Naravno da mogu... ali napisao sam u postu da sam bio na putu i "uhvatilo" me nespremnog dok nisam naucio.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
freman
#476 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
freman
#477 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bas rijetko, i to kad radim dobro mi je placeno. Ali to nema nikakve veze s mojim argumentom.sumirprimus wrote: ↑08/08/2023 14:37radis li ti svaki vikend i nedlju?freman wrote: ↑08/08/2023 14:36
Svaki posao nosi neke svoje poteskoce, i da, niko te ne tjera da radis posao gdje ti se uslovi ne svidjaju. Zakon svakako treba da stiti radnika, ali postoje i drugi dani kada se radnik moze odmoriti, ne mora to biti nedjeljom. Postoje drugi i bolji nacini da se radnik zastiti od uvodjenja neradne nedjelje svima. Pa ne moramo, niti mozemo, svi na svijetu raditi isto radno vrijeme. Od doktora pa na dalje...
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#478 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Neka odmaraju kad velika vecina radi i neka odmaraju na dan kad su djeca u skoli i neka odmaraju na dan kad nema nikakvih drustvenih dogadjanja jer svi rade. Ako je on dogurao do trgovca u prodavnici ili konobara u restoran, taj ne zasluzuje da uziva u dogadjanjima vikendom?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#479 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Uz subotu. Nekada.Bloo wrote: ↑08/08/2023 13:49Da li je u (nekada) komunistickim zemljama nedelja isto bila neradna?Chmoljo wrote: ↑08/08/2023 12:54
od desetina argumenata nijedan da se dokaže zašto se mora donositi novi zakon koji isto predviđa kao i onaj koji već postoji.
samo karikiranje, pokušaji nabijanja krivice, kreveljenje...
i da, svelo se na tu faking crkvu. ali niko isto da kaže što ne može drugi dan, nego eto, nedjelja.
- Chmoljo
#480 Re: Neradna nedjelja u FBiH
E moj direktore, ako nemas sta napisati, bolje se i poklopiti, nego kreveljiti i govoriti ja ti to necu citati.
- Chmoljo
#481 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ni subotom.moimoi wrote: ↑08/08/2023 14:26Pa valjda radi banaka tj bankarskog sistema. Poslovne transakcije se nigdje ne vrse nedeljom koliko znam.Chmoljo wrote: ↑08/08/2023 12:54
od desetina argumenata nijedan da se dokaže zašto se mora donositi novi zakon koji isto predviđa kao i onaj koji već postoji.
samo karikiranje, pokušaji nabijanja krivice, kreveljenje...
i da, svelo se na tu faking crkvu. ali niko isto da kaže što ne može drugi dan, nego eto, nedjelja.
-
freman
#482 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nema svako djecu niti svakom uopste smetaju te stvari sto ti spominjes... Kazem kome se ne svidjaju takvi uslovi rada neka ne radi taj posao... A za tvoj primjer drustvenih dogadjaja ovdje ih ima uvijek... i zapravo cesto mi se desi licno da je drustveni dogadjaj koji se meni dopada bas na radni dan pa ja ne mogu jer radim petkom...izvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 14:41Neka odmaraju kad velika vecina radi i neka odmaraju na dan kad su djeca u skoli i neka odmaraju na dan kad nema nikakvih drustvenih dogadjanja jer svi rade. Ako je on dogurao do trgovca u prodavnici ili konobara u restoran, taj ne zasluzuje da uziva u dogadjanjima vikendom?
Koliko se puta recimo svakom doktoru desilo da nije mogao biti s porodicom jer je imao hitni slucaj u bolnici? Izabrao si taj posao i to je to.
- Dope_Man
#483 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mislim da svako ko kaze da je OK da nedjelja bude neradni, ima isto misljenje i o suboti. Al evo nek me neko ispravi ako grijesim. Dakle da nije bitno da li je jedan dan ili drugi, vec da li je slobodan ili ne, kad vec sistem ne omogucava ljudima da rade postenu kolicinu vremena.
Ostali dani nemaju mnogo smisla jer ako zelis biti s porodicom - djeca u skoli. Osim ako nece jedna BiH mijenjati svjetske tokove i ustanoviti radnu sedmicu cetvrtak-ponedjeljak, a vikend da bude utorak-srijeda
- Chmoljo
#484 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nego, naravno kao i uvijek kada nema argumenata uhvati se necega i ne popusta. Eto, neka nije ta naivna i dobrodusna crkva u pitanju, iako je odmah receno da je to samo jedan od lobija
Ali niko da nam objasni kako ce novi zakon pomoci, a ni postojeci se ne postuje.
Je li ikome palo na pamet da ce oni koji nemaju zabranu rada nedjeljom, preuzeti dio djelatnosti i onda dodatno upregnuti postojece radnike (jok eto zaposljavace nove) da bi imali dodatnu zaradu?
Ali hej, hajmo jos malo o neosjetljivim kategorijama koje brinu samo za sebe.
Za razliku od vecine, vrlo dobro znam sta je trgovina i znam sta je balijski gazda koji ni za bajrame nije zatvaro dok nije vise postala sramota. Gdje su bili tada internet sindikalisti da objasne tom poslodavcu da dan odmora ne znaci da iduci nadoknadjujes u 16-satnoj smjeni? Da mi malo objasne kako se covjek osjeca poslije takvog radnog dana.
Kao i uvijek, kreveljenje i u sustini bolikurac za radnike, samo pametovanje i podrzavanje vlastitih politickih opcija bez truna kriticizma.
Ali niko da nam objasni kako ce novi zakon pomoci, a ni postojeci se ne postuje.
Je li ikome palo na pamet da ce oni koji nemaju zabranu rada nedjeljom, preuzeti dio djelatnosti i onda dodatno upregnuti postojece radnike (jok eto zaposljavace nove) da bi imali dodatnu zaradu?
Ali hej, hajmo jos malo o neosjetljivim kategorijama koje brinu samo za sebe.
Za razliku od vecine, vrlo dobro znam sta je trgovina i znam sta je balijski gazda koji ni za bajrame nije zatvaro dok nije vise postala sramota. Gdje su bili tada internet sindikalisti da objasne tom poslodavcu da dan odmora ne znaci da iduci nadoknadjujes u 16-satnoj smjeni? Da mi malo objasne kako se covjek osjeca poslije takvog radnog dana.
Kao i uvijek, kreveljenje i u sustini bolikurac za radnike, samo pametovanje i podrzavanje vlastitih politickih opcija bez truna kriticizma.
-
sumirprimus
#485 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ja sam uvijek bio ljevicar i sindikalist. ne samo sad, problem je sto su svi ostali presli na tamnu stranu 
i u ovome relano nemas nijedne politicke opcije koja brani radnicka prava.
mada su liberalne stranke patrie bar bi trebale biti naklonjene vise radnickim pravcima nego kapitalu.
i u ovome relano nemas nijedne politicke opcije koja brani radnicka prava.
mada su liberalne stranke patrie bar bi trebale biti naklonjene vise radnickim pravcima nego kapitalu.
Last edited by sumirprimus on 08/08/2023 14:57, edited 1 time in total.
- n+1
#486 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa komunističkoj Jugoslaviji, zemlji planske privrede, gdje je koncept slobodnog tržišta manje-više bio ekvivalent ropstvu, nedjeljom su privatne radnje imale puno pravo da rade. U kapitalističkoj Bosni i Hercegovini, zemlji slobodnog tržišta, država bi da nedjeljom zatvori privatne radnje.
Dakle, današnja BiH bi vlasnicima privatnog kapitala zabranjivala ono što nije zabranjivala ni država u kojoj privatni kapital kao koncept nije postojao.
Dakle, današnja BiH bi vlasnicima privatnog kapitala zabranjivala ono što nije zabranjivala ni država u kojoj privatni kapital kao koncept nije postojao.
-
sumirprimus
#487 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ja tih privatnih radnji u toj jugoslaviji nisam vidio a ni roba do kraja osamdesetih. a kakva je sad sloboda dabogda nam se vratilo to ropsotvo i ta tamnica narodan+1 wrote: ↑08/08/2023 14:57 Pa komunističkoj Jugoslaviji, zemlji planske privrede, gdje je koncept slobodnog tržišta manje-više bio ekvivalent ropstvu, nedjeljom su privatne radnje imale puno pravo da rade. U kapitalističkoj Bosni i Hercegovini, zemlji slobodnog tržišta, država bi da nedjeljom zatvori privatne radnje.
Dakle, današnja BiH bi vlasnicima privatnog kapitala zabranjivala ono što nije zabranjivala ni država u kojoj privatni kapital kao koncept nije postojao.![]()
sa svim privilegijama i posljedicama po slobodni kapital
- n+1
#488 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nisi nikada vidio porodičnu piljaru u Jugoslaviji?sumirprimus wrote: ↑08/08/2023 14:58ja tih privatnih radnji u toj jugoslaviji nisam vidio a ni roba do kraja osamdesetih. a kakva je sad sloboda dabogda nam se vratilo to ropsotvo i ta tamnica narodan+1 wrote: ↑08/08/2023 14:57 Pa komunističkoj Jugoslaviji, zemlji planske privrede, gdje je koncept slobodnog tržišta manje-više bio ekvivalent ropstvu, nedjeljom su privatne radnje imale puno pravo da rade. U kapitalističkoj Bosni i Hercegovini, zemlji slobodnog tržišta, država bi da nedjeljom zatvori privatne radnje.
Dakle, današnja BiH bi vlasnicima privatnog kapitala zabranjivala ono što nije zabranjivala ni država u kojoj privatni kapital kao koncept nije postojao.![]()
![]()
-
izvrsni direktor
#489 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Naravno da niko ne radi vikendom, od ovih sto su protiv zabrane. Isto kao sto su i pusica protiv zabrane pusenja. Logicno da su takvi najglasnijisumirprimus wrote: ↑08/08/2023 14:21 samo fino ko radi svaki vikend nek se izjasni i nek kaze da nije za odmor vikendom, i ok...
-
sumirprimus
#490 Re: Neradna nedjelja u FBiH
najlakse je tudjim krcom gloginje mlatit.izvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 15:00Naravno da niko ne radi vikendom, od ovih sto su protiv zabrane. Isto kao sto su i pusica protiv zabrane pusenja. Logicno da su takvi najglasnijisumirprimus wrote: ↑08/08/2023 14:21 samo fino ko radi svaki vikend nek se izjasni i nek kaze da nije za odmor vikendom, i ok...
ja zelim svima kji rade a koji zele da imaju slobodne vikende, da ih provode sa najmilijima, a kad im zatreba za djecu ili nesto da uzmu dan slobodan i u toku radne hefte. a oni koij zele radit vikendom da im se to i plati razmjerno. a ne da se lobira za interese vielikog kapitala, koji ne moze postojati u ovoj drzavi bez politike.
Last edited by sumirprimus on 08/08/2023 15:04, edited 1 time in total.
-
rikta123
#491 Re: Neradna nedjelja u FBiH
radel kladare? hahaha
-
Osmi Socrates
#492 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ti zaboravljaš da je rad (za drugoga, a i generalno) dobrovoljna djelatnost. Niko nikoga ne tjera da radi bilo kad i za bilo koga. Ja razumijem da mnogi ljudi rade poslove koje ne vole, i mogu samo reći da mi je zbog toga žao. Ali, to je priroda ljudskog društva.izvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 14:37Tako je. Vidis li licemjerstvo u tome? Zaboravi na crkvu i ostale izmisljotine, samo se na to svodi.Osmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 14:31 Jasno je meni zbog čega. Međutim, to je priroda uslužnih djelatnosti. Oni rade dobro jer ostali imaju slobodan vikend.
Neka oni rade da bi ostalim mogli da sluze u njihovom gotivljenju slobodnim vikendom. Podanici treba da ispastaju u svom zivotu kako bi drugim bilo lijepo!
Ko ih jebe sto oni nemaju slobodan vikend, de da nama bude lijepo..
Kad smo se odrekli ljudskosti?
Imaš dosta poslova koji zahtjevaju da ljudi rade i izvan radnog vremena, pa i vikendom, iako prividno imaju slobodne vikende.
Međutim, ovdje se uopšte ne radi o tome. Ovdje se radi o tome da bi neke djelatnosti koje su najproduktivnije upravo vikendom silom zakona prisiljavali da gube profit. To nema nikakvog smisla. Kao što sam već naveo, čak bi i neki radnici gubili zbog ovakvog zakona.
Ako ništa, onda bi barem trebali dopuštati onima koji najviše zarađuju upravo vikendom da izaberu drugi dan kao neradni. Mada, mislim da bi se striktnim poštovanjem drugih zakona o radu sve to izbalansiralo.
-
sumirprimus
#493 Re: Neradna nedjelja u FBiH
jbo profit, radnicka prava iznad profita.
ionak smo siromasni, i visak ide na korumpirane politicre,a visak se ubire preko poreza, tj opet te iste radnicke robovske snage, koja je potplacena za poslove koje radi, i vikendima. da bi rijetkim bilo jos bolje. a koji svkako ne rade ni radnim danima a kamoli vikendima.
ionak smo siromasni, i visak ide na korumpirane politicre,a visak se ubire preko poreza, tj opet te iste radnicke robovske snage, koja je potplacena za poslove koje radi, i vikendima. da bi rijetkim bilo jos bolje. a koji svkako ne rade ni radnim danima a kamoli vikendima.
-
Osmi Socrates
#494 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bez profita, nema ni radnika, pa samim tim ni radničkih prava.
-
sumirprimus
#495 Re: Neradna nedjelja u FBiH
radis li ti svaki vikend, bez ba okolisanja? do 21 22??Osmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 15:09 Bez profita, nema ni radnika, pa samim tim ni radničkih prava.
-
izvrsni direktor
#496 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I kad drzava pokusa se umijesar da to regulise i vrati dostojanstvo onima koji su prisiljeni da rade vikendom, onda se jave dusebriznici sa argumentom " a dje cu ja neradnom nedjeljom se gotivit sa porodicom" a sve to upakuju sa "tjeraju nas u crkvu"Osmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 15:04Ti zaboravljaš da je rad (za drugoga, a i generalno) dobrovoljna djelatnost. Niko nikoga ne tjera da radi bilo kad i za bilo koga. Ja razumijem da mnogi ljudi rade poslove koje ne vole, i mogu samo reći da mi je zbog toga žao. Ali, to je priroda ljudskog društva.izvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 14:37
Tako je. Vidis li licemjerstvo u tome? Zaboravi na crkvu i ostale izmisljotine, samo se na to svodi.
Neka oni rade da bi ostalim mogli da sluze u njihovom gotivljenju slobodnim vikendom. Podanici treba da ispastaju u svom zivotu kako bi drugim bilo lijepo!
Ko ih jebe sto oni nemaju slobodan vikend, de da nama bude lijepo..
Kad smo se odrekli ljudskosti?
-
Osmi Socrates
#497 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne radim, iz prostog razloga što moj rad ne ostvaruje najveći profit vikendom. Nisam ja kriv što je društvo takvo kakvo jeste.sumirprimus wrote: ↑08/08/2023 15:10radis li ti svaki vikend, bez ba okolisanja? do 21 22??Osmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 15:09 Bez profita, nema ni radnika, pa samim tim ni radničkih prava.
I onda dođe politička stranka da zbog jeftinih političkih poena protura ideju da je zdravo za društvo da se silom zakona nekom uskraćuje pravo da profitira u danima kad mu je profit najveći.
-
izvrsni direktor
#498 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
Bodkin
#499 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
Bodkin
#500 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Profit je najveci kad imas robove ili kad je radni dan 16 sati. Da vratimo i to?Osmi Socrates wrote: ↑08/08/2023 15:24Ne radim, iz prostog razloga što moj rad ne ostvaruje najveći profit vikendom. Nisam ja kriv što je društvo takvo kakvo jeste.
I onda dođe politička stranka da zbog jeftinih političkih poena protura ideju da je zdravo za društvo da se silom zakona nekom uskraćuje pravo da profitira u danima kad mu je profit najveći.
Gdje je granica. Pa barem da je skraceno radno vrijeme, a ne do 8-10 navece nedeljom