Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mishelinke

#1651 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Mishelinke »

Ozimician wrote: 17/07/2023 20:05
MIslim da nova vlast treba da shvati da niko nije glasao protiv SDA jer se zove SDA, nego protiv politike lopovluka i nepotizma.
Ovo nije tačno.

Ja sam prvi glasao samo protiv SDFA, pa za bilo koga, ali bukvalno bilo koga, samo da nije SDFA. Ne interesuje me ni ko su, ni šta su, ni jesu li nekad bili u SDFA ili nisu, jesu li veći lopovi ili nisu, ne interesuje me. Samo nek nije SDFA pa ko god.
Ozimician

#1652 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

drndalo wrote: 18/07/2023 11:48 Kao i obicno, bitno je nesto srati, kroz granje makar, i nalijepiti Fortu i NS...

https://zamaaero.com/17/07/2023/novosti ... -sa-hifom/

Kad smo kod clanice glavnog odbora NS, ona treba biti kaznjena preko svoje firme, jer kad je u odboru, onda nema poslovanja sa bilo kojim nivoom Drzave?

Koliko bi onda SDA-firmi po tom receptu ikada prezivilo...?

Sve u svemu, nisam znao da je bio tender za isporuku goriva, ali neka malo konkurencije.
I ti ne vidiš problem u tom ponašanju po SDA- patternu ?

Kakva konkurencija kad se zna ko dobija tendere, kako za vrijeme SDA, tako i za vrijeme sadašnje vlasti.
drndalo

#1653 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Ko dobija tendere?

O cemu pricas ?

Znas nesto ili samo lupas?

Ja nisam znao ni da je raspisan, ali kako znam nesto o tenderima, znam i kako je definisano ko moze ucestvovati, uslov je sigurno bio djelatnost, promet, referentna lista. Nije posao dobila Zlatna Kupina, kao kod nekih.

Ne znam nista o firmu osim gdje imaju 2 BP u Sarajevu, nikada gorivo nasuo nisam, jednom gumu dopumpao.

Sta mislis da li je moguce da su u zelji da dobiju posao smanjili svoju marzu i dobili posao? Takodjer znam da ima nekoliko firmi koje zive iskljucivo od zalbi na sve moguce tendere i procedure, vrlo cesto izvan njihove osnovne djelatnosti, i znaju razvuci proces zalbe po 3-4 mjeseca. Ako to sada nije slucaj, nisu nasli nista na sta se mogu zaliti u proceduri. To bi trebalo znaciti da je obavljeno koliko je moguce otvoreno.

Kao sto rekoh, dobro je da i Hifa ostaje sa ugovorom, koliko ih god ne volio, najgore je ukinuti konkurenciju.

Ako "njihovi" dobijaju tender, kako ce Hifa nastaviti isporucivati? Imanje 2 nepovezane kompanije u principu znaci konkurenciju. Mada se i oni mogu dogovoriti ako hoce, i time duopol pretvoriti u fakticki monopol.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1654 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 18/07/2023 18:09
drndalo wrote: 18/07/2023 11:48 Kao i obicno, bitno je nesto srati, kroz granje makar, i nalijepiti Fortu i NS...

https://zamaaero.com/17/07/2023/novosti ... -sa-hifom/

Kad smo kod clanice glavnog odbora NS, ona treba biti kaznjena preko svoje firme, jer kad je u odboru, onda nema poslovanja sa bilo kojim nivoom Drzave?

Koliko bi onda SDA-firmi po tom receptu ikada prezivilo...?

Sve u svemu, nisam znao da je bio tender za isporuku goriva, ali neka malo konkurencije.
I ti ne vidiš problem u tom ponašanju po SDA- patternu ?

Kakva konkurencija kad se zna ko dobija tendere, kako za vrijeme SDA, tako i za vrijeme sadašnje vlasti.
Je li se na tender bio prijavio neko ko ima bolje reference od izabranih?
Kad odgovoris na to pitanje onda ces vidjeti je li sda pattern u pitanju.
Je li u sdfa vrijeme pored hife bio jos jedan isporucilac koji je pravio konkurenciju hifi?
Odgovor na ovo drugo pitanje ce ti pokazati sdfa pattern koji nema veze sa ovim novim.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1655 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Truba »

jučer
il prije 2 dana je sletio neki avinJon

i nakon nekog vremena takvi su zračni efekti bili da su otpuhali pola drveća po ilidži ono nikad nisam doživio

i prije je bio zakasnjeli zvuk kao da bičem neko maše po zraku i lagani vjetar ali ono je savijalo drveće uz jak zvuk
nekih 2 3 sekunde i kao da ništa nije bilo
tramvajtrojka

#1656 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

Thorgerson wrote: 18/07/2023 09:00
Koshpa wrote: 17/07/2023 00:59

Organizaija je dobra i tu se nema sta reci aerodromu, problem je granicna policija koja nema dovoljlno ljudi da pokrije grancni prelaz, od 8 kucica koje postoje na dolascima rade dvije i to stvara najvecu guzvu. I policija je rak rana tog problema evo vec 17 godina.
Cuj organizacija je dobra i onda se pobijes u narednim recenicama.

Ko treba da organizuje tu policiju? Opstina? Mjesna zajednica Butmir? Ko? Nek urgiraju kome znaju i ne znaju da se poveca broj policajaca. Hocu li ja to raditi? Ti?

Radnici na aerodromu koliko znam imaju pofine plate. Pa dajte onda radite. A ne kad slete 3 aviona u kratkom periodu da je rasulo sistema. Smijurija.

Plus, kakav je idiotluk napraviti onako uzak prostor za putnike koji su dosli?!

Nedavno sam letio, dva aviona sletjela u isto vrijeme. Vidio sam da je dosta ljudi ostalo vani u redu, jer jednostavno nema mjesta unutra.

Dakle, ja ne misllim da je problem toliki guzva, ajd ok, cekao sam i na drugim aerodromima.

Problem je sto kod nas stojis vani na pisti, na plus 50 i cekas.
Pa ne moze aerodrom upravljati sa granicnom policijom, granicna zasigurno dobije spisak letova dan unaprijed kao i sve ostale sluzbe kao na svakom aerodromu u svijetu, samo je ocigledni problem sto granicna policija nece da raspodijeli dodatni broj policajaca na aerodrom pa imamo problem da se ima osam kucica i samo dva policajca u njima koji bez ikakve volje rade taj posao.
agent_zero

#1657 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by agent_zero »

DaysleepeR wrote: 18/07/2023 08:52 NiP je dobio SJJ.

Image
Sda nakon sda.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1658 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Truba »

NiP je ustvari kakva je SDA trebala zapravo i biti

hardko SDA
bez balija i lopova
stranka za sve

nažalost to vrijeme je iza nas tako da će nip biti stranka 3 4 kantona i to je to
Bodkin

#1659 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

tramvajtrojka wrote: 19/07/2023 09:06

Ko treba da organizuje tu policiju? Opstina? Mjesna zajednica Butmir? Ko? Nek urgiraju kome znaju i ne znaju da se poveca broj policajaca. Hocu li ja to raditi? Ti?

Radnici na aerodromu koliko znam imaju pofine plate. Pa dajte onda radite. A ne kad slete 3 aviona u kratkom periodu da je rasulo sistema. Smijurija.

Nedavno sam letio, dva aviona sletjela u isto vrijeme. Vidio sam da je dosta ljudi ostalo vani u redu, jer jednostavno nema mjesta unutra.

Dakle, ja ne misllim da je problem toliki guzva, ajd ok, cekao sam i na drugim aerodromima.

Pa ne moze aerodrom upravljati sa granicnom policijom, granicna zasigurno dobije spisak letova dan unaprijed kao i sve ostale sluzbe kao na svakom aerodromu u svijetu, samo je ocigledni problem sto granicna policija nece da raspodijeli dodatni broj policajaca na aerodrom pa imamo problem da se ima osam kucica i samo dva policajca u njima koji bez ikakve volje rade taj posao.
Klasicni problem u supply chain-u.
Da, mozes uvijek imati 8 granicnih sto kosta i ljude i pare ili imati tri u prosjeku i smanjiti cekanje ali ce ipak biti cekanja.

Nigdje na svijetu nisam jos dosao na pasosku i da nisam cekao.
Ovdje je problem organizacije aerodroma u tome kako ce ljude koji cekaju urediti.

A ne znam ima li projekat da ubace one masine sto se sam skeniras. To bi bilo top za eu gradjane. Svakako je takvih 60%
Thorgerson

#1660 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Thorgerson »

tramvajtrojka wrote: 19/07/2023 09:06

Jel granicna policija kriva sto ljudi cekaju napolju jer nemaju prostora da cekaju unutar aerodroma? Ili je mozda to propust aerodroma?

Kazem ti. Nije isto cekati na plus 50, bageri, autobusi drndaju i u klimatiziranom prostoru.

Zato se raja i bunila.
Koshpa

#1661 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Koshpa »

Jeste, kriva je, da ima vise policijiskih sluzbenika u kucicama ne bi se redovi pravili nego bi protok putnika bio brzi i ljudi ne bi stajali vani na +40
sarajevsko_pivo

#1662 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by sarajevsko_pivo »

Pa kada NiP postavlja svog direktora na SJJ? Steta bi od aerodroma napravio Heathrow.
sarajevsko_pivo

#1663 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by sarajevsko_pivo »

Evo Wizzair zatvara bazu u Tuzli. BiH jednostavno nije zanimljivo niti profitabilno tržište.
thekupus

#1664 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by thekupus »

sarajevsko_pivo wrote: 20/07/2023 16:24 Evo Wizzair zatvara bazu u Tuzli. BiH jednostavno nije zanimljivo niti profitabilno tržište.
Jebena naša stranka, šta nam uradi
Hakiz

#1665 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

Nije do stranke. Narod je kriv zato što ne leti.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1666 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bobi »

sarajevsko_pivo wrote: 20/07/2023 16:24 Evo Wizzair zatvara bazu u Tuzli. BiH jednostavno nije zanimljivo niti profitabilno tržište.
Ispada da avioni nisu popunjeni iako svi se hvale kako lete. Da narod leta :D na bi oni otišli.
Bobi
Forum administrator

#1667 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bobi »

Hakiz wrote: 20/07/2023 16:49 Nije do stranke. Narod je kriv zato što ne leti.
Pretekao si me za po sekunde :lol:
Hakiz

#1668 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

Bobi wrote: 20/07/2023 16:51
Hakiz wrote: 20/07/2023 16:49 Nije do stranke. Narod je kriv zato što ne leti.
Pretekao si me za po sekunde :lol:
:lol:
Bobi
Forum administrator

#1669 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bobi »

Najmanje dijaspora leta, nemamo mi naviku. Kad se dolazi u Bosnu to obavezno s nekim karavanom napunjenim s po tona robe da komsiluk vidi :D.To se nosi po 5-6 pari cipela, sandala, patika, odjela, haljina,l onaca, hrane iz Lidla, polovnih bušilica... :D. Ja bih isto :D.
Zoooka

#1670 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Zoooka »

Radi li ista ova nova Vlada po pitanju avioprevoznika. Prije izbora obecani kule i gradovi kad ono kurko po obicaju. Prevaranti i SDA i ovi novi stare im se nayebem svima
Seawolf

#1671 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

Došlo nam je na naplatu to što imamo prevelik broj međunarodnih aerodroma za ovako malo tržište i relativno skromnu turističku ponudu.

A mi smo, po običaju, pametni, pa ćemo da izgradimo još koji.
drndalo

#1672 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Dje je sad onaj strucLJak sto se nasladjivao da TZL "dere guzove" SJJ???

Evo sad cemo vidjeti sposobnosti mega-menaDJera na djelu.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1673 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by izvrsni direktor »

Seawolf wrote: 21/07/2023 03:34 Došlo nam je na naplatu to što imamo prevelik broj međunarodnih aerodroma za ovako malo tržište i relativno skromnu turističku ponudu.

Znaci tvoje rjesenje je pozatvarat aerodroma. Jedan ostavit otvoren? Ili dva, po jedan po entitetu ?
Bodkin

#1674 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

izvrsni direktor wrote: 21/07/2023 09:26
Seawolf wrote: 21/07/2023 03:34 Došlo nam je na naplatu to što imamo prevelik broj međunarodnih aerodroma za ovako malo tržište i relativno skromnu turističku ponudu.

Znaci tvoje rjesenje je pozatvarat aerodroma. Jedan ostavit otvoren? Ili dva, po jedan po entitetu ?
Koliko mislis da je % medjunarodnog avioprometa koji ide preko glavnog aerodroma u drzavama eu koje su geografski slicne nama (tipa manje zemlje, 10-15 miliona stanovnika)?
Seawolf

#1675 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

izvrsni direktor wrote: 21/07/2023 09:26

Ne.

Rješenje je povećati broj komercijalnih putničkih aviona sa bosanskohercegovačkom registarskom oznakom sa postojećih nula, na broj koji je jednak, ili veći od broja bosanskohercegovačkih međunarodnih aerodroma.
Post Reply