SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Chloe
Photo mod

#69776 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

suspect_zero wrote: 31/07/2023 20:35
Chloe wrote: 31/07/2023 20:26

Obajvom imena i prezimena, na osnovu ovog člana zakona se podnosi tužba zbog kršenja istog. Bilo da informaciju oda službenik policije, tužilaštva, suda... Novinari znaju ime i prezime 100 %, ali kad bi ga napisali morali bi se pozvati na izvor, neko službeno mora potvrditi. :mrgreen:

A kad ste navalili, možda da mama sjedi u GO SDA, imena bi bila objavljena i mimo Zakona . Ovako, mama u GO NiP-a, ruši se imidž SDA koja samo ima majke seljakuše koje su podbacile u odgoju djeteta. :kafa1:

Joj i ti vala ne možeš da odoliš a da ne staneš u odbranu SDA talibana :oops:

To što je neko prokomentarisao na portalu da je u NiP-u ne mora značiti da je istina.....evo CH objavila ime, mamica slatkog (ma za štipnuti obrazčiće) je Irma Hrustemović.
Malo se prebacim, jer to je "jezik" koji većina razumije. :D

Mene ne zanima čije je dijete, zanima me šta poduzeti kao preventivu zbog ovakvih i sličnih dešavanja.
Desilo se ubistvo doktorica, moju kćerku prošle sedmice na Alipašinom na pješačkom umalo pokupi jedan takav ludjak u BMW-u ( hajd znaj možda je baš taj momak bio) prije par dana ovaj momak skrşio djevojke...

Šta se dešava sa roditeljima, odraslima, komplet društvom, da su nam mladi sve više divlji, nekulturni, neodgojeni, bahati, sve manje empatije imaju, pate od kompleksa veće vrijednosti jer sjede u maminim i tatinim skupim autima.... Ama odrastaju sa totalno obrnutim životnim vrijednostima?
Čast svima onima koji su van takvih obrazaca, jer snose posljedice i glave nose u torbama dok kroče na ulicu.

Da malo opet pecnem, kriv Bakir garant... :thumbup: :mrgreen:
Ludzak

#69777 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ludzak »

Ma jok Bakir, kriv je Dodik. Za svu bošnjačku i federalnu nesposobnost je Dodik kriv.
dječak sa šibicama

#69778 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Mogu se samo ponoviti, za sve je kriv abnormalni narod. Koji ima i vlast i bezakonje kakvo zasluzuje, i kakvo mnogi i prizeljkuju. Daj da nesto smaslam, izvedem, izmajmunisem, stela ova ona, samo da zakona nema a kome se ne svidZa nek ide, ha ja.
Chloe
Photo mod

#69779 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

Ludzak wrote: 31/07/2023 21:05 Ma jok Bakir, kriv je Dodik. Za svu bošnjačku i federalnu nesposobnost je Dodik kriv.
Pa ako je neki od njih otac tom djetetu, kriv je. :thumbup:
Hakiz

#69780 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Chloe wrote: 31/07/2023 20:57
suspect_zero wrote: 31/07/2023 20:35

Joj i ti vala ne možeš da odoliš a da ne staneš u odbranu SDA talibana :oops:

To što je neko prokomentarisao na portalu da je u NiP-u ne mora značiti da je istina.....evo CH objavila ime, mamica slatkog (ma za štipnuti obrazčiće) je Irma Hrustemović.

Mene ne zanima čije je dijete, zanima me šta poduzeti kao preventivu zbog ovakvih i sličnih dešavanja.
Desilo se ubistvo doktorica, moju kćerku prošle sedmice na Alipašinom na pješačkom umalo pokupi jedan takav ludjak u BMW-u ( hajd znaj možda je baš taj momak bio) prije par dana ovaj momak skrşio djevojke...

Šta se dešava sa roditeljima, odraslima, komplet društvom, da su nam mladi sve više divlji, nekulturni, neodgojeni, bahati, sve manje empatije imaju, pate od kompleksa veće vrijednosti jer sjede u maminim i tatinim skupim autima.... Ama odrastaju sa totalno obrnutim životnim vrijednostima?
Čast svima onima koji su van takvih obrazaca, jer snose posljedice i glave nose u torbama dok kroče na ulicu.

Djeca imaju prava. Ne smije ih se više batinom prevaspitavati.

Roditelji ne sarađuju sa školom i drugim institucijama, umjesto toga prijete uposlenima u tim institucijama. A i ti uposlenici nisi zsinteresovani za djecu koja su im povjerena.

Kako roditelj da svom djetetu pokaže primjerom da se obrazovanje i poštenje isplate kada roditelj zbog svog poštenja, iako je obrazovan, loše je plaćen i doživljava mobing od šefova koji su to postali ne profesionalnom zaslugom nego partijskom ili mafijaškom linijom?

Propast socijalizma je donio promjenu sistema vrijednosti. Uz 30 godišnje uništavanja svih pozitivnih vrijednosti od svih partija i stranaka koje su u ovih 30 godina imalo imale vlast.

Ukratko, dobili smo šta smo tražili. Možda nismo znali šta tražimo, ali neznanje ne oslobađa od krivice.
Chloe
Photo mod

#69781 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

Hakiz wrote: 31/07/2023 22:15
Chloe wrote: 31/07/2023 20:57

Roditelji ne sarađuju sa školom i drugim institucijama, umjesto toga prijete uposlenima u tim institucijama. A i ti uposlenici nisi zsinteresovani za djecu koja su im povjerena.

Kako roditelj da svom djetetu pokaže primjerom da se obrazovanje i poštenje isplate kada roditelj zbog svog poštenja, iako je obrazovan, loše je plaćen i doživljava mobing od šefova koji su to postali ne profesionalnom zaslugom nego partijskom ili mafijaškom linijom?

Propast socijalizma je donio promjenu sistema vrijednosti. Uz 30 godišnje uništavanja svih pozitivnih vrijednosti od svih partija i stranaka koje su u ovih 30 godina imalo imale vlast.

Ukratko, dobili smo šta smo tražili. Možda nismo znali šta tražimo, ali neznanje ne oslobađa od krivice.
Zašto ja, i još x i x roditelja nismo pod utjecajem svega navedenog? :)
Et, zašto moj sin nije kao maloljetan vozio auto, zašto nije sjeo za volan dok nije položio vozački ispit?
Od kud meni autoritet nad mojom djecom bez batina uz sva njihova prava? Zašto znaju svoje obaveze kao i prava?
Da nisam roditelj i ne živim u BiH mogla bi ta priča proći.

I pusti socijalizam, nije to nikakav izgovor, u njemu si imao doslovno povlaštene, tatine sinove, sex, droga, alkohol, lopovluci itd., Samo nije bilo neta da se čuje i pročuje.
drug_profi

#69782 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Joj hakiza.
Ne razumijem ko jos njega cita.
Evo citam sta Chloe odgovara i slazem se sa njom, a onda pogledam kome odgovara i pocnem se smijati...
Haris.ba

#69783 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Haris.ba wrote: 31/07/2023 15:31

Postoji ovaj clan. Ali, nema nikakve sankcije ako neki medij objavi identitet. Tako, da je ovo do volje medija.
Obajvom imena i prezimena, na osnovu ovog člana zakona se podnosi tužba zbog kršenja istog. Bilo da informaciju oda službenik policije, tužilaštva, suda... Novinari znaju ime i prezime 100 %, ali kad bi ga napisali morali bi se pozvati na izvor, neko službeno mora potvrditi. :mrgreen:
Protiv koga se podnosi tuzba? Protiv medija? Oni imaju pravo objaviti ime i prezime. Naravno da ne moraju navesti izvore. Pa pola novinarstva u Bosni je bez izvora. Mogu reci pricala im komsinica od malog.

Kakva se tuzba moze podici protiv medija? Za klevetu? Nije neistinita informacija (ako kazu pravi identitet).
Chloe
Photo mod

#69784 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

Haris.ba wrote: 31/07/2023 22:59

Protiv koga se podnosi tuzba? Protiv medija? Oni imaju pravo objaviti ime i prezime. Naravno da ne moraju navesti izvore. Pa pola novinarstva u Bosni je bez izvora. Mogu reci pricala im komsinica od malog.

Kakva se tuzba moze podici protiv medija? Za klevetu? Nije neistinita informacija (ako kazu pravi identitet).
Ok. Identifikovali ste ga. Hajde reci klixu da objavi. :thumbup:
Hakiz

#69785 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Chloe wrote: 31/07/2023 22:50

Zašto ja, i još x i x roditelja nismo pod utjecajem svega navedenog? :)
Et, zašto moj sin nije kao maloljetan vozio auto, zašto nije sjeo za volan dok nije položio vozački ispit?
Od kud meni autoritet nad mojom djecom bez batina uz sva njihova prava? Zašto znaju svoje obaveze kao i prava?
Da nisam roditelj i ne živim u BiH mogla bi ta priča proći.

I pusti socijalizam, nije to nikakav izgovor, u njemu si imao doslovno povlaštene, tatine sinove, sex, droga, alkohol, lopovluci itd., Samo nije bilo neta da se čuje i pročuje.
To ti je kao pušenje. Neće pušenje svim pušačima stvoriti rak, ali će povećati šanse da ga dobije onaj koji ima predispozicije.

Ili kao poljoprovreda. Da bi sjeme zla proklijalo treba mu odgovarajuće tlo društvenih kretanja. Trebaju se poklopiti uslovi, treba da sjeme padne na plodno tlo da bi biljka rodila. Jedno bez drugog neće dati plod.
moonca

#69786 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moonca »

:-) koja je satisfakcija..ako znate ime... :? da se 'nasladite'.. ako je dijete . uticajnih...ili da neshto preduzmete, lichno..
..
Haris.ba

#69787 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Chloe wrote: 31/07/2023 23:01
Haris.ba wrote: 31/07/2023 22:59

Ok. Identifikovali ste ga. Hajde reci klixu da objavi. :thumbup:
Pa ako zeli objavice, ako ne zeli nece. Da smatra urednistvo da treba mogli bi objaviti i niko im nista ne bi mogao.
Organi nadlezni pravosudni ne smiju objaviti.

Mediji su kod nas bez ikakvih ogranicenja u sustini.
Hakiz

#69788 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

moonca wrote: 31/07/2023 23:03 :-) koja je satisfakcija..ako znate ime... :? da se 'nasladite'.. ako je dijete . uticajnih...ili da neshto preduzmete, lichno..
..
Da našoj djeci ne dozvolimo da se sa njim druže.
moonca

#69789 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moonca »

Hakiz wrote: 31/07/2023 23:38
moonca wrote: 31/07/2023 23:03 :-) koja je satisfakcija..ako znate ime... :? da se 'nasladite'.. ako je dijete . uticajnih...ili da neshto preduzmete, lichno..
..
da. 'nasha' su specijalna, 'sama sam ga rodila' :oops: ... kad je meni ovako lijep, pametan, kako li je tek drugima.. :zoka:
vjeshalica

#69790 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Zasto se problematizira iznosenje imena doticnog?
suspect_zero

#69791 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

moonca wrote: 31/07/2023 23:46
Hakiz wrote: 31/07/2023 23:38

da. 'nasha' su specijalna, 'sama sam ga rodila' :oops: ... kad je meni ovako lijep, pametan, kako li je tek drugima.. :zoka:
Moje nije "specijalno", nisam ga sama mogla roditi jer ga je neko trebao i napraviti , ljepuškast jeste vidjet ćemo kakav će biti za 6-7 god., pametan vala prosijek, ljenguza žešća, kakav je drugima to ne znam jer ljudi iskreno ne odgovaraju na takva pitanja.....mislim da im je često naporan jer je grlat, živahan pa pređe u dosadu .
Ja dreknem a znam i ošinuti kada bezobrazluk, neko na silu tjeranje i bahatost primjetim....eto razapnite me.
Sad mu je 10, ako pustim za 4 godine jebat će mi majku kroz majku....tada mu neću moći ništa.
dječak sa šibicama

#69792 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Ja na kb upravo cujem motor koji divlja negdje u gradu, vjv bulevar

Nikada im niko nece stati u kraj.
mali_balon

#69793 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

suspect_zero wrote: 01/08/2023 00:34
moonca wrote: 31/07/2023 23:46

Moje nije "specijalno", nisam ga sama mogla roditi jer ga je neko trebao i napraviti , ljepuškast jeste vidjet ćemo kakav će biti za 6-7 god., pametan vala prosijek, ljenguza žešća, kakav je drugima to ne znam jer ljudi iskreno ne odgovaraju na takva pitanja.....mislim da im je često naporan jer je grlat, živahan pa pređe u dosadu .
Ja dreknem a znam i ošinuti kada bezobrazluk, neko na silu tjeranje i bahatost primjetim....eto razapnite me.
Sad mu je 10, ako pustim za 4 godine jebat će mi majku kroz majku....tada mu neću moći ništa.
Tad ce ti trebat toljaga, svakako, pubertet malo pobudale.... :D
Salim se.....sve je do odgoja...prije je bila vojska pa je malo utukla muda mladim junosima a i kada su dosli kuci skontali su da se svijet okretao i bez njih....vecina se smirila a vazda je bilo izuzetaka...vecina maminih sinova se smirila....
Ali opet sve ide iz kuce....zato bi ja uveo neke rigorozne psihotestove za ljude koji bi da postanu roditelji....
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#69794 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by teskeredzic_22 »

Koliko god lično ideološki bio na liniji socijalizma - negdje je bila greška.

Frapantno je da samo 30 godina nakon smrti jedne ozbiljne države i sistema imamo tako negativnu devastaciju društvenih vrijednosti , plus što smo imali dodatnu školu života i solidarnost uz pomoć koje smo preživjeli u ratu.

Dakle ljudi su i u socijalizmu bili neiskreni samo to socijalizam nije detektovao , neko je samo prešao preko toga.

To ne znači da ljudi nisu bili takvi i prije socijalizma , manifest tih "vrijednosti" se odvijao na druge načine .

Samo jako naivan čovjek može biti optimista , isuviše smo opterećeni materijalnim da bi u budućnosti radili na sebi.
forumskivojnik

#69795 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by forumskivojnik »

dvajt wrote: 31/07/2023 10:37 dijete je to, ima svoja prava
Nije on "dijete", nego tinejdzer, pubertet ga spucao, koji ima 17 godina, za koji mjesec, po zakonu, punoljetan sa pozamasnom kolicinom uzavrelog testosterona u venama i seksualiziranim odgojem. Jednostavno, sarajevski aga skorojevic.

https://www.facebook.com/irma.hrustemovic
zdruzdjo

#69796 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

suspect_zero wrote: 01/08/2023 00:34
Yeeeep, to je to. Moze me vala razapeti kako god ko hoce, ali isti sam.

Sina dobio sa 23.
Tu i tamo su pokusavale se razuzdati pubertetske bubice, prosipanje bahatluka, sile.....jednostavno cu nazvati "ispipavanje granica". U par navrata je naucio da na granicama postoji ljut granicni policajac i da se granice nece micati. Danas je on jedan prefin zreo momak. Uredan, moralan, stalozen, bistar....
E sad cu reci jedan drugi problem kojeg primjecujem u zadnje vrijeme.
Puno zavisi od toga sa koliko godina si dobio potomka. Nemas iste zivce, snagu, strpljenje za odgoj sa 35-40 kao sto si imao sa 20-25.
A ogroman broj potencijalnih roditelja danas se odluce za djecu tek tamo sa 30-40 pa i vise. A tada si vac u nekoj "niz brdo" putanji.
Opet iz iskustva. Kcerku sam dobio 9 godina nakon sina.
Naravno da su i karakteri drukciji kod djece, ali puno manje i ja i supruga imamo gore spomenutog u odnosu koliko smo imali sa sinom.
Znaci ove nove mame i tate koje su "nacele" cetvrtu deceniju i tek tada prave djecu, cekajuci da zavrse fakultete, zaposle se, kupe stan, oplate malo kredita.....E pa velika sansa da ces imati djete koje ce biti "malo svoje". Nema se vremena za provodjenje sa djecom, za zabavu, igru, razgovore,.....
A ni zivaca. Nego tutni sta para u ruke, daj mu sitne zabave da se tebi skine s dnevnog reda i uzivaj.
To.je samo moje misljenje koje sam nekalo izvukao posmatrajuci sa strane.
Ne mora se niko sloziti sa mnom
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#69797 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

Sve si tacno napisao.. :thumbup:
rage_guy

#69798 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by rage_guy »

Ma ja, treba napraviti dijete u trenutku kad nemas ni stabilan posao ni gdje zivjeti.
dječak sa šibicama

#69799 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Roditelji uvijek imaju opravdanje, dijete se moze odgojiti da bude predobar covjek, a moze ispasti i degenerik. Formiras ga kao komad gline, sve je na roditeljima.

Ako je mama spremna platiti portalima da ne objave ime i poslati advokata po hitnom postupku, otprilike mozemo pretpostaviti da je i sina odgajala u duhu "ko te dirne, kamen pa u glavu".

Za sve su krivi roditelji, ko sina nauci da je zena supruga potrosni materijal i da je on gazda, nego majka. Ne ucim ga ja.
Slucajno znam jednog danasnjeg krimosa jos od dana kad je bio dijete, mali balo dok je bio, taj se uz oluke pentrao na vrh zgrade i slicni nestasluci. Tacno si mogao vidjeti da ce izrasti u jednog od "nezgodnih momaka", i da je prosto iz takve porodice. Tata jos i nekako, ali mama klasicni rauber, ona kad prodje ulicom ima onaj gard da ce se potuci sa nekim ako joj stane na put. I sta moze sincina neko upucati slucajnog prolaznika iz puske koju drzi u gepeku, jer mu se eto nije svidio.

Ili sto kaze Hanka, fin je moj Mirzad, nego ne vole ga sto je Hankin sin.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#69800 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

zdruzdjo wrote: 01/08/2023 12:44
Yeeeep, to je to. Moze me vala razapeti kako god ko hoce, ali isti sam.

Sina dobio sa 23.
Tu i tamo su pokusavale se razuzdati pubertetske bubice, prosipanje bahatluka, sile.....jednostavno cu nazvati "ispipavanje granica". U par navrata je naucio da na granicama postoji ljut granicni policajac i da se granice nece micati. Danas je on jedan prefin zreo momak. Uredan, moralan, stalozen, bistar....
E sad cu reci jedan drugi problem kojeg primjecujem u zadnje vrijeme.
Puno zavisi od toga sa koliko godina si dobio potomka. Nemas iste zivce, snagu, strpljenje za odgoj sa 35-40 kao sto si imao sa 20-25.
A ogroman broj potencijalnih roditelja danas se odluce za djecu tek tamo sa 30-40 pa i vise. A tada si vac u nekoj "niz brdo" putanji.
Opet iz iskustva. Kcerku sam dobio 9 godina nakon sina.
Naravno da su i karakteri drukciji kod djece, ali puno manje i ja i supruga imamo gore spomenutog u odnosu koliko smo imali sa sinom.
Znaci ove nove mame i tate koje su "nacele" cetvrtu deceniju i tek tada prave djecu, cekajuci da zavrse fakultete, zaposle se, kupe stan, oplate malo kredita.....E pa velika sansa da ces imati djete koje ce biti "malo svoje". Nema se vremena za provodjenje sa djecom, za zabavu, igru, razgovore,.....
A ni zivaca. Nego tutni sta para u ruke, daj mu sitne zabave da se tebi skine s dnevnog reda i uzivaj.
To.je samo moje misljenje koje sam nekalo izvukao posmatrajuci sa strane.
Ne mora se niko sloziti sa mnom
nije samo ni to, nego ljudi koji dobiju djecu u zrelijim godinama znaju biti prezaštitnički nastrojeni. ja sam se samo zato da ne pravim scenu pred njenim djetetom sudržo da jednoj takvoj kobili ne jebem majku kroz majku.

tobogan visine cca 30-cm za malu, najmanju djecu, njen klinjo stoji i ne zna šta bi, ni tamo ni ovamo. moj prođe pored njega, provuče se i spusti se. dođe ona, pita: jel ide vaše dijete u vrtić? mi ono, ne ide.

pa vidi se, veli.

sad kad kontam, žao mi je što nije vidjela da ni ja nisam išo u vrtić da je pljunem posred žvalja koje seru na ni krivo ni dužno tuđe dijete.

mnogo je izazova za današnje roditelje i kolika nam je briga da ga on ne bude maltretiran, toliko se trudimo da i on ne maltretira i ne glupira se. toliko da nam ga nekad bude i žao i pazimo da ga ne ubijemo u pojam da drugi koriste njegov takav odgoj.

malo je off, al jebiga, ako mi sada što imamo malu djecu ne budemo pažljivi, i naši će se glupirati...
Post Reply