Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
Nierika

#76 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Nierika »

toska wrote: 20/07/2023 23:47
Nierika wrote: 20/07/2023 23:38 Ko je moj vođa ako se ne izjašnjavam kao Bošnjakinja nego kao Bosanka i Hercegovka?
Zdravko Čolić :D
Dobro. :D
studiorum_tuzlaensis wrote: 20/07/2023 23:48
Nierika wrote: 20/07/2023 23:38 Ko je moj vođa ako se ne izjašnjavam kao Bošnjakinja nego kao Bosanka i Hercegovka?
Zeljko Komsic?
Meni je on koliko-toliko okej, iako sam upratila da se Hrvati protive.
sehohari wrote: 20/07/2023 23:48
Nije nepostojeće, na svijetu sigurno postoje ljudi koji se tako izjašnjavaju.
Ali oni ne idu na forume pa svako par dana postavljaju pitanje, kada se priča o njemačkom kancelaru, ko je to vođa njemačkih liliputanaca.
Kod nas ne postoji takva vrsta povjerenja, da će osoba koja predstavlja sve narode zastupati dobrobit svakog od tih naroda. Iako ne znam je li to obaveza te osobe ili uspostavljenih zakona koji to jamče.
HelaS

#77 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by HelaS »

sehohari wrote: 20/07/2023 23:41
Ko je moj vođa ako se izjašnjavam kao liliputanac?
A za šta vam treba neko biti vođa :?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#78 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PreWiBa »

Nierika wrote: 21/07/2023 00:00
toska wrote: 20/07/2023 23:47
Zdravko Čolić :D
Dobro. :D
studiorum_tuzlaensis wrote: 20/07/2023 23:48

Zeljko Komsic?
Meni je on koliko-toliko okej, iako sam upratila da se Hrvati protive.
sehohari wrote: 20/07/2023 23:48
Nije nepostojeće, na svijetu sigurno postoje ljudi koji se tako izjašnjavaju.
Ali oni ne idu na forume pa svako par dana postavljaju pitanje, kada se priča o njemačkom kancelaru, ko je to vođa njemačkih liliputanaca.
Kod nas ne postoji takva vrsta povjerenja, da će osoba koja predstavlja sve narode zastupati dobrobit svakog od tih naroda. Iako ne znam je li to obaveza te osobe ili uspostavljenih zakona koji to jamče.
Na kakvu dobrobit? Političar treba obezbijediti dobru ekonomiju i uređenu državu, sve ostalo je nonsens.
Ako želiš više, osnuj stranku, napravi program i traži poštivanje etničkih prava Bosanaca i Hercegovaca.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#79 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PreWiBa »

HelaS wrote: 21/07/2023 00:02
sehohari wrote: 20/07/2023 23:41

Ko je moj vođa ako se izjašnjavam kao liliputanac?
A za šta vam treba neko biti vođa :?
Vođa u demokratskom smislu, neko ko u određenom momentu ima najveću moć, iako ograničenu.

Merkel je bila vođa Njemačke, Macron je patron Francuske, iako je njihova moć donekle ograničena.
sumirprimus

#80 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sumirprimus »

Za pocetak rs je genocidna tvorevina i nema pravde i mira dok se ne ukine.
Tuzite me s apetitom
Nierika

#81 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Nierika »

sehohari wrote: 21/07/2023 00:03
Na kakvu dobrobit? Političar treba obezbijediti dobru ekonomiju i uređenu državu, sve ostalo je nonsens.
Ako želiš više, osnuj stranku, napravi program i traži poštivanje etničkih prava Bosanaca i Hercegovaca.
Mislim da u većini zemalja političar treba raditi svoj posao i to je dovoljno, u našoj treba i više. Nisam za nove stranke, šta god smislim smislili su i prije mene, više sam za nadogradnju i usklađivanje sa trenutnim periodom.
HelaS

#82 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by HelaS »

Skijaš wrote: 20/07/2023 22:46
HelaS wrote: Ne vidim razlog zašto treba preferirati neku ili nečiju etničku - društvenu pripadnost, da bi ostvario prava ili prednost. Nije li čovjek, jedinka, osnov svega, pa i etničkih grupa, nacije...društva.
Da, ali za razliku od srpskog, bosanskog ili hrvatskog, urdu jezik nece biti sluzbeni, bar ne u sljedecih par decenija. To nije diskriminacija.

Nego, mozes li odgovoriti na pitanja? Pokazao sam ti konkretne primjere STA i KAKO ja mislim da treba, jel' problem da i ti podijelis svoje shvatanje onog sto je rjesenje sadasnjih problema i kako ga ostvariti?
Prvo, zašto si moj citat izrezao, iz njeg uzeo ono što ti odgovara da bi mi poslavio besmisleno pitanje. Izostavio si moj odgovor...

Drugo, tvoj konkretan primjer podrazumijeva da BiH treba biti država tri konstitutivna naroda.... Ja mislim da ne treba, i da je takva podjela uzrok mnogih politikih previranja i kočnica demokratskom razvoju države i društva. Ti si ovaj moj odgovor izostavio. Vrati se, pročitaj, imaš odgovor.
1. BiH treba biti drzava tri konstitutivna naroda i ostalih gradjana bez nametanja monoetnickog karaktera bilo kojoj od jedinica nizih nivoa vlasti
2. do tog se cilja moze doci samo pritiscima na one koji takvu BIH nece, jer ne postoji ni teoretska sansa da to oni drage volje prihvate
Dakle odmah u startu se zna sta hocu, da mi ne smeta postojanje entiteta, da mi smeta monoetnicki karakter administrativnih jedinica, da hocu eliminaciju diskriminacije. Isto tako, naveo sam kako to postici, odnosno da od dijaloga sa sovinistima nema napretka i da im treba nametati rjesenja.
Međutim, ni ti, ni ja, nemamo moć niti mandat za promjenu na stanje kakvo želimo ili mislimo da će biti najbolje. Prije svega, Ustav je skoro nemoguće promijeniti, da bi se postigao pravni okvir za bilo kakve promjene. Drugo, odmetnuta politička etnička grupa iz RS svakako ne poštuje pravne norme koje sada imamo, i niko im ništa ne može, pa je onda nekako i besmisleno mijenjati Ustav...

Rješenje je, i to uvijek ovdje pišem, u ekonomskom razvoju onog dijela BiH koje preferira državu s jednakim pravima za sve njene građane, bez diskriminacije na etničkim ili religijskim osnovama. Takvog dijela BiH nemamo, ali možemo kroz drastičan razvoj Federacije, makar nekoliko snažnijih kantona, možemo podići ekonomsku moć stanovništva, privrede, infrastrukture, itd. Druga strana koja to ne može postići, čije stanovništvo stagnira ili prima manje novca nego napredna strana države, čija privreda zaostaje, itd, druga će strana zahtijevati identičan razvoj. Nju neće zanimati više etnička opredijeljenost, niti ljubav prema vođi koji ih vodi, nju će zanimati novac. Ukoliko ga ne mogu postići, tražit će nekoga drugog ko im to može ostvariti.
Nigdje

#83 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Nigdje »

IZUZETNO ZABRINUTI

Evropska unija, UN, Vijeće Evrope i OSCE najoštrije osudili kriminalizaciju klevete u RS-u
Mislim da će ova najoštrija izuzetna zabrinutost biti presudna!
Skijaš

#84 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Skijaš »

HelaS wrote: 21/07/2023 00:21Rješenje je, i to uvijek ovdje pišem, u ekonomskom razvoju onog dijela BiH koje preferira državu s jednakim pravima za sve njene građane, bez diskriminacije na etničkim ili religijskim osnovama. Takvog dijela BiH nemamo, ali možemo kroz drastičan razvoj Federacije, makar nekoliko snažnijih kantona, možemo podići ekonomsku moć stanovništva, privrede, infrastrukture, itd. Druga strana koja to ne može postići, čije stanovništvo stagnira ili prima manje novca nego napredna strana države, čija privreda zaostaje, itd, druga će strana zahtijevati identičan razvoj. Nju neće zanimati više etnička opredijeljenost, niti ljubav prema vođi koji ih vodi, nju će zanimati novac. Ukoliko ga ne mogu postići, tražit će nekoga drugog ko im to može ostvariti.
Da, Lagumdzija je nekad davno predstavio taj model, ali se u tih deceniju i po otkako je pristup predstavljen, nije objasnilo neke osnovne stvari. Na primjer;

-postoji ekipa koja je izabrana da vodi odredjeni kanton, i ta se ekipa posveti ekonomiji (kao sto i treba)
-postoji ekipa koja je izabrana da vodi entitet, i ta se ekipa takodje posveti ekonomiji (kao sto i treba)
-postoji ekipa koja je izabrana u drzavne institucije i ta se ekipa mora suprotstaviti Dodikovim neustavnim potezima

Dakle, zasto bi djelovanje ekipe na drzavnom nivou bilo prepreka ekipi na kantonalnom nivou? Dvije razlicite ekipe, dva razlicita nivoa vlasti, dva razlicita prioriteta pred njima. I drugo, zasto bi recimo lobiranje te ekipe na drzavnom nivou da medjunarodna zajednica nametne sankcije Dodikovoj ekipi, smetalo kantonalnim ekipama da prave tu Zapadnu Njemacku?
plavi_E

#85 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by plavi_E »

Nigdje wrote: 21/07/2023 00:32
IZUZETNO ZABRINUTI

Evropska unija, UN, Vijeće Evrope i OSCE najoštrije osudili kriminalizaciju klevete u RS-u
Mislim da će ova najoštrija izuzetna zabrinutost biti presudna!
Najoshtrija i izuzetna zabrinutost je posljednja opomena pred objavu rata. :D
plavi_E

#86 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by plavi_E »

Chim Konakovic nekog brani i hvali to moze biti znak da mu prijete sankcije sa zapada pa ga Konakovic spashava kao i Dodika.
Prpa.ba

#87 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Prpa.ba »

Cestitke Konakovicu i Dodiku na kriminalizaciji slobode govora. Kad je Katica (NiP) zapeo u KS, makar mogu djelimicno postici svoje ciljeve preko RS-a.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#88 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by pici »

A yes vam kifla zaklanfo, pa to je jos nevidjeno. Ovolika quqnjava, to je milina vas citati. Komunisti, pederi i izdajice, dohakaše jedinoj stranKi u bOšnjaka. Predivno. :lol:
Login77777

#89 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Login77777 »

Zlatan Begic.
breuer

#90 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by breuer »

Edin Forto
pici

#91 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by pici »

Prangija Hašimagić.
breuer

#92 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by breuer »

Sabka Ćutić
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#93 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Truba »

https://www.nedjelja.ba/hr/komentari/bo ... rodi/30237

Zanimljiva je ruska i srpska bliskost. I za srpski narod – čast izuzecima – istina je ono što im servira „intelektualna i politička elita“, potpomognuta pravoslavnim klerom, koja često kriva sjećanja i želje poistovjećuje s povijesnom istinom.
plavi_E

#94 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by plavi_E »

Ovdje se postavljaju snimke gdje Konakovic otvoreno hvali neprijatelje naroda i drzave Neshica, Dodika, hrvatsku politiku pred Blinkenom odgovor trojkashkih botova i simpatizera su smajlici i pricha o kmechanju. Sve je vidljivije da trojkashi nemaju shta ponuditi od Bakira. Ponekad ubace i mrtvog Aliju. Nekad su imali i sebijinu diplomu kao politichku ponudu ali i to su izgleda popshili. Jer kako objasniti raji da osoba za koju navodno imaju dokaze da nema validnu diplomu i da je masovni ubica i dalje na radnom mjestu bez diplome i sa kojeg je navodno pobila masu ljudi. Takvo neshto se moze dogoditi kod onih afichkih dikattora i izgleda kod Trojkasha. :-)
pici

#95 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by pici »

Netanyahu putuje kod Erdogana: Nakon 15 godina Turska će ugostiti izraelskog premijera

Image
Kume šta to radiš kume. Vežbamo za film.

:lol: bOkirovci na malina ventilatoru. Dze su sad turske zastave i palestinske svezane oko sebilja i mahanjem titovom. Jeste jadni postali ko i sultan vam. Munafici.
BHCluster

#96 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BHCluster »

Truba wrote: 21/07/2023 09:45 https://www.nedjelja.ba/hr/komentari/bo ... rodi/30237

Zanimljiva je ruska i srpska bliskost. I za srpski narod – čast izuzecima – istina je ono što im servira „intelektualna i politička elita“, potpomognuta pravoslavnim klerom, koja često kriva sjećanja i želje poistovjećuje s povijesnom istinom.
Jel se ovo crkva petlja u politiku ili cemo samo reisa pljuvati onako coporativno? :oops:
Student_u_Ostavci

#97 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Student_u_Ostavci »

Prpa.ba wrote: 21/07/2023 09:10 Cestitke Konakovicu i Dodiku na kriminalizaciji slobode govora. Kad je Katica (NiP) zapeo u KS, makar mogu djelimicno postici svoje ciljeve preko RS-a.
Vjerujem da Dodik ima podršku svojih koalicionih partnera iz Federacije za ovaj zakon. I njima smeta istina kao i Miloradu.
Sanjarko

#98 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Sanjarko »

Student_u_Ostavci wrote: 21/07/2023 11:51
Prpa.ba wrote: 21/07/2023 09:10 Cestitke Konakovicu i Dodiku na kriminalizaciji slobode govora. Kad je Katica (NiP) zapeo u KS, makar mogu djelimicno postici svoje ciljeve preko RS-a.
Vjerujem da Dodik ima podršku svojih koalicionih partnera iz Federacije za ovaj zakon. I njima smeta istina kao i Miloradu.
Pa Forto je samo se zaboravilo htio zabraniti nevakcinisanima pristup ustanovama tokom Korona sr*nja, a Trojka zeli nesto slicno u KS da uvede, nedavno slusali na telki o tome.

Meni Forto od tada pao u ocima i nemogu ga smisliti, mini diktatoric, kad bi se taj dohvatio moci, ej sta bi bilo onda.
Bloo
Globalna šefica

#99 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Bloo »

Zakljucat cu temu trajno.
laik1981

#100 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by laik1981 »

Bloo wrote: 21/07/2023 12:27 Zakljucat cu temu trajno.
Svima bi nam ucinila veliku uslugu. :thumbup:
Locked