Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#8301 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

swanfilter wrote: 23/07/2023 16:46
moimoi wrote: 23/07/2023 16:44 Svi oni znaju i govore eng.
U Saudiji obican puk da govori eng na ovom nivou, medicini??

Iz iskustva, tesko.

Zato pisem, mozda privat praksa. Pa, neka autor odg. ...
U konkretnom slucaju komsija je radio u drzavnoj sluzbi, pri vojsci.

Ljudi pricaju i znaju engleski. Ponavljam, 30% stanovnistva cine stranci. Naravno da ima i onih koji ne znaju, ali postoji sasvim dovoljan broj ljudi koji ga znaju da se strani doktori zaposljavaju i u privatnim i drzavnim bolnicama. Narocito u velikim gradovima.
moimoi

#8302 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Pa obiican puk ni kod nas ne zna med izraze :lol: Zato ti dr objasne kao djetetu. Tako isto i arapima. Po bolnicama na istoku je najvise doktora iz Indije, zatim arapa a ima i nasih
swanfilter

#8303 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

sehohari wrote: 23/07/2023 16:45
swanfilter wrote: 23/07/2023 16:42

Ti Saudijci ne sljive jezicke barijere i jos stosta sto to podrucje nalaze da bi radio u stranoj drzavi?

Osim, ako je otisao u privatnu praksu gdje se o eliti brine?
90% Arapa u zaljevu prica engleski.
Zapravo, trecinu stanovnistva SA cine stranci. U ovim manjim zemljama to ide i do 90%.

Zaposljavaju i privatne i drzavne ustanove.
A, ti stranci su seljadija koji ne znaju beknuti prosto prosirene recenice, a tek da se o toj stoci sitnog zuba brine doktor sa 20 000 plate.

Cuo sam i ja price o bonusima od 10 000 hiljada za nase u zdravstvu u Minkenu, pa kajla ispostavilo se ..
swanfilter

#8304 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

sehohari wrote: 23/07/2023 16:50
swanfilter wrote: 23/07/2023 16:46

U Saudiji obican puk da govori eng na ovom nivou, medicini??

Iz iskustva, tesko.

Zato pisem, mozda privat praksa. Pa, neka autor odg. ...
U konkretnom slucaju komsija je radio u drzavnoj sluzbi, pri vojsci.

Ljudi pricaju i znaju engleski. Ponavljam, 30% stanovnistva cine stranci. Naravno da ima i onih koji ne znaju, ali postoji sasvim dovoljan broj ljudi koji ga znaju da se strani doktori zaposljavaju i u privatnim i drzavnim bolnicama. Narocito u velikim gradovima.
E, ovo je druga prica i u nju mogu povjerovati. Mislim na posao u vojsci ...
Last edited by swanfilter on 23/07/2023 16:57, edited 1 time in total.
swanfilter

#8305 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

moimoi wrote: 23/07/2023 16:51 Pa obiican puk ni kod nas ne zna med izraze :lol: Zato ti dr objasne kao djetetu. Tako isto i arapima. Po bolnicama na istoku je najvise doktora iz Indije, zatim arapa a ima i nasih
Objasniti nesto u maternjem jeziku domacinu i strancu u trecem jeziku, je poređenje niđe veze ...
PreWiBa

#8306 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

swanfilter wrote: 23/07/2023 16:52
sehohari wrote: 23/07/2023 16:45

90% Arapa u zaljevu prica engleski.
Zapravo, trecinu stanovnistva SA cine stranci. U ovim manjim zemljama to ide i do 90%.

Zaposljavaju i privatne i drzavne ustanove.
A, ti stranci su seljadija koji ne znaju beknuti prosto prosirene recenice, a tek da se o toj stoci sitnog zuba brine doktor sa 20 000 plate.

Cuo sam i ja price o bonusima od 10 000 hiljada za nase u zdravstvu u Minkenu, pa kajla ispostavilo se ..
Odi sad na stranice, i vidjet ces milion oglasa gdje se nude takve plate.

U Bosni je vecina poznatih doktora makar par godina provela tamo.
Covjek nam je pokazao platne liste, a i na fakultetu sam imao neke ljude od tamo koji su mi te informacije potvrdili.

Nije to ni tako lak posao, moraju te necim privuci. Zivis na 50 stepeni, za vecinu zapadnjaka daleko od svoje maticne kulture, a zivot zna biti dosta dosadan, jer je veoma tesko stupiti u vezu sa lokalcima.
Isto tako placaju po zemlji porijekla. Ako si iz evrope ili sa zapada opcenito, dobit ces vecu platu nego ako si iz Indije npr.
PreWiBa

#8307 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

https://www.arabnews.com/node/1100171/saudi-arabia
66.5% of doctors in Saudi public hospitals are foreigners
moimoi

#8308 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

swanfilter wrote: 23/07/2023 16:54
moimoi wrote: 23/07/2023 16:51 Pa obiican puk ni kod nas ne zna med izraze :lol: Zato ti dr objasne kao djetetu. Tako isto i arapima. Po bolnicama na istoku je najvise doktora iz Indije, zatim arapa a ima i nasih
Objasniti nesto u maternjem jeziku domacinu i strancu u trecem jeziku, je poređenje niđe veze ...
Pa jbote, zivjela sam na istoku i isla doktorima. Po cemu je poredjenje nidje veze?? Osim toga, uvijek imas sestru koja zna arapski koja moze pomoci ukoliko je potrebno. Nasih doktora po Njemackoj i Austriji koliko volis. Mislim na specijaliste ne na sestre etc. Mislis da ti ljudi govore tecno njemacki?
moimoi

#8309 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

@sehohari upravo.
Seyfo

#8310 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seyfo »

Za razliku od iseljavanja u EU gdje većina i ostane, na taj bogati istok se ode par godina da se pare zarade i onda se ljudi vrate. Ili odu u EU. Znam primjer lika koji je otišao prvo u Njemačku,pa onda neki posao mu ispao u Dubai,pa se vrlo brzo vratio u Njemačku iako je mogao ostati u Dubaiju. A znam i primjera gdje odu ljudi u Katar,UAE, ... Zarade pare s ciljem otvaranja biznisa tj početnog kapitala i onda se vrate s praksom i parama
PreWiBa

#8311 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Seyfo wrote: 23/07/2023 17:08 Za razliku od iseljavanja u EU gdje većina i ostane, na taj bogati istok se ode par godina da se pare zarade i onda se ljudi vrate. Ili odu u EU. Znam primjer lika koji je otišao prvo u Njemačku,pa onda neki posao mu ispao u Dubai,pa se vrlo brzo vratio u Njemačku iako je mogao ostati u Dubaiju. A znam i primjera gdje odu ljudi u Katar,UAE, ... Zarade pare s ciljem otvaranja biznisa tj početnog kapitala i onda se vrate s praksom i parama
Zato sto ti ne dozvoljavaju.
Za dobijanje drzavljanstva ti treba da zivis tamo nekoliko decenija, da ozenis njihovu zenu i tkd...
A bez drzavljanstva, koliko znam, tamo ne smijes ni kupovati nekretnine.

Ne mijesas se sa lokalcima, postoje odvojeni kvartovi i tkd.

Jednostavno, imaju stav da je to njihova drzava i da ti to mozes da dobro zaradis, ali da je to privremeno. Na zapadu vlada drugaciji pristup.
moimoi

#8312 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Naravno. Pod br.1 kod njih nemas penziono pod br.2 gubis radnu dozvolu nakon 65. Stvar je u tome sto tamo mozes zaraditi lovu koju nigdje ne mozes. Ali trebas biti spreman na totalno drugi svijet…zaboravi “demokratiju i ljudska prava”
PreWiBa

#8313 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 23/07/2023 17:16 Naravno. Pod br.1 kod njih nemas penziono pod br.2 gubis radnu dozvolu nakon 65. Stvar je u tome sto tamo mozes zaraditi lovu koju nigdje ne mozes. Ali trebas biti spreman na totalno drugi svijet…zaboravi “demokratiju i ljudska prava”
Njihova zemlja, njihova pravila.

Mada sam cuo od jednog njihovog da imas pravo da se zalis na neke zivotne stvari.
Primjera radi, ako negdje vidis da je grad prljav, da je neka ulica ostecena, imaju aplikaciju preko koje se takve stvari slikaju i upozore lokalnu upravu, koja cesto reaguje na takve stvari.
Dope_Man

#8314 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Nije samo to razlog. Znam tri covjeka sa kojima sam radio, u Becu su danas. Porijeklom Maroko, Egipat i neka od tih arapskih zemalja. Radili u Dubaiju izmedju 5-10 godina i sva tri dosli u Bec.

Na pitanje zasto, ako su tamo vece plate, kazu skupili dovoljno para za nekretninu i generalno za zivot, a zele da iskuse Evropu, klimu itd.. svakako i ovdje zaradjuju vise nego dovoljno, al manje nego tamo.

Tako da ima tu svega. Ni arapima nije svejedno gledati u pijesak na zarkom suncu il ispijat kaficu kraj Dunava u debelom hladu. I mene savjetovali da odem tamo 5-6 godina raditi, govorili koliko bih mogao zaradjivati. Neka hvala.
moimoi

#8315 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Slusaj, zivot tamo jeste tezak, pogotovo za evropljane, amere etc. Od klime do toga sta smijes a sta ne. Ti si tamo gost i ako to ne mozes prihvatiti, nije ti tamo mjesto. Dakle nema svadjanja sa lokalnim stanovnistvom, nema pisanja komentara, nema ubjedjivanja kako trebaju drugacije razmisljati, ponasati se etc. u sebi komentarisi i to je to. Meni je istok ostao u jako lijepom sjecanju, jest da sam ih na pocetku prezirala pogotovo kakav odnos imaju prema indijcima, filipincima i dr. Prema bijelcima su ekstra
Bodkin

#8316 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

moimoi wrote: 23/07/2023 16:26
Bodkin wrote: 23/07/2023 11:44

Pare za “obicne ljude” su danas na istoku. Jedno 10ak kolega mi je u zadnjih godinu dana otislo za nenormalne cifre. Zadnji sef mi je rekao da se javim kad odlucim da zaradim cetvorogodisnju platu za jednu godinu :D
i “obicne” i “neobicne”. Oni sve traze. I ja se na tvom mjestu ne bih puno dvoumila. Em je jako dobra skola, em nigdje tu lovu ne mozes tako brzo zaraditi.
Imaju i nivoi “te love”.
Trenutno zaradjujem dobro i 4x toliko nista ne bi u zivotu promijenilo osim mozda ranije penzije :D
A te zemlje su uvijek opcija jer sa i poslovno vezan za regiju. Nece nigdje pobjeci :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8317 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

"Njihova zemlja njihova pravila" ne vazi za EU. Tamo se doselis iz pizdica i trazis prava.
Bodkin

#8318 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 23/07/2023 17:30 "Njihova zemlja njihova pravila" ne vazi za EU. Tamo se doselis iz pizdica i trazis prava.
Tacno jer ne zelimo da budemo na nivou bliskog istoka. Mada u zadnje vrijeme bi trebali barem malo biti kao BI :D
moimoi

#8319 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

_BataZiv_0809 wrote: 23/07/2023 17:30 "Njihova zemlja njihova pravila" ne vazi za EU. Tamo se doselis iz pizdica i trazis prava.
Ma govorim o pravima koja bi trebala biti normalna. Ne da hodas gol. Nego recimo u slucaju ne daj boze saobracaajne nesrece u kojoj ti nisi kriv a da je domaci naletio na tebe. Tvoja je uvijek krivica. Dakle ONI pa svi ostali
konoplja

#8320 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

sehohari wrote: 23/07/2023 17:13
Seyfo wrote: 23/07/2023 17:08 Za razliku od iseljavanja u EU gdje većina i ostane, na taj bogati istok se ode par godina da se pare zarade i onda se ljudi vrate. Ili odu u EU. Znam primjer lika koji je otišao prvo u Njemačku,pa onda neki posao mu ispao u Dubai,pa se vrlo brzo vratio u Njemačku iako je mogao ostati u Dubaiju. A znam i primjera gdje odu ljudi u Katar,UAE, ... Zarade pare s ciljem otvaranja biznisa tj početnog kapitala i onda se vrate s praksom i parama
Za dobijanje drzavljanstva ti treba da zivis tamo nekoliko decenija, da ozenis njihovu zenu i tkd...

Jednostavno, imaju stav da je to njihova drzava i da ti to mozes da dobro zaradis, ali da je to privremeno. Na zapadu vlada drugaciji pristup.
Naravno da smijes. Nije sve tako pod konac kao na zapadu ali smijes i moze se. Pa ne grade bezveze one luksuzne vile i otoke. :D
moimoi

#8321 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

konoplja wrote: 23/07/2023 17:33

Naravno da smijes. Nije sve tako pod konac kao na zapadu ali smijes i moze se. Pa ne grade bezveze one luksuzne vile i otoke. :D
Mozes negdje kupiti “stanarsko pravo” ali ne zemlju.
PreWiBa

#8322 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Zato se i ne mozes tako lako doseliti

Evropljani vole da se zale na tretman prema Filipincima, Indijcima i tkd.

A zaboravljaju da ti je kao OFR iz Indije dovoljno dobiti pozitivan odgovor za posao da bi tamo otisao raditi, dok evropa pusta da po nekoliko hiljada ljudi ljudi pogine u sredozemnom moru .
immuno

#8323 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by immuno »

U Dubai niko ne moze dobiti drzavljanstvo nedaju,. U Oman I Qataru mogu.
konoplja

#8324 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

moimoi wrote: 23/07/2023 17:36

Mozes negdje kupiti “stanarsko pravo” ali ne zemlju.
To je sasvim drugo od "tamo ne smijes ni kupiti nekretninu".
konoplja

#8325 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

immuno wrote: 23/07/2023 17:41

U Dubai niko ne moze dobiti drzavljanstvo nedaju,. U Oman I Qataru mogu.
Ne treba ti državljanstvo Emirata da bi posjedovao nekretninu u Dubaiju
Pa evo na Klixu su nedavno izbacili clanak nasih bosnja sa nekretninama u Dubaiju. :lol:
Post Reply