Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Haris.ba

#27201 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Dope_Man wrote: 26/07/2023 12:28
EFD22 wrote: 26/07/2023 12:18 Zato se čeka nastavak JJAC (Jadransko-jonska autocesta) od Počitelja prema CG itd. Dalmatina kao dio toga je završena. Ovo ostalo, će biti nikad, a možda ni tad.
Ja se smijem kladiti da dok smo zivi svojim ocima necemo vidjeti ni 3D vizualizaciju te rute od BiH do juga Albanije, a kamoli sta vise.
Neka naprave do Stoca da se moze u Neum, i dosta. To i jeste u FBiH nadleznosti.

Svakako su petlju pripremili. Pa da ne zjapi prazna neka pruze trasu do Stoca sa petljom.
donnie_darko

#27202 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by donnie_darko »

Haris.ba wrote: 26/07/2023 13:44
Dope_Man wrote: 26/07/2023 12:28
Ja se smijem kladiti da dok smo zivi svojim ocima necemo vidjeti ni 3D vizualizaciju te rute od BiH do juga Albanije, a kamoli sta vise.
Neka naprave do Stoca da se moze u Neum, i dosta. To i jeste u FBiH nadleznosti.

Svakako su petlju pripremili. Pa da ne zjapi prazna neka pruze trasu do Stoca sa petljom.
Stolac ce i biti nekako totalno odsjecen od ostatka drzave kada prodje Vc, trebalo bi ih spojiti na mrezu svakako. Ali kao sto rece jedan kolega iznad, sumnjam da cemo to vidjeti za nasih zivota
RJ57

#27203 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

donnie_darko wrote: 26/07/2023 14:23

Stolac ce i biti nekako totalno odsjecen od ostatka drzave kada prodje Vc, trebalo bi ih spojiti na mrezu svakako. Ali kao sto rece jedan kolega iznad, sumnjam da cemo to vidjeti za nasih zivota
možda do stoca, dalje sigurno ne
So What!

#27204 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Početak radova na gradnji autoputa dionica Medakovo-Ozimica
Danas smo Autocestama FBiH i izvođaču radova Čengiz predali u posjed nekretnine/prostor koji je otkupljen za gradnju Koridora 5c. Time su se zapravo stekli uslovi da počnu radovi na drugoj dionici dionici autoputa kroz Tešanj, od Medakova do tunela Crni Vrh. Na ovoj dionici autoputa od skoro 15 kilometara (kroz Tešanj) se nalazi 9 potputnjaka, 3 vijadukta, 1 nadvožnjak, jedno odmaralište, nekoliko mostova, te tunel od preko 2 kilometra dužine.

U posljednje dvije godine Općina Tešanj je po zahtjevu Federacije BiH i Autocesta FBiH izvršila otkup nekretnina za gradnju Koridora 5c. Na dionici od Medakova do tunela Crni Vrh izvršen je otkup više milion kvadrata, preko 900 parcela, preko 50 stambenih objekata itd. vrijednosti cca 40 miliona KM. Na insitiranje općine na ovoj dionici u samom projektovanju i ugovaranju uključen je put Trepče Jablanica (vrijednosti preko 4 miliona KM), i put Kiseljak-Kahvica (vrijednosti cca 3 miliona KM).

Izvođači su nam rekli da im je najhitnije početi gradnju tunela Crni Vrh, a da će i na ostalim dionicama početi pripremni radovi. Svjesni su specifičnosti ove trase i rekli da će se maksimalno truditi da imaju dobru saradnju sa lokalnim stanovništvom i Općinom.

Ukupna dužina Autoputa kroz Tešanj iznosi oko 16 kilometara i košta preko 800 miliona KM. U vlasničkim odnosima i projektovanju je uloženo preko 70 miliona KM. Izgradnja je podijeljena na dvije cjeline (1. Putnikovo Brdo-Medakovo i 2. Medakovo-Ozimice) i obje cjeline su ugovorene. Općina Tešanj je Izvršila eksproprijaciju preko 1400 predmeta sa preko 1600 parcela.

Image
Suad Huskić - Načelnik općine Tešanj
mistek

#27205 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mistek »

Stolac nije daleko od autoceste ni ovako. Od izlaza sa autoceste do grada Stoca je 19km. Eh sad, ne mislim nešto da je komplikovana ta trasa dole koja bi se radila do Stoca, ali možda ne bi bilo loše planirati je jeftinije u startu, u formi BC ili nešto tako. U svakom slučaju, kad dođe vrijeme, ne bi trebala biti strašna za odraditi.

Inače, sad je jača inicijativa u Čapljini da se modernizuje cesta od Čapljine do Cerovice. Kidat ćete živce kad to prođe i počne da se gradi, a u TK ili USK još uvijek ništa :D
-Chesterfield-

#27206 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by -Chesterfield- »

So What! wrote: 26/07/2023 16:57 Početak radova na gradnji autoputa dionica Medakovo-Ozimica
Danas smo Autocestama FBiH i izvođaču radova Čengiz predali u posjed nekretnine/prostor koji je otkupljen za gradnju Koridora 5c. Time su se zapravo stekli uslovi da počnu radovi na drugoj dionici dionici autoputa kroz Tešanj, od Medakova do tunela Crni Vrh. Na ovoj dionici autoputa od skoro 15 kilometara (kroz Tešanj) se nalazi 9 potputnjaka, 3 vijadukta, 1 nadvožnjak, jedno odmaralište, nekoliko mostova, te tunel od preko 2 kilometra dužine.

U posljednje dvije godine Općina Tešanj je po zahtjevu Federacije BiH i Autocesta FBiH izvršila otkup nekretnina za gradnju Koridora 5c. Na dionici od Medakova do tunela Crni Vrh izvršen je otkup više milion kvadrata, preko 900 parcela, preko 50 stambenih objekata itd. vrijednosti cca 40 miliona KM. Na insitiranje općine na ovoj dionici u samom projektovanju i ugovaranju uključen je put Trepče Jablanica (vrijednosti preko 4 miliona KM), i put Kiseljak-Kahvica (vrijednosti cca 3 miliona KM).

Izvođači su nam rekli da im je najhitnije početi gradnju tunela Crni Vrh, a da će i na ostalim dionicama početi pripremni radovi. Svjesni su specifičnosti ove trase i rekli da će se maksimalno truditi da imaju dobru saradnju sa lokalnim stanovništvom i Općinom.

Ukupna dužina Autoputa kroz Tešanj iznosi oko 16 kilometara i košta preko 800 miliona KM. U vlasničkim odnosima i projektovanju je uloženo preko 70 miliona KM. Izgradnja je podijeljena na dvije cjeline (1. Putnikovo Brdo-Medakovo i 2. Medakovo-Ozimice) i obje cjeline su ugovorene. Općina Tešanj je Izvršila eksproprijaciju preko 1400 predmeta sa preko 1600 parcela.

Image
Suad Huskić - Načelnik općine Tešanj
Kiseljak - Kahvica je li to dio ovog ne asfaliranog regionalnog puta R474?

Image
Haris.ba

#27207 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

donnie_darko wrote: 26/07/2023 14:23

Kako ce Stolac biti osjecen kada je planirana trasa autoputa do Stoca sa petljom kod Stoca?

Kazem, posebna velika petlja za tu autocestu je vec napravljena. Samo treba do Stoca sa stolackom petljom zavrsiti, tj od stolacke petlje spojiti na kruzni koji se sada pravi na stolackoj zaobilaznici prema novoj magistrali. Onda sa autoputa ides direkt na novu magistralu prema Neumu.

Image
drug_profi

#27208 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Taj put od sadasnje petlje na A1 do iznad Stoca isao bi na 150-200m n/v. Jedino komplikovano je vijadukt preko doline Bregave i mozda jedan tunel nakon toga. Ne vidim da ima puno obrađene zemlje na toj trasi, vjerovatno je vecina drzavno vlasnistvo. Izaslo bi tacno 20 km.
I lijepo ga voditi iznad Bregave, tako da ce biti i pogled interesantan za putnike.
Brza cesta vjerovatno najoptimalnije rjesenje. Pa poslije ako promet naraste dodati trecu traku.
Neko odmoriste negdje, sa trznicom domacih proizvoda.

Samo sto bi i ovo kostalo bar 200-300 miliona. Sam vijadukt bi bio bar 50.
Lupam cijene odokativno za 2+2 kolovoz.

Eto kad vec mastamo na ovoj temi... :mrgreen:

Image
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#27209 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by PreWiBa »

Taj autoput nije isplativ, makar dok se i u Crnoj Gori ne napravi nešto na tom pravcu prema Albaniji

Na cijelom tom potezu od Stoca prema Herceg Novom i Nikšiću ne živi više od 60 hiljada ljudi ja mislim
drug_profi

#27210 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

sehohari wrote: 26/07/2023 22:26 Taj autoput nije isplativ, makar dok se i u Crnoj Gori ne napravi nešto na tom pravcu prema Albaniji

Na cijelom tom potezu od Stoca prema Herceg Novom i Nikšiću ne živi više od 60 hiljada ljudi ja mislim
Isplatio bi se radi Stoca, Neuma i neumskog zaleđa.
Nismo svijesni šta jedna dobra cesta napravi nekom kraju.
Mishelinke

#27211 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Mishelinke »

drug_profi wrote: 26/07/2023 22:59
sehohari wrote: 26/07/2023 22:26 Taj autoput nije isplativ, makar dok se i u Crnoj Gori ne napravi nešto na tom pravcu prema Albaniji

Isplatio bi se radi Stoca, Neuma i neumskog zaleđa.
Nismo svijesni šta jedna dobra cesta napravi nekom kraju.
Upravo tako. Do stolačke petlje AP, a odatle pravo na BC koja je nedavno izgrađena do Neuma.

A kada je u pitaju JJ autocesta, od toga nema ništa. Neum je završna tačka, moooožda Trebinje i kapak. Crna Gora nikada, ali naš nikada to neće izgraditi jer je za njih neispaltivo.

Zašto?

Pa zbog trajekta na kojem zgrnu milione godišnje. Ako se izgradi JJ AC , onda će preko tjesnaca ići most, te samim tim trajekt, a sa njim i milioni Eura, odoše u historiju.
So What!

#27212 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

-Chesterfield- wrote: 26/07/2023 17:37Kiseljak - Kahvica je li to dio ovog ne asfaliranog regionalnog puta R474?

Image
Jeste
drug_profi wrote: 26/07/2023 22:23 Taj put od sadasnje petlje na A1 do iznad Stoca isao bi na 150-200m n/v. Jedino komplikovano je vijadukt preko doline Bregave i mozda jedan tunel nakon toga. Ne vidim da ima puno obrađene zemlje na toj trasi, vjerovatno je vecina drzavno vlasnistvo. Izaslo bi tacno 20 km.
I lijepo ga voditi iznad Bregave, tako da ce biti i pogled interesantan za putnike.
Brza cesta vjerovatno najoptimalnije rjesenje. Pa poslije ako promet naraste dodati trecu traku.
Neko odmoriste negdje, sa trznicom domacih proizvoda.

Samo sto bi i ovo kostalo bar 200-300 miliona. Sam vijadukt bi bio bar 50.
Lupam cijene odokativno za 2+2 kolovoz.

Eto kad vec mastamo na ovoj temi... :mrgreen:

Image
Ne bi trebalo da košta nešto mnogo novca, Hercegovački projekti su daleko jeftiniji nego ovi Bosanski.

Stabilno tlo, pretežno ravno, bez previše vode ili vodenih tokova, zemlja pretežno neobradiva i u državnom vlasništvu.

Cesta od Neuma do Stoca (36 km) je košta 96 miliona KM, a i to su nategli, jer je inicijalna cijena trebala da bude oko 72 miliona KM.

U toj dužini, nema šanse napraviti ništa u Srednjoj Bosni bez pola milijarde.
drug_profi

#27213 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Ne znam, imaš Ljubinje, Trebinje, Bileću koji gravitiraju tom pravcu. Vjerovatno taj broj stanovnika ukupno. Ako RS ima interes da gradi nek trazi kredite. NE znam da li je JJAC evropski koridor i da li se na tom osnovu moze traziti lova. Nek naprave kao novu magistralu za početak.
Crna gora ima interes da dobije AP vezu sa evropskom mrežom radi svog turizma i prometa roba. Mislim da bi oni rado nastavili dalje do Bara barem.
U svakom slucaju mislim da je nas interes jasan sa dijelom do Stoca.
mistek

#27214 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mistek »

Tu je brza cesta optimalno rješenje. Cijena neke takve varijante je puno manja od autoputa, a i teren je dosta jednostavan. Čak ni ja koji za većinu toga kaže da se ne isplkati ne bih rekao da bi bio neisplativ. Zanemaruje se taj značaj prometa prema Neumu. Ljudi iz Sarajeva i ostatka Hercegovine idu čak i preko dana u Neum. Razvojem putne infrastrukture pogotovo. Drugi aspekt je razvoj Neuma. Neum se i sada razvija, a s ovom cestom, sa povećanjem cijena u Hrvatskoj, taj razvoj će (morati) biti još jači. Prošle godine su počeli sa zvaničnim pravljenjem gradske plaže na Kleku. Kad tad će ići širenje Neuma i u tom pravcu. Vrlo brzo će morati početi koristiti potencijal da se dole organizuju sve žive manifestacije i da se šire kapaciteti i sadržaji (recimo sportski tereni koji nedostaju, dvorane i sl.). Bez problema će ta cesta ljeti ići na 10.000+ vozila. Na ovo treba dodati i potrebu da se turistički bolje uvezuje taj kraj i sa Dubrovnikom. Ruta koja iz Mostara obuhvata Počitelj, Radimlju i Stolac, Vjetrenicu, Trebinje, pa onda Hrvatsku (Ston i Dubrovnik) ima potencijal u svakom pogledu, samo da to neko fino iskoristi.

Osnovni problem je što je fakat bezveze davati pare tu, a ne završavati posao dolinom Lašve, ne raditi ništa u TK itd.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#27215 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by PreWiBa »

drug_profi wrote: 27/07/2023 00:34

Ne znam, imaš Ljubinje, Trebinje, Bileću koji gravitiraju tom pravcu. Vjerovatno taj broj stanovnika ukupno. Ako RS ima interes da gradi nek trazi kredite. NE znam da li je JJAC evropski koridor i da li se na tom osnovu moze traziti lova. Nek naprave kao novu magistralu za početak.
Crna gora ima interes da dobije AP vezu sa evropskom mrežom radi svog turizma i prometa roba. Mislim da bi oni rado nastavili dalje do Bara barem.
U svakom slucaju mislim da je nas interes jasan sa dijelom do Stoca.
I Stolac nema više od 10 hiljada stanovnika, faktički već sada malo dalje pregrađe Mostara.

Samo ima to smisla oko Neuma, ali i to samo u strateškom smislu. Put kao put bi ostao neisplativ (turisti u jedno mjesto ne mogu donijeti toliki promet, pogotovo ne ako se samo radi o 2-3 mjeseca), ali ima veliki strateški značaj.

Ja mislim da je najveći, dosad neiskorišteni adut njegovo skroz slabo izgrađeno zaleđe, a tu bi dobar put najviše pomagao.
Odlično bi bilo da jednog dana Neum i Stolac možda i čine jednu urbanu cjelinu, mada je zasad još sci-fi.
drug_profi

#27216 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Ma ova nova magistrala je napravila Neumu nešto što sam ja govorio da će se desiti, a očigledno niko nije bio spreman.
Neum je sada udaljen od Sarajeva 3 sata, a od Mostara manje od sat.
Sezona se produžila, a počela je i ranije. I pored kiša i svega.
Sve puno ko oko.
Sad će početi pritisak na Klek da se radi urbanizacija i gradnja. U zaleđu također.
Veza na autoput bi donijela jos veci benefit Neumu ali i Stocu. Cijeli taj dio bi prestao biti "boguizanogu" i postao bi na dohvat ruke. Negdje gdje se svrati usput. Ako se npr. pravi veliki posao sa rentanjem vila na Buni, isti se moze praviti i u Stocu.

Hocu reci da se ceste prave i da se neki kraj razvije i iskoristi potencijale, ne samo da se postojecem stanovnistvu ili privredi pomogne.
Haris.ba

#27217 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

mistek wrote: 27/07/2023 00:40

Osnovni problem je što je fakat bezveze davati pare tu, a ne završavati posao dolinom Lašve, ne raditi ništa u TK itd.
Kakve veze imaju te ceste sa ovom? Neka Tuzla lobira. :D
NecuVise

#27218 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by NecuVise »

Nek prave i po Tuzli vile sa bazenima pa će biti interesantni :lol:
-Chesterfield-

#27219 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by -Chesterfield- »

So What! wrote: 26/07/2023 23:58
-Chesterfield- wrote: 26/07/2023 17:37Kiseljak - Kahvica je li to dio ovog ne asfaliranog regionalnog puta R474?

Image
Jeste
Sjećam se da je bilo oko 8 km puta koji nije bio asfaltiran zadnji put kada sam išao za Tešanj tim putem.
Da li je sada u planu sve što je makadam uraditi ili samo dio puta?
the_stick

#27220 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by the_stick »

Pitanje vezano za one kamere sto su naredali na AP od Sarajeva prema Bradini… malo prije izlaza Bradina ima ogranicenje 110, ali samo malo dalje je na onoj elektronskoj signalizaciji iznad ceste stajalo ogranicenje 100 zbog radova u tunelu (posebna je tema otkud radovi na dionici koja je pustena u promet prije nekoliko mjeseci?!)… i odmah nakon toga dolazi kamera (iako u tom dijelu nisam vidio da ima upozorenje kontrola brzine)… e sad, posto sam ja tu prosao oko 125 km/h, zanima me da li se to gleda u odnosu na fiksno ogranicenje 110 ili privremeno ogranicenje 100? Razlika je, naravno, bitna zbog potencijalnog oduzimanja vozacke… :(
Dzontra_Volta

#27221 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

the_stick wrote: 27/07/2023 22:47 Pitanje vezano za one kamere sto su naredali na AP od Sarajeva prema Bradini… malo prije izlaza Bradina ima ogranicenje 110, ali samo malo dalje je na onoj elektronskoj signalizaciji iznad ceste stajalo ogranicenje 100 zbog radova u tunelu (posebna je tema otkud radovi na dionici koja je pustena u promet prije nekoliko mjeseci?!)… i odmah nakon toga dolazi kamera (iako u tom dijelu nisam vidio da ima upozorenje kontrola brzine)… e sad, posto sam ja tu prosao oko 125 km/h, zanima me da li se to gleda u odnosu na fiksno ogranicenje 110 ili privremeno ogranicenje 100? Razlika je, naravno, bitna zbog potencijalnog oduzimanja vozacke… :(
Koliko znam, tu nema kamera za kontrolu brzine.
drug_profi

#27222 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Ne znam za tu kameru koju pominješ, ali su kamere uvijek naštimane na fiksno ograničenje, a ne na ta izvanredna.
Međutim, ako postoji, slikala te je u oba slučaja i sad je do suda ili MUP-a koje će ograničenje uzeti u obzir kod izricanja mjere.
HelaS

#27223 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by HelaS »

Ako su radovi na dijelu auto-puta, npr. kroz tunel Ivan ili na drugom dijelu, u dužini nekoliko kilometara, i sa značajno smanjenom brzinom vožne, zašto plaćam puni iznos putarine, kao da nema radova?
NecuVise

#27224 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by NecuVise »

Zašto ga ne bi plaćao?
mistek

#27225 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mistek »

HelaS wrote: 27/07/2023 23:53 Ako su radovi na dijelu auto-puta, npr. kroz tunel Ivan ili na drugom dijelu, u dužini nekoliko kilometara, i sa značajno smanjenom brzinom vožne, zašto plaćam puni iznos putarine, kao da nema radova?
Pa jer koristiš autoput? Imaš mogućnost da ne koristiš, tako je kako je. I ja sam se nervirao kad sam prije 2 godine vozio od tunela Učka do Pazina jednom trakom, ograničenje 60km/h sve vrijeme, a naplatili mi masno. Ali, tako je kako je, svugdje na svijetu.

Ova gore priča oko Stoca i Neuma, strašan je potencijal tu fakat. Stolac je recimo grad koji umire 30 godina, a ima strašne mogućnosti, pogotovo sada kada je postao tranzit i kad su svi vidjeli da je to zapravo 20 minuta od Mostara. Grad ima ogroman i neiskorišten turistički potencijal, čaršija, Bregava, begovina, Radimlja, Daorson. Ovaj biznis sa vilama koji cvjeta u Blagaju apsolutno isto može u Stocu. Međutim, Neum mora da se razvije u centar BiH što se tiče raznovrsnih događaja i manifestacija. Bukvalno trebaju da se zaduže, da traže i rukama i nogama investitore koji će dole napraviti infrastrukturu za more događaja (a da to ne budu samo kongresi i seminari po hotelima). Hajd da ne pričam kako negdje u zaleđini mora postojati tlo pogodno za par fudbalskih terena kojim će preuzeti primat za pripreme od Međugorja, ali multifunkcionalna sportska dvorana bi svu djecu iz BiH iz milion sportova slala na pripreme dole. Par drugih sportskih borilišta će ti isto dovesti masu ovih nekakvih takmičenja dole (od sportskih takmičenja škola ili fakulteta, biznis liga, bankarskih igara, takmičenja ovih jačih koncerna i sl., a sve to sad ide po jebenom Tesliću ili Ilidži u vrh glave).
Post Reply