Reklama. Veoma jeftin vid reklame, a i pokazivanja konkurenciji i tržištu "ko ima najveći". Bilbord i light koštaju par hiljada mjesečno, portali nešto sitno. Plus ovi podsticaji što kolega navodi.sehohari wrote: ↑02/08/2023 18:35Pa čemu služi fiktivan oglas?markopd wrote: ↑02/08/2023 18:05 Ovi oglasi na MojPosao.ba za prodavače,komercijaliste,skladištare i sl. koji traju po 30 dana i više je čist primjer namještenja i fiktivnog oglasa.Kome treba radnik ovakvih profila svaki sat je dragocjen,a ne mjesec.Teško ovoj nezaposlenoj raji koja je osuđena na ovakve portale u potrazi za poslom...![]()
Razumijem tu pojavu u državnoj službi, ali privatnik valjda sam smije birati koga će zaposliti?
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#3251 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
- ANamelessGhoul
#3252 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Konak kandilj doo
HOTEL VISOKOM OCIJENOM, POSVEĆEN GOSTU, UGODNA ATMOSVERA
gledaj ti oglasa
HOTEL VISOKOM OCIJENOM, POSVEĆEN GOSTU, UGODNA ATMOSVERA
gledaj ti oglasa
- kokuz_sa
#3253 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zato sto je podijeljeno sve na divizije kako mi zovemoNecuVise wrote: ↑02/08/2023 21:36
Hvala na odgovoru. Neke stvari mi tu nisu jasne. Zašto petina uposlenih dolazi na razgovor za posao? Zašto firma od 15 uposlenih ima faktički tri nivoa menadžmenta, nekoliko šefova odjela itd? To se sve čini kao overkill. Za te uslove fino što imate tako, da tako nastavi i kad naraste firma![]()
1. Divizija menagment
Direktor..pravo davti kazem ne znam sta radi
Finansije.. plate, placanjani sve ostalo
Nabava.. transport, magacini, poste, roba i sve sta tu spada
2. Divizija ECommerc
Vodi marketing firme kako ovdje tako ibu inostranstvu
Prodaju putem portala, stranice
2. Prodaja 1
Komercijala za jednu branshu
3. Prodaja 2
Komercijala za drugu branshu
Svi su neovisni, zasebne cjeline koje same upravljaju
I zasto se drzat poznatog balkanskog
Da 1 osoba svim rukovodi
Ja sam radio u firmama gdje jedna osoba
Odlucuje o Nabavi, o platama, o planovima, ugovorima, o autima u firmi itd itd
Ne moze.. uvijek negdje steka
Nesto kaska, na nekom se kola svale
I pritisak velik i dodje do nezadovoljstva
Isto tako sad cu ti reci jos nesto sto ces smatrat nelogicnim
Komercijalista iz divizije 3 dodje u trzbi centar i napravi narudzbu
Nakon njega za 5 min eto drugog iz druge divizije koji pravi narudzbu..
Mogao je to sve jedan momak ili djevojka zar ne?
Jedna plata, jedno auto, jedan trosak goriva?
- n+1
#3254 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Na ovoj ili na temi Jadi nas nezaposlenih sam već pisao, sve sa izvodima iz cjenovnika: objavljivanje oglasa na Mojposao.ba košta otprilike koliko i plaćeni članak na Klix portalu. O tome da će članak na Klix portalu imati eksponencijalno veći broj pregleda, valjda, ne vrijedi trošiti riječi.Lajavikrelac wrote: ↑02/08/2023 22:41Reklama. Veoma jeftin vid reklame, a i pokazivanja konkurenciji i tržištu "ko ima najveći". Bilbord i light koštaju par hiljada mjesečno, portali nešto sitno. Plus ovi podsticaji što kolega navodi.
Prema tome, niti je jeftina, niti je reklama, niti ima ikakvog smisla. Štaviše, ta hipoteza da se poslodavci reklamiraju preko oglasa jedna od najglupljih ideja koja se pojavila u historiji ovog foruma, i uopće u našem javnom prostoru.
- Domaci izdajnik
#3255 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Rekao sam naspram bilborda, city lighta, a pogotovo preko reklama u elektronskim medijima, ovi portali su jeftiniji. Šta bi ti dao, 3500 za bilbord ili 200 za portal? Karikiram naravno.
I ako to što sam naveo nije istina kao što kažeš, zašto onda imaš firmi koje se non-stop vrte po tim portalima? Zašto se za isto radno mjesto i određeni profil 24/7/365 nalazi na portalu MojPosao i sl? Reklama druže, reklama, jedan vid clickbaita "zbog proširenja obima poslovanja". Jbt radio za firmu koja je tako vrtila oglas nikad niko na razgovor nije bio pozvan, sve prijave išle u kantu za smeće bez pregledanja. Sve jače i uglednije firme, ili što bi se reklo na dobrom glasu, nećeš naći na portalima - sve ide preko interne preporuke i dovođenjem za ruku.
I ako to što sam naveo nije istina kao što kažeš, zašto onda imaš firmi koje se non-stop vrte po tim portalima? Zašto se za isto radno mjesto i određeni profil 24/7/365 nalazi na portalu MojPosao i sl? Reklama druže, reklama, jedan vid clickbaita "zbog proširenja obima poslovanja". Jbt radio za firmu koja je tako vrtila oglas nikad niko na razgovor nije bio pozvan, sve prijave išle u kantu za smeće bez pregledanja. Sve jače i uglednije firme, ili što bi se reklo na dobrom glasu, nećeš naći na portalima - sve ide preko interne preporuke i dovođenjem za ruku.
- n+1
#3256 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Insistirati da se desetine, pa i stotine firmi, po oglasnicima reklamiraju sirotinji koja traži posao, kada se za manje-više iste pare mogu reklamirati stotinama hiljada korisnika Klix portala, i doslovce napisati da su najbolja firma ikada, jednostavno nema smisla. I tu bi trebalo završiti s tom hipotezom.Lajavikrelac wrote: ↑02/08/2023 23:17 Rekao sam naspram bilborda, city lighta, a pogotovo preko reklama u elektronskim medijima, ovi portali su jeftiniji. Šta bi ti dao, 3500 za bilbord ili 200 za portal? Karikiram naravno.
To što se mahom iste firme vrte po Mojposao (i sličnim portalima) ne znači da je prvo objašnjenje koje nam naumpadne automatski tačno. Uostalom, svako ko ima zrno mozga zna da stalno oglašavanje iste pozicije sugerira visoku fluktuaciju radnog osobolja, što je ANTIREKLAMA. U kojem svijetu poslodavci plaćaju za takvo nešto?
-
markopd
#3257 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Na MojPosao.ba maksimalna dužina trajanja jednog oglasa je 30 dana.Pametnom dosta.
Ko radi ili se bavi trgovinom,komercijalom ili prodajom zna o čemu pričam.Onaj kome treba radnik u ovim oblastima,a vjerovatno i u svim ostalim,sigurno neće čekati 30 dana da krene sa selekcijom kandidata.Pa gdje su tu famozni prvi-drugi-treći krugovi testiranja,pa onda obuka tog radnika,što izađe na kraju skoro pola godine čekanja,a posao ne može trpiti.Eto krenimo od toga,jednostavno se zaključi da taj način nije moguće organizovati posao.
Ko radi ili se bavi trgovinom,komercijalom ili prodajom zna o čemu pričam.Onaj kome treba radnik u ovim oblastima,a vjerovatno i u svim ostalim,sigurno neće čekati 30 dana da krene sa selekcijom kandidata.Pa gdje su tu famozni prvi-drugi-treći krugovi testiranja,pa onda obuka tog radnika,što izađe na kraju skoro pola godine čekanja,a posao ne može trpiti.Eto krenimo od toga,jednostavno se zaključi da taj način nije moguće organizovati posao.
- kokuz_sa
#3258 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Danas pustis oglas.. od sutra odmah zoves ljude na razgovor ako je prodaja u pitanju..markopd wrote: ↑02/08/2023 23:29 Na MojPosao.ba maksimalna dužina trajanja jednog oglasa je 30 dana.Pametnom dosta.
-
Zizi505
#3259 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kod mene u firmi je za većinu pozicija veoma važno kakvo motivaciono pismo dobijemo od kandidata za posao.Dope_Man wrote: ↑02/08/2023 10:41 Da ima puno gluposti u procesu zaposljavanja - ima.
Ali je isto tako glupost tvrditi da je CV besmislica. On je licna karta radnika, treba ukratko, jedna stranica je sasvim dovoljna, da pokaze ko si, sta znas i kakvo ti je iskustvo, i kao takav sluzi za preliminarnu selekciju.
Motivacijska pisma su cista glupost, jos nisam sreo HRovkinju koja kaze da ih ikad cita.
Neke ni ne pozovemo na intervju i testiranje, jer se iz motivacionog pisma ne vidi zbog čega baš žele raditi kod nas i na toj određenoj poziciji. Nama je bitno da su kandidati kod nas voljni raditi minimalno dvije do tri godine.
- oldtajmer
#3260 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
sasvim je ok da se trazi motivaciono pismo za odgovornije pozicije, nema tu dileme, ali vjerujem da u firmi to ne traze za pozicije kao sto je npr. portir, cistacica i sl. a danas se bas pojedini razmecu sa timZizi505 wrote: ↑03/08/2023 00:49Kod mene u firmi je za većinu pozicija veoma važno kakvo motivaciono pismo dobijemo od kandidata za posao.Dope_Man wrote: ↑02/08/2023 10:41 Da ima puno gluposti u procesu zaposljavanja - ima.
Ali je isto tako glupost tvrditi da je CV besmislica. On je licna karta radnika, treba ukratko, jedna stranica je sasvim dovoljna, da pokaze ko si, sta znas i kakvo ti je iskustvo, i kao takav sluzi za preliminarnu selekciju.
Motivacijska pisma su cista glupost, jos nisam sreo HRovkinju koja kaze da ih ikad cita.
Neke ni ne pozovemo na intervju i testiranje, jer se iz motivacionog pisma ne vidi zbog čega baš žele raditi kod nas i na toj određenoj poziciji. Nama je bitno da su kandidati kod nas voljni raditi minimalno dvije do tri godine.
-
Zizi505
#3261 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma naravno.oldtajmer wrote: ↑03/08/2023 01:03sasvim je ok da se trazi motivaciono pismo za odgovornije pozicije, nema tu dileme, ali vjerujem da u firmi to ne traze za pozicije kao sto je npr. portir, cistacica i sl. a danas se bas pojedini razmecu sa timZizi505 wrote: ↑03/08/2023 00:49
Kod mene u firmi je za većinu pozicija veoma važno kakvo motivaciono pismo dobijemo od kandidata za posao.
- Haris.ba
#3262 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Napise li ko istinu? Zeli raditi zbog plate?Zizi505 wrote: ↑03/08/2023 00:49Kod mene u firmi je za većinu pozicija veoma važno kakvo motivaciono pismo dobijemo od kandidata za posao.Dope_Man wrote: ↑02/08/2023 10:41 Da ima puno gluposti u procesu zaposljavanja - ima.
- Dope_Man
#3263 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja sam Motivanko Motivirovic,
i ja zelim raditi za Vasu firmu jer zelim mir u svijetu i spasiti planetu, a mislim da je Vas tim upravo mjesto gdje takve ciljeve mogu ispuniti.
Plata, radno vrijeme i beneficije mi uopste nisu bitne, moja motivacije je potpuno intrinzicna i stoga cu u svakom trenutku dana i noci dati sve od sebe, cak i ako mi Vi zauzvrat ne date nista. Samo me primite.

i ja zelim raditi za Vasu firmu jer zelim mir u svijetu i spasiti planetu, a mislim da je Vas tim upravo mjesto gdje takve ciljeve mogu ispuniti.
Plata, radno vrijeme i beneficije mi uopste nisu bitne, moja motivacije je potpuno intrinzicna i stoga cu u svakom trenutku dana i noci dati sve od sebe, cak i ako mi Vi zauzvrat ne date nista. Samo me primite.
-
nuki_cika
#3264 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
U zadnjih 7 dana sam poslao 16 prijava za posao na oglase objavljene na Mojposao.ba i na ni jedan još uvijek nisam dobio odgovor (čak ni telefonski). Pametnom dostamarkopd wrote: ↑02/08/2023 23:29 Na MojPosao.ba maksimalna dužina trajanja jednog oglasa je 30 dana.Pametnom dosta.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#3265 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ovisi koji su oglasi kakav je tvoj CV, je li relevantno za posao koji se radi i kako izgleda, da li su uz prijavu trazili motivaciono pismo? Nadalje, do kada je oglas otvoren? Sve su to faktori koji uticu. Ako uzmemo (ne mogu se sad sjetiti studije koja je) da je cini mi se odziv na 50 prijava 3, onda tvoj slucaj jos uvijek kotira kao "normalan".nuki_cika wrote: ↑03/08/2023 10:45U zadnjih 7 dana sam poslao 16 prijava za posao na oglase objavljene na Mojposao.ba i na ni jedan još uvijek nisam dobio odgovor (čak ni telefonski). Pametnom dostamarkopd wrote: ↑02/08/2023 23:29 Na MojPosao.ba maksimalna dužina trajanja jednog oglasa je 30 dana.Pametnom dosta.
- Domaci izdajnik
#3266 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa sigurno da ne aplicira na poslove za koje nije kompetentan...
Ni ja ne apliciram za poslove inženjera ili IT branše kad to nisam....
Pozovu možda ovi što prave neke selekcije i krugove razgovora na koje više niko razuman ne ide, ali to je podjebavanje ljudi...
Mada ima i firmi koje na prevaru popunjavaju radna mjesta na koje niko neće. Primjer je ova jedna velika firma što radi sa auto dijelovima, oglasila da treba radnika u marketing sektoru sa iskustvom gdje je obavezno poznavanje auto industrije i dijelova. Dođeš na razgovor i onda ti kažu da je to mjesto popunjeno, ali da bi te odmah primili kao magacionera
Ma nemoj....
Treba li napomenuti da im oglas za magacionera ne silazi sa portala? 
Mada ima i firmi koje na prevaru popunjavaju radna mjesta na koje niko neće. Primjer je ova jedna velika firma što radi sa auto dijelovima, oglasila da treba radnika u marketing sektoru sa iskustvom gdje je obavezno poznavanje auto industrije i dijelova. Dođeš na razgovor i onda ti kažu da je to mjesto popunjeno, ali da bi te odmah primili kao magacionera
Last edited by Domaci izdajnik on 03/08/2023 11:53, edited 1 time in total.
-
McGradySA
#3267 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
7 dana je malo, tek tamo za nekih 15 - 20 dana će te neko nazvati. U suštini najveći problem je HR odjel koji to sve oteže i koči, te nebulozna pitanja tipa "gdje se vidiš za 10 godina, koliko godišnjeg bi poklonio firmi", a sve to u poslovima koji su kičmaranje.
- Domaci izdajnik
#3268 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kome posao trpi ne selektuje 20 dana. Dok odlazeći radi ti već tražiš zamjenu u što kraćem roku da ga uhodaš i obučiš. Tako radi neko ko je ozbiljan, ove HR nebuloze samo odjebati, nema od tog ništa.
- shbc
#3269 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To motivaciono nije nista drugo nego provjeravanje sposobnosti kandidata da "sere" u pisanoj formi (osim ako naravno nije preuzeo prvo motivaciono sa google-a i malo ga doradio). Ako ste zaposljavali politicare ili pisce vjerovatno ste dobro uboli sa tom metodom. U svakom drugom slucaju, bojim se da ste znali mozda odbiti i neke kandidate koji su mozda bili i vise motivirani, ali to nisu znali izraziti.Zizi505 wrote: ↑03/08/2023 00:49Kod mene u firmi je za većinu pozicija veoma važno kakvo motivaciono pismo dobijemo od kandidata za posao.Dope_Man wrote: ↑02/08/2023 10:41 Da ima puno gluposti u procesu zaposljavanja - ima.
-
nuki_cika
#3270 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Baš takoLajavikrelac wrote: ↑03/08/2023 11:52 Pa sigurno da ne aplicira na poslove za koje nije kompetentan...Ni ja ne apliciram za poslove inženjera ili IT branše kad to nisam....
Pozovu možda ovi što prave neke selekcije i krugove razgovora na koje više niko razuman ne ide, ali to je podjebavanje ljudi...
Mada ima i firmi koje na prevaru popunjavaju radna mjesta na koje niko neće. Primjer je ova jedna velika firma što radi sa auto dijelovima, oglasila da treba radnika u marketing sektoru sa iskustvom gdje je obavezno poznavanje auto industrije i dijelova. Dođeš na razgovor i onda ti kažu da je to mjesto popunjeno, ali da bi te odmah primili kao magacioneraMa nemoj....
![]()
Nisam predavao na konkurse na koje nisam kopmetentan.
HR je najveće sranje koje su mogli izmisliti.Neko eto ko sjedi preko puta mene može procijeniti kakav sam ja kandidat, na osnovu čega??
To zaobilazim u širokom luku iako se potrefe i takve vrste oglasa gdje izprezentuju o firmi sve najbolje i što je zanimljivo nemaju mana a kad dođeš kući i pročitaš iskustva ljudi onda se zahvaljuješ Bogu što te nisu pozvali.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#3271 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da otvorimo temu "crna lista poslodavaca u BiH" ?nuki_cika wrote: ↑03/08/2023 14:30Baš takoLajavikrelac wrote: ↑03/08/2023 11:52 Pa sigurno da ne aplicira na poslove za koje nije kompetentan...Ni ja ne apliciram za poslove inženjera ili IT branše kad to nisam....
Mada ima i firmi koje na prevaru popunjavaju radna mjesta na koje niko neće. Primjer je ova jedna velika firma što radi sa auto dijelovima, oglasila da treba radnika u marketing sektoru sa iskustvom gdje je obavezno poznavanje auto industrije i dijelova. Dođeš na razgovor i onda ti kažu da je to mjesto popunjeno, ali da bi te odmah primili kao magacioneraMa nemoj....
![]()
![]()
Nisam predavao na konkurse na koje nisam kopmetentan.
HR je najveće sranje koje su mogli izmisliti.Neko eto ko sjedi preko puta mene može procijeniti kakav sam ja kandidat, na osnovu čega??
To zaobilazim u širokom luku iako se potrefe i takve vrste oglasa gdje izprezentuju o firmi sve najbolje i što je zanimljivo nemaju mana a kad dođeš kući i pročitaš iskustva ljudi onda se zahvaljuješ Bogu što te nisu pozvali.
- Dope_Man
#3272 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
E sta sam vidio... ima ljudi koji pucaju jako visokoLajavikrelac wrote: ↑03/08/2023 11:52 Pa sigurno da ne aplicira na poslove za koje nije kompetentan...![]()
- Domaci izdajnik
#3273 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A dobro, takvog odmah provališ, pogotovo ako je našto specifično u pitanju.
- vjeshalica
- skrbavi-admin
#3275 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ljudi nemaju strateski pristup zivotu.... radi jedan mizeran poso za neku cifru - i odmah trazi dalje certifikate, kurseve, znanja i apliciraj na bolje poslove...... ne vidim nista u tome lose.... s te pozicije si u stanju da nameces uslove - ovako nikakve uslove nikad neces ostvarit..... samo jebadu u fazonu daj sta das..... u slucaju da ti gazda ne da platu - uzmes od imovine sta mozes, auto, alat, sirovine..... 
Last edited by skrbavi-admin on 03/08/2023 16:09, edited 1 time in total.