Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- ZoomZoomKiwi
#27251 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa kad već budale toliko dolaze u BiH, a jedva čekali da odu, onda nek kupe sebi tag, barem imaju 17.38€ jebem ga ja.
-
NecuVise
#27252 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Predlažem ti da odeš u narednih mjesec dana do Zagreba pa da vidiš šta su gužve na naplatim kućicama, ovo kod nas je mila majka.
- drug_profi
#27253 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Lučko je fenomen.
Jednom ograiso u red dug 15 km.
Neš više. Uvijek provjerim situaciju na gugletu i ako je guzva, na izlaz, čini mi se Zdenac, ovako nesto... Zaobiđem to sve začas i opet na autoput.
Jednom ograiso u red dug 15 km.
Neš više. Uvijek provjerim situaciju na gugletu i ako je guzva, na izlaz, čini mi se Zdenac, ovako nesto... Zaobiđem to sve začas i opet na autoput.
-
akcija007
#27254 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Na Luckom su sada jos vece guzve zbog ulidanja granica i ulaska HR u Schengen. Dok su bile granice granicne ko trole na Bregani/Obrezju, Macelj/Gruskovje i Goricanu su zadrzavali vozila i usporavali ih do Luckog sada nema tih granica i usporavanja i sva vozila se odmah stvore na Luckom.
Dalje, kolaps je i na A3 - zagrebackoj obilaznici
Taj izlaz se zove Zdencina
Dalje, kolaps je i na A3 - zagrebackoj obilaznici
Taj izlaz se zove Zdencina
-
mistek
#27255 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Čini mi se da nikad nije bila gužva na autoputu južno od Sarajeva kao ovo ljeto? Možda griješim, ali manje-više dole je vazda bio slabiji promet. Sad evo već par vikenda (doduše vikendi, ali i prethodnih godina su bili), baš je gužvasto
I to ne pričam o nedjelji naveče, evo danas sam prošao u 11:00 prema jugu i oko 18:00 nazad. Znači, ovaj prvi termin vala ništa specijalno
U povratku, na naplatnim Sarajevo jug barem 200-300m red, bez tag uređaja bi bilo fakat za živciranje.
Je li razlog možda otvoren tunel Ivan? Kontam da je možda ranije dosta raje ipak išlo starom cestom, ne ulazeći na autoput u Tarčinu (ili do Tarčina). Mada, nevjerovatno mi je da je ovolika razlika. Baš je ozbiljna frekvencija saobraćaja sada prema i iz Hercegovine.
Što se Zagreba tiče, svako ko ide iole češće gore treba naučiti fore kako zaobići eventualnu gužvu. Ili evo sad vidjeti kako će fercerati ovo sa tag uređajem, mada ne znam ni je li to ide glatko na Lučkom? Ma i na Ivanjoj Reci zna zakuhati kad su ovi popularni termini. Posljednji 01. maj, 11km kolona
Je li razlog možda otvoren tunel Ivan? Kontam da je možda ranije dosta raje ipak išlo starom cestom, ne ulazeći na autoput u Tarčinu (ili do Tarčina). Mada, nevjerovatno mi je da je ovolika razlika. Baš je ozbiljna frekvencija saobraćaja sada prema i iz Hercegovine.
Što se Zagreba tiče, svako ko ide iole češće gore treba naučiti fore kako zaobići eventualnu gužvu. Ili evo sad vidjeti kako će fercerati ovo sa tag uređajem, mada ne znam ni je li to ide glatko na Lučkom? Ma i na Ivanjoj Reci zna zakuhati kad su ovi popularni termini. Posljednji 01. maj, 11km kolona
- drug_profi
#27256 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
ČIm je dostupna duža relacija u komadu, odmah je atraktivinije popeti se na AC.
-
akcija007
#27257 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Dionica Počitelj – Zvirovići će biti puštena u promet najesen ove godine, a ona se veže na ranije izgrađenu dionicu Zvirovići – Bijača, čime će 21 kilometar autoceste u Hercegovini biti u prometu.
@mistek Ivanja Reka 01 05 je bila tolika kolona zbog radova to je zabrseno nekada u junu
Alternativa izlazu Lucko ke Demerje samo ENC i kartice ne.prima cash Demerje
Tunel Ivan je pojacao frekfenciju vozila definitivno isto kao sto ce i ova dionica kada se otvori od Pocitelja preko Zvirovica do Bijace pojacati frekfenciju vozila
@mistek Ivanja Reka 01 05 je bila tolika kolona zbog radova to je zabrseno nekada u junu
Alternativa izlazu Lucko ke Demerje samo ENC i kartice ne.prima cash Demerje
Tunel Ivan je pojacao frekfenciju vozila definitivno isto kao sto ce i ova dionica kada se otvori od Pocitelja preko Zvirovica do Bijace pojacati frekfenciju vozila
- Haris033
#27258 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Tunel Ivan je zbog uskog i kratkog izlaza/ulaza sa autoputa na Bradini, napravio čep, a vi se tješite da je razlog veća frekvencija saobraćaja..
Onaj dio od Tarčina nisu trebali dirati sve dok se ne napravi ap do Konjica.
I prije smo imali trkače od Konjica do Bradine, a sada ih imamo još više, jer svi hoće da pretiču kako bi što prije došli do naplatnih kućica, pa je zbog toga i opasnost od saobraćajnih nesreća na toj dionici povećana..
Sve što se radi u BiH je debilno, a izgradnja autoputeva prednjači..
I prije smo imali trkače od Konjica do Bradine, a sada ih imamo još više, jer svi hoće da pretiču kako bi što prije došli do naplatnih kućica, pa je zbog toga i opasnost od saobraćajnih nesreća na toj dionici povećana..
-
Dzontra_Volta
#27259 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ali markica po markica, nakupi se. Očigledno znaju da u dogledno vrijeme to do Konjica neće napraviti, da im se isplati napraviti privremeni izlaz, sa naplatim kućicama, kružnim tokom na magistrali, eksproprijacijom i sl.Haris033 wrote: ↑30/07/2023 09:23 Tunel Ivan je zbog uskog i kratkog izlaza/ulaza sa autoputa na Bradini, napravio čep, a vi se tješite da je razlog veća frekvencija saobraćaja..
Meni je nekako logičnije da su stavili privremeno čeono naplatno mjesto iza petlje Tarčin i tako izbjegli gužve u tunelu Ivan zbog naplate.
- ZoomZoomKiwi
#27260 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
E da se išta pitaju ljudi sa zdravom logikom… Davno bi cijeli A1 bio gotov.Dzontra_Volta wrote: ↑30/07/2023 11:04Ali markica po markica, nakupi se. Očigledno znaju da u dogledno vrijeme to do Konjica neće napraviti, da im se isplati napraviti privremeni izlaz, sa naplatim kućicama, kružnim tokom na magistrali, eksproprijacijom i sl.Haris033 wrote: ↑30/07/2023 09:23 Tunel Ivan je zbog uskog i kratkog izlaza/ulaza sa autoputa na Bradini, napravio čep, a vi se tješite da je razlog veća frekvencija saobraćaja..
Meni je nekako logičnije da su stavili privremeno čeono naplatno mjesto iza petlje Tarčin i tako izbjegli gužve u tunelu Ivan zbog naplate.
- So What!
#27261 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
JP Autoceste FBiH su za mjesec juli izbacile nekih vijesti i fotografija. Što se tiče vijesti, vrlo malo konkretnih informacija o tome kako će riješiti problem oko Vranduka i evo već par godina ignorišu u javnim obavijestima da tamo postoji problem.
Na moje iznenađenje, dali su neke korisnije informacije oko ovih projekata što rade pored koridora Vc, iako se i tu moralo čitati između redova da se zaključi sljedeće:
- Tunel Hranjen su probili oko 50% i Euro-Asfalt će bušiti dok još ima novca, ali nakon toga ide stvarni tender za mnogo realniju cifru kojom bi se taj tunel i završio
- Prva dionica brze ceste Lašva - Nević Polje je u izgradnji, od Viteza do Nevića Polja, ali neće se moći koristiti dok se ne završi sljedeća dionica kroz Poslovnu zonu Vitez, a čija izgradnja još nije ni počela
- Na LOT 3B Sarajevske obilaznice, koja je ustvari kratka dionica od petlje Vlakovo do petlje Mostarsko raskršće, nemaju tehničkih problema, ali su radovi zaustavljeni, jer općina Ilidža zbog svojih interesa blokira, ali nedavno je načelnik Ilidže objavio vijest da su se uspjeli dogovoriti.
Izgradnjom brzih cesta povezat ćemo FBiH
Na moje iznenađenje, dali su neke korisnije informacije oko ovih projekata što rade pored koridora Vc, iako se i tu moralo čitati između redova da se zaključi sljedeće:
- Tunel Hranjen su probili oko 50% i Euro-Asfalt će bušiti dok još ima novca, ali nakon toga ide stvarni tender za mnogo realniju cifru kojom bi se taj tunel i završio
- Prva dionica brze ceste Lašva - Nević Polje je u izgradnji, od Viteza do Nevića Polja, ali neće se moći koristiti dok se ne završi sljedeća dionica kroz Poslovnu zonu Vitez, a čija izgradnja još nije ni počela
- Na LOT 3B Sarajevske obilaznice, koja je ustvari kratka dionica od petlje Vlakovo do petlje Mostarsko raskršće, nemaju tehničkih problema, ali su radovi zaustavljeni, jer općina Ilidža zbog svojih interesa blokira, ali nedavno je načelnik Ilidže objavio vijest da su se uspjeli dogovoriti.
Izgradnjom brzih cesta povezat ćemo FBiH
Budući da Koridor Vc ne prolazi kroz sve dijelove države, opredjeljenje Vlade FBiH i JP Autocesta FBiH je izgradnja brzih cesta na prostoru cijele Federacije kako bi se omogućio ravnomjeran infrastrukturni razvoj svih kantona, te kako bi postali još atraktivniji za privlačenje kako domaćih, tako i stranih investicija.
Finansiranje brzih cesta u FBiH vrši se iz Budžeta Federacije BiH. Vlada FBiH svake godine donosi Odluku o usvajanju programa utroška dijela sredstava “Kapitalni transferi javnim poduzećima – transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta”, utvrđenim Budžetom FBiH.
Sredstva su namijenjena za finansiranje troškova projektovanja, eksproprijacije, radova i nadzora.
Brze ceste u Federaciji Bosne i Hercegovine su:
Bihać – Cazin – Velika Kladuša – Granica sa RH;
Bihać – Ključ;
Lašva – Travnik – Jajce;
Prača – Goražde;
Mostar – Široki Brijeg – granica sa RH.
Ugovori za izvođenje radova potpisani su za brze ceste Prača – Goražde (Tunel Hranjen) i Lašva – Travnik – Jajce, dionica Lašva – Nević Polje (LOT 5 izlaz iz poslovne zone Vitez – Nević Polje), te posljednja dionica Sarajevske obilaznice od Vlakova do Mostarskog raskršća – LOT 3B.
Ostale dionice su u fazi pripreme za građenje.
Tunel Hranjen
Probijeno više od 50% glavne i servisne tunelske cijevi
Tunel Hranjen ukupne dužine 5,5 kilometara koji je u izgradnji, sastavni je dio projekta brze ceste Prača – Goražde duge 18,5 kilometara (Hrenovica – Hranjen – Goražde), koja će spojiti Sarajevo i Goražde. Izgradnja tunela Hranjen predstavlja historijski projekat za Goražde jer će se cestovna udaljenost ovog grada na Drini i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara.
Tunel Hranjen sastojat će se od dvije cijevi. Jedna će biti namijenjena za saobraćaj motornih vozila i kroz nju će prolaziti dvije saobraćajne trake, za svaki smjer po jedna. Druga cijev će biti servisna i koristit će se za održavanje tunela, kao i za slučaj eventualnih nesreća u tunelu. Radi sigurnosti učesnika u saobraćaju tunel će imati 16 prolaza za evakuaciju pješaka, pet poprečnih prolaza za interventna vozila (u slučaju požara) kao i 10 parkirnih niša za zaustavlja vozila u kvaru.
Od početka projekta radovi se odvijaju na probijanju i izradi primarne pograde. Drugim ugovorom je osim probijanja, predviđena i ugradnja sekundarne obloge tunela Hranjen, odnosno izrada temelja, hidroizolacije, bočnih drenaža i betoniranja. Do sada je ukupno probijeno više od 50% glavne i servisne tunelske cijevi.
Izvođač radova je Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo, a Nadzor nad izvođenjem radova vrši IPSA Institut d.o.o. Sarajevo.
Trenutni ugovor sa Izvođačem radova ističe u septembru 2023. godine, a u pripremi je tender za završetak probijanja tunela Hranjen u iznosu od oko 123 miliona KM bez PDV-a. Sredstva će biti obezbjeđena dijelom iz redovnih prihoda JP Autoceste FBiH, a dijelom iz redovnih transfera iz Budžeta Federacije BiH za period od naredne tri godine, a što će biti definisano između Vlade FBiH i JP Autoceste FBiH.
Tenderska dokumentacija za novi ugovor je u pripremi, te se u narednom periodu očekuje objava i odabir najpovoljnijeg Izvođača radova i Konsultanta za nadzor nad građevinskim radovima.
Završen je i Glavni projekat za izvantunelski dio trase brze ceste Prača Goražde (dužine 13 kilometara) i u postupku je ishodovanje urbanističke saglasnosti. Imovinsko pravni odnosi su završeni na dijelu trase od sjevernog portala tunela do Hrenovice, dok je na dijelu od južnog portala tunela do Goražda eksproprijacija zemljišta u toku.
Lašva – Nević Polje, LOT 5
Brza cesta kroz srednju Bosnu
Na području Srednjobosanskog kantona u toku je izgradnja jednog dijela dionice brze ceste Lašva – Nević Polje, LOT 5 u dužini od 4,8 kilometara. Ostala četiri LOT-a ove dionice čine Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu), te Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – od ulaza do izlaza iz Poslovne zone). Buduća cesta Lašva – Nević Polje bit će ukupne dužine od 24,3 kilometra.
Na LOT-u 5 grade se četiri mosta i jedan vijadukt. Početak sekcije LOT-a 5 se nalazi poslije petlje Vitez – izlaz iz poslovne zone, koja će biti izgrađena u sklopu gradnje LOT-a 4 (Poslovna zona Vitez). Na kraju sekcije LOT-a 5 predviđena je izgradnja petlje Nević Polje tipa denivelirani kružni tok. Na mjestu petlje, brza cesta se pristupnim rampama priključuje na magistalni put M-16.4 Nević Polje – Bugojno.
LOT 5 je riješen kao cesta sa karakteristikama brze ceste sa dvije saobraćajne trake (vozna i preticajna) za svaki smjer kretanja.
U sklopu izgradnje ove dionice brze ceste je predviđena i regulacija rijeke Lašve na mjestima gdje je u koliziji sa trupom ceste.
Na gradilištu su u toku radovi duž cijele trase. Na glavnoj trasi radi se na škarpiranju i humusiranju kosina nasipa, iskopu i ugradnji nasipa, iskopu jaraka za prikupljanje oborinske vode sa desne strane ceste, izradi kolektora za fekalnu odvodnju, izradi cjevastog propusta i kanalice jarka, te ugradnji betona i montaži cijevi propusta. Radovi su u toku na slijedećim objektima: mostovi Mali Mošunj 1 i Mali Mošunj 2, Stara Bila 2 i Stara Bila 3, Nova Bila i Pečuhe.
Vrši se iskop i regulacija korita rijeke Lašve.
Vrijednost ugovorenih radova je 74.904.570,00 KM sa PDV-om. Izvođač radova je Hering d.d. Široki Brijeg, a Nadzor Divel d.o.o. i Zagrebinspekt d.o.o. Mostar.
Buduća brza cesta će povezati centralna područja BiH sa autocestom na Koridoru Vc u blizini petlje Lučani (Lašva), te će predstavljati važan putni pravac za Federaciju BiH u smjeru zapad – istok. Odlukom Vlade FBiH je utvrđeno da je JP Autoceste FBiH implementator i korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju dionice brze ceste Lašva – Nević Polje na prvom, drugom, trećem i petom, a JP Ceste Federacije BiH na četvrtom LOT-u. Izgradnja se finansira namjenskim sredstvima iz Budžeta Vlade FBiH.
Sarajevska obilaznica – LOT 3B
Poduzete aktivnosti s ciljem nastavka i završetka izgradnje
Trasa brze ceste LOT 3B je spoj petlje Vlakovo sa petljom na Mostarskom raskršću na magistralnu cestu M-17/M-5, ukupne dužine 1,44 kilometra.
Izgradnjom LOT 3B omogućit će se bolja saobraćajna povezanost autoceste na Koridoru Vc sa mrežom saobraćajnica nižeg ranga, magistralnim i lokalnim cestama. Konkretnije, omogućit će se direktna veza za vozila koja prema petlji Vlakovo na autocesti dolaze sa kružnog toka na Mostarskom raskršću, odnosno iz pravca Kiseljaka, Rakovice, Pazarića i Hadžića.
LOT 3B predviđen je kao gradski put sa dvije saobraćajne trake (vozna i preticajna) za svaki smjer kretanja. Vrijednost ugovora u iznosu od 23.283.000 KM sa PDV-om finansiran iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH potpisan je sa firmom Euro-Asfalt d.o.o.. Nadzor nad izvođenjem radova vrši Konzorcij: Divel d.o.o., Saraj Inžinjering d.o.o. i Institut za građevinarstvo “IG” d.o.o.
JP Autoceste FBiH je 2012. godine preuzelo izgradnju Sarajevske obilaznice LOT 3 (Butila –
Vlakovo – Mostarsko raskršće) od JP Ceste FBiH. Projekat izgradnje LOT 3 je završen je 2008. godine. Izgradnja LOT-a 3B je aktualizirana je 2018. godine, te je zbog nemogućnosti rješavanja imovinsko – pravnih poslova urađena izmjena projekta u zoni Mostarskog raskršća koji je rađen 2008. godine. U skladu sa izmijenjenim projektom pokrenute su procedure izmjene saglasnosti i dozvola.
U decembru 2020. godine započeta je izgradnja LOT-a 3B. Dionica se počela graditi na dijelovima na kojima nije bilo izmjene projekta. Na izmjenu projekta JP Autoceste FBiH još uvijek nije dobilo saglasnosti nadležnih tijela Kantona Sarajevo, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Kako dozvole na izmjene projekta nisu ishodovane na dijelovima na kojima je projekat izmijenjen, odlučeno je da se radovi na LOT 3B obustave do ishodovanja potrebnih saglasnosti i dozvola, kako se ne bi stvarali nepotrebni troškovi.
JP Autoceste FBiH je u fazi razgovora sa predstavnicima lokalnih zajednica, tačnije Općine Ilidža i Kantona Sarajevo. Poduzimaju se sve aktivnosti s ciljem realizacije zahtjeva lokalnih zajednica i dobivanja potrebnih dozvola. Nakon dobivanja potrebnih dozvola odmah će se nastaviti izgradnja LOT 3B i bit će potrebno šest mjeseci za završetak svih radova. Završetkom izgradnje LOT 3B unaprijedit će se položaj privrednih subjekata u pogledu infrastrukturnog okruženja na lokalitetu Općine Ilidža, te će se podići standard lokalnog stanovništva.
Tunel Hranjen
- So What!
- So What!
#27263 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Lašva – Nević Polje, LOT 5
- So What!
#27264 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Sarajevska obilaznica – LOT 3B
- So What!
- dustaban
#27266 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ja mislim da svi mi preko 50 godina ne treba uopće da se obaziremo na ove lotove, mi ćemo eventualno doživit samo ovo do Žepča i ono dole u Hercegovini južno od Mostara.
A Prenj i ostale 5C bajke sačekaće naredna pokoljenja.
A Prenj i ostale 5C bajke sačekaće naredna pokoljenja.
- drug_profi
#27267 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Imao sam 30 i nešto kad se počelo praviti sa najavom da će se završiti za 8-10-12 godina.
Maštao sam o tome kako ću petkom s posla na autoput s porodicom na more na kafu, kupanje i večeru.
Sad imam bliže 60 nego 50 i ne nadam se ničemu više.
Sad me prosto i boli q.
Maštao sam o tome kako ću petkom s posla na autoput s porodicom na more na kafu, kupanje i večeru.
Sad me prosto i boli q.
- Haris.ba
#27268 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ali, i placas njegovu izgradnju.drug_profi wrote: ↑31/07/2023 01:09 Imao sam 30 i nešto kad se počelo praviti sa najavom da će se završiti za 8-10-12 godina.
Sad me prosto i boli q.
- ElRe
#27269 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Vinjete su zakon. Kupiš elektronski, nema zastoja, nema rampi, usporavanja, nema trškova plata inkasanata na kućicama...
- Haris.ba
#27270 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
-
BAK-eV
- dustaban
#27272 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa ovo je slovenački model (bio je, ne znam kako je sad). Slovenac plati godšnju vinjetu (bila cinimise 95 eura) i miran cijelu godinu a mi koji moramo preci preko slovenije morali kupovati one sedmicne (cini mi se bile 17 eura).
Jer Slovenija je zemlja Slovenaca!
A i te turisticke vinjete su se kupovale na pumpama, dakle bez guzve na rampama.
Mi, jadni i sjebani Bosanci, tek od neki dan mozemo isti tag koristiti u oba jebena entiteta ali... ali opet jebiga, moramo otvoriti dva akaunta, baska FBiH, baska RS ?!?!?!
E pa jebiga.
- So What!
#27273 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Autoput Bijeljina - Rača - Kuzmin (38 km = BiH 20 km + SRB 18 km) - 28. 07. 2023.
JP Autoputevi RS nažalost nemaju ni četvrtinu PR-a svojih kolega iz većeg entiteta, tek odnedavno su otvorili Instagram nalog, pa o projektima tamo uglavnom se informišemo preko satelitskih snimaka:
Bijeljina i petlja Bijeljina

Rača, izgradnja novog mosta i granica sa Srbijom

Most Rača - petlja Bosut

petlja Bosut - petlja Kuzmin

JP Autoputevi RS nažalost nemaju ni četvrtinu PR-a svojih kolega iz većeg entiteta, tek odnedavno su otvorili Instagram nalog, pa o projektima tamo uglavnom se informišemo preko satelitskih snimaka:
Bijeljina i petlja Bijeljina

Rača, izgradnja novog mosta i granica sa Srbijom

Most Rača - petlja Bosut

petlja Bosut - petlja Kuzmin

- Dope_Man
#27274 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nije to samo slovenski, isti je model u svakoj od 6-7 zemalja koje imaju vinjete. Obicno imas tri nivoa - godisnju, mjesecnu i sedmicu (kod Slovenaca) ili desetodnevnu (Austrija, Ceska, Slovacka, Madzarska).
I bilo ko moze kupiti bilo koju od tih. Ako neko dovoljno cesto putuje kroz Sloveniju, Austriju... isplati mu se uzeti i godisnju.
Inace u Sloveniji je ona sad 117.50 EUR, sto je skuplje nego u Austriji (96.50) il Ceskoj (60tak je bila, tako nesto i u Slovackoj).
Jedino su Madzari skuplji, njihova je oko 180 eura, mada imaju nekakve regionalne, koje pogoduju domacima koji bi da koriste AP al ne idu po cijeloj drzavi.
Svicarci apsolutni sampioni. Nema ovih kratkih, al imas za 40tak eura godisnju.
Usput: Sto se tice vise accounta nije ni to jedinstven problem u BiH. U Hrvatskoj imas dionice koje imaju drugi koncesionari i gdje moras imati dodatni acc u odnosu na vecinski dio AP (istarski ipsilon, dionica sjeverno od ZG do Macelja). A da ne govorimo o ljepoti koncesionara po Italiji.
-
BAK-eV
#27275 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Sto je drzava ekonomski slabija, vinjete i sistem komplikovaniji.Dope_Man wrote: ↑31/07/2023 12:36Nije to samo slovenski, isti je model u svakoj od 6-7 zemalja koje imaju vinjete. Obicno imas tri nivoa - godisnju, mjesecnu i sedmicu (kod Slovenaca) ili desetodnevnu (Austrija, Ceska, Slovacka, Madzarska).
I bilo ko moze kupiti bilo koju od tih. Ako neko dovoljno cesto putuje kroz Sloveniju, Austriju... isplati mu se uzeti i godisnju.
Inace u Sloveniji je ona sad 117.50 EUR, sto je skuplje nego u Austriji (96.50) il Ceskoj (60tak je bila, tako nesto i u Slovackoj).
Jedino su Madzari skuplji, njihova je oko 180 eura, mada imaju nekakve regionalne, koje pogoduju domacima koji bi da koriste AP al ne idu po cijeloj drzavi.
Svicarci apsolutni sampioni. Nema ovih kratkih, al imas za 40tak eura godisnju.
Usput: Sto se tice vise accounta nije ni to jedinstven problem u BiH. U Hrvatskoj imas dionice koje imaju drugi koncesionari i gdje moras imati dodatni acc u odnosu na vecinski dio AP (istarski ipsilon, dionica sjeverno od ZG do Macelja). A da ne govorimo o ljepoti koncesionara po Italiji.
Ali u nas se to moze dosta jednostavno odraditi, dvije enttetske vinjete i to je to.