Ukrajina
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#177976 Re: Ukrajina
Frapantno
.
-
sumirprimus
#177977 Re: Ukrajina
Op op
-
sumirprimus
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
mishic
-
Excel2
-
mishic
- SanskiBiser
#177985 Re: Ukrajina
Tom Cooper
Ukrajinski rat, 30. srpnja 2023.: Starci i Odvazni
Sarkastosaurus
30. srpnja 2023
Pozdrav svima!
Sve više Rusa se žali da su zapadni mediji 'kontrolirani'. Ironično, može se samo složiti. Da, kontroliraju ga – prije svega komercijalni interesi, a onda privatni preferencije. Razmislite, ali ću se ovom temom pozabaviti zasebno: ne želim vas sada zamarati time.
ZRAČNI RAT
Sudeći prema izvješćima s Krima okupiranog od strane Rusije, PSU-ove snage Su-24 preživjele su napad 4 Kinžala na svoju matičnu bazu u Starokostyantyivu 26. srpnja. Jučer je izvršio napad s više zrakoplova na mostove Armiansk i Chongar Road, povezujući Krim s kopnom Ukrajine. Navodno su oba pogođena. Točan razmjer štete ostaje nejasan, ali na društvenim mrežama se navodi da je na mostu Chongar došlo do šest udaraca i prekida cestovnog prometa na obje prometnice. Kad bi Ukrajinci rasporedili šest Storm Shadowa samo protiv njega, za to bi bila potrebna najmanje tri Su-24M. Željeznički most Syvash (pored mosta Chongar) nije napadnut.
Više o ovoj temi (i raznim ruskim tvrdnjama i izvješćima) u narednim danima….
Cestovni most Krim/Kerch u tijeku je popravka, ali željeznički most je još uvijek u funkciji.
BITKA ZA DONBAS
Relativno malo izvješća o borbama u posljednja dva-tri dana: čini se da loše vrijeme ograničava aktivnosti s obje strane. A bilo je i neugodnih iskustava – i s jedne i s druge strane….
Svatove…. Još uvijek nema izvora iz prve ruke u tom području, ali prema izvješćima na društvenim mrežama, ono što Rusi zovu 'Ofenziva na Karamazinovku' je gotova. Ovo barem lokalizira njihovu operaciju na određeno područje (vidi: područje zapadno od Karamyznivke), i barem su sada njihovi časnici zauzeti hvalisanjem kako su izveli napad 20. srpnja - što je dobro, jer znači da nisu tj. ne vode svoje trupe u dodatne napade tamo.
Bilo kako…. u skladu s tim tim pricama, unistili su ili opkolili ili pregazili slabe zaklone ukrajinske 15. meh dok su se približavali rijeci Zherebets (prema njihovim vlastitim izvještajima: masakriranje svih ranjenih koje su pronašli); a pretrpjeli su 'samo nekoliko ranjenih od mitraljeske vatre i protupješačkih mina'; a zatim je ondje izgradio pontonski most. Povezani računi obično završavaju na prilazima Serhivki, Nadji i Novojehorivki… Ali, to je nevažno, znaš? Ono što je važno jest da su se sve uključene ruske trupe – redovno osoblje i mobici – ponašale herojski, komunikacije su bile izvrsne, i svi su vrlo iskusni, naravno… malo je iznenađenje, što god se čuje iz ukrajinskih izvora je da je linija fronte ponovno na liniji Žerebec….
….razmišljajući o tome, moram priznati, pomalo sam zbunjen, onda su se u početku isti Rusi hvalili zarobljavanjem zastave 25. mech-a, i , koliko ja znam, cijelo vrijeme su se borili protiv sjevernog krila 66. meh . Ali, hej: tko sam ja da kažem...
T-72 2. motostreljačke brigade (VSRF) negdje u području Žerebeca.
Bakhmut….Sjever… priča se – ili je bilo, jučer – da je ZSU bio u procesu napada na položaje BARS-29 i PMC-a Potok (u vlasništvu Gazproma), negdje sjeveroistočno od Soledara, kada je stigla oluja. Nakon toga nemam pojma ni o čemu…
Jug …još nisam siguran tko, samo da se to trebalo dogoditi oko 27. srpnja, ali tamo su neki ekstremistički ukrajinski militanti bili vrlo, vrlo…..vrlo neljubazni prema Kadirovim Čečenima. Razbili su barem jednu satniju, možda veći dio bataljuna, pustivši samo 50 preživjelih da pobjegnu uz željezničku prugu u smjeru Opytne (pruga je u međuvremenu i trenutna linija bojišnice). Kako nepristojno: Kadirovci su došli u Ukrajinu da se zabavljaju ubijajući, pljačkajući, pogubljujući po kratkom postupku i pljačkajući – dok ti ukrajinski sinovi oružja ne samo da se opiru već 17 mjeseci, ili samo uzvraćaju vatru, nego ih i ubijaju… ck, ck, ck ….
Rusi su tako doveli 1307. MRR da stabiliziraju crtu bojišnice.
Drugdje u ovom području: leteći heroji VKS-a ostaju profesionalni kao i uvijek: još uvijek lete napadi sprejom i molitvom na dva pontonska mosta sjeverno od Kurdyumivka – čija je sjeverna polovica u međuvremenu pod ukrajinskom kontrolom. Neću ulaziti u detalje, ali, kao što je spomenuto prije nekoliko dana, ZSU se osjeća dovoljno ugodno da izbaci određene svoje jedinice iz zone borbe, ali: nemojte to reći Rusima...
JUŽNO ZAPORIZHZHYA
Staromaiorske-Staromlynivka… bože…ovo je složeno….daj da probam od zapada prema istoku:
- Čini se da se ruska 71. MRR još uvijek drži unutar južne Pryyutne, ali ZSU je u međuvremenu u procesu opkoljavanja i tog sela i obližnjeg Stepova. Čak i više jer sve topništvo koje Rusi donesu da podrže trupe na prvoj liniji neprestano masakrira topništvo ZSU-a...zbog čega su Rusi zauzvrat rasporedili tri operativna tima Lanceta u ovo područje... o tome (i) više u narednim danima...
- Ono što je ostalo od ruske 60. MRB još uvijek se drži u južnom Urozhaineu, uz potporu bataljuna Kaskad. Južnije, Rusi su doveli 136. MRB i 218. TR u područje Staromlynivka, i pokušavaju reorganizirati sve što je ostalo od 247. VDV pukovnije.
Robotyne… ovdje se nalazi nešto poput 'najvažnijeg' ažuriranja za danas, zapravo. Kako je objavljeno 27. srpnja, ZSU se probila u području istočno od Robotynea. Moram priznati, bio je krajnje skeptičan prema svim prvim ruskim izvješćima o bitki koja je nastala. Jednom: previše skeptičan.
Činjenica je: ova ukrajinska operacija bila je sve osim besprijekorne, a ja još nisam siguran zašto. Moj zaključak je da je plan ZSU-a bio napredovati u raspoređenoj formaciji: probiti se s 47. mechom pored Robotynea, i pratiti 118. mech istočno od njega, kako bi osigurao bok, a zatim dvije dodatne brigade, kako bi osigurao dalje krila prema istoku...
Plan je dobro počeo: tijekom nekih 2-3 dana topničkih i bespilotnih priprema, ZSU je razbila više od 20 ruskih topničkih oruđa u području južno od zone napada (uključujući brojne MSTA-S i Akatsiya SPH). I tako, kada je krenuo napad, nije bilo reakcije ruskog topništva. Međutim, onda su stvari krenule loše, a još nisam siguran zašto – jer sam čuo najmanje tri različite verzije:
Verzija 1: CO 118. mech dobio je potvrdu da su osigurane ili a) ruske utvrde u brdima istočno od Robotynea ili b) dvije ruske utvrde izravno na putu njegovog napredovanja. Što još nije bio slučaj. Tako je naredio napredovanje svoje jedinice...
Verzija 2: Došlo je do čiste pogreške u komunikaciji i 118. mech je napao prije 47. mecha , umjesto obrnuto (tj. prvo 47. , a zatim 118. )….
Verzija 3: ….a ako se neki drugi pitaju, ili je topnička grupa 118. ili 44. topnička brigada pogriješila jer nije rasporedila dimne granate da pokriju napredovanje 118 .
Na ovaj ili onaj način, vodeća satnija 118. naletjela je na dvije ruske utvrde i zaustavila se gotovo na njihovom vrhu, dok je još bila na svojim vozilima. To sa zaustavljanjem je bila loša ideja, a jedva da su trupe počele izlaziti iz vozila, pogodili su ih ATGM-ovi 1430. MRR , 45. Spetsnaza i 810. brigade mornaričkog pješaštva - svi su još bili ukopani na brdu iznad Robotynea ' - plus RPG-29 ukorijenjenog ruskog pješaštva ispred njih, a zatim Lancete….
Rezultat: 4-5 oborenih T-72, nekih 13-15 BMP-ova i BTR-ova, i gotovo cijela satnija ili ubijena, ranjena ili zarobljena (navodno uključujući bojnika koji je zapovijedao tim napadom). To je ono što je ruska PRBS-mašinerija tada pretvorila u 'napad sa 100 tenkova od kojih je 50 uništeno'...
Naravno, odmah nakon toga, 47. mech je potom očistio to brdo, srušivši 1430. MRR, i tjerajući njega i preživjele iz Spetsnaza i 810. mornaričkog pješaštva natrag u Novoprokopivku. Štoviše, na istočnom krilu tog napada, 15. Kara -Dag i Azov NG brigada tada su tako snažno pogodile 70. MRR u i oko Novopokrovke da su preživjeli pobjegli u Verbove žaliti se na nesposobnog zapovjednika.
Ali, zbog gubitaka 118. meh., to je bila pirova pobjeda... Analizirat ću i raspravljati o tome u nastavku.
Kamyanske-Lobkove… nešto se događa na ovom području, ali nitko ne bi rekao točno što. Jedino u što sam siguran je da su Ukrajinci (ili su bili?) unutar Melnytse i 'vrlo blizu' Luhova (tj. da su prestali pojačavati kvar u obliku mljevenja kroz Zherebyanky), i da sam vidio video njihovih vozila kako lutaju stražnji dio 'tamo nekih Rusa' dobro na jugu, također. Nisam siguran je li ovo nedavno snimljeno.
Pratili smo nekoliko online rasprava o razlozima gubitaka 118Mech istočno od Robotynea. Neki krive generale ZSU-a i njihov nedostatak organizacije na razini divizije; drugi krive ZSU-ove neiskusne zapovjednike brigada i bataljuna; opet drugi nedostatak izviđanja; onda ima nekih koji krive bezglavu jurnjavu, ili nedostatak dimnih granata, ili neuspjeh u njihovom raspoređivanju: Zatim ima nekih koji se žale na ono što su zapravo 'manje taktičke pogreške' (kao što je nužnost čišćenja rovova s razjahanim pješaštvom, samo za primjer)... Nije ih malo (uključujući i mene), koji traže odgovornost. Doista, u ovom trenutku ne mogu izbjeći primjedbu da sve do danas ZSU nije u stanju pronaći krivca za gubitak gotovo cijelog Hersona i većine Zaporožja u prvih nekoliko dana rata (što je postao razlog zašto ZSU sada mora otići gubljenje trupa pri pokušaju povrata istih područja). Stoga ne očekujem da će pronaći krivca za neuspjeh 118. Mech, ili...što mi taj osjećaj u malom nožnom prstu govori da je jako, jako loše: službenici koji zeznu moraju biti odgovorni za svoje pogreške. Bude li bilo kakvih nedoumica, provjerite što su američka vojska i mornarica radile sa svojim nesposobnjakovićima tijekom Drugog svjetskog rata. Zatim usporedite njihovu kadrovsku politiku tijekom svih kasnijih sukoba – i ishod istih s onima iz Drugog svjetskog rata….
'Ali', zašto tako mislim?
Jer moje vlastito iskustvo govori da su razlozi gubitaka 118. nešto od svega navedenog. Međutim, temeljni razlog je: masovno širenje u premalo vremena.
Imajte na umu da je tijekom posljednjih 17 mjeseci ZSU najmanje šest puta povećao ukupni broj vojnika, dok je barem udvostručio - ako ne i utrostručio ukupan broj svojih brigada, a vjerojatno i peterostruko broj bataljuna. Takvo proširenje iziskuje i veliki broj službenika. I, eto, ZSU jednostavno nema potreban broj časnika s potrebnim kvalifikacijama, vještinama i dokazanim sposobnostima. Očigledno, nedostatak kvalificiranih časnika je razlog zašto ZSU i dalje oklijeva da i njih pozove na odgovornost.
Slučajno sam doživio sličnu ekspanziju u dva 'određena druga, iako vrlo slična sektora', 1990-ih, i mogu samo reći: oprostite, nećete tako lako pronaći potrebne službenike. Bez obzira na kojoj razini ili činu, i bez obzira u kojoj zemlji, u vojnom ili civilnom životu (ako uzmete u obzir civilni život: samo zamijenite 'časnike' s 'menadžerima'): za to će trebati 'godine'.
Naprotiv: u takvoj situaciji treba očekivati nesposobnost i komunikacijske neuspjehe (plus posljedične intrige) gotovo posvuda gdje se dođe – što je, pretpostavljam, i razlog zašto ZSU nema divizijsku razinu zapovijedanja i organizacije: mali broj iskusnih generala (vidi: oni koji su zaduženi za pet glavnih teritorijalnih zapovjedništava) je, u suštini, puno neiskusnih pukovnika, potpukovnika, bojnika i satnika koji su imenovani da zapovijedaju velikim brojem novoosnovanih brigada, bataljuna i satnija .
Moje iskustvo je: može se trenirati ljude koliko god se hoće, ali većina jednostavno ne može učiti dovoljno brzo, već moraju učiti radeći. Što, u oružanim snagama u ratu, znači: oni uče tako što im podređeni ubijaju (i, doista, mogu se smatrati sretnima ako sami prežive to iskustvo).
Moje iskustvo je također: previše njih nikada neće ništa naučiti. Može ih netko trenirati koliko god hoće, ali oni neće promijeniti način na koji zapovijedaju, a još manje način na koji komuniciraju – bilo s nadređenima, bilo s podređenima.
U organizaciji koja je hijerarhijska kao i svaka vojna služba, osnove tog problema su sustavne i često potpuno dogmatske. Na primjer: osim čina, u vojsci je tradicionalno 'odlučujuća' dob. Obično se o nadređenosti između dva časnika istog čina odlučuje tko je stariji. Ovo ide sve do regruta: stariji u prostoriji obično se postavlja za vođu odreda...
Po mom iskustvu, ovo je velika pogreška: jedina stvar koja je zapravo važna zove se 'zasluga'. U biti: 'kvaliteta'; kvaliteta shvaćanja nastave, kvaliteta shvaćanja taktičko-operativne situacije, kvaliteta zapovijedanja, kvaliteta pokazivanja vještina u praksi, te kvaliteta koja zaslužuje pohvalu.
Bez sumnje, pristran sam u tom pogledu. Davnih 1990-ih, bio sam zapanjen kada je netko 'na vrhu zapovjednog lanca' došao na ideju da mene, tada mladog 20+ godina, postavi da obučavam velike skupine srednjovječnih veterana, plus nekoliko budućih viših činova... Ali, kad se sada toga sjetim, postoji jedna lekcija iz tog iskustva koja vrijedi do danas: mladi bez iskustva brže i bolje uče od veterana koji – zapravo – moraju ponovno učiti.
Jer stare navike umiru vrlo sporo.
Dakle, moj zaključak je relativno jednostavan: ZSU će morati 'nešto učiniti' po pitanju načina odabira i obuke svojih časnika. I ako će NATO ponuditi bilo kakvu pomoć u ovom pogledu (do sada nisam čuo da NATO pruža 'specijalističku' obuku srednjim časnicima ZSU-a), tada će morati naučiti vlastite lekcije i prevladati nekoliko svoje vlastite dogme, također.
Samo je jedno sigurno: postavljanje ljudi samo zato što su stariji, ili su prošli neku vojnu obuku, ili visoko civilno obrazovanje, ili iz sličnih razloga, definitivno je pogrešan put. Odaberite mlade koji su izvrsni: oni su željni iskoristiti priliku i pokazati svoje vještine – koje također brže dobivaju. I imaju mnogo više izdržljivosti u tome od bilo kojeg srednjeg čovjeka: kad god ste u nedoumici, imajte na umu da je Aleksandar Veliki 'pokorio (poznat, Helenima) svijet' u dobi od 18-23 godine.
-
sumirprimus
#177986 Re: Ukrajina
Da, sovjetske nqvike tesko odumiru.
Sposobni ispred podobnih. Ovo je i kod nas problem u svim sporama drustva
Sposobni ispred podobnih. Ovo je i kod nas problem u svim sporama drustva
-
sumirprimus
-
CrveniKuk
#177988 Re: Ukrajina
Prilikom obučavanja Ukrajinskih vojnika na zapadu, bio sam ubjeđen, da je vršena obuka oficira, kako na nivou voda i četa, koji su neposredno sa vojnicima, tako i oficira koji će biti u komandama bataljona i brigada. Takođe, bio sam ubjeđen, da je određen broj oficira ZSU, prošao obuku, a koji nalaze u sastavu viših komandi. Izgleda, da do toga nije došlo, bar ne u obimu, koji sam ja priželjkivao. Da li je ZSU previše vjerovao kadru kojeg je imao, kao i njihovim vještinama, pa na osnovu toga GŠ ZSU nije insistirao na obuci oficira ili je zapad jednostavno bio ubjeđen, da ZSU ima dovoljno osposobljenih i obučenih oficira, prije svega na nivou bataljona i brigada. Takođe, vrlo vjerovatno je moguće, da je neko lagao ili neko nije izvršio dobru analizu i procjenu kvaliteta i obučenosti oficira ZSU koji su ulazili u sastav jedinica i komandi novih brigada. Razlika između novih i starih brigada, je po svemu sudeći u kvalitetu komandonog kadra.Izgleda, to je glavni razlog, zbog kojeg stare brigade, u odnosu na nove, postižu bolje rezultate u borbama - komandni kadar. ZSU je dobio određen broj novih sistema zapadnog porijekla i bio sam ubjeđen, da će svi oficiri, kako na nivou vodova-četa, bataljon-brigada, komanda korpusa-GŠ, detaljno biti upoznati sa TT karakteristikama novih borbenih sistema, prije svega sredstava OMJ. Neko je ovdje napisao, da to i nije toliko bitno, ali moje ubjeđenje mi govori, da je to itekako bitno. Tehničke karakteristike nekog borbenog vozila utiče na njegovu pravilnu taktički upotrebu. Iskreno, želim da uskoro ZSU uspješno riješi ovaj problem kvaliteta oficira koji čine komandni kadar svih nivou unutar brigada, kao i oficira na operativnom i strategijskom nivou, jer bez toga, teško je ocekivati pravilno vođenje jedinica, kao i koordinacija i subordinaciju na taktičko-operativnom nivou, kao i pravilno kordinisanje različitih jedinica, a koje se koriste u borbama na jednom operativnom pravcu.SanskiBiser wrote: ↑30/07/2023 15:31 Tom Cooper
Ukrajinski rat, 30. srpnja 2023.: Starci i Odvazni
Sarkastosaurus
30. srpnja 2023
-
sumirprimus
-
Bossona
#177990 Re: Ukrajina
apsidejzi wrote: ↑30/07/2023 12:36Plus sto ce rusija lagano izgubiti sve partnere u svijetu. Evo i kako:A_A_AKCIJA wrote: ↑30/07/2023 11:17
Za pauzu bi Putin dao guzice.
Jedino i samo Rusima bi to odgovaralo. Da sredi državu, da napravi oružja poput dronova i da još malo potkupi političara u svijetu.
EU nije ista kao prošle godine. Sada znaju da je Putinov cilj bila Evropa, da je plaćao i finnasirao desničare da rasturaju EU suverenističkim pokretima.
Rat neće stati dok to Ukrajinci ne budu htjeli.
EU i SAD će se naradnih desetak godina naoružavati da ne dožive sličan scenarij. To naoružavanje će dovesti do ekonomskog rasta kako to obično i bude. Zato je rat u Ukrajini i ekonomski interes EU.
Rusija i njena uloga prije 22. je prošlost. Dok su uzimali pare od njih, planirali su da tenkovima ulete u trbuh Evrope. Evropljani nisu toliki glupani.
Za zapad je jedini pravi kraj rata pobjeda Ukrajine i vojni slom Rusije. Iz kojeg se nikada neće oporaviti.
I prije rata Rusi su kaskali u naprednim tehnologijama a sada ispadaju iz igre.
Zapadu u ovom momentu ni u ludilu ne odgovara primirje. Rješavaju se straha koji ih je progonio pedeset godina i zbog kojeg su i osnovali NATO. Sada ga se rješavaju tako što šalju svoje staro oružje i municiju, a niko njihov ne gine.
Rat je uvijek motor inovacija. Zapad će iz svega izaći za stepenicu vojno spremniji jer će naučiti lekcije iz Ukrajine bez svog učešća. Te prilike se ne propuštaju.
Priča o primirju je samo jadan ruski pokušaj, poput onog od prošle godine o smrzavanju u Evropi, gladi u Africi... Sada te prijetnje izgledaju smiješno.
Ove sedmice je bio samit sa africkim drzavama i ja sam gledao Putinov govor. Vecina africkih drzava je dobila jednu veliku karinu. Drugim rijecima: nista. Samo je 6 najsiromasnijih drzava dobilo nekakvo obecanje da ce im rusija isporuciti zitarice. Putin je govorio o tome kako je ukrajina proizvela 60tak miliona tona zita godisnje i kako je 80% toga ionako islo u Evropu. Sada je ovim potezom on navodno zelio nastetiti evropi. Onaj ostatak je samo isao Africi tj nekih 10tak miliona tona. Umjesto toga, Rusija koja proizvodi 150 miliona tona ce u Afriku poslati cak 60 miliona tona od cega ce onih 10 miliona biti besplatno za 6 najsiromasnijih drzava.
TU je Putin dobio veliki pljesak ali kada se sve zavrsilo i smirlio, ostale africke drzave su skontale da su dobile veliku karinu. Juznoafricka republika je vec iskazala razocarenje samitom, a i ostale su bile dosta suzdrzane. RUsija je obecala mnogo ali nista konkretno. No vrijeme ce pokazati koliko je ovo obecanje istinito i realno. Ja mislim da ce do kraja godine svima postati to jasno...
Afrika će od RuZZije dobiti zlo, bijedu i rijeke krvi,...Evo u "Puč"-iranoj Nigeriji mašu zastavama demoratsko prosperitetne RuZZije ka svijetlijoj budućnosti,.....RuZZija izgladnjuje Afriku i pravi haos da Afrikanci preplave Zapadnu Evropu,.....
- jazzer
#177991 Re: Ukrajina
Ovaj lik je fkt postao smiješan, mislim da ga više ni vlastita žena i djeca ne uzimaju za ozbiljno.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/medv ... 30730065
- Gandalf
#177992 Re: Ukrajina
Kada je trijezan nije sav svojjazzer wrote: ↑30/07/2023 18:12 Ovaj lik je fkt postao smiješan, mislim da ga više ni vlastita žena i djeca ne uzimaju za ozbiljno.
-
sumirprimus
#177993 Re: Ukrajina
Jos jedan samolet manje
-
jarobot
#177994 Re: Ukrajina
Nije ga bilo odavno.!jazzer wrote: ↑30/07/2023 18:12 Ovaj lik je fkt postao smiješan, mislim da ga više ni vlastita žena i djeca ne uzimaju za ozbiljno.
Ovqj ko Refko i Čombe bacaju bombe
-
CrveniKuk
#177996 Re: Ukrajina
Poslije dužeg vremena, evo i 93.mehanizovane brigade, koja je objavila snimak rušenja ruskog aviona.
-
CrveniKuk
#177997 Re: Ukrajina
Haubica M-119 105mm….ubila se za naših terena. Šteta, sto nismo ni mi mogli, u našem ratu, doći do ovih haubice. Šta vi mislite, moji dragi artiljerci?
-
Crvene_brigade
#177998 Re: Ukrajina
Klaster municija djeluje po fašističkom agresoru...
-
lajkujMe
- SanskiBiser