Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

n+1

#501 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 08/08/2023 15:35
n+1 wrote: 08/08/2023 14:25

Ti nisi glup čovjek, ali ti nekada konstatacije ne prebace prag retardacije. U takve spada i ova o Beču.
Zasto? Bec je jedna od jacih turistickih destinacija i to sve uprkos neradnoj nedelji u prodavnicama.
Zato što nije pravo pitanje koliko Beč zaradi uprkos zabrani rada nedjeljom, nego koliko izgubi. A potom izgubljeni iznos stavimo u odnos sa austrijskim/bečkim GDP i dođemo do zaključka da gubitak njima nije spustancijalan.

A onda ponovimo vježbu za BiH/Sarajevo, i dođemo do zaključka da je nama ta zajebancija mnogo skuplja. Što je, uostalom, razlog zašto nijedna zemlja srednjeg dohotka, pa ni višeg srednjeg dohotka, uključujući katolibansku Poljsku, nema slobodnu nedjelju.

A mi ćemo imati, jer ima Beč? Hoćemo, al' u kurcu.
Seawolf

#502 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Seawolf »

Bloo wrote: 08/08/2023 13:49
Chmoljo wrote: 08/08/2023 12:54

od desetina argumenata nijedan da se dokaže zašto se mora donositi novi zakon koji isto predviđa kao i onaj koji već postoji.

samo karikiranje, pokušaji nabijanja krivice, kreveljenje...

i da, svelo se na tu faking crkvu. ali niko isto da kaže što ne može drugi dan, nego eto, nedjelja.
Da li je u (nekada) komunistickim zemljama nedelja isto bila neradna?
Ne znam za Kubu i Vietnam, ali u ovoj komunističkoj zemlji u kojoj sam ja živio (SFRJ), tržni centri nisu postojali, a samoposluge su radile i nedjeljom, ali skraćeno.

U zavisnosti od veličine i broja zaposlenih, neke su radile nedjeljom do 10:00, neke do 12:00, a neke do 14:00.
Horke

#503 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Horke »

Nije bas da je jebo profit, ali nije to problem. Nijedan zakon se ne moze donjeti tako da nekom urusis poslovanje. Pa ni u Njemackoj, gdje je nedjelja neradna.
Profit je razlog sto je ostavljeno ugostitelju da radi nedjeljom. Zaradu koju ostvari nedjeljom jedan restoran ne moze ostvariti neki drugi dan.

S druge strane to sto ja ne mogu kupiti toalet papir nedjeljom nece nastetiti trgovcu, jer necu ja zbog neradne nedjelje odustati od kupovine, kupicu u ponedjeljak. I u zemljama kojima je rad nedjeljom zabranjen nisu propali trgovacki centri, niti su imali pad prodaje. Da vidis reda subotom navece u Kauflandu, Lidlu, Aldiju. Na kraju, imas mogucnost kupiti i na pumpi, ili pekari koja ima dozvolu za rad nedjeljom, ali ces tamo platiti 3-6 puta skuplje, pa se brzo naviknes da soping obavis druge dane i jednostavno zivis u tom modu, svima je to normalno i niko ne osjeca teret. Nikad nikog nisam cula da se zali sto nedjeljom ne radi market gdje bi on utrosio svoje vrijeme gurajuci kolica izmedju rafova.
konoplja

#504 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konoplja »

Zar ne bijaše Poljska crvena na onoj mapi što si postavio?
k4mi

#505 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by k4mi »

Bodkin wrote: 08/08/2023 15:37
Profit je najveci kad imas robove ili kad je radni dan 16 sati. Da vratimo i to?

Gdje je granica. Pa barem da je skraceno radno vrijeme, a ne do 8-10 navece nedeljom
Robote a ne robove. Robovi se umore.

Svaki pokusaj ogranicavanja biznisa u generisanju profita ce izroditi novu ideju za alternativu. A sa tehnologijom koja dolazi (ili je na zapadu vec dosla) ta alternativa nece biti dobra po radnika.

Treba se naci zdrav balans izmedju onoga sto treba biznisu i zastite radnika. Ako se brinemo o radnicima, zasto samo trgovine? Ako nismo sposobni postojece zakone implementirati o zastiti radnika o cemu onda pricamo? Naredno je da se zabrani rad iza 5 jer ne mozemo kontrolisati da se prekovremeni rad placa?

Sta ce npr trgovina u nekim manjim mjestima gdje im je promet preko vikenda veci nego svi radni dani zajedno? Oni mogu 5 dana odmarati ali im je bitno da rade ta 2.

Razliciti biznisi, razlicite sredine imaju drugacije probleme i drugacije potrebe. Rigidna zabrana nista dobro nece donijeti. Da, odredjenim ljudima ce biti bolje ali isto tako odredjenima ce biti gore. Ili cemo samo gledati pozitivni aspekt i zanemariti sve ostalo?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#506 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

Ako mi nedjeljom zafali sampon za kosu, posto ga ja taj dan necu moci kupit, ja ga vise nikad necu kupit i ostatak zivota cu zivjeti bez sampona, te tako prodavnice gube profit zbog neradne nedjelje
n+1

#507 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

konoplja wrote: 08/08/2023 15:52 Zar ne bijaše Poljska crvena na onoj mapi što si postavio?
Jeste, u pravu si.
Horcrux

#508 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Horcrux »

Svi pisete neke razloge, objasnjenja, rasprave, a stvari su vrlo jednostavne: mi ne zelimo da radimo. A po mogucnosti da primamo platu, naravno!
ReymondReddington

#509 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ReymondReddington »

Ovi sto rade u trgovinama jesu li pitali njihove firme zasto ne mogu raditi 8 sati smjene pa da u toku sedmice imaju 2 dana odmora? Jel to iko uputio sindikatu?

Isto posto im firme podrzavaju neradnu nedjelju zasto onda te same firme ne kazu nase radnje nece raditi nedjeljom kao sto velikodusno to najave za prvi dan Bajrama ili nove godine?
-Chesterfield-

#510 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by -Chesterfield- »

izvrsni direktor wrote: 08/08/2023 15:10
Osmi Socrates wrote: 08/08/2023 15:04

Ti zaboravljaš da je rad (za drugoga, a i generalno) dobrovoljna djelatnost. Niko nikoga ne tjera da radi bilo kad i za bilo koga. Ja razumijem da mnogi ljudi rade poslove koje ne vole, i mogu samo reći da mi je zbog toga žao. Ali, to je priroda ljudskog društva.
I kad drzava pokusa se umijesar da to regulise i vrati dostojanstvo onima koji su prisiljeni da rade vikendom, onda se jave dusebriznici sa argumentom " a dje cu ja neradnom nedjeljom se gotivit sa porodicom" a sve to upakuju sa "tjeraju nas u crkvu"
Nešto se ne razumijem u zakon o radu. Zanima me zašto sindikat ne traži da se ispoštuje radna sedmica od 40 sati?

Radnici bi imali dva dana slobodna. A poslodavac neka odluči ko će kada raditi i rotira ljude po smjenama.

Bitnija su dva dana slobode nego jedna nedjelja.

Image

Određene su i kazne za nepoštivanje ovoga člana zakona. Član 140
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#511 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

-Chesterfield- wrote: 08/08/2023 16:24

I kad drzava pokusa se umijesar da to regulise i vrati dostojanstvo onima koji su prisiljeni da rade vikendom, onda se jave dusebriznici sa argumentom " a dje cu ja neradnom nedjeljom se gotivit sa porodicom" a sve to upakuju sa "tjeraju nas u crkvu"
Radnici bi imali dva dana slobodna. A poslodavac neka odluči ko će kada raditi i rotira ljude po smjenama.
A sta je problem da drzava kaze, nedjelja i jos jedan dan, neka poslodava pdluci ko ce kada dobit drugi dan?
-Chesterfield-

#512 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by -Chesterfield- »

izvrsni direktor wrote: 08/08/2023 16:28

A sta je problem da drzava kaze, nedjelja i jos jedan dan, neka poslodava pdluci ko ce kada dobit drugi dan?
Pa država je rekla 40 sati. Meni plaćaju koliko mjesec ima radnih dana. Za višak moram tužiti poslodavca.

Država ne može reći nedjelja i još jedan dan. Jer neke službe moraju raditi nedjelju.
kakaljin

#513 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Nešto se ne razumijem u zakon o radu. Zanima me zašto sindikat ne traži da se ispoštuje radna sedmica od 40 sati?

Image

To je to
Ko radi vikendom i praznicima dobije duplu dnevnicu i to je to, radi se cijele sedmice i svi zadovoljni. Radnici imaju dva dana slobodna u sedmici imaju duplu dnevnicu kada rade vikendom i praznicima i svi sretni, poslodavac jer mu radnja radi stalno, radnik jer je adekvatno placen za svoj rad, kupci jer uvijek imaju gdje kupiti nesto.

Inspekcija i sindikati prate da li se to sve postuje
nivla

#514 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nivla »

Image

to su poslodavci rijesili tako sto imas papir na kojem pise da si radio 6h 40min 6 dana u sedmici, a u praksi radiš 9-10h 6 dana u sedmici
imaš i to da u toku mjeseca ne možeš raditi više od 40h prekovremeno, međutim to se sve papirima pokrije, a inspekcija ne želi da radi svoj posao, dakle nije stvar što ih je malo nego što ne rade, na prošlogodišnju žalbu tržišnoj federalnoj inspekciji nikad nisam dobio pismeni odgovor, ali mi je inspektor rekao da se nisam trebao žaliti inspekciji na hotel a da se u istom hotelu nisam prvo upisao u knjigu žalbi
trgovački centri(svi odreda) su godinama radili na opisani način da radiš na papiru 6h 40 minuta, a u praksi najmanje 9h bez mogućnosti da koristiš pauzu, plate u trgovinama bi bile veće samo da se plati prekovremeni rad ljudi
kakaljin

#515 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

nivla wrote: 08/08/2023 16:39

Image

to su poslodavci rijesili tako sto imas papir na kojem pise da si radio 6h 40min 6 dana u sedmici, a u praksi radiš 9-10h 6 dana u sedmici
imaš i to da u toku mjeseca ne možeš raditi više od 40h prekovremeno, međutim to se sve papirima pokrije, a inspekcija ne želi da radi svoj posao, dakle nije stvar što ih je malo nego što ne rade, na prošlogodišnju žalbu tržišnoj federalnoj inspekciji nikad nisam dobio pismeni odgovor, ali mi je inspektor rekao da se nisam trebao žaliti inspekciji na hotel a da se u istom hotelu nisam prvo upisao u knjigu žalbi
trgovački centri(svi odreda) su godinama radili na opisani način da radiš na papiru 6h 40 minuta, a u praksi najmanje 9h bez mogućnosti da koristiš pauzu, plate u trgovinama bi bile veće samo da se plati prekovremeni rad ljudi
To je zato jer se radnik ne bori za svoja prava, i suti i trpi, a pojedini sindikati sute na to.
Hakiz

#516 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Image

Radnici to i traže. Ne traže striktno nedjelju, traže 40 sati rada i neprekinutih 24 sata odmora sedmično. Uz neprekinutih 12 sati dnevnog odmora i barem 22 radna dana plaćenog godišnjeg. Traže, ukratko, šta im zakon daje.

Vlast odlučuje kako će to ispoštovati. Provođenjem zakona koji već postoji ili donošenjem ovog o nedjelji.

Vlast je odlučila da je nesposobna provesti postojeći zakon, zbog toga donosi novi. SDA nije htjela da ga provede, trojka je shvatila da neće biti sposobna.

A taj novi će trojka biti sposobna provesti kao što trenutno provodi postojeći.
Bodkin

#517 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bodkin »

n+1 wrote: 08/08/2023 15:42

Zasto? Bec je jedna od jacih turistickih destinacija i to sve uprkos neradnoj nedelji u prodavnicama.
Zato što nije pravo pitanje koliko Beč zaradi uprkos zabrani rada nedjeljom, nego koliko izgubi. A potom izgubljeni iznos stavimo u odnos sa austrijskim/bečkim GDP i dođemo do zaključka da gubitak njima nije spustancijalan.

A onda ponovimo vježbu za BiH/Sarajevo, i dođemo do zaključka da je nama ta zajebancija mnogo skuplja. Što je, uostalom, razlog zašto nijedna zemlja srednjeg dohotka, pa ni višeg srednjeg dohotka, uključujući katolibansku Poljsku, nema slobodnu nedjelju.

Po meni potpuno pogresno razmisljanje. Argument je da ce stetiti turizmu. Imas dokaz da apsolutno ne mora biti tako. Pa i u dijelovima njemacke je ista prica.

I pazi, nisam za neradnu nedjelju. Ali argument da je to katolicka prica je glupa. Da je tako, ima puno vise katolickih zemalja koje rade nedjeljom
n+1

#518 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 08/08/2023 16:45

Po meni potpuno pogresno razmisljanje. Argument je da ce stetiti turizmu. Imas dokaz da apsolutno ne mora biti tako. Pa i u dijelovima njemacke je ista prica.

I pazi, nisam za neradnu nedjelju. Ali argument da je to katolicka prica je glupa. Da je tako, ima puno vise katolickih zemalja koje rade nedjeljom
Dobro, zašto je pogrešno?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#519 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote: 08/08/2023 16:43

Vlast je odlučila da je nesposobna provesti postojeći zakon, zbog toga donosi novi. SDA nije htjela da ga provede, trojka je shvatila da neće biti sposobna.
Eva ga opet @Chmoljo :D
n+1

#520 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

ReymondReddington wrote: 08/08/2023 16:18 Ovi sto rade u trgovinama jesu li pitali njihove firme zasto ne mogu raditi 8 sati smjene pa da u toku sedmice imaju 2 dana odmora? Jel to iko uputio sindikatu?
Kolika je samo ironija u tome što bi se radne smjene lakše organizovale kada bi trgovinama bilo dozvoljeno da rade 24/7, ili da se radno vrijeme produži barem do 00h. A samim tim, i raspored slobodnih dana.

Ima tako dana kada mi se čini da su čika Carter i Regan ipak bili u pravu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#521 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

n+1 wrote: 08/08/2023 16:47
Hm pojasni :kiss:
n+1

#522 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

_BataZiv_0809 wrote: 08/08/2023 16:48
n+1 wrote: 08/08/2023 16:47
Hm pojasni :kiss:
Pa među ljevičarima se obično kao nulta tačka svih problema današnjice uzimaju deregulacije tržišta koje je započeo Carter, a dovršio Regan, a koje su imale za cilj smanjenje raznoraznih legislativa kojima je privatni sektor bio opterećen. Ovi su faktički odriješili ruke privatnom sektoru, što je u političkoj teoriji i široj kulturi postalo poznato kao neoliberalizam.

Nakon što je pao komunizam, i jasno se pokazalo da je kapitalizam efikasniji sistem, neoliberalizam je postao dežurna babaroga. Eto, nije problem baš u kapitalizmu, nego specifičnoj inačici kapitalizma - neoliberalizmu.

I svakako, deregulacija svega i svačega ne može biti dobra, ali kako vidimo i ovdje, nekada višak regulacije vodi dodatnim problemima, koje se onda ponovo pokušavaju riješiti novom bespotrebnom regulacijom.
apsidejzi

#523 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by apsidejzi »

spustancijalan????
n+1

#524 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

apsidejzi wrote: 08/08/2023 16:55

spustancijalan????
Dokazano je i da čimpanze mogu prepoznati značenje riječi, kojima su prethodno naučene, ako permutiraš dva slova. Ti ne možeš?
konoplja

#525 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konoplja »

:lol: :lol:
E svašta. :mrgreen:
Locked