze bolje, itekako. Cak i jeftinije.
https://olx.ba/artikal/50933394/
Averus tvrdi da ce da crkne, ali on je hejter.![]()
Prezadovoljan sam ovim modelom. Ne samo performansama, nego i estetikom. Gaming performanse, profi izgled.
Govori za M27Qferratilis wrote: ↑07/08/2023 21:59Kakav joystick? Ima dugmad s donje strane. Power dugme ima i LED, kad predjes prstom preko njega upali se da znas sta je.
adsubzero wrote: ↑07/08/2023 22:05Govori za M27Qferratilis wrote: ↑07/08/2023 21:59
Kakav joystick? Ima dugmad s donje strane. Power dugme ima i LED, kad predjes prstom preko njega upali se da znas sta je.
Joystick je super za navigaciju samo sto nema posebno dugme za paljenje/gasenje
Kad se iskljuci cleartype nestanu linije! Naravno to nije rjesenje jer tekst izgleda nepodnosljivo ruzno, ali mozda je korak prema rjesenju.