Crkva=hdz? To ono, legitimni predstavnici hrvata su samo katolici koji glasaju za hdz, ostali katolici u drzavi ne idu u crkvuChmoljo wrote: ↑08/08/2023 10:30srećom, hdz nijedan zakon nije uspio progurati koji je u njihovu korist.izvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 10:28
Sta, neradna nedjelja ce natjerati muslimane da idu u crkvu??
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#401 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Last edited by izvrsni direktor on 08/08/2023 10:33, edited 1 time in total.
- n+1
#402 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa eto, radnici već imaju pravo na slobodan dan. Zašto insistirati na novoj legislativi, umjesto provedbi postojeće, ako nisu crkveni pipci u pitanju?Dope_Man wrote: ↑08/08/2023 10:22Naravno da nije koincidencija, i sam sam se slozio sa tim da to dolazi iz crkvene tradicije. I to je jasna stvar oko koje nemamo sta raspravljati.n+1 wrote: ↑08/08/2023 10:13
Kako naivno. Pa i na ovoj temi ih ima koji pišu da nedjelja mora biti neradna jer je dan božjeg odmora. Samim tim, poenta i nije više ljudi na misi, nego je poenta da je nedjelja kao takva doktrinarno dan odmora.
Uostalom, nije koincidencija da je nedjelja slobodna baš u onim državama gdje je Crkva tradicionalno jaka.
Ali danas je apsolutno nebitno koji ce dan biti. Mozes zarotirati sedmicu pa da je radna sedmica subota-srijeda a vikend cetvrtak i petak sto se mene tice (i vjerovatno isto misli vecina "crkvene evrope") - isti 'rac na kraju. Ljudi samo hoce da imaju dane rada i dane odmora.
Ovdje je bukvalno crkvena agenda posrijedi uz svestrano klicanje dijaspore, jer su vidjeli da je tako u Njemačkoj/Austriji, pa mora i kod nas.
I naravno, Forto i ekipa koji imaju ideološku krizu identiteta, pa im nije više jasno da li su stranka liberalne provinijencije ili zagovaraju žestoku regulativu, pri čemu su predugo truhnuli u NGO sektoru da bi uopće mogli razdvojiti pitanje prava radnika od pitanja slobodnog tržišta.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#403 Re: Neradna nedjelja u FBiH
predivno je kako država priznaje poraz kada nije u stanju primijeniti zakone koje već ima, a misli da će to uspjeti novim zakonom.
šou program.
šou program.
- Chmoljo
#404 Re: Neradna nedjelja u FBiH
karikiraj do besvjesti, ali volio bih vidjeti argument u korist neradne nedjelje, osim parola koje stanu na omanji baner na protestima.izvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 10:32Crkva=hdz? To ono, legitimni predstavnici hrvata su samo katolici koji glasaju za hdz, ostali katolici u drzavi ne idu u crkvu
- Chmoljo
#405 Re: Neradna nedjelja u FBiH
selam iz katolibanijeizvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 10:31Nadam se da ce biti pametni pa taj hljeb naplacivati 4KM minimalno debilima koji stoje u redu nedjeljom za hljeb
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... i-15362459
a i da žene znaju gdje im je mjesto
- Pa ljudi više ni kruh ne znaju kod kuće umijesiti i ispeći, voda, brašno, kvasac i sol. Gdje su nestali mirisi kolača, vrućeg i domaćeg kruha, štrudle, bučnice... Gdje su majke, domaćice, nasmijana i sretna djeca? Zar doista svi bulje u mobitele i jedu u Meku? Na što smo spali da ovisimo o benzinskoj za koricu kruha, napisala je jedna od komentatorica.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Chmoljo
#407 Re: Neradna nedjelja u FBiH
šta njega briga za radnike, zar on nije invalid?
-
izvrsni direktor
#408 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jedini argument koji ide u korist radne nedjelje je:Chmoljo wrote: ↑08/08/2023 10:34karikiraj do besvjesti, ali volio bih vidjeti argument u korist neradne nedjelje, osim parola koje stanu na omanji baner na protestima.izvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 10:32
Crkva=hdz? To ono, legitimni predstavnici hrvata su samo katolici koji glasaju za hdz, ostali katolici u drzavi ne idu u crkvu
- a dje cemo piti kafu nedjeljom
- crkva nas tjera
- nedaj islam Lendo
I besmisleni argumenti o otpustanju radnika zbog toga sto ce mjesecno biti manje tacno 4 radna dana, u bransi u kojoj su radnici potplaceni i koja ionako ima hronicni nedostatak radnika.
Na jednoj temu se sazalijeva na radnike koji rade u toj bransi, na drugoj im zao sto ce biti manje zaposlenih u istoj bransi.
Na jednoj temi borba da vise radnika iz trgovine predje u fabrike, a na drugoj se zagovara povecanje broja uposlenih u trgovini.
tipicni cinizam naseg podneblja, daj da je mojoj guzici dobro, a ostale kcu da koristim kako bi sebi ugodio, jer ko jebe ostale, sam sam sebi bitan
-
izvrsni direktor
#409 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne da mi se citati ovaj debilan tekst, ali nadam se da su im na benzinskim hljebovi makar duplo skuplji nego u trgovinamaChmoljo wrote: ↑08/08/2023 10:36selam iz katolibanijeizvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 10:31
Nadam se da ce biti pametni pa taj hljeb naplacivati 4KM minimalno debilima koji stoje u redu nedjeljom za hljeb
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#410 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Alzo špraht Hakiz:
Ako Vlada FBiH radije ide donositi novi zakon zbog toga što poslodavci ne poštuju postojeći umjesto da postojeći provede, meni je to dodatni argument da ne glasam za tu vladu i stranke koje je čine. Zakon je populistički, nije suštinski.
Ne zaboravimo, ne donosi vlada ovaj zakon zbog ideoloških i političkih razloga. Nije u FBiH situacija da zakon o radu ne postoji, ili da postoji, a da u njemu piše da se radi svaki dan. Postojeći zakon radnicima daje slobodan dan.
Donosi ga zbog toga što poslodavce koji ne poštuju postojeći zakon nije sposobna natjerati na njegovo poštovanje.
A za vladu koja nije sposobna provesti zakon naprosto ne treba glasati.
Veci sudar izmedju dvije kartice istog teksta ne pamti ni beogradski most Gazela
- dulekrele
#411 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U italiji natocis sam...ubacis karticu bankovnu i platis sve na istom...ne vidis nikog zivog na pumpi.Dope_Man wrote: ↑08/08/2023 09:50Pa isto kao samousluzna, samo sto imas posrednika da klikne 2 dugmeta i stavi ti crijevo ondaskafiskafsnjak wrote: ↑08/08/2023 09:45
A znas kako je u Turskoj. Radnik ti toci, ali ima neku karticu, ubaci i stavi koliko ces nasuti. Ti kazes 500 lira, ti platis i on ode. A ti cekas da ti naspe i automatski stane na 500 lira![]()
- Dope_Man
#412 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma isto je i u Austriji, i dosta drugih EU drzava. U nekima, poput HR i SLO sam naspes, al ne mozes platiti na pumpi vec moras unutra u prodavnicu da platis.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#413 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ima i kod nas takvih pumpi.
-
Hakiz
#414 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Puno lakše i jeftinije, treba manje inspektora i manje radnih sati, je državi da provjeri da li su kiosci, pijace, BCC, SCC, Alta, Aria i istali centri u FBiH, individualne trgovine u nedjelju zatvorene nego da provjeri da li svaki radnik u svakoj od trgovina, induvidualnoj, u sklopu tržnog centra, pijace itd radi 40 satnu sedmicu, ima jedan dan slobodan ili gazde krše zakon.ReymondReddington wrote: ↑08/08/2023 10:23Ali problem je zakon koji izricito zabranjuje rad nedjeljom trgovinama. Ako tekst zakona bude takav.Dope_Man wrote: ↑08/08/2023 10:09
Mislim da je ovo jako pogresan nacin gledanja na to. Da, nekad davno je krenulo od crkve, al danas je to samo vikend, i nece nijedna crkva dobit covjeka vise na nedjeljnoj misi ako se to uvede. Ljudi u zemljama gdje ovo postoji iskoriste dan da odu prosetati, da se izlezavaju, izadju vani s porodicom (usluzne djaltnosti rade) itd.. veze nema s crkvom.
Zasto zabraniti muji koji drzi granap da radi nedjeljom a dozvoliti sulji koji drzi pumpu da radi?
Pa nas zakon ne zabranjuje rad praznicima a sad treba da zabrani nedjeljom rad trgovinama.
Neka drzava kontrolise da li radnici rade 40 sati sedmicno, da li imaju minimalno jedan dan slobodan, da li im se prekovremon placa vise, da li im se rad na drzavni przanik placa vise itd.
Bingo, Mercator, Amko i ostale trgovine nek slobodno kazu da njihove radnje nece raditi nedjeljom i radnici nek imaju taj dan slobodno.
Isto tako te trgovine mogu organizivati poslovanje tako da radnici rade 8 sati smjenu pa ce za 5 dana imati normu 40 sati sto znaci da ce onda imati 2 dana slobodno u sedmici.
I sve ovo moze po postojećem zakonu o radu.
Zakon se donosi da bi ljudi u inspekcijama manje radili, ne zbog radnika.
Zašto vlast ne brine da li radnici na pumpama, u kladionicama itd rade po zakonu ili ih gazde tjeraju na robovski rad, to je posebno pitanje. Možda su vlasnici pumpi i kladionica opasniji od vlasnika trgovina pa ih se vlast više plaši?
- Thorgerson
#415 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Naravno da nema.Dope_Man wrote: ↑08/08/2023 10:09Mislim da je ovo jako pogresan nacin gledanja na to. Da, nekad davno je krenulo od crkve, al danas je to samo vikend, i nece nijedna crkva dobit covjeka vise na nedjeljnoj misi ako se to uvede. Ljudi u zemljama gdje ovo postoji iskoriste dan da odu prosetati, da se izlezavaju, izadju vani s porodicom (usluzne djaltnosti rade) itd.. veze nema s crkvom.
Kao i milion drugih stvari, koje jesu imale prvobitno veze sa krscanstvom, sa religijama ali su postale svakodnevnica. U svijetu. Ima milion primjera i svako koristi to a da nije ni svjestan.
Druga stvar, kako se to bosnjo veoma brzo navikne na mrski krscanski dolar il euro vani.
Jes eto crkva ovo gura i lobira da raja moze ici na mise
- Haris.ba
#416 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ima u entitetu RS. U FBiH ne bi smjelo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#417 Re: Neradna nedjelja u FBiH
https://kakanjinfo.com/na-delta-petrolu ... h-kartica/

- Chmoljo
#418 Re: Neradna nedjelja u FBiH
u pogrešnoj crkvi moliš i bezveze braniš debilan pokušaj. i opet ne uspijevaš sročiti ijedan konkretan argument, već samo kritikovati moj post odgovaranjem na druge postove.izvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 10:42Jedini argument koji ide u korist radne nedjelje je:
- a dje cemo piti kafu nedjeljom
- crkva nas tjera
- nedaj islam Lendo
I besmisleni argumenti o otpustanju radnika zbog toga sto ce mjesecno biti manje tacno 4 radna dana, u bransi u kojoj su radnici potplaceni i koja ionako ima hronicni nedostatak radnika.
Na jednoj temu se sazalijeva na radnike koji rade u toj bransi, na drugoj im zao sto ce biti manje zaposlenih u istoj bransi.
Na jednoj temi borba da vise radnika iz trgovine predje u fabrike, a na drugoj se zagovara povecanje broja uposlenih u trgovini.
tipicni cinizam naseg podneblja, daj da je mojoj guzici dobro, a ostale kcu da koristim kako bi sebi ugodio, jer ko jebe ostale, sam sam sebi bitan
dakle, kako planira država provesti novi zakon, ako nije u stanju provesti temeljni koji se odnosi na radi radne odnose?
vjerovatno je tebi veći problem to što dok dociraš drugima, zakon donosi ova vlada. a vjerovatno bi bio kritičar da je u pitanju Novalićeva vlada.
- Chmoljo
#419 Re: Neradna nedjelja u FBiH
izvrsno. samo ovaj put nisi ništa iskarikirao.izvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 10:43Ne da mi se citati ovaj debilan tekst, ali nadam se da su im na benzinskim hljebovi makar duplo skuplji nego u trgovinamaChmoljo wrote: ↑08/08/2023 10:36
selam iz katolibanije
- Chmoljo
#420 Re: Neradna nedjelja u FBiH
oh, ovo je ko ona rasprava: kakvo globalno zagrijavanje, vidi što je danas hladno...Thorgerson wrote: ↑08/08/2023 11:04Naravno da nema.Dope_Man wrote: ↑08/08/2023 10:09
Mislim da je ovo jako pogresan nacin gledanja na to. Da, nekad davno je krenulo od crkve, al danas je to samo vikend, i nece nijedna crkva dobit covjeka vise na nedjeljnoj misi ako se to uvede. Ljudi u zemljama gdje ovo postoji iskoriste dan da odu prosetati, da se izlezavaju, izadju vani s porodicom (usluzne djaltnosti rade) itd.. veze nema s crkvom.
Kao i milion drugih stvari, koje jesu imale prvobitno veze sa krscanstvom, sa religijama ali su postale svakodnevnica. U svijetu. Ima milion primjera i svako koristi to a da nije ni svjestan.
Druga stvar, kako se to bosnjo veoma brzo navikne na mrski krscanski dolar il euro vani.
Jes eto crkva ovo gura i lobira da raja moze ici na mise![]()
-
izvrsni direktor
#421 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zdrav razum i gram suosjecanja prema drugim ima desetine argumenata zasto je to dobra odluka.
Sebicni i oni koji ne rade vikendom nikako, izmisle milion razloga zasto nas treba bolit briga za druge ljude
Sebicni i oni koji ne rade vikendom nikako, izmisle milion razloga zasto nas treba bolit briga za druge ljude
- Dope_Man
#422 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Dobro, a sta to crkva dobija sa ovim, ako je crkveni lobi iza uzasne ideje da se ljudima garantuje jedan dan (kad im se vec u trenutnom sistemu ne garantuje nista) - specificno nedjelja - kao slobodan?
-
izvrsni direktor
-
Seawolf
#424 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Činjenica jeste da je u Republici Hrvatskoj, RKC stajala iza zahtjeva da se nedjelja proglasi neradnom.
Ko stoji iza istog zahtjeva u Federaciji BiH, stvarno ne znam.
A šta Crkva dobija? Pa demonstraciju svoje političke moći.
- Dope_Man
#425 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Haman pa je tako koliko se neki na temi boje nedjeljeizvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 12:07Prvi korak je zabrana rada a drugi korak je tjeranje muslimana da idu u crkvu
Naravno, sigurno da bi bilo bolje za sve da se "samo" osigura da ljudi rade 40 sati sedmicno, a da visak nije obavezan, i ako ga ima da je vise placen il nesto.. al realno u BiH od toga vjerovatno nema nista.
Pa onda bi se ovako bar jedan dan sigurno ostavio ljudima da znaju da ga mogu provesti svi zajedno, lijepo se ujutro srediti i otici na misu