Tromblon wrote: ↑04/07/2024 21:58
Zaliboze wrote: ↑04/07/2024 21:40
Tromblon wrote: ↑13/07/2023 06:07
Da si bio prije par godina komunikativniji u onoj fb grupi mogao si, poput mene, saznati o djelovanju JSO na sarajevskom ratištu. Pokojni Ž mi je detaljno sve ispričao.
Došli su helikopterima u maju 92 na Ilidžu uz puš pauzu pored Han Pijeska. Bili smješteni u nekom od hotela. Tih majskih dana jednom se pucali na Stojčevcu sa našima.
Prvo dejstvo imali u Aerodromskom naselju 17. juna. Pozvani u pomoć oko 11 kad je "postalo gusto". Došli sa Ilidže u Aerodromsko oko 12 sati. Vidjeli ubijene civile. Poslani na dio preko puta škole, sad ne znam tačno ulicu i brojeve. Rokali se taj dan i 21. juna. Rečeno mi je da im je to najgore rokanje u ratu uopće. Ispričano mi je i kako su Brnetovi i Ilidžanci zavalili Bokanove Bele orlove sa nekim kombijem. @Repetitor to sigurno zna detaljno. Imali nekoliko mrtvih i ranjenih.
Poslije prebačeni u hotel Košuta na Jahorini. Išli prema Goraždu, Trnovu. U septembru 92 po naređenju trebali ići na Grbavicu u razračunavanje sa "neposlušnim elementima". Odlazak se odužio dok ti "elementi" nisu sklonjeni sa Grbavice. Na Grbavici bili 2,3 dana. Spavali u školi na Vracama. Uhapsili trojicu što su opljačkali 2 stana od nekih poginulih četnika. Mlatili ih u školi na Vracama i poslali za Goražde.
Bili u Vogošći u decembru 92. Trebala se vraćati kota 850, ali lokalci pokušali bez njih i JSO nije htio da ide na Žuč poslije toga.
U januaru 93. vraćeni u Srbiju. Godinu poslije Bihać i Knin, ali to više nije tema. U Sarajevo nisu dolazili osin tih par likova sa Stanišićem i Frenkijem na Pale 95.
Ljudi nemojte se brukati,kao prvo JSO nine postojao 92 godine,ni pod kojim imenom ili komandom,NISU POSTOJALI,na podrucju grbavice nikad nisu djelovali,ako su i dolazili nekad kasnije to je onda bilo u smislu nekih obuka ili računa ali nikada nisu ratovali na grbavici,ilidzi,nedjaricima ili vogosci,jednom se pojavio jedan momak i rekao da je kod Arkana i da je došao da obuci mlade momke i da napravi neku jedinicu,ništa od toga nije bilo
JSO nije postojao, ali su postojali ti koji su poslije bili JSO koji su pod komandom onog što je bio komandir JSO i koji su bili na Ilidži. Ratovali u Aerodromskom naselju i drugdje. Boravili na Ilidži, pa u hotelu Košuta na Jahorini. Očito nisi baš obaviješten kako si mislio.
Nisu bili prisutni ti likovi,svako može staviti crvenu beretku,u to vrijeme to su bili nepoznati ljudi,nije ih niko mogao prepoznati jer se nije znalo za njih,kapetan Dragan je počeo obuku sa tim ljudima i to je bilo sami pocetak,tako da 92e kapetan Dragan i njegove knindze nisu bili na ilidzi,znam iz prve ruke,aerodromsko naselje i otes je bilo odmah u početku rata u Sarajevu,ljeto 92e,koje knindze i beretke,smijesno,na ilidzi je bio Brne sa svojom jedinicom i ostatak su bili sarajlije koje su izbjegle i mještani,znam iz prve ruke a kao drugo bio sam učesnik rata,proveo tri ipo godine na grbavici,otac cetiri godine,mnogi prijatelji i komšije su bili na ilidzi i u nedjaricima,znam šta pričam,ono sto je kasnije postalo od knidzi i arkanovaca to je jso,arkanovci i jso nisu ratovali na podrucju Sarajeva,možda su dolazili u pratnji nekoga ili možda šverc ali ratovanje ne,sve sto se desilo 92e i kada su nastale linije razdvajanja tako su i ostale do kraja rata,niti smo mi išli naprijed niti su oni probili li ju i nešto zauzeli,odmah u početku se pomjerila li ina u pofalicima i žuči i to je to