Tibra i dobar dio Stupa su izvan bilo kakve konkurencije ovdje ...dječak sa šibicama wrote: ↑06/08/2023 18:36 Grbavica je jedno od vizualno ljepsih naselja, na stranu "sivilo gradnje" ili izgled samih zgrada, naselje je prepuno zelenila, vrtica, skola, funkcionalno ukratko.
Nevjerovatno, imas notornu Tibru i tebi je Grbavica ruzna i grozna. Jer je komuljare izgradise.
Sarajevo Construction
- So What!
#22076 Re: Sarajevo Construction
- drug_profi
#22077 Re: Sarajevo Construction
Ma to su nehumana naselja. Evo bio u Bulevaru neki dan. Ti tu nemas gdje izac ni sa cukom, a kamo li sa djetetom. Nigdje prostora. Džaba šminka. Isto i Nova Otoka, Dijamant, Veneto, Miljacka. Gradi se samo da bi se prodali kvadrati. Parking, škola, park, obdanište... to je ostavljeno društvenoj zajednici da se pobrine. Ili ne mora. Investitora se ne tiče sve dok se može prodati sfušeren kvadrat od jeftinog materijala za velike novce.
-
NediM17
#22078 Re: Sarajevo Construction
Je li Kranjceviceva konacno zavrsena i pustena u promet?
- Hajvan
#22079 Re: Sarajevo Construction
na grbavici su totalna fula uske I krivudave ulice, te uski plocnici u vecini tih ulica
dosta neodrzavanih zgrada, svakako jeftino izgradjenih, doprinose losem opcem utisku
dosta neodrzavanih zgrada, svakako jeftino izgradjenih, doprinose losem opcem utisku
- tramvajtrojka
#22080 Re: Sarajevo Construction
Putna komunikacija i sama organizacija je kriminalna posebno na Grbavici jedan, manjak parkinga, ozbiljnih zdravstvenih ustanova, manjak prostora za kupovinu, naselje sa bruku mana koje su malo otklonjene na Grbavici dva, i sa izgradnjom sopinga, smijesno je da citava ta strana grada od kovacica skoro do hrasnog ima samo područnu ambulantu bez doma zdravlja a toliko ljudi zivi na tom području, omer maslic je premal za toliki broj ljudi a sljedeci dom zdravlja u gradu je predaleko
- Dope_Man
#22081 Re: Sarajevo Construction
Pa to tako i treba da funkcionise. Samo je problem sto se ne radi po redoslijedu. Logican slijed dogadjaja recimo za taj dio na Stupu bi bio da su u opstini napravili plan koliko ce te livade izgledati za X godina (znam da prave RPove stalno, al su bitni kao lanjski snijeg), koliko otprilike stanovnika se moze smjestiti, gdje ce biti nove ceste da zadovoljne potrebe toga, zgrade, svi drustveni sadrzaju tipa skole, parkovi itd.. i onda se napravi infrasktruktura, opstina rezervise parcele gdje ce biti ove drustvene stvari, a ostale se prodaju investitorima koji smiju graditi samo u zadatim parametrima, pa da to naselje prvo lici na nesto, a onda da ima i planirani broj stanova, kolicinu zelenila itd..drug_profi wrote: ↑06/08/2023 21:44 Ma to su nehumana naselja. Evo bio u Bulevaru neki dan. Ti tu nemas gdje izac ni sa cukom, a kamo li sa djetetom. Nigdje prostora. Džaba šminka. Isto i Nova Otoka, Dijamant, Veneto, Miljacka. Gradi se samo da bi se prodali kvadrati. Parking, škola, park, obdanište... to je ostavljeno društvenoj zajednici da se pobrine. Ili ne mora. Investitora se ne tiče sve dok se može prodati sfušeren kvadrat od jeftinog materijala za velike novce.
To sam sve vidio kako savrseno funkcionise na primjeru naselja u koje selim za par mjeseci, al to naselje i zgrada su u Grazu a ne Sarajevu, i naravno ovo gore, sto zvuci kao fantazija, je tako uradjeno ovdje pa naselje koje se dobrim dijelom jos uvijek gradi vec odavno ima nove ulice, tramvajsku liniju, parkove, skole u izgradnji itd... A na Stupu ce sad da zajebavaju cijeli grad, a ponajvise stanovnike naselja, sa igradnjom raskrsnice koja je odavno trebala biti tu, skole nema ni na pomolu, a o prostoru izmedju zgrada, parkovima i slicnim stvarima da i ne pricamo.
Sreca u nesreci je da tu jos ima ona livada iza koja bi se mogla lijepo srediti i obezbjediti skolu, park itd... nesreca u sreci je da to tako nece biti, vec ce neko natrpati jos 5-6 zgrada.
- Hajvan
#22082 Re: Sarajevo Construction
Dope_Man wrote: ↑07/08/2023 12:02Pa to tako i treba da funkcionise. Samo je problem sto se ne radi po redoslijedu. Logican slijed dogadjaja recimo za taj dio na Stupu bi bio da su u opstini napravili plan koliko ce te livade izgledati za X godina (znam da prave RPove stalno, al su bitni kao lanjski snijeg), koliko otprilike stanovnika se moze smjestiti, gdje ce biti nove ceste da zadovoljne potrebe toga, zgrade, svi drustveni sadrzaju tipa skole, parkovi itd.. i onda se napravi infrasktruktura, opstina rezervise parcele gdje ce biti ove drustvene stvari, a ostale se prodaju investitorima koji smiju graditi samo u zadatim parametrima, pa da to naselje prvo lici na nesto, a onda da ima i planirani broj stanova, kolicinu zelenila itd..drug_profi wrote: ↑06/08/2023 21:44 Ma to su nehumana naselja. Evo bio u Bulevaru neki dan. Ti tu nemas gdje izac ni sa cukom, a kamo li sa djetetom. Nigdje prostora. Džaba šminka. Isto i Nova Otoka, Dijamant, Veneto, Miljacka. Gradi se samo da bi se prodali kvadrati. Parking, škola, park, obdanište... to je ostavljeno društvenoj zajednici da se pobrine. Ili ne mora. Investitora se ne tiče sve dok se može prodati sfušeren kvadrat od jeftinog materijala za velike novce.
To sam sve vidio kako savrseno funkcionise na primjeru naselja u koje selim za par mjeseci, al to naselje i zgrada su u Grazu a ne Sarajevu, i naravno ovo gore, sto zvuci kao fantazija, je tako uradjeno ovdje pa naselje koje se dobrim dijelom jos uvijek gradi vec odavno ima nove ulice, tramvajsku liniju, parkove, skole u izgradnji itd... A na Stupu ce sad da zajebavaju cijeli grad, a ponajvise stanovnike naselja, sa igradnjom raskrsnice koja je odavno trebala biti tu, skole nema ni na pomolu, a o prostoru izmedju zgrada, parkovima i slicnim stvarima da i ne pricamo.
Sreca u nesreci je da tu jos ima ona livada iza koja bi se mogla lijepo srediti i obezbjediti skolu, park itd... nesreca u sreci je da to tako nece biti, vec ce neko natrpati jos 5-6 zgrada.
nesreca je sto je novac od gradjevinski dovola otisao u popunjavanje budzertsih rupa vjerovatno (opstinski uhljebi i sl)
nesreca je sto su sve te slobdne livade u privatnom vlasnistvu, a vlasnici vjerovatno ce da traze divlje cifre za otkup
nesreca je sto ce se opcinske strukture polakomiti iza lakim novcem sa strane, uzeti/iskamciti mito i dozvoliti izgradnju novih SPO umjesto drustveno korisnih, a ekonomski neisplativh na tim slobodnim parcelama.
"sreca" je sto uskoro nece imati kome prodavati te nove kavadrate u novim SPO jer kao sto se vidi (i iz vaseg pisanja)- svi odose vani.
a ovaj grad, ukoliko ne pormjene paradigmu ponasanja vlasti, umjesto ka milionu, hrli na max 200 milja jos u ovoj deceniji
Sarajevo, propali grad
- Logovan
-
NediM17
#22084 Re: Sarajevo Construction
Hvala, vidjeh jutros, sto one parkinge ne asfaltirase?
Ne vjerujem da ce ostati besplatni.
Ne vjerujem da ce ostati besplatni.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#22085 Re: Sarajevo Construction
dakle općine su najveći krivci, a ne stanograditeljiDope_Man wrote: ↑07/08/2023 12:02Pa to tako i treba da funkcionise. Samo je problem sto se ne radi po redoslijedu. Logican slijed dogadjaja recimo za taj dio na Stupu bi bio da su u opstini napravili plan koliko ce te livade izgledati za X godina (znam da prave RPove stalno, al su bitni kao lanjski snijeg), koliko otprilike stanovnika se moze smjestiti, gdje ce biti nove ceste da zadovoljne potrebe toga, zgrade, svi drustveni sadrzaju tipa skole, parkovi itd.. i onda se napravi infrasktruktura, opstina rezervise parcele gdje ce biti ove drustvene stvari, a ostale se prodaju investitorima koji smiju graditi samo u zadatim parametrima, pa da to naselje prvo lici na nesto, a onda da ima i planirani broj stanova, kolicinu zelenila itd..drug_profi wrote: ↑06/08/2023 21:44 Ma to su nehumana naselja. Evo bio u Bulevaru neki dan. Ti tu nemas gdje izac ni sa cukom, a kamo li sa djetetom. Nigdje prostora. Džaba šminka. Isto i Nova Otoka, Dijamant, Veneto, Miljacka. Gradi se samo da bi se prodali kvadrati. Parking, škola, park, obdanište... to je ostavljeno društvenoj zajednici da se pobrine. Ili ne mora. Investitora se ne tiče sve dok se može prodati sfušeren kvadrat od jeftinog materijala za velike novce.
giubrad
- Dope_Man
#22086 Re: Sarajevo Construction
"Investitori" mogu uraditi samo ono sto im vlast dozvoli - a koliko znam opcinska vlast je zaduzena za takve stvari. Dakle - da - kriva je opcina. Onaj koji pravi stanove samo radi ono sto mu dozvole "podmazani" nacelnici i komisije.
- Thorgerson
#22087 Re: Sarajevo Construction
Upravo tako.
Tibra je krenula sa spratnoscu od 5 spratova.
I onda usred gradnje su povecali NA TRINAEST!!!!!
Pa to nema ni u Bangladesu.
Sjecam se ko jucer. Prolazio sam tu svaki dan. Tabla 5 spratova. Cak je lijepo izgledao render. Drvece. Uveliko bila prica o skoli. Tramvajskoj stanici. Raksrsnici. Jos tad.
Prodje od tad 13 bajrama, jedino sto se napravilo jeste jos zgradurina.
Bio sam kod prijatelja, koliko god kvaliteta zivota u gradu bila losa, dole je 10x gora.
Jedino ako ti kvalitet nije kafana, bingo i dm u prizemlju. Parking zaboravi. Igraliste, park. Skola. Dijete ne smijes pustiti jer je sve opkoljeno cestama. Glavna magistrala tu. Pumpa. Buka, tutnjava. Ma uzas.
- Thorgerson
#22088 Re: Sarajevo Construction
Drugi sistem.drug_profi wrote: ↑05/08/2023 21:09 Prije je naselje u planu imalo školu i vrtić. Pa i besplatan parking.
Sad se zgrada do zgrade uvaljuje. Za školu i vrtić ti dođemo... a parking kupi ili odjebi.
Tad vecina ljudi nije imala izbora. Tj. Dobijes stan tu i tu. Izvoli hoces ili neces. Kraj price. I naravno da se gledalo, da ti se obezbjedi osnovno. I to je dobra stvae.
A sad. Meni nije jasan mozak koji da novac, i to pofinu svotu da zivi eto u tibri. Ne kontam.
-
ibizza
#22089 Re: Sarajevo Construction
Najljepše prijeratno naselje u donjem dijelu grada je Mojmilo.
Najljepše poslijeratno naselje je Bulevar, ali mu nedostaje malo vise prostora + škola.
Najljepše poslijeratno naselje je Bulevar, ali mu nedostaje malo vise prostora + škola.
-
sarajevsko_pivo
#22090 Re: Sarajevo Construction
Kakav je kvalitet stanova u Bulevaru?
-
pritchard
#22091 Re: Sarajevo Construction
Poredite neuporedivo. Uređen sistem vs kriminalno-investitorski urbanizam jedne države u tranziciji.
Da pojednostavim... Brajković zine, Memić potpiše i kraj.
Da pojednostavim... Brajković zine, Memić potpiše i kraj.
- sefket_ramadani
#22092 Re: Sarajevo Construction
je li iko bio na ilidzi od kako su ovaj trg poceli raditi,
nije im jos ostalo mnogo da ga zavrse
kako sam vidio na fb, izgleda odlicno, promijenio sliku centra ilidze, jos da dovedu terminal u red, i bice prava carsija
kako sam vidio na fb, izgleda odlicno, promijenio sliku centra ilidze, jos da dovedu terminal u red, i bice prava carsija
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#22093 Re: Sarajevo Construction
Čekam kada će početi radove na staroj stanici. Ne znam gdje je problem, davno su još dobili sredstva. Za mene je ono jedan od najvećih propusta u centru Ilidže.sefket_ramadani wrote: ↑07/08/2023 20:45 je li iko bio na ilidzi od kako su ovaj trg poceli raditi,
kako sam vidio na fb, izgleda odlicno, promijenio sliku centra ilidze, jos da dovedu terminal u red, i bice prava carsija![]()
Živim za dan kada će ono popraviti
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#22094 Re: Sarajevo Construction
https://www.klix.ba/vijesti/bih/opcina- ... /221228150sehohari wrote: ↑07/08/2023 20:49Čekam kada će početi radove na staroj stanici. Ne znam gdje je problem, davno su još dobili sredstva. Za mene je ono jedan od najvećih propusta u centru Ilidže.sefket_ramadani wrote: ↑07/08/2023 20:45 je li iko bio na ilidzi od kako su ovaj trg poceli raditi,
kako sam vidio na fb, izgleda odlicno, promijenio sliku centra ilidze, jos da dovedu terminal u red, i bice prava carsija![]()
Živim za dan kada će ono popraviti
- tramvajtrojka
#22095 Re: Sarajevo Construction
sad je ona dvorana dosla kao saka u oko, hitno je potrebno sredjivanje krova i fasade da se uklopi u novi izgledsefket_ramadani wrote: ↑07/08/2023 20:45 je li iko bio na ilidzi od kako su ovaj trg poceli raditi,
- _Reds_
#22096 Re: Sarajevo Construction
Vjerovatno čitaju i forume i društvene mreže. Ljudi su kritikovaki sto nema ni jedno stablo, pa su nedavno povadili dio ploča i postavili stabla, i klupe na jednom užem dijelu. Klupe treba postaviti i ispred škola.
Autobuski terminal bi najbolje bilo pod zemlju, nije da se para nema.
Šta je sa dvoranom u Hrasnici? Srušili staru i to je to, stoji tako godinu i nešto?
Autobuski terminal bi najbolje bilo pod zemlju, nije da se para nema.
Šta je sa dvoranom u Hrasnici? Srušili staru i to je to, stoji tako godinu i nešto?
- Haris.ba
- _Reds_
#22098 Re: Sarajevo Construction
Ilidža nema problem sa plavljenjem garaža. Hollywood ima na -2, 50 metara od rijeke, nikada nije poplavila.
- Haris.ba
- VladaFBiH
#22100 Re: Sarajevo Construction
po onome što sam vidio kvalitet stanova je ok. ali kvalitet života na onoj lokaciji nije ok.