Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Dope_Man

#451 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dope_Man »

freman wrote: 08/08/2023 14:17 Odem nekad za vikend na odmor negdje do Austrije ili Njemacke i hvatam se za glavu jer nista ne radi nedjeljom... :-) Razocarao se tako vise puta dok nisam naucio... Razumijem da to mozda moze odgovarati mentalitetu ljudi koji zive tamo, ali iskreno meni licno nema puno glupljih zakona od te neradne nedjelje, i dosta bi mi uticalo na zivot da nedjeljom nista ne radi ovdje gdje zivim.
Ugostiteljstvo radi, dakle za vikend odmor apsolutno nista ne primjetis kao turist, osim ako ti je obilazak necega zapravo odlazak u soping centre.
sumirprimus

#452 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

koji od gazdi u bosni placa ekstra rad vikendom i produzeno vrijeme do 23 00*
koji? kolike su plate tih radnika? djte nemojte zaebavati.
sumirprimus

#453 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

bacie vi prvi kamen kji radite svaki vikend.!!!
freman

#454 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by freman »

Dope_Man wrote: 08/08/2023 14:19
freman wrote: 08/08/2023 14:17 Odem nekad za vikend na odmor negdje do Austrije ili Njemacke i hvatam se za glavu jer nista ne radi nedjeljom... :-) Razocarao se tako vise puta dok nisam naucio... Razumijem da to mozda moze odgovarati mentalitetu ljudi koji zive tamo, ali iskreno meni licno nema puno glupljih zakona od te neradne nedjelje, i dosta bi mi uticalo na zivot da nedjeljom nista ne radi ovdje gdje zivim.
Ugostiteljstvo radi, dakle za vikend odmor apsolutno nista ne primjetis kao turist, osim ako ti je obilazak necega zapravo odlazak u soping centre.
Nisam mogao naci apoteku dezurnu da radi :-) Ne idem u soping centre (uglavnom) ali uvijek mi nekako zatreba najobicniji market za kupit namirnice.
Last edited by freman on 08/08/2023 14:21, edited 1 time in total.
sumirprimus

#455 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

samo fino ko radi svaki vikend nek se izjasni i nek kaze da nije za odmor vikendom, i ok...
al nista ovi na dezurama i nocne sto prespavaju smjenu.
Bodkin

#456 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bodkin »

n+1 wrote: 08/08/2023 14:18
Melbourne_Australia wrote: 08/08/2023 13:55 A niko ne spominje turizam i koliki ce to biti problem ako se ne bude radilo nedeljom.Idiotizam najveci.Plati vecu satnicu nedeljom i ljudi ce raditi.Uvjek se sjetim Australije..Nedelja je dan u sedmici kad ljudi najvise trose na restorane i na shopping.
Ljudi koji žive od turizma? Ko ih jebe.
Porodične piljare? Ko ih jebe.
Studenti koji se finansiraju radom preko vikenda? Ko ih jebe.
Ljudi koji rade pon - sub, a nedjeljom bi da izađu? Ko ih jebe.

A onda ide udarno hipermoraliziranje: mislite na ljude s porodicom! Koja licemjerstvo, bog te mazo. Umjesto što se katolibanizam i dijasporski autošovinizam pakuju u jeftin celofan brige za radnike, evo inovativnog prijedloga: pobrinimo se da radnici dobiju prava koja im pripadaju prema Zakonu o radu FBiH.
Glup argument. Bec uzme milijardu godisnje od turizma iako su radnje zatvorene

Nije da sam za neradnu nedjelju al su vam argumenti tipa zbog crkve u 2023 glupi kao kur*c
sumirprimus

#457 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

samo fino ko odgovri na pitanje radis li vikendom i jesi li spreman radit svaki vikend bez nadoknade pa onda da pricamo o neradnoj nedelji, a kamol vikendu.
jebte odjednom svi zastitinici velikog biznisa i profita najmutnijih medju nama.
tacno vidis nema vecih lobista od domacih politicara i njihovih telala novinara. a niko ne pita kolika je plata i da li su radnici adekvatno nagradjeni za sav taj rad, i onda se cude sto nam ljudi odlaze, doduse najnovija je nek iduuu ko ih jbeeee .zato nam i jeste kako jeste.
puu
Last edited by sumirprimus on 08/08/2023 14:25, edited 1 time in total.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#458 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

JohnnyS wrote: 08/08/2023 14:16
sumirprimus wrote: 08/08/2023 14:15 ja ne radim nedeljom i za to sam da i radnici u marketima ne rade nedeljeom, sto ne bi i oni odmarali vikendom k sav noramalan svijet?
wtf? ljudi sve prava sto imamo su proistekla iz radnicke borbe za ta ista prva. ne mgu da vjerujem da smo se kapitalizirali tako brzo, mrtvi kapitalizam bez ikakvog sistema zastite za radnike.
znao sam da samo desnicarska zemlja bili i ostali.
Jesmo li i zato da konobari i pumpari ne rade nedjeljom? Što se oni ne bi odmarali vikendom kao sav normalan svijet?
Apsolutno i konobar i kladionice...Policija, hitne, vatrogasci..dakle ono sto je esencijalno za zivot, to mora raditi.
Za benzinske pumpe bi trebalo naci neko rjesenje tipa ostaviti neke da toce samo gorivo, ili samo neke izvan gradova, ili neke dezurne benzinske kao apoteke sto rade, jer gorivo je na neki nacin esencijalno..

radi se prije svega o humanosti. Sva drustvena dogadjanja se organizuju subotom navece ili nedjeljom, jer tad vecina ne radi i moze doci, sport, koncerti itd.dakle oni sto rade vikedom nemaju od toga nista, a drustvena dogadjanja su sastavni dio kvalitete zivota. Jel to radnici u trgovinama nemaju pravo na kulturu i sport?
Isto tako skole ne rade vikendom, ako trazimo da ljudi u prodavnicama ponedjeljkom imaju kolektivno slobodan dan, daj onda i da skole imaju ponedjeljkom slobodan dan, da ti rodilji iz trgovackog sektora mogu provesti dan sa sjecom. A skole neka nedjeljom rade, sta mislis jel bi taj prijedlog godio cmolji i cmoljama?
n+1

#459 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 08/08/2023 14:23

A onda ide udarno hipermoraliziranje: mislite na ljude s porodicom! Koja licemjerstvo, bog te mazo. Umjesto što se katolibanizam i dijasporski autošovinizam pakuju u jeftin celofan brige za radnike, evo inovativnog prijedloga: pobrinimo se da radnici dobiju prava koja im pripadaju prema Zakonu o radu FBiH.
Glup argument. Bec uzme milijardu godisnje od turizma iako su radnje zatvorene

Nije da sam za neradnu nedjelju al su vam argumenti tipa zbog crkve u 2023 glupi kao kur*c
Ti nisi glup čovjek, ali ti nekada konstatacije ne prebace prag retardacije. U takve spada i ova o Beču.
moimoi

#460 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by moimoi »

Chmoljo wrote: 08/08/2023 12:54
izvrsni direktor wrote: 08/08/2023 12:05 Zdrav razum i gram suosjecanja prema drugim ima desetine argumenata zasto je to dobra odluka.
Sebicni i oni koji ne rade vikendom nikako, izmisle milion razloga zasto nas treba bolit briga za druge ljude
od desetina argumenata nijedan da se dokaže zašto se mora donositi novi zakon koji isto predviđa kao i onaj koji već postoji.

samo karikiranje, pokušaji nabijanja krivice, kreveljenje...

i da, svelo se na tu faking crkvu. ali niko isto da kaže što ne može drugi dan, nego eto, nedjelja.
Pa valjda radi banaka tj bankarskog sistema. Poslovne transakcije se nigdje ne vrse nedeljom koliko znam.
Osmi Socrates

#461 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Osmi Socrates »

Trebaju tu druge stvari da se reguliraju zakonom, kao, naprimjer, maksimalan broj radnih sati sedmično, obavezan odmor između smjena, plaćanje vikendom i praznicima, itd.
izvrsni direktor

#462 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Osmi Socrates wrote: 08/08/2023 14:18 Naveo sam primjer restorana koji više profita sigurno uberu nedjeljom nego ponedjeljkom. To se ne odnosi samo na gazde, nego i na radnike. Oni uberu više bakšiša nedjeljom. Da li se njima isplati da je nedjelja neradna?

Zato mnogi restorani i biraju da im je ponedjeljak neradni.
Znas li zbog cega nedjeljom bude veci promet nego ponedjeljkom?
sumirprimus

#463 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

ma crkva nije uopste tu bitna. jbo crkvu u krajnjem slucjau, svi rade radnom heftom vecina, i djeca idu u skolu, vkend je za odmor.
ko ce ti doc na rostilj ili sijelo u utorak? gdje ces s djecom na izlet u ponedeljak kad su u skoli?i to sve za ispod prosjecnu platu?
koga ba tu briga za veliki bzinis
izvrsni direktor

#464 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Osmi Socrates wrote: 08/08/2023 14:28 Trebaju tu druge stvari da se reguliraju zakonom, kao, naprimjer, maksimalan broj radnih sati sedmično, obavezan odmor između smjena, plaćanje vikendom i praznicima, itd.
Naravno da trebaju, ako nisu vec. Ali zasto to iskljucuje jedno drugo?
Melbourne_Australia

#465 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Melbourne_Australia »

Melbourne_Australia wrote: 08/08/2023 13:55 A niko ne spominje turizam i koliki ce to biti problem ako se ne bude radilo nedeljom.Idiotizam najveci.Plati vecu satnicu nedeljom i ljudi ce raditi.Uvjek se sjetim Australije..Nedelja je dan u sedmici kad ljudi najvise trose na restorane i na shopping.

Slazem se..Problem se vrlo lako rijesi.Samo ponudi vecu satnicu za 50-100% i garantujem ti da ce svi raditi.Sjecam se nekad davno,imao sam satnicu 18$ ali bi nedeljom bila 45$ ,svi su htijeli raditi jer je i baksis bio velik.Za taj jedan dan bi zaradio ko za 3 obicna dana.
Osmi Socrates

#466 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Osmi Socrates »

Jasno je meni zbog čega. Međutim, to je priroda uslužnih djelatnosti. Oni rade dobro jer ostali imaju slobodan vikend.
elSaik

#467 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elSaik »

Zanimljivo da niko od ovih što su ZA rad nedjeljom ne navodi iz svog ličnog primjera kako on(a) radi i voli da radi nedjeljom, nego se sve, gle li čuda, brinu za to što oni neće imati gdje otići tom nedjeljom uz obrazloženje treba te neke, obavezno druge a ne njih, pustiti da rade nedjeljom kad žele. :D

To je isti mentalitet i pristup kao kad se kaže pa neka rade ljudi za 5 stoja ako žele, ne moraju ako ne žele... Ili oni koji su pričali kako će ugostitelji propasti ako se zabrani pušenje... Ili oni koji tvrde da zakonsko uređivanje više minimalne plate ubija posao i tržište... itd itd :mrgreen:

Licemjerna priča pri kojoj se namjerno žmiri i ignoriše stvarnost. I mene će pogoditi kao i sve druge koji inače nedjeljom ne rade, to što nedjeljom neće raditi gotovo ništa, ali apsolutno pozdravljam namjeru i podržavam inicijativu iskreno se nadajući da će biti usvojeno ali sam skeptičan.
izvrsni direktor

#468 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Sva prica se svodi na ovo, gdje cu ja nedjeljom hodat..
apsidejzi

#469 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by apsidejzi »

freman wrote: 08/08/2023 14:20
Dope_Man wrote: 08/08/2023 14:19

Nisam mogao naci apoteku dezurnu da radi :-) Ne idem u soping centre (uglavnom) ali uvijek mi nekako zatreba najobicniji market za kupit namirnice.
Namirnice se mogu kupiti i subotom.
n+1

#470 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

izvrsni direktor wrote: 08/08/2023 14:33
Sva prica se svodi na ovo, gdje cu ja nedjeljom hodat..
Ne, bukvalno se svodi i na dio posta koji si bukvalno isjekao.
sumirprimus

#471 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

dakle ko radi svkai vikend od ovih koji su protiv neradne nedelje ispodprosjecno placenih radnika?
freman

#472 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by freman »

elSaik wrote: 08/08/2023 14:31 Zanimljivo da niko od ovih što su ZA rad nedjeljom ne navodi iz svog ličnog primjera kako on(a) radi i voli da radi nedjeljom, nego se sve, gle li čuda, brinu za to što oni neće imati gdje otići tom nedjeljom uz obrazloženje treba te neke, obavezno druge a ne njih, pustiti da rade nedjeljom kad žele.
Svaki posao nosi neke svoje poteskoce, i da, niko te ne tjera da radis posao gdje ti se uslovi ne svidjaju. Zakon svakako treba da stiti radnika, ali postoje i drugi dani kada se radnik moze odmoriti, ne mora to biti nedjeljom. Postoje drugi i bolji nacini da se radnik zastiti od uvodjenja neradne nedjelje svima. Pa ne moramo, niti mozemo, svi na svijetu raditi isto radno vrijeme. Od doktora pa na dalje...
izvrsni direktor

#473 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Osmi Socrates wrote: 08/08/2023 14:31 Jasno je meni zbog čega. Međutim, to je priroda uslužnih djelatnosti. Oni rade dobro jer ostali imaju slobodan vikend.
Tako je. Vidis li licemjerstvo u tome? Zaboravi na crkvu i ostale izmisljotine, samo se na to svodi.
Neka oni rade da bi ostalim mogli da sluze u njihovom gotivljenju slobodnim vikendom. Podanici treba da ispastaju u svom zivotu kako bi drugim bilo lijepo!
Ko ih jebe sto oni nemaju slobodan vikend, de da nama bude lijepo..

Kad smo se odrekli ljudskosti?
sumirprimus

#474 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

freman wrote: 08/08/2023 14:36
elSaik wrote: 08/08/2023 14:31 Zanimljivo da niko od ovih što su ZA rad nedjeljom ne navodi iz svog ličnog primjera kako on(a) radi i voli da radi nedjeljom, nego se sve, gle li čuda, brinu za to što oni neće imati gdje otići tom nedjeljom uz obrazloženje treba te neke, obavezno druge a ne njih, pustiti da rade nedjeljom kad žele.
Svaki posao nosi neke svoje poteskoce, i da, niko te ne tjera da radis posao gdje ti se uslovi ne svidjaju. Zakon svakako treba da stiti radnika, ali postoje i drugi dani kada se radnik moze odmoriti, ne mora to biti nedjeljom. Postoje drugi i bolji nacini da se radnik zastiti od uvodjenja neradne nedjelje svima. Pa ne moramo, niti mozemo, svi na svijetu raditi isto radno vrijeme. Od doktora pa na dalje...
radis li ti svaki vikend i nedlju?
sumirprimus

#475 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

ko je od vas sperman da se odrekne svakog vikenda i vremena sa sovjim porodicama i djeocm, pa da bude za ovo protiv neradne nedelje?
Locked