Sad ti zamisli tog istog čovjeka koji radi pon - sub, nedjelju je slobodan, ali nedjeljom ništa ne radi. Gdje će u kurac s porodicom? Na livadu jedino.Thorgerson wrote: ↑08/08/2023 08:58Jbg njemu je mozda bolje.NediM17 wrote: ↑08/08/2023 06:54 Moj brat radi u jednom velikom trgovackom lancu i od 1.8. radnja u kojoj radi prestala raditi nedjeljom jer nemaju dovoljno radnika da se mogu rotirati uz jedan slobodan dan sedmicno.
Njemu licno ovo ne odgovara, kaze da mu je bilo bolje kad bi ga zapao slobodan dan tokom sedmice.
Pride jos supruga mu radi u turnusima 12-24, 12-48 uz 2 male djece.
Tako da niko nece biti otpusten, jednostavno nema dovoljno radne snage koja bi radila u trgovini uz bijednu platu i uslove
Desetinama drugih nije.
Zamisli evo ovu situaciju. Covjek radi nedjeljom. Zena ne radi, ima normalnu radnu sedmicu. Evo nek i subote rade oboje. Ili nek jedno radi i subotu.
Dijete ide radnim danima u skolu.
Dakle, ne moze odvesti dijete na neki izlet. Provesti jedan porodicni dan zajedno.
To ima jel smisla?
Koliko ja vidim, ovdje nema nikoga ko radi u trgovini, ali eto svi znamo sta je za njih najbolje. Ukljucujuci evo i mene. Ali, ja se vodim tim ako su trazili to kroz izmjene zakona, pa valjda je postojala odredjena masa ljudi koja je gurala te zakone preko politicara. Nije nikome sigurno prahnulo to odjednom.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- n+1
#376 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#377 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Sta ce i na livadi?
Kad ...
Nemas gdje kupit meso cumur i pive

Kad ...
Nemas gdje kupit meso cumur i pive
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#378 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Volio bi da uvedu neradne nedjelje samo da se smijem neinteligentnim debilima koji stoje u redu pred benzinskom. Od prilike isti oni koji idu preko doljana na more
- Dope_Man
#379 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Koja ce tek komedija biti kad se, prije ili kasnije, uvede samousluzno tocenje gorivaizvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 09:34 Volio bi da uvedu neradne nedjelje samo da se smijem neinteligentnim debilima koji stoje u redu pred benzinskom. Od prilike isti oni koji idu preko doljana na more
-
elcaliente
#380 Re: Neradna nedjelja u FBiH
A to je u Bosni bila gotiva, ne znam jel jos uvjek tako, al znam da je BiH jedina drzava gdje ti radnik toci gorivo.Dope_Man wrote: ↑08/08/2023 09:36Koja ce tek komedija biti kad se, prije ili kasnije, uvede samousluzno tocenje gorivaizvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 09:34 Volio bi da uvedu neradne nedjelje samo da se smijem neinteligentnim debilima koji stoje u redu pred benzinskom. Od prilike isti oni koji idu preko doljana na more![]()
Pumpas moj, napuni do vrha.
Frajer sjedi za stolom i onda ustane da ti napuni gorivo ili se ceka dok jednog napuni pa onda kao tebi puni. Isto kao da je nuklearna fizika, al dobra fora i gotiva.
- skafiskafsnjak
#381 Re: Neradna nedjelja u FBiH
A znas kako je u Turskoj. Radnik ti toci, ali ima neku karticu, ubaci i stavi koliko ces nasuti. Ti kazes 500 lira, ti platis i on ode. A ti cekas da ti naspe i automatski stane na 500 liraelcaliente wrote: ↑08/08/2023 09:44A to je u Bosni bila gotiva, ne znam jel jos uvjek tako, al znam da je BiH jedina drzava gdje ti radnik toci gorivo.
Frajer sjedi za stolom i onda ustane da ti napuni gorivo ili se ceka dok jednog napuni pa onda kao tebi puni. Isto kao da je nuklearna fizika, al dobra fora i gotiva.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#382 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja jedva cekam da sam sebi krenem tocit.
Osim LPG, to ne smijes sam.
Osim LPG, to ne smijes sam.
- Dope_Man
#383 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa isto kao samousluzna, samo sto imas posrednika da klikne 2 dugmeta i stavi ti crijevo ondaskafiskafsnjak wrote: ↑08/08/2023 09:45A znas kako je u Turskoj. Radnik ti toci, ali ima neku karticu, ubaci i stavi koliko ces nasuti. Ti kazes 500 lira, ti platis i on ode. A ti cekas da ti naspe i automatski stane na 500 liraelcaliente wrote: ↑08/08/2023 09:44
A to je u Bosni bila gotiva, ne znam jel jos uvjek tako, al znam da je BiH jedina drzava gdje ti radnik toci gorivo.
- skafiskafsnjak
#384 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa et, ide malo brze jer drugi ne cekaju dok tebi ne natoci do vrhaDope_Man wrote: ↑08/08/2023 09:50Pa isto kao samousluzna, samo sto imas posrednika da klikne 2 dugmeta i stavi ti crijevo ondaskafiskafsnjak wrote: ↑08/08/2023 09:45
A znas kako je u Turskoj. Radnik ti toci, ali ima neku karticu, ubaci i stavi koliko ces nasuti. Ti kazes 500 lira, ti platis i on ode. A ti cekas da ti naspe i automatski stane na 500 lira![]()
- dembele
#385 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Evo na N1 upravo tema-Iskustva sa neradnom nedjeljom.
- Dope_Man
#386 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nisu problem ovi do vrha.. ja mu kazem, on ubaci, zamandali onu zackoljicu na rucki, i ode on drugima sipat. Zezaju ga oni sto hoce nesto a da nije 20 ili 50 (za to obicno imaju pulje i u BiH).skafiskafsnjak wrote: ↑08/08/2023 09:52Pa et, ide malo brze jer drugi ne cekaju dok tebi ne natoci do vrha![]()
Mada su mi obavezno sipali jos 2-3 litra preko onog gdje izbaci pumpa.. da se nagura.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#387 Re: Neradna nedjelja u FBiH
kao i uvijek, umjesto rješavanja problema koji se može riješiti uz postojeće norme, hajde da naguzimo većinu i idemo linijom manjeg otpora.n+1 wrote: ↑08/08/2023 09:25Sad ti zamisli tog istog čovjeka koji radi pon - sub, nedjelju je slobodan, ali nedjeljom ništa ne radi. Gdje će u kurac s porodicom? Na livadu jedino.Thorgerson wrote: ↑08/08/2023 08:58
Jbg njemu je mozda bolje.
Desetinama drugih nije.
Zamisli evo ovu situaciju. Covjek radi nedjeljom. Zena ne radi, ima normalnu radnu sedmicu. Evo nek i subote rade oboje. Ili nek jedno radi i subotu.
Dijete ide radnim danima u skolu.
Dakle, ne moze odvesti dijete na neki izlet. Provesti jedan porodicni dan zajedno.
To ima jel smisla?
Koliko ja vidim, ovdje nema nikoga ko radi u trgovini, ali eto svi znamo sta je za njih najbolje. Ukljucujuci evo i mene. Ali, ja se vodim tim ako su trazili to kroz izmjene zakona, pa valjda je postojala odredjena masa ljudi koja je gurala te zakone preko politicara. Nije nikome sigurno prahnulo to odjednom.
vrlo sam osjetljiv na potrebe radnika, jer sam jeo taj trgovački hljeb, koji je crn. ali da inspekcije deru kao što mogu, riješilo bi se to vrlo jednostavno. samo učiniti neisplativim nedavanje slobodnog dana radniku. ne vidim da se sindikat posebno potrudio oko toga.
ovako je lakše gurati više agendi, a da se razumijemo, ovdje je najveća crkvena, nego primijeniti ono što već postoji u zakonu.
- Dope_Man
#388 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mislim da je ovo jako pogresan nacin gledanja na to. Da, nekad davno je krenulo od crkve, al danas je to samo vikend, i nece nijedna crkva dobit covjeka vise na nedjeljnoj misi ako se to uvede. Ljudi u zemljama gdje ovo postoji iskoriste dan da odu prosetati, da se izlezavaju, izadju vani s porodicom (usluzne djaltnosti rade) itd.. veze nema s crkvom.
- n+1
#389 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kako naivno. Pa i na ovoj temi ih ima koji pišu da nedjelja mora biti neradna jer je dan božjeg odmora. Samim tim, poenta i nije više ljudi na misi, nego je poenta da je nedjelja kao takva doktrinarno dan odmora.Dope_Man wrote: ↑08/08/2023 10:09Mislim da je ovo jako pogresan nacin gledanja na to. Da, nekad davno je krenulo od crkve, al danas je to samo vikend, i nece nijedna crkva dobit covjeka vise na nedjeljnoj misi ako se to uvede. Ljudi u zemljama gdje ovo postoji iskoriste dan da odu prosetati, da se izlezavaju, izadju vani s porodicom (usluzne djaltnosti rade) itd.. veze nema s crkvom.
Uostalom, nije koincidencija da je nedjelja slobodna baš u onim državama gdje je Crkva tradicionalno jaka.
- skafiskafsnjak
#390 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Treba petak neradni da budeDope_Man wrote: ↑08/08/2023 10:09Mislim da je ovo jako pogresan nacin gledanja na to. Da, nekad davno je krenulo od crkve, al danas je to samo vikend, i nece nijedna crkva dobit covjeka vise na nedjeljnoj misi ako se to uvede. Ljudi u zemljama gdje ovo postoji iskoriste dan da odu prosetati, da se izlezavaju, izadju vani s porodicom (usluzne djaltnosti rade) itd.. veze nema s crkvom.
- Chmoljo
#391 Re: Neradna nedjelja u FBiH
pa što nije subota onda?Dope_Man wrote: ↑08/08/2023 10:09Mislim da je ovo jako pogresan nacin gledanja na to. Da, nekad davno je krenulo od crkve, al danas je to samo vikend, i nece nijedna crkva dobit covjeka vise na nedjeljnoj misi ako se to uvede. Ljudi u zemljama gdje ovo postoji iskoriste dan da odu prosetati, da se izlezavaju, izadju vani s porodicom (usluzne djaltnosti rade) itd.. veze nema s crkvom.
nećemo se zavaravati, ovo će crkva itekako podržati, a samim tim i HDZ. stvarnog uporišta nema, osim u nemuštom pravdanju zaštite radnika. pazi molim te, imaju snagu da donesu zakon, ali nemaju da zaštite radnika.
pa ko koga jebe ovdje?
- Dope_Man
#392 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Naravno da nije koincidencija, i sam sam se slozio sa tim da to dolazi iz crkvene tradicije. I to je jasna stvar oko koje nemamo sta raspravljati.n+1 wrote: ↑08/08/2023 10:13Kako naivno. Pa i na ovoj temi ih ima koji pišu da nedjelja mora biti neradna jer je dan božjeg odmora. Samim tim, poenta i nije više ljudi na misi, nego je poenta da je nedjelja kao takva doktrinarno dan odmora.Dope_Man wrote: ↑08/08/2023 10:09
Mislim da je ovo jako pogresan nacin gledanja na to. Da, nekad davno je krenulo od crkve, al danas je to samo vikend, i nece nijedna crkva dobit covjeka vise na nedjeljnoj misi ako se to uvede. Ljudi u zemljama gdje ovo postoji iskoriste dan da odu prosetati, da se izlezavaju, izadju vani s porodicom (usluzne djaltnosti rade) itd.. veze nema s crkvom.
Uostalom, nije koincidencija da je nedjelja slobodna baš u onim državama gdje je Crkva tradicionalno jaka.
Ali danas je apsolutno nebitno koji ce dan biti. Mozes zarotirati sedmicu pa da je radna sedmica subota-srijeda a vikend cetvrtak i petak sto se mene tice (i vjerovatno isto misli vecina "crkvene evrope") - isti 'rac na kraju. Ljudi samo hoce da imaju dane rada i dane odmora. A trenutni raspored je takav jer je u trenutku nastajanja rasporeda crkva nesta bila bitna.
Pa uzmi za primjer ove zemlje koje sad uvode 4dnevnu sedmicu. Je li i to utjecaj crkve, ili mozda dzamije, ili samo moderne civilizacije?
Last edited by Dope_Man on 08/08/2023 10:24, edited 1 time in total.
-
ReymondReddington
#393 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ali problem je zakon koji izricito zabranjuje rad nedjeljom trgovinama. Ako tekst zakona bude takav.Dope_Man wrote: ↑08/08/2023 10:09Mislim da je ovo jako pogresan nacin gledanja na to. Da, nekad davno je krenulo od crkve, al danas je to samo vikend, i nece nijedna crkva dobit covjeka vise na nedjeljnoj misi ako se to uvede. Ljudi u zemljama gdje ovo postoji iskoriste dan da odu prosetati, da se izlezavaju, izadju vani s porodicom (usluzne djaltnosti rade) itd.. veze nema s crkvom.
Zasto zabraniti muji koji drzi granap da radi nedjeljom a dozvoliti sulji koji drzi pumpu da radi?
Pa nas zakon ne zabranjuje rad praznicima a sad treba da zabrani nedjeljom rad trgovinama.
Neka drzava kontrolise da li radnici rade 40 sati sedmicno, da li imaju minimalno jedan dan slobodan, da li im se prekovremon placa vise, da li im se rad na drzavni przanik placa vise itd.
Bingo, Mercator, Amko i ostale trgovine nek slobodno kazu da njihove radnje nece raditi nedjeljom i radnici nek imaju taj dan slobodno.
Isto tako te trgovine mogu organizivati poslovanje tako da radnici rade 8 sati smjenu pa ce za 5 dana imati normu 40 sati sto znaci da ce onda imati 2 dana slobodno u sedmici.
I sve ovo moze po postojećem zakonu o radu.
- konoplja
#394 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Uvijek su ljudi imali jedan dan slobodan. Krscani nedjelju, jevreji subotu, muslimani petak. Ustolicenjem kapitalizma, povecanom industrijalizacijom, prosvjetiteljstvom i sirom svjesti o pravima radnici pocinju traziti krace radne dane. Naposljetku traze i dodatan slobodan dan. Kapitalisti skontaju da im je jos bolje tako jer treba narod da potrosi to sto zaradi i danas imamo dva neradna dana.Dope_Man wrote: ↑08/08/2023 10:09Mislim da je ovo jako pogresan nacin gledanja na to. Da, nekad davno je krenulo od crkve, al danas je to samo vikend, i nece nijedna crkva dobit covjeka vise na nedjeljnoj misi ako se to uvede. Ljudi u zemljama gdje ovo postoji iskoriste dan da odu prosetati, da se izlezavaju, izadju vani s porodicom (usluzne djaltnosti rade) itd.. veze nema s crkvom.
Tako nekako ide ta prica.
- Dope_Man
#395 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Govorio sam ranije, stvar sa svim u BiH i jeste nakaradna implementacija svega dobrog sto se pokupi iz evropskih drzava. Nije nuzno ta nedjelja uopste bitna ako se ljudima mogu osigurati 2 slobodna dana, ali toga nema jer je drzava takva kakva jeste.ReymondReddington wrote: ↑08/08/2023 10:23 Neka drzava kontrolise da li radnici rade 40 sati sedmicno, da li imaju minimalno jedan dan slobodan, da li im se prekovremon placa vise, da li im se rad na drzavni przanik placa vise itd.
-
izvrsni direktor
- Chmoljo
#397 Re: Neradna nedjelja u FBiH
u tome i jeste sva priča. niko normalan nije da ti ljudi budu nezaštićeni.Dope_Man wrote: ↑08/08/2023 10:26Govorio sam ranije, stvar sa svim u BiH i jeste nakaradna implementacija svega dobrog sto se pokupi iz evropskih drzava. Nije nuzno ta nedjelja uopste bitna ako se ljudima mogu osigurati 2 slobodna dana, ali toga nema jer je drzava takva kakva jeste.ReymondReddington wrote: ↑08/08/2023 10:23 Neka drzava kontrolise da li radnici rade 40 sati sedmicno, da li imaju minimalno jedan dan slobodan, da li im se prekovremon placa vise, da li im se rad na drzavni przanik placa vise itd.
al sve je već normirano, samo je potrebno primjeniti. da ne govorim da bi ovakav zakon stvorio dodatne probleme... kad benzinske krenu hljeb i kifle mijesiti.
-
izvrsni direktor
#398 Re: Neradna nedjelja u FBiH
A ovi sto subotom ne rade, to je zato sto se tad moraju okupat za crkvu u nedjelju?
- Chmoljo
#399 Re: Neradna nedjelja u FBiH
srećom, hdz nijedan zakon nije uspio progurati koji je u njihovu korist.izvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 10:28Sta, neradna nedjelja ce natjerati muslimane da idu u crkvu??
-
izvrsni direktor