drug_profi wrote: ↑01/08/2023 22:19
Vidiš, ja se potpuno slažem s tobom.
Ja sam prvo dijete sa 23, drugo sa 29.
Bio sam dovoljno mlad da se mogu staviti u njihovu kožu, tj. da se sjećam kako sam se osjećao, koje su mi ptice bile u glavi i najvaznije, sto se svijet nije toliko drasticno promijenio za cca 25 godina kao za 35-40.
Znači mogao sam ih razumjeti i mogao sam odabrati put do njih na način koji će me dovesti do cilja.
Pa vidis to je to. Dobio sina sa 23. Njemu je sada 23.
Kad je pokusavao da me nesto "prefarba" pa da vidi hoce li mu proci, samo mu se nasmijem i kazem "nemoj ba, jos sam ja veci mangup nego sto ces ti ikada biti, treba ti jos vjezbe". Nekako ucio sa njim sve kroz godine.
Zajedno gledali filmove, isli u kina, zezali se, ucio ga skakati u vodu, prvi put se napio sa mnom(kupio viski star 30 godina da se napije neceg kvalitetnog), rekao mu ako htjedne trave da meni kaze pa cu mu ja naci, zavrsio osnovnu, srednju i ove godine ce (ako Bog da) diplomirati, a da nisam ni osjetio njegove skole. Kad sam mu god dao neki roditeljski savjet(ne naredbu), uvijek je poslusao. Ne slijepo kao cuko, ali smo prodiskutovali ko raja pa je sam skontao. Sam je veoma zrelo mogao skontati da neko drustvo nije za njega. Sklanjao se od takvih bez da sam ikada ja morao intervenisati.
Kad sam vidio da mu djevojka malo cesce dolazi kod njega i da su sami duzi period kad nas nema kuci, posadio sam ga i objasnio da mora malo da pripazi da ne bi napravio nesto za sta mozda nije ni izbliza spreman.
A vidi vraga, bili smo podstanari do njegove 17-te. Posao sam imao uvijek ali veoma nestabilan. Nisam nikad znao hocu li sljedece sedmice ga imati. Supruga ostala bez posla u banci i nikad vise nije mogla da nadje nesto pristojno zbog svog problema sa kicmom. Ali zivot borba, i kad imas potomka boriti ces se jace i zesce. Puno jace nego kad si sam pa lezis, ucis, mama i tata ti daju cenera za kafu, ti ne zuris sa faksom nego "ma obnoviti cu ovu godinu ima vremena" itd...a nema ga. Dok se okrenes eto ga kasne 30-te. I onda u 40-tim dodjes da se boris sa pubertetom, novim vremenom, novim furkama koje su ti pobjegle, muzikom.....i nema te na mapi. Na kocku je kakav ce biti potomak jer tebe je malkice pojelo vrijeme, nemas ga od posla, nemas ni zivaca kao prije, popustas mu za mnoge stvari.....i eto ga.
Znaci SVE JE DO ODGOJA. Sve se nosi iz kuce. Ima malo i genetike neke, ali ovo prvo je vaznije.