Neka naprave do Stoca da se moze u Neum, i dosta. To i jeste u FBiH nadleznosti.
Svakako su petlju pripremili. Pa da ne zjapi prazna neka pruze trasu do Stoca sa petljom.
Moderator: anex
Neka naprave do Stoca da se moze u Neum, i dosta. To i jeste u FBiH nadleznosti.
Stolac ce i biti nekako totalno odsjecen od ostatka drzave kada prodje Vc, trebalo bi ih spojiti na mrezu svakako. Ali kao sto rece jedan kolega iznad, sumnjam da cemo to vidjeti za nasih zivota
možda do stoca, dalje sigurno nedonnie_darko wrote: ↑26/07/2023 14:23Stolac ce i biti nekako totalno odsjecen od ostatka drzave kada prodje Vc, trebalo bi ih spojiti na mrezu svakako. Ali kao sto rece jedan kolega iznad, sumnjam da cemo to vidjeti za nasih zivota
Suad Huskić - Načelnik općine TešanjDanas smo Autocestama FBiH i izvođaču radova Čengiz predali u posjed nekretnine/prostor koji je otkupljen za gradnju Koridora 5c. Time su se zapravo stekli uslovi da počnu radovi na drugoj dionici dionici autoputa kroz Tešanj, od Medakova do tunela Crni Vrh. Na ovoj dionici autoputa od skoro 15 kilometara (kroz Tešanj) se nalazi 9 potputnjaka, 3 vijadukta, 1 nadvožnjak, jedno odmaralište, nekoliko mostova, te tunel od preko 2 kilometra dužine.
U posljednje dvije godine Općina Tešanj je po zahtjevu Federacije BiH i Autocesta FBiH izvršila otkup nekretnina za gradnju Koridora 5c. Na dionici od Medakova do tunela Crni Vrh izvršen je otkup više milion kvadrata, preko 900 parcela, preko 50 stambenih objekata itd. vrijednosti cca 40 miliona KM. Na insitiranje općine na ovoj dionici u samom projektovanju i ugovaranju uključen je put Trepče Jablanica (vrijednosti preko 4 miliona KM), i put Kiseljak-Kahvica (vrijednosti cca 3 miliona KM).
Izvođači su nam rekli da im je najhitnije početi gradnju tunela Crni Vrh, a da će i na ostalim dionicama početi pripremni radovi. Svjesni su specifičnosti ove trase i rekli da će se maksimalno truditi da imaju dobru saradnju sa lokalnim stanovništvom i Općinom.
Ukupna dužina Autoputa kroz Tešanj iznosi oko 16 kilometara i košta preko 800 miliona KM. U vlasničkim odnosima i projektovanju je uloženo preko 70 miliona KM. Izgradnja je podijeljena na dvije cjeline (1. Putnikovo Brdo-Medakovo i 2. Medakovo-Ozimice) i obje cjeline su ugovorene. Općina Tešanj je Izvršila eksproprijaciju preko 1400 predmeta sa preko 1600 parcela.
Kiseljak - Kahvica je li to dio ovog ne asfaliranog regionalnog puta R474?So What! wrote: ↑26/07/2023 16:57 Početak radova na gradnji autoputa dionica Medakovo-Ozimica
Suad Huskić - Načelnik općine TešanjDanas smo Autocestama FBiH i izvođaču radova Čengiz predali u posjed nekretnine/prostor koji je otkupljen za gradnju Koridora 5c. Time su se zapravo stekli uslovi da počnu radovi na drugoj dionici dionici autoputa kroz Tešanj, od Medakova do tunela Crni Vrh. Na ovoj dionici autoputa od skoro 15 kilometara (kroz Tešanj) se nalazi 9 potputnjaka, 3 vijadukta, 1 nadvožnjak, jedno odmaralište, nekoliko mostova, te tunel od preko 2 kilometra dužine.
U posljednje dvije godine Općina Tešanj je po zahtjevu Federacije BiH i Autocesta FBiH izvršila otkup nekretnina za gradnju Koridora 5c. Na dionici od Medakova do tunela Crni Vrh izvršen je otkup više milion kvadrata, preko 900 parcela, preko 50 stambenih objekata itd. vrijednosti cca 40 miliona KM. Na insitiranje općine na ovoj dionici u samom projektovanju i ugovaranju uključen je put Trepče Jablanica (vrijednosti preko 4 miliona KM), i put Kiseljak-Kahvica (vrijednosti cca 3 miliona KM).
Izvođači su nam rekli da im je najhitnije početi gradnju tunela Crni Vrh, a da će i na ostalim dionicama početi pripremni radovi. Svjesni su specifičnosti ove trase i rekli da će se maksimalno truditi da imaju dobru saradnju sa lokalnim stanovništvom i Općinom.
Ukupna dužina Autoputa kroz Tešanj iznosi oko 16 kilometara i košta preko 800 miliona KM. U vlasničkim odnosima i projektovanju je uloženo preko 70 miliona KM. Izgradnja je podijeljena na dvije cjeline (1. Putnikovo Brdo-Medakovo i 2. Medakovo-Ozimice) i obje cjeline su ugovorene. Općina Tešanj je Izvršila eksproprijaciju preko 1400 predmeta sa preko 1600 parcela.

Kako ce Stolac biti osjecen kada je planirana trasa autoputa do Stoca sa petljom kod Stoca?donnie_darko wrote: ↑26/07/2023 14:23Stolac ce i biti nekako totalno odsjecen od ostatka drzave kada prodje Vc, trebalo bi ih spojiti na mrezu svakako. Ali kao sto rece jedan kolega iznad, sumnjam da cemo to vidjeti za nasih zivota

Isplatio bi se radi Stoca, Neuma i neumskog zaleđa.
Upravo tako. Do stolačke petlje AP, a odatle pravo na BC koja je nedavno izgrađena do Neuma.drug_profi wrote: ↑26/07/2023 22:59Isplatio bi se radi Stoca, Neuma i neumskog zaleđa.
Nismo svijesni šta jedna dobra cesta napravi nekom kraju.
Jeste-Chesterfield- wrote: ↑26/07/2023 17:37Kiseljak - Kahvica je li to dio ovog ne asfaliranog regionalnog puta R474?
![]()
Ne bi trebalo da košta nešto mnogo novca, Hercegovački projekti su daleko jeftiniji nego ovi Bosanski.drug_profi wrote: ↑26/07/2023 22:23 Taj put od sadasnje petlje na A1 do iznad Stoca isao bi na 150-200m n/v. Jedino komplikovano je vijadukt preko doline Bregave i mozda jedan tunel nakon toga. Ne vidim da ima puno obrađene zemlje na toj trasi, vjerovatno je vecina drzavno vlasnistvo. Izaslo bi tacno 20 km.
I lijepo ga voditi iznad Bregave, tako da ce biti i pogled interesantan za putnike.
Brza cesta vjerovatno najoptimalnije rjesenje. Pa poslije ako promet naraste dodati trecu traku.
Neko odmoriste negdje, sa trznicom domacih proizvoda.
Samo sto bi i ovo kostalo bar 200-300 miliona. Sam vijadukt bi bio bar 50.
Lupam cijene odokativno za 2+2 kolovoz.
Eto kad vec mastamo na ovoj temi...![]()
![]()
Ne znam, imaš Ljubinje, Trebinje, Bileću koji gravitiraju tom pravcu. Vjerovatno taj broj stanovnika ukupno. Ako RS ima interes da gradi nek trazi kredite. NE znam da li je JJAC evropski koridor i da li se na tom osnovu moze traziti lova. Nek naprave kao novu magistralu za početak.
I Stolac nema više od 10 hiljada stanovnika, faktički već sada malo dalje pregrađe Mostara.drug_profi wrote: ↑27/07/2023 00:34Ne znam, imaš Ljubinje, Trebinje, Bileću koji gravitiraju tom pravcu. Vjerovatno taj broj stanovnika ukupno. Ako RS ima interes da gradi nek trazi kredite. NE znam da li je JJAC evropski koridor i da li se na tom osnovu moze traziti lova. Nek naprave kao novu magistralu za početak.
Crna gora ima interes da dobije AP vezu sa evropskom mrežom radi svog turizma i prometa roba. Mislim da bi oni rado nastavili dalje do Bara barem.
U svakom slucaju mislim da je nas interes jasan sa dijelom do Stoca.
Sjećam se da je bilo oko 8 km puta koji nije bio asfaltiran zadnji put kada sam išao za Tešanj tim putem.So What! wrote: ↑26/07/2023 23:58Jeste-Chesterfield- wrote: ↑26/07/2023 17:37Kiseljak - Kahvica je li to dio ovog ne asfaliranog regionalnog puta R474?
![]()
Koliko znam, tu nema kamera za kontrolu brzine.the_stick wrote: ↑27/07/2023 22:47 Pitanje vezano za one kamere sto su naredali na AP od Sarajeva prema Bradini… malo prije izlaza Bradina ima ogranicenje 110, ali samo malo dalje je na onoj elektronskoj signalizaciji iznad ceste stajalo ogranicenje 100 zbog radova u tunelu (posebna je tema otkud radovi na dionici koja je pustena u promet prije nekoliko mjeseci?!)… i odmah nakon toga dolazi kamera (iako u tom dijelu nisam vidio da ima upozorenje kontrola brzine)… e sad, posto sam ja tu prosao oko 125 km/h, zanima me da li se to gleda u odnosu na fiksno ogranicenje 110 ili privremeno ogranicenje 100? Razlika je, naravno, bitna zbog potencijalnog oduzimanja vozacke…![]()
Pa jer koristiš autoput? Imaš mogućnost da ne koristiš, tako je kako je. I ja sam se nervirao kad sam prije 2 godine vozio od tunela Učka do Pazina jednom trakom, ograničenje 60km/h sve vrijeme, a naplatili mi masno. Ali, tako je kako je, svugdje na svijetu.