Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tramvajtrojka

#1751 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

EFD22 wrote: 27/07/2023 10:14 Evo šta kažu aviokompanije za to tvoje "ne dam da mi gleda pasoš".

Ryanair:
All non-EU/EEA citizens must have their travel documents checked and stamped at the Ryanair Visa/Document check desk before going through airport security. Your boarding pass will display the information for routes that require mandatory Visa/Document checks.

Non-EU/EEA citizens must do this to ensure compliance with immigration authority rules. We reserve the right to refuse travel if there is any failure to comply with this requirement.

If you have been denied boarding and require clarification, please return to the visa check desk at the airport. The ticket desk agent will contact the Ryanair Immigration Department for further assistance.

Wizzair:
To reduce costs and keep our fares cheap, we offer free online check-in options. Online check-in is available from 30 days up to 3 hours before the scheduled departure time if you have purchased a seat during your booking.

In case you have not purchased any seats with your booking, check-in will become available only 24 hours before departure.

- check in online
- print your boarding card
- present the printed boarding card at the gate with your travel documents no later than 30 minutes before the scheduled departure time
- if you hold non-EU travel documents, you need to present yourself at the check-in counter to have your documentation checked and your boarding card stamped
- if you have baggage to drop off, go to the baggage drop desk no later than 40 minutes prior to departure or according to the local rules as indicated in the below “CHECK-IN TIMES” section.
- If you are travelling within the Schengen area you don’t need to fill in the travel document details during the online check-in procedure, since you are not required to provide such details.

During the online check-in process you might be requested to provide visa details on certain routes. If no visa is required for your destination, just fill in the field with xxxxx characters.

Children under 14 need to be accompanied and checked in online by a passenger older than 16.

You can change your reservation (except for the flight and the name) or purchase additional services even after the online check-in.

Turkish Airlines:
We conduct passport and visa checks at the counter and boarding gate to ensure that Turkish Airlines passengers do not encounter problems at the next destination. We carry out these checks to make sure our passengers have all the required documents of the country they are flying to so that when they arrive at their destination, they will not be sent back due to lack of documents.

I tako dalje...
Ma lud narod 1/1 :lol: i onda se pitaju sto nemamo ovo sto nemamo ono, a provodjenje neke sile i fursata nam u krvi. Ovakvim je sevap uskratiti putovanje cuj da ne dadne da mu se pasos provjeri sigurno ga drzi i u onim fancy koricama da se ne isprlja :mrgreen: :mrgreen:
ZoomZoomKiwi

#1752 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ZoomZoomKiwi »

Trappist wrote: 27/07/2023 10:22
EFD22 wrote: 27/07/2023 10:14 Evo šta kažu aviokompanije za to tvoje "ne dam da mi gleda pasoš".

Ryanair:

Wizzair:

Turkish Airlines:

I tako dalje...
Nisam rekao da nemaju pravo da uzmu pasos. Oni (ako uopste postoji radnik na salteru) trebaju uzeti pasos, vidjeti je li isto ime i prezime kao na karti, datum rodjenja i validnost pasosa. Tu se sva prica zavrsava. Sa Ryanairom bez problema uradio online check in iz portugala do spanije. U spaniji izmedju gradova bez problema radio online check in, s obzirom da sam imao rucni prtljag jedino sam trebao proci kroz sigurnosnu kontrolu.
Na kraju krajeva, kad se vracam iz eu drzava u sarajevo, takodjer uradim online check in.
Jer postavlja se logicno pitanje, kako to radnik wizzaira moze znati je li tebi viza validna? Jesi li bio u eu duze od 90 dana vec ? Ili da li imas neku zabranu ulaska?
Za putovanje unutar Schengena ti ne treba uopće dokument...

Sarajevo nije u Schengenu.
Trappist

#1753 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Trappist »

tramvajtrojka wrote: 27/07/2023 10:25

Ryanair:

Wizzair:

Turkish Airlines:

I tako dalje...
Ma lud narod 1/1 :lol: i onda se pitaju sto nemamo ovo sto nemamo ono, a provodjenje neke sile i fursata nam u krvi. Ovakvim je sevap uskratiti putovanje cuj da ne dadne da mu se pasos provjeri sigurno ga drzi i u onim fancy koricama da se ne isprlja :mrgreen: :mrgreen:
:lol:
drzi se ti turske, nije zapad za tebe :thumbup:
Trappist

#1754 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Trappist »

EFD22 wrote: 27/07/2023 10:26
Trappist wrote: 27/07/2023 10:22
Nisam rekao da nemaju pravo da uzmu pasos. Oni (ako uopste postoji radnik na salteru) trebaju uzeti pasos, vidjeti je li isto ime i prezime kao na karti, datum rodjenja i validnost pasosa. Tu se sva prica zavrsava. Sa Ryanairom bez problema uradio online check in iz portugala do spanije. U spaniji izmedju gradova bez problema radio online check in, s obzirom da sam imao rucni prtljag jedino sam trebao proci kroz sigurnosnu kontrolu.
Na kraju krajeva, kad se vracam iz eu drzava u sarajevo, takodjer uradim online check in.
Jer postavlja se logicno pitanje, kako to radnik wizzaira moze znati je li tebi viza validna? Jesi li bio u eu duze od 90 dana vec ? Ili da li imas neku zabranu ulaska?

je li ? a ti mi gore ovo postavio:
"All non-EU/EEA citizens must have their travel documents checked and stamped at the Ryanair Visa/Document check desk before going through airport security. Your boarding pass will display the information for routes that require mandatory Visa/Document checks."
Ja sam i dalje non-EU citizen.
Je li to BG u schengenu ?
I nisi mi odgovorio na pitanja:
Kako to radnik wizzaira moze znati je li tebi viza validna? Jesi li bio u eu duze od 90 dana vec ? Ili da li imas neku zabranu ulaska?
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#1755 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by laserShow »

Trappist wrote: 27/07/2023 10:22 . Oni (ako uopste postoji radnik na salteru) trebaju uzeti pasos, vidjeti je li isto ime i prezime kao na karti, datum rodjenja i validnost pasosa. Tu se sva prica zavrsava.
We conduct passport and visa checks at the counter and boarding gate to ensure
Evo te ko milorad docidck bosanac. "Gdje to pise da imaju pravo listati pasos". Ono wtf, sve ti pise a ti guslas svoje.
Trappist

#1756 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Trappist »

laserShow wrote: 27/07/2023 10:31
Trappist wrote: 27/07/2023 10:22 . Oni (ako uopste postoji radnik na salteru) trebaju uzeti pasos, vidjeti je li isto ime i prezime kao na karti, datum rodjenja i validnost pasosa. Tu se sva prica zavrsava.
Evo te ko milorad docidck bosanac. "Gdje to pise da imaju pravo listati pasos". Ono wtf, sve ti pise a ti guslas svoje.
Jee, sve mi pise, sve ste u pravu. Kad 2050 i dalje budemo stajali u redovima na check in-u na aerodromu glavnog grada u europi, i isli sa printanom kartom da nam pecat udare, hocete i dalje govoriti to je zato sto ti radnik na salteru mora PREGLEDATI pasos ?
tramvajtrojka

#1757 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

laserShow wrote: 27/07/2023 10:31
Covjek ne shvaća da i aviokompanije imaju svoje uslove zbog kojih to traze, a da nije samovolja aerodroma da ne priznaje online kodove :lol:
ZoomZoomKiwi

#1758 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ZoomZoomKiwi »

Trappist wrote: 27/07/2023 10:27
EFD22 wrote: 27/07/2023 10:26

je li ? a ti mi gore ovo postavio:
"All non-EU/EEA citizens must have their travel documents checked and stamped at the Ryanair Visa/Document check desk before going through airport security. Your boarding pass will display the information for routes that require mandatory Visa/Document checks."
Ja sam i dalje non-EU citizen.
Je li to BG u schengenu ?
Da jesi non-EU ali ne napuštaš Schengen zonu kada putuješ npr. iz Frankfurta u Barcelonu.

Ima drugi član koji nisam quote-ao, koji kaže "If you are travelling within the Schengen area you don’t need to fill in the travel document details during the online check-in procedure, since you are not required to provide such details."

Početak rasprave je bio nepostojanje automatskog ili elektronskog check-in-a na aerodromima u BiH...
Isto nema vajde za BiH građane jer ti nakon check-in-a bilo koje vrste ostaje obaveza otići do tete na šalteru da ti provjeri validnost pasoša, prije same pasoške kontrole i napretka prema konačnom boardingu.

Digresija:
Nevjerovatno koliko naš narod želi sve te neke olakšice, prava, sisteme... Ali nikako uz to ne prihvata da dođu zakoni, troškovi, obaveze i nameti koje takvi sistemi podrazumijevaju. Da je kako ne plaćati porez, a da smo u EU i da putujemo slobodno, da je kako ne plaćati parking a da je od vrata automobila do vrata zgrade/kuće/objekta samo jedan korak.
Narod za izučavanja, za dobre tri četiri knjige napisati, o psihoanalizi mentaliteta, psihologiji mase, letargičnosti, neopravdanog osjećaja privilegiranosti, apatije i svašta još nešto.

Narod koji bi sve za džabe da ikako može, al' nemoj majketi da stoji u redu ni sekundu, vazda bi se nešto provlačilo, može li kako preko reda, i u saobraćaju, i u općini, i u bolnici, pa i u jebenoj piljari...
konami666

#1759 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konami666 »

Ne treba pasos ni za ulazak u Bosnu i zemlje zapadnog balkana ako imate EU pasos, samo sa licnom radi sve :)
Trappist

#1760 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Trappist »

https://www.airserbia.com/en/informatio ... e-check-in

"Online check-in will take you to your boarding pass in just a few steps - have your boarding pass sent to a smartphone as a mobile boarding pass or print it out."

Usao BG u schengen zonu :kiss:
ZoomZoomKiwi

#1761 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ZoomZoomKiwi »

konami666 wrote: 27/07/2023 10:36 Ne treba pasos ni za ulazak u Bosnu i zemlje zapadnog balkana ako imate EU pasos, samo sa licnom radi sve :)
Q.E.D.

Znači nije do SJJ, nego do našeg smrdljivog pasoša.
Trappist

#1762 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Trappist »

EFD22 wrote: 27/07/2023 10:39
konami666 wrote: 27/07/2023 10:36 Ne treba pasos ni za ulazak u Bosnu i zemlje zapadnog balkana ako imate EU pasos, samo sa licnom radi sve :)
Q.E.D.

E ovdje smo nasli zajednicki jezik :thumbup:
Btw, i za let za BG ne moze online check in, moramo na salter :D :D
Hakiz

#1763 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

A ja i kada mogu online check, više volim na šalter. Više volim u prodavnici na kasu sa kasirkom umjesto na one na kojima sam skeniraš šta si kupio. Itd.

Što više ljudi bude koristilo online ili one mašine na samom aerodromu za čekiranje, bilo kakve uređaje za plaćanje itd to će nama koji više volimo ljudski kontakt nego komunikaciju sa robotom biti ljepše, manja gužva, ugodnije :-D
Bodkin

#1764 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

Jedino dobro kod saltera je sto mozes zavrsiti neke pogodnosti tipa sjediste za slucaj opasnosti ili prozor/prolaz
giovanni008

#1765 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by giovanni008 »

Q.E.D.

Nije do pasosa nego je do SJJ.

1)
Letio iz BG za Schengensku zemlju - Online checkin sve rijesio, ne treba kod tete na salter (imam EU pasos)

2)
Letio iz SJJ za Schengensku zemlju - Online checkin odradjen ali i pored toga treba kod tete na salter (imam EU pasos)

Kako to objasnjavate?
tramvajtrojka

#1766 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

giovanni008 wrote: 27/07/2023 12:34

Q.E.D.

1)
Letio iz BG za Schengensku zemlju - Online checkin sve rijesio, ne treba kod tete na salter (imam EU pasos)

2)
Letio iz SJJ za Schengensku zemlju - Online checkin odradjen ali i pored toga treba kod tete na salter (imam EU pasos)

Kako to objasnjavate?
Upitaj svoju kompaniju sa kojom si letio zasto zahtijeva dodatne provjere sa sjj i ne dozvoljava online checkin veoma jednostavno
ZoomZoomKiwi

#1767 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ZoomZoomKiwi »

giovanni008 wrote: 27/07/2023 12:34

Q.E.D.

1)

2)

Kako to objasnjavate?
Imaš EU pasoš. Do pasoša je.

1) Da ti je Non-EU/EEA pasoš, morao bi pristupiti Visa checku i na BEG, jer bi ti nakon online check-in-a na kojem upisuješ podatke o pasošu (datum isteka i državu izdavanja) na boarding-pass-u kojeg bi isprintao kući ili ponio na mobitelu u e-formi pisalo da moraš pristupiti check-in desku za provjeru dokumenta.

2) Pošto većina putnika sa SJJ nema EU pasoš, onda nema ni nepotrebne infrastrukture za automated check-in. Uostalom, opet nije do SJJ, nego do aviokompanije. Toliko.
Hakiz

#1768 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

Bodkin wrote: 27/07/2023 12:25 Jedino dobro kod saltera je sto mozes zavrsiti neke pogodnosti tipa sjediste za slucaj opasnosti ili prozor/prolaz
Ako neko ranije kupovinom internetom nije već platio za tačno to sjedište za koje ti pitaš na šalteru. Ako jeste, ne možeš ga dobiti na šalteru. to je prednost kuovine internetom a ne na šalteru, imaš više mogućnosti da biraš sjedište zbog toga što ranije kupuješ kartu.

Prednost na šalteru je manja cijena:

Kupio kartu preko internet servisa. Nisam odbrao sjedišta, to bi me koštalo ukupno skoro 200 eura. Na aerodromima i u odlasku i u povrtku, kada sam predavao prtljag pitam, "Ako slučajno imaju mjesta možemo li nas dvoje sjediti zajedno?". I dobijem na svim letovima (presijedanjima) i u odlasku i u povratku mjesta jedno do drugog. Besplatno. Naravno, nisam birao koja sjedišta, to su izabrali ljudi na šalteru, ali barem nisam platio 200 eura da sjedimo skupa.

U suštini ne volim sjedišta kod izlaza. Jeste malo više prostora, ali je restriktivnije za korištenje. Doduše, to je za Evropske letove koju u prosjeku traju oko 2 sata. Za duže letove bi više prostora bilo bolje nego mogućnost držanja uza se ličnih predmeta i njihovo korištenje.
giovanni008

#1769 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by giovanni008 »

EFD22 wrote: 27/07/2023 12:43 nema ni nepotrebne infrastrukture za automated check-in
Ima li volje da rukovodstvo SJJ aerodroma unaprijedi infrastrukturu za automated check-in?
tramvajtrojka

#1770 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

giovanni008 wrote: 27/07/2023 13:00
EFD22 wrote: 27/07/2023 12:43 nema ni nepotrebne infrastrukture za automated check-in
Ima li volje da rukovodstvo SJJ aerodroma unaprijedi infrastrukturu za automated check-in?
nema potrebe za tim dok jos uvijek kompanije zahtijevaju provjeru dokumenata veoma jednostavno
giovanni008

#1771 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by giovanni008 »

tramvajtrojka wrote: 27/07/2023 13:01
giovanni008 wrote: 27/07/2023 13:00

nema potrebe za tim dok jos uvijek kompanije zahtijevaju provjeru dokumenata veoma jednostavno
Zasto na Bg aerodromu te iste avio kompanije ne traze provjeru dokumenata a na SJJ traze? Ko je tu kriv?
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#1772 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by laserShow »

Ne znamo, ako neko sazna neka javi.
Trappist

#1773 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Trappist »

Naravno da SJJ nije kriv, gdje ce oni za nešto krivi biti.
Online check in ne moze ni za BG, nece moci ni za Skoplje ni za Tiranu, ni za tursku, sve zbog schengena :bih:
k4mi

#1774 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by k4mi »

Trappist wrote: 27/07/2023 09:59
laserShow wrote: 27/07/2023 09:51

pravio bi se pametan u Bazniji. Hajde to uradi negdje vani, npr u turkije. Hoces malo sutra :)
pa jedino u Bazniji i imam ikakvu komunikaciju sa radnicima na check-inu jer jos zivimo u 2000. godini. Jedina osoba koja ti ima pravo preturati po pasosu i eventualno postaviti pitanje za tvoje prethodno ili trenutno putovanje je granicni policajac, kako kod nas, tako i u svijetu.
U becu ti pregledaju pasos na boardingu kada ides za Sarajevo. Prije pocetka samog boarding obidju radnici svakoga i pogledaju boarding kartu i pasos.

Sa tehnoloske strane, sve uredno radi za online check-in. Uradis, dobijes mjesto, povezano sa sistemom, skeneri mogu citati mobitel. Procedura je tu iz drugih razloga.
Hakiz

#1775 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

Trappist wrote: 27/07/2023 13:19 Naravno da SJJ nije kriv, gdje ce oni za nešto krivi biti.
Online check in ne moze ni za BG, nece moci ni za Skoplje ni za Tiranu, ni za tursku, sve zbog schengena :bih:
Kada ti 80 % prometa ide preko Šengena, nećeš uvoditi novi sistem zbog 20 %.
Post Reply