Ukrajina

SanskiBiser

#176951 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

lajkujMe wrote: 24/07/2023 10:08 Moram vam podjeliti jedno moje misljenje
Spoiler
Show
Mislim da od ove ofanzive nema nista
Nemam dokaza za to nego samo osjecaj

Prosle godine August i Septembar sam tacno osjecao nadmoc Ukrajinaca i nemoc Rusa.
Ukrajinci su ih tada imali na koljenina ali ih nisu dovrsili nrgo zaustavili ofanzivu i branili se.

Dozvolili Rusima da se mobilisu dovoljno da sad mogu da se brane kako hoce.

S obzirom da AFU nije stigla ni do prve linije odbrane a oko Bakhmuta se mrcvari za 2 sela vec 2 mjeseca jel razumijete o cemu govorim?

Ja ne vidim uopste naznake bilo kakvog pucanja Ruske odbrane sta vise cini mi se jacom nego ikada.

I nemojte mi navijacke folove to nista bolje nije od Rusa kad su klicali za 10 metara na Bakhmutskim poljima smrti.
Eto napredka sace puci... sano poginulo 100 vojnika za tih 10 metara ali sace puci

Nece prema svemu sudeci
Osjeti se zamor od rata i mislim da ovo ove godine nece ni na sta dobro izaci sta vise ni sljedeca godina nece biti bolja osim ako zapad ne ode all in s opremom.

Ali vidim i problem u Ukrajini

Meni do sada najveci problem u sadasnjem dijelu rata je nemogucnost kombinirane vojne taktike na vecem podrucju s vecim brojem "BRIGADA"

Sve je spalo na cete eventualno maks do bataljona

Nigdje ne vidim siri napad s vecom snagom vecim udarom.
Ovo sto rade je cjepkanje tu i tamo to me nervira.
Image

terapija 1 komad svaki put prije nego citas vijesti i pogledas tviter naloge koje pratis. :D
agent_zero

#176952 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Situacija je trenutno ovakva:

Image
SanskiBiser

#176953 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

ja sta je mina..lik saper inzinjerac ostao bez noge u Hersonu i opet sad tokom ofanzive opet na terenu radi i deminira, uslovi u kojima rade katastrofa.
agent_zero

#176954 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

SanskiBiser wrote: 24/07/2023 10:59
Spoiler
Show
ja sta je mina..lik saper inzinjerac ostao bez noge u Hersonu i opet sad tokom ofanzive opet na terenu radi i deminira, uslovi u kojima rade katastrofa.
Strašno...
Gandalf

#176955 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Sanjarko wrote: 24/07/2023 10:37 Ljudi moji 9 godina ovaj rat vec traje. Moze jos potrajati ko zna koliko. Da je se odmah stalo iza Ukrajine mozda bi vec druga prica bila. Ali ne, kalkulisalo se i sl.
Da, kalkulisalo se i što je najgore kalkuliše Zapad i dalje.

Jesu li se na Zapadu dogovorili u vezi slanja Ukrajini f-16. Šta, gdje, kada, ko, ma nisu naravno. ATACMS se najavljuje još od prošlog jula. Zapad se bavio razvrstavanjem smeća po kontejnerima i live nastupima how dare you Grete. Za to vrijeme putler je kupovao stranke i političke lidere po Evropi.

I sada kada bi nakon godina čekanja i nerada na istoku Evrope, Zapad trebao biti kudikamo odlučniji i radikalniji u rješenjima, oni dopuštaju da ih Orban jebucka svaki dan pomalo. Svojim neradom na Balkanu 90-ih, Zapad je stvorio preduslove za rusku dugogodišnju agresiju na Ukrajinu.

Ako zapadnjaci nastave kalkulisati, jednog dana biće gadno iznenađeni
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#176956 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

mišljenje Thomasa Theinera o wagnerovcima u Bjelorusiji
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#176957 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

major taze zemlju pođubrio :D
apsidejzi

#176958 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

lajkujMe wrote: 24/07/2023 10:35
apsidejzi wrote: 24/07/2023 10:20
Spoiler
Show
Vrati se par mjeseci unazad i pogledaj sta je ukrajinska armija govorila o kontraofanzivi a sta su mediji govorili. Oni nikada nisu ni tvrdili da vrse neku veliku kontraofanzivu. To je uglavnom bila medijska hajka. POcece kad se osusi zemlja, pocece kad dobiju Leoparde tamo vamo. Ukrajinska armija radi ono sto je radila cijelo vrijeme. Mali udari, udari na logistiku, obavjestajni rat i prvenstveno odbrambeni rat. TO sto su mediji i forumasi gradili nerealne scenarije je sasvim druga prica. Ovaj rat, kao i svaki drugi rat, ce zavrsiti onda kada jedna strana iscrpi svoje resurse. Rusima je cilj cijela Ukrajina, baltik, Poljska, Madjarska i vjerovatno bivsa Jugoslavija. Ukrima i ostatku Evrope je cilj zaustavljanje rusa sto je dalje moguce. SAD-u je cilj pomaganje Ukrajini kako bi obeshrabrili Kinu da prave sranja po svijetu. Zavrsice se onda kada jednoj strani nestane resursa. Ako zapad stane pomagati ukrajini, eto rusa i u poljsku i u madjarsku i u srbiju a samim tim i u BiH.

RUsi imaju jos cca godinu dvije novcanih zaliha ovim tempom. U rat su usli sa 280 milijardi dolara, grcnuli su 40tak prosle godine. Ove godine su do sada izgubili 48mld tako da su sada negdje na 200 mld dolara kesha sa kojim mogu finansirati rat. Do kraja godine ce to biti oko 160 a to im daje jos godinu dvije prije nego se pipa zavrne i prije nego moradnu uci u ratnu ekonomiju.

Ukri to znaju i znaju da moraju izdrzati jos dviej tri godine minimalno. Ako uspiju probiti negdje i osloboditi teritoriju, super, ali prvenstveno moraju se braniti jos jedan period. A to sto mediji i slavoukrajinasi prizivaju... navijaci su uvijek nerealni.

Ako ovako nastave s branjenjem doce do "dejtona" pa vi kontajte sta to znaci
Zapad je vec sretan sa ishodom jer Ruska armija nije vise opasnost taj problem je Ukrajina rjesila.

Sto se tice novaca ne bih bio tako siguran, Rusi prodaju stotine milijardi dolara nafte godisnje, sankcije su samo povecale prodaju umjesto da se smanji
A sankcije zaobilaze veoma uspjesno ulaz robe se normalizovao ukljucjuci tehnologiju i cipove i slicno.

Rusima ovakav rat sad odgovara nije pretjerano naporan gube ljude ali imaju oni jos 10 puta ovoliko.

Greska je sto se rat produzuje Ruska armija se trebala unistiti kad se to moglo.
Moje misljenje je da zapad nema namjeru da prestane pomagati ukrajinu jos najmanje dvije tri godine. Ne zele dati rusiji ovo sto je uzela jer bi to bilo pritiskanje pauze za novu rundu ratova 2030tih. To svako zna. Rusi ne misle stati na ukrajini. Isto tako mislim da ce rusi ispuhati i jednostavno se povuci bas kao u Hersonu. Zato nesto nisam ni razocaran stanjem na terenu. Od dejtona nema nista. Jedino ako desnicari zavladaju evropom onda mozemo ocekivati dejton, al ovo sad je puna podrska ukrajini. Inflacija se smirila, energija se nabavila iz alternativnih izvora. Sad je malo problem sa hranom i vjestackim djubrivom. Ako to rijese, rusi ga mogu dudlat narednih 200 godina. Rusija mnogo trpi. Mnogo vise nego pokazuju. Pare se tope, pukotine se sire. Jos prvi dan sankcija je receno da ce se posljedice osjetiti za pet godina. Sad je vec druga i osjete se. Na makro nivou rusije. Turci su ih sutnuli, Indija ih koristi, Kina jos malo.

Ja mislim da necemo vidjeti dejton nego kolaps rusije i spontano povlacenje vojske. Do tada ce biti velikih i malih bitki na terenu. Mozda se ukrima posreci i probiju kao jesenas. Ni to nije iskljuceno, samo ja mislim da je vjerovatniji kolaps ruske armije na iduce ljeto ili jos jedno nakon toga. Ratovi traju tri cetiri godine dok se jedna strana ne umori...
lajkujMe

#176959 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Excel2 wrote: 24/07/2023 10:52 Lajkujme, jesi ti inace poznat sa tim mood swings? Ne kontam vas. Ovoje 10 km2 i razvale dva tenka i PVO i vi se svi naguzite i ovlazite cajni kolutic.

Neki dan prica zapad moze ovo godinama, sad prica Rusija ovo moze godinama.
Smijesno zivota mi. Da su Rusi samo ranije znali da je potrebno zauzeti tu livadu da se svi naguze, pa prije bi se to uradilo…
Nije to mood swing, pratim i sutim evo 2 mjeseca
Cekam taj 1 momenat da kazem aha ovo su pametno odradili ide sve bolje i bolje

K od smo dobili umjesto toga citam napade na Robytne i Klitschivku s danas smo napravili veliki napredak

Jebo vas taj napredak ako ne mozete 2 sela s po 20 kuca osloboditi.
Da ima opravdanja zasto SAD ne moze ok ali sam davno prosle godine rekao moraju napadati jok oni pustali Ruse da postave najvece minsko polje u historiji covjecanstva s mrezom rovova gdje se ni Maginot Linija ne bi postidjela.

Necu reci da nece uspjeti na kraju znate mene ja sam 1000% na Ukrajinskoj strani zato me i boli ova saka jada sta se sad desava na bojistu.

Sto je najgore zapadni mediji su polako iskljucili pro Ukrajinske izvore slabo sta info mogu naci od samih Ukrajinaca. (Hvala Elon majkicu ti)
I u zadnje vrijeme na zalost gledam vise UA bupova nego Ruskih.

Ko ono maloprije napisa to je medijski hype ofanziva "ne postoji" ljudino Sirksy, Zelenski i Zaluzhni pa cak i Budanov su u vise navrata rekli krenula i ide ofanziva pa cak su rekli da ne ide bas po planu.
Ispade Madner upravu ovaj put (sad vam krv vrije)

Ja se i dalje nadam nekom preokretu u ovom statusu quo ni tamo ni vamo.

Ali 2 mjeseca ofanzive bez ikakvih rezultata sem 3-4 sela je tuzno za vidjeti
lajkujMe

#176960 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sad na stranu defitizam

Evo nesto za slavlje

NAFO JE OTKRIO ZOKU imenom i prezimenom

Lazo iz Mostara (ha predvidio sam ovo) medicinski bratic

:run:
Excel2

#176961 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Ok. Ja sam od pocetka mislio da ratuju protiv Rusije. Po tebi bih rekao da ratuju protiv Zajednice srpskih opcina.

Ako mislis da je ovo lose, onda ili ja trebal reality check ili ti. Ponavljam, Rusija je protivnik, a ne Teocak sa okolinom.
zigzag

#176962 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

lajkujMe wrote: 24/07/2023 11:56 Sad na stranu defitizam

Evo nesto za slavlje

Vidi laze i stomačića. Ovaj bi bio upihtijan četvrtu minutu u rovu.
Tarmac

#176963 Re: Ukrajina

Post by Tarmac »

lajkujMe wrote: 24/07/2023 10:08 Moram vam podjeliti jedno moje misljenje

Mislim da od ove ofanzive nema nista
Nemam dokaza za to nego samo osjecaj

Prosle godine August i Septembar sam tacno osjecao nadmoc Ukrajinaca i nemoc Rusa.
Ukrajinci su ih tada imali na koljenina ali ih nisu dovrsili nrgo zaustavili ofanzivu i branili se.

Dozvolili Rusima da se mobilisu dovoljno da sad mogu da se brane kako hoce.

S obzirom da AFU nije stigla ni do prve linije odbrane a oko Bakhmuta se mrcvari za 2 sela vec 2 mjeseca jel razumijete o cemu govorim?

Ja ne vidim uopste naznake bilo kakvog pucanja Ruske odbrane sta vise cini mi se jacom nego ikada.

I nemojte mi navijacke folove to nista bolje nije od Rusa kad su klicali za 10 metara na Bakhmutskim poljima smrti.
Eto napredka sace puci... sano poginulo 100 vojnika za tih 10 metara ali sace puci

Nece prema svemu sudeci
Osjeti se zamor od rata i mislim da ovo ove godine nece ni na sta dobro izaci sta vise ni sljedeca godina nece biti bolja osim ako zapad ne ode all in s opremom.

Ali vidim i problem u Ukrajini

Meni do sada najveci problem u sadasnjem dijelu rata je nemogucnost kombinirane vojne taktike na vecem podrucju s vecim brojem "BRIGADA"

Sve je spalo na cete eventualno maks do bataljona

Nigdje ne vidim siri napad s vecom snagom vecim udarom.
Ovo sto rade je cjepkanje tu i tamo to me nervira.
Ode i ti u vikendase, sad ce te prozivati
janje_

#176964 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

lajkujMe wrote: 24/07/2023 11:56 NAFO JE OTKRIO ZOKU imenom i prezimenom

veliki strucnjak. podsjeca me na nekog..
Tarmac

#176965 Re: Ukrajina

Post by Tarmac »

Gandalf wrote: 24/07/2023 10:09
apsidejzi wrote: 24/07/2023 08:31 Hajmo se zabrinut.
Prvo ćemo biti neutralni, pa sagledati cijelu situaciju objektivno, pa se tek onda zabrinut. Na kraju, predlagati deyton ukrajincima na njihovu štetu, naravno.Ima to sve svoj redosljed kolega :oops:
Ma jok, samo mrtvo jednoumlje i ekstremizam.
lajkujMe

#176966 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ipak nije ovo on
Nadjem vam lika
Last edited by lajkujMe on 24/07/2023 12:15, edited 1 time in total.
agent_zero

#176967 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

lajkujMe wrote: 24/07/2023 12:08 Zoran Lazo aka zoka
1998 godiste
Medicinski tehnicar u Mostaru
Rodom iz Nevesinja zivi i radi u Mostaru

Image

Zena

Dajana Lazo rodom iz Mostara

Hocemo dalje?
Još jedan u nizu srbočetnika i rusočetnika koji svoj hljeb zarađuju u Federaciji.

Lele mrš u genocidnu tvorevinu kod svog vožda Dodika, pa tamo radi i širi svoju rusofašističku propagandu!

Da ima države, ovaj bi bio na disciplinskoj pred otkaz.
Excel2

#176968 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Tarmac wrote: 24/07/2023 12:06
Gandalf wrote: 24/07/2023 10:09

Prvo ćemo biti neutralni, pa sagledati cijelu situaciju objektivno, pa se tek onda zabrinut. Na kraju, predlagati deyton ukrajincima na njihovu štetu, naravno.Ima to sve svoj redosljed kolega :oops:
A kako nego jednoumlje sa agresijom? Sta postoji kao solucija?
SanskiBiser

#176969 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

lajkujMe wrote: 24/07/2023 11:56 Sad na stranu defitizam

Evo nesto za slavlje

Vuline evo ga jos jedan, ovaj za direktora VMA ne treba mu stipendija. :-x :lol:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#176970 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

ukrajinci su beton armirani od samog pocetka ruske invazije
dobri su bili i prosle godine i sada su dobri
a bice jos bolji

bez nadmocne sile se rusija ne moze poraziti
nikakve varke, manevri, maskirovke, taktike ... samo totalni napad na cijeli front po sirini i dubini tj na sve vojne mete na okupiranoj teritoriji

to znaci milion vojnika, borbenu avijaciju u velikom broju 250+, helikopteri, hiljade tenkova i oklopnih vozila, 500 kom teske dalekometne artiljerije i raketnih bacaca, hiljade komada ,,lakse" artiljerije, desetine miliona granata, rakete, pvo da zastiti trupe na zemlji ... rpg, dronovi, kamioni, mala vozila, rucne bombe, sitna municija, hrana, voda, lijekovi, medicinski materijal, gorivo, rezervni dijelovi itd nastavite niz

sve ovo je ogroman posao i ni izbliza nije spremno
upravo to ce biti najvece iznenadjenje ukrajinske ofanzive - ne mjesto udara i pravci napada, neke taktike ili vrijeme - nego sila i brojevi kojim ce ukrajinci udariti
Gandalf

#176971 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

japin_mutapi wrote: 24/07/2023 12:26 ukrajinci su beton armirani od samog pocetka ruske invazije
dobri su bili i prosle godine i sada su dobri
a bice jos bolji

bez nadmocne sile se rusija ne moze poraziti
nikakve varke, manevri, maskirovke, taktike ... samo totalni napad na cijeli front po sirini i dubini tj na sve vojne mete na okupiranoj teritoriji

to znaci milion vojnika, borbenu avijaciju u velikom broju 250+, helikopteri, hiljade tenkova i oklopnih vozila, 500 kom teske dalekometne artiljerije i raketnih bacaca, hiljade komada ,,lakse" artiljerije, desetine miliona granata, rakete, pvo da zastiti trupe na zemlji ... rpg, dronovi, kamioni, mala vozila, rucne bombe, sitna municija, hrana, voda, lijekovi, medicinski materijal, gorivo, rezervni dijelovi itd nastavite niz

sve ovo je ogroman posao i ni izbliza nije spremno
upravo to ce biti najvece iznenadjenje ukrajinske ofanzive - ne mjesto udara i pravci napada, neke taktike ili vrijeme - nego sila i brojevi kojim ce ukrajinci udariti
Bojim se da toliku silu ne mogu skupiti. Realnije bi bilo da su im dali avione, pa da onda strateški presijeku sve pravce, mostove i puteve komunikacije između trupa na prvoj liniji i duboke pozadine. Međutim zapadnjaci kao i obično okolišaju, otežu, birokratišu.
Tarmac

#176972 Re: Ukrajina

Post by Tarmac »

Excel2 wrote: 24/07/2023 12:16
Tarmac wrote: 24/07/2023 12:06
A kako nego jednoumlje sa agresijom? Sta postoji kao solucija?
Podrska Ukrajini, ali sa kritickim osvrtom. A ne gazimo ruse, raspadaju se, samo sto nisu, a realnost skroz drugacija. Prati malo vise zapadne izvore umjesto ukrajinske.
Jednoumlje njima samima je potrebno, jer je opstanak u pitanju. Nama nije.
sumirprimus

#176973 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Nas je drug lajkuj na temi od pocetka invazije, malo posrne i uleti u crnjak citajuc razne analize al je dobar lik, ne moze on s vikendasima u istu recenicu nikad.
Zaluzni je davni rekao smrt sa hiljadu rezova, vidi se sta rade jedino moguce trenutno, i bez velike podrsle rv pvo. Da, mi navijamo svakkao za ZSU i :izet: vikendase dusanovce i trecerimase i to se nikad nece promijenit sve kad bi Ukr zapala u nedja boze"93cu"..a vi se sami svrstate u iste jer vam smeta i reagujete.
Samo rokaj bagru pa kako god
Slava Ukrajini ide raspad morodra i potop orka kvota 1 05 :bih:

Misljenja sam da ova taktika itekako pali, ii daje rezultate i davet ce opet. Sa onim cime ukrii rasplazu.Krvarenje agresora do pokazivanja "dobre volje".
sumirprimus

#176974 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Udar himarsom al steta ne prvobija do podruma gdje su orci
sumirprimus

#176975 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Post Reply