Pa nije sigurno Skaka dzaba isao u Katar
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
moimoi
- Dope_Man
#8327 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne provaljuj se sa ovakvim izjavama. U Evropu nije usao samo onaj ko nece, bilo legalno il ilegalno. I ti sto se utapaju odu ilegalno, a vidio bih kako bi ih bilo koja obala mimo evropske spasavala.sehohari wrote: ↑23/07/2023 17:38Zato se i ne mozes tako lako doseliti_BataZiv_0809 wrote: ↑23/07/2023 17:30 "Njihova zemlja njihova pravila" ne vazi za EU. Tamo se doselis iz pizdica i trazis prava.
Evropljani vole da se zale na tretman prema Filipincima, Indijcima i tkd.
A zaboravljaju da ti je kao OFR iz Indije dovoljno dobiti pozitivan odgovor za posao da bi tamo otisao raditi, dok evropa pusta da po nekoliko hiljada ljudi ljudi pogine u sredozemnom moru .
-
moimoi
#8328 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sva ta “drzavljanstvaa” kako dobijes tako ti ih lako i oduzmu. Sportasi mahom svi dobiju drzavljanstva. Nasih klinaca dole koliko volis
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#8329 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam. Ako je tako, jos bolje.
I u Jugi si isto tako imao samo stanarsko pravo. Cak je i zemlja uvijek ostala uknjizena pod drustveno vlasnistvo.
Realno, i ne kontam zasto bi tamo kupio zemlju, ne mislim u Abu Dhabiju maline saditi
I u Jugi si isto tako imao samo stanarsko pravo. Cak je i zemlja uvijek ostala uknjizena pod drustveno vlasnistvo.
Realno, i ne kontam zasto bi tamo kupio zemlju, ne mislim u Abu Dhabiju maline saditi
-
moimoi
#8330 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Al mozes recimo “naletiti” na naftu ili plin
-
Bodkin
- PreWiBa
#8332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koliko ti treba za to?Dope_Man wrote: ↑23/07/2023 17:44Ne provaljuj se sa ovakvim izjavama. U Evropu nije usao samo onaj ko nece, bilo legalno il ilegalno. I ti sto se utapaju odu ilegalno, a vidio bih kako bi ih bilo koja obala mimo evropske spasavala.sehohari wrote: ↑23/07/2023 17:38
Zato se i ne mozes tako lako doseliti
Evropljani vole da se zale na tretman prema Filipincima, Indijcima i tkd.
A zaboravljaju da ti je kao OFR iz Indije dovoljno dobiti pozitivan odgovor za posao da bi tamo otisao raditi, dok evropa pusta da po nekoliko hiljada ljudi ljudi pogine u sredozemnom moru .
Mogu li ja sada otici na stranicu LIDL-a, naci posao i reci "eto me"?
Ne mogu, trebam proci hrpu procedure i jebenu lutriju.
A i to vazi samo za nas koji smo pred vratima evrope.
Sta mislis, da neki baustelac iz New Delhija moze tek tako otici u Hamburg da radi? Postoje jasni kriteriji ko i kako moze uci.
A ako mislis da to zaobidjes, evropa je oko sebe izgradila dovoljno bodljikave zice da te sprijeci u tome.
Ne mislim da je to lose, samo mi je cudno sto neko onda sebi uzima za pravo druge kritikovati. Druga zemlja, druga pravila. I to je ok.
- PreWiBa
#8333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
moimoi
#8334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ne smijes uopste posjedovati zemljoste. Samo one stanove koje oni odluce da se mogu prodavati i strancima. Meni je to ok. Voljela bih da smo i mi tako pametni a ne da prodajemo svoju zemlju
-
swanfilter
#8335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
10 godina je max za drzavljanstvo u EU za cekati. Pozivi kao Dr. i manje ...sehohari wrote: ↑23/07/2023 17:13Zato sto ti ne dozvoljavaju.Seyfo wrote: ↑23/07/2023 17:08 Za razliku od iseljavanja u EU gdje većina i ostane, na taj bogati istok se ode par godina da se pare zarade i onda se ljudi vrate. Ili odu u EU. Znam primjer lika koji je otišao prvo u Njemačku,pa onda neki posao mu ispao u Dubai,pa se vrlo brzo vratio u Njemačku iako je mogao ostati u Dubaiju. A znam i primjera gdje odu ljudi u Katar,UAE, ... Zarade pare s ciljem otvaranja biznisa tj početnog kapitala i onda se vrate s praksom i parama
Za dobijanje drzavljanstva ti treba da zivis tamo nekoliko decenija, da ozenis njihovu zenu i tkd...
A bez drzavljanstva, koliko znam, tamo ne smijes ni kupovati nekretnine.
Ne mijesas se sa lokalcima, postoje odvojeni kvartovi i tkd.
Jednostavno, imaju stav da je to njihova drzava i da ti to mozes da dobro zaradis, ali da je to privremeno. Na zapadu vlada drugaciji pristup.
I,.moram dodati, stalni boravak je dovoljan do dođes do nekretnine.
Sto se tice getoziranja pridoslica, bilo nekada i za sloj nize ...
Last edited by swanfilter on 23/07/2023 19:38, edited 2 times in total.
- Rugafet
#8336 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma dajte se ljudi kontrolirati i dodjite malo u usa da vidite kak sve to ide, ne bi vise pogledali u te Dubaie i raznorazne Berline.
- skafiskafsnjak
-
Bodkin
- Rugafet
#8339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zašto bi se zajebavao? Pa da mi nije dobro po svim osnovama vratio bi se ili ošo neđe u evrope
- PreWiBa
#8340 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kod nekih upisa ne znam jeli stvarno tako misli ili nas dijasporce karikira
-
Karikaturist
#8341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Samo rokaj Ruga, i Njemacke vise pun q.. 
- PreWiBa
#8342 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iskreno rečeno, ne znam čega se bi se više bojao kao doktor
U zaljevu da izgubim ruku zbog loše operacije
Ili u Americi da mi i djeca budu dužna nakon neke privatne tužbe.
Karikiram, ali oboje ima neku osnovu...
-
moimoi
#8343 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
USA je bila prije 50 god i vise zemlja “snova”, sada bih uvijek prije izabrala uae, katar, singapur etc. nego usa.
Svako svoje. EU je dosadna
Svako svoje. EU je dosadna
- konoplja
- Rugafet
- Rugafet
- forumskivojnik
#8347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pod br.1. kao zena zaboravi da si ljudsko bice. Kao zena vrijedis kao pola muskarca, zene kao jedan muskarac.
Sama nigdje ne smijes izaci, u soping otici, u taksi te kao zenu, samu ni jedan taksista ne smije voziti.
Ima u Dubaiju medjunarodna bolnica koju izmedjuostalog i Nijemci odrzavaju pa znam licno 3 osobe koje su potpisale ugovore na 2 godine, otisle prvo bez porodica i sve troje se vratili u roku od godinu dana. Jedan savrseni njemacki djeciji ortoped, jedan anesteziolog i jedan anestezioloski tehnicar.
Ja licno bila na godisnjem i u Saudiji, Dubaiju, Omanu.
Arhaicna kultura, arhaicni obicaji i tradicija.
Al´ zato oni gdje god da se pojave namecu svoje obicaje i svoj stil zivota.Postao/la moimoi » 23/07/2023 17:26
Slusaj, zivot tamo jeste tezak, pogotovo za evropljane, amere etc. Od klime do toga sta smijes a sta ne. Ti si tamo gost i ako to ne mozes prihvatiti, nije ti tamo mjesto. Dakle nema svadjanja sa lokalnim stanovnistvom, nema pisanja komentara, nema ubjedjivanja kako trebaju drugacije razmisljati, ponasati se etc. u sebi komentarisi i to je to. Meni je istok ostao u jako lijepom sjecanju, jest da sam ih na pocetku prezirala pogotovo kakav odnos imaju prema indijcima, filipincima i dr. Prema bijelcima su ekstra
Imali smo slucaj Arapa ljekara koji nije izdrzao ni mjeseci pripravnickog rada zbog svog odnosa prema zenama, kako zaposlenicama uniklinike tako i pacijenticama.
Uniklinika sve formalno pravno sve odradila savrseno, razgovor, opomena i na kraju momentani otkaz.
Dovoljni su dokumentarci o njihovom odnosu prema dadiljama i kucnim pomocnicama sa Filipina i iz Indije koje dovode preko agencija za posredovanje pa im oduzmu pasose, zatvore ih, fizicki se na njima izivljavaju a gazda kuce ih i redovno siluje.
- Rugafet
#8348 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Brćkam se na bazenu trenutno ako koga zanima pa mi se ne odgovara na sve
-
moimoi
#8349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@forumskivojnik
To mozda u Saudiji… u uae, kataru i singapuru nije tako i mojne me ubjedjivati jer sam zivjela tamo 6godina.
To da ima doktora muskih (arapi) koji ne smiju pogledati zenu, to je istina tj gase svjetlo i samo gledaju u ekran.. ali uvijek imas izbora. Imas indijaca, nasih, kubanaca etc.
Nije sve tako crno-bijelo
Baj d vej, imas masu zena koje ne zele muske doktore. Pogotovo ginekologe. Meni to nije jasno ali ih imas svugdje u svijetu pa i njemackoj
To mozda u Saudiji… u uae, kataru i singapuru nije tako i mojne me ubjedjivati jer sam zivjela tamo 6godina.
To da ima doktora muskih (arapi) koji ne smiju pogledati zenu, to je istina tj gase svjetlo i samo gledaju u ekran.. ali uvijek imas izbora. Imas indijaca, nasih, kubanaca etc.
Nije sve tako crno-bijelo
Baj d vej, imas masu zena koje ne zele muske doktore. Pogotovo ginekologe. Meni to nije jasno ali ih imas svugdje u svijetu pa i njemackoj
- forumskivojnik
#8350 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakve veze ima Singapur sa Arapima i njihovim vehabijskim sektastvom?moimoi wrote: ↑23/07/2023 20:28 @forumskivojnik
Nije sve tako crno-bijelo![]()
Singapur i Malezija sa Malezijcima su sasvim drugi svijet u odnosu na Arape. Al´ nije ni cudo jer pripadaju, kao muslimani, drugom mezhebu.
Ovo sto sam ja napisala sa ljekarom Arapom i njegovom odnosu prema zenama dogodilo se u Njemackoj, u jednoj velikoj i poznatoj uniklinici sa kojim sam i ja imala "cast" da mi pokaze gdje mi je mjesto kao zeni u njegovom svijetu.
Hemodinamicki pacijenta stabilizirala zena hirurg Njemica i ja. Na njega niko vise nije ni obracao paznju (bio je ionako asistent na toj op.), anesteziolog pozvao sefa klinike da dodje u op-salu i pomogne nam. To mu je i bio pocetak kraja kod nas.