Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
karanana

#1626 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by karanana »

Malo je tekst nejasan. Na pasoskoj kontroli sa slike ne stoje ljudi koji idu nego ljudi koji su tek sletili. Ali mozda je nebitno to, ali poenta stoji. Guzve su nesnosne a onaj prostor pasoske kontrole je u sred rekonstrukcije pa se vako ceka napolju. Jebala ih rekostrukcija traje godinama ko da novi aerodrom prave.
Seawolf

#1627 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

Bodkin wrote: 16/07/2023 15:13
Seawolf wrote: 16/07/2023 14:38
Moraš priznati da je manji realan trošak za let Sarajevo - Beč, nego za let Sarajevo - Pariz.

Naime, trošak potrošenog goriva učestvuje u ukupnim godišnjim troškovima vazduhoplovno-prevozne kompanije sa 45% do 48%.

E sad, kad sve ovo znaš, je li misliš da bih mogao biti rentabilan i letjeti relaciju Sarajevo - Pariz - Sarajevo, na duže staze, sa popunjenošću od 75%, sa avionom E190 i sa cijenom karte od 360 EUR?
Znam puno vise o avionima nego sto znam o profitabilnosti linija moram priznati.

Pretpstavljam da pricamo o danas. Nema razloga da kosta i 300€ ako je barel 60-70$ sudeci samo po cijeni do beca. Ali kazem, ne znam kako finkcionisu subvencije i koliko pokrivaju. Ali znam da su aviokompanije masovno smanjile broj sjedista da nabiju cijene post covid.

Ako je sjj smanjilo takse, kako je podjenako dug let po eu 130€ sa svim mogucim subvencijama? Nemoguce da je osiguranje 200€ jer leti u Sa?

Pa evo uporedimo sa bg letovima
Što se tiče cijene goriva, danas je jedan barrel sirove nafte na Brentu skoro 80 USD.

A avioni ne lete na sirovu naftu, a i malo mi je problem spustit avion na platformu na Sjevernom moru.

Sutra kad natočim gorivo na sarajevskom aerodromu, poslat ću ti informaciju po kojoj cijeni mi ga je Hifa naplatila.
Bodkin

#1628 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

karanana wrote: 16/07/2023 16:35 Malo je tekst nejasan. Na pasoskoj kontroli sa slike ne stoje ljudi koji idu nego ljudi koji su tek sletili. Ali mozda je nebitno to, ali poenta stoji. Guzve su nesnosne a onaj prostor pasoske kontrole je u sred rekonstrukcije pa se vako ceka napolju. Jebala ih rekostrukcija traje godinama ko da novi aerodrom prave.
Problem je organizacija. Oni sto rade ne znaju sta ce od sebe kad sleti vise aviona. Bio sam kad je slstilo 5 odjednom. Znaci ljudi unutra u zmiji cekaju, a radnica pazi sad PUSTA NOVE LJUDE IZVANA DA ULAZE U ZMIJU ALI NA POCETKU, ne na kraju.

Ljudi naravno popizdili
Bodkin

#1629 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

Seawolf wrote: 16/07/2023 16:40
Bodkin wrote: 16/07/2023 15:13

Znam puno vise o avionima nego sto znam o profitabilnosti linija moram priznati.

Pretpstavljam da pricamo o danas. Nema razloga da kosta i 300€ ako je barel 60-70$ sudeci samo po cijeni do beca. Ali kazem, ne znam kako finkcionisu subvencije i koliko pokrivaju. Ali znam da su aviokompanije masovno smanjile broj sjedista da nabiju cijene post covid.

Ako je sjj smanjilo takse, kako je podjenako dug let po eu 130€ sa svim mogucim subvencijama? Nemoguce da je osiguranje 200€ jer leti u Sa?

Pa evo uporedimo sa bg letovima
Što se tiče cijene goriva, danas je jedan barrel sirove nafte na Brentu skoro 80 USD.

A avioni ne lete na sirovu naftu, a i malo mi je problem spustit avion na platformu na Sjevernom moru.

Sutra kad natočim gorivo na sarajevskom aerodromu, poslat ću ti informaciju po kojoj cijeni mi ga je Hifa naplatila.
Ali ne radi se o tome. Cijela evropa koristi isti kerozin koji se dobije od nafte od 80$ danas. Nejasno mi je kako ne moze linija biti profitabilna za 250€ od sat i po leta nama ali moze u evropi za 130€.
Znaci ako izjednacis takse, jedino sto pravi razliku je osiguranje valjda?
Koshpa

#1630 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Koshpa »

Bodkin wrote: 16/07/2023 16:41
karanana wrote: 16/07/2023 16:35 Malo je tekst nejasan. Na pasoskoj kontroli sa slike ne stoje ljudi koji idu nego ljudi koji su tek sletili. Ali mozda je nebitno to, ali poenta stoji. Guzve su nesnosne a onaj prostor pasoske kontrole je u sred rekonstrukcije pa se vako ceka napolju. Jebala ih rekostrukcija traje godinama ko da novi aerodrom prave.
Problem je organizacija. Oni sto rade ne znaju sta ce od sebe kad sleti vise aviona. Bio sam kad je slstilo 5 odjednom. Znaci ljudi unutra u zmiji cekaju, a radnica pazi sad PUSTA NOVE LJUDE IZVANA DA ULAZE U ZMIJU ALI NA POCETKU, ne na kraju.

Ljudi naravno popizdili
Organizaija je dobra i tu se nema sta reci aerodromu, problem je granicna policija koja nema dovoljlno ljudi da pokrije grancni prelaz, od 8 kucica koje postoje na dolascima rade dvije i to stvara najvecu guzvu. I policija je rak rana tog problema evo vec 17 godina.
skafiskafsnjak

#1631 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by skafiskafsnjak »

EFD22 wrote: 16/07/2023 16:22 https://www.klix.ba/vijesti/bih/velike- ... /230716064

Je l’ i za ovo kriv Forto? :lol:
Ovi Riyad i Kuwait nek cekaju, navikli su na sunce.
A ove iz Beca pustiti ....

Pajel :D
moonca

#1632 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by moonca »

... putuje i ko treba i ko ne treba... :mastakazes:
skafiskafsnjak

#1633 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by skafiskafsnjak »

moonca wrote: 17/07/2023 05:29 ... putuje i ko treba i ko ne treba... :mastakazes:
Kakve su to seljacke price ? Isto one seljancure sto selo nije izaslo iz njih ... :roll:
Tvrtko II Kotromanić

#1634 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Koshpa wrote: 17/07/2023 00:59

Ljudi naravno popizdili
Organizaija je dobra i tu se nema sta reci aerodromu, problem je granicna policija koja nema dovoljlno ljudi da pokrije grancni prelaz, od 8 kucica koje postoje na dolascima rade dvije i to stvara najvecu guzvu. I policija je rak rana tog problema evo vec 17 godina.
:thumbup:
moonca

#1635 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by moonca »

skafiskafsnjak wrote: 17/07/2023 06:12
moonca wrote: 17/07/2023 05:29 ... putuje i ko treba i ko ne treba... :mastakazes:
Kakve su to seljacke price ? Isto one seljancure sto selo nije izaslo iz njih ... :roll:
:koja:
Bodkin

#1636 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

Ljudi naravno popizdili
Ne slazem se. U principu ti ne treba 5 ljudi uvijek jer nemas toliko letova.
Ovo je bila costs neorganizovanost. Dovoljno je napraviti zmiju kako treba, ubaciti one satore vani da ljudi ne stoje na suncu koji se mogu skloniti i dati svima po flasu vode. To je max 30 min cekanja.

Ova sto je uvacivala ljude u sred zmije je sa aerodroma. Pretpostavljam da je htjela da ljudi koji stoje vani prvi prodju
Ozimician

#1637 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

EFD22 wrote: 16/07/2023 16:22 https://www.klix.ba/vijesti/bih/velike- ... /230716064

Sta je to druze tebi Forto sveta krava?

Evo taman imaju i aferu sa nabavkom goriva za aerodrom, dakle u SDA stilu:

https://izdvojeno.ba/mislili-ste-da-ce- ... ntru-sara/

Mi ovdje raspravljamo o unaprjedjenju aerodroma, a bgmi kako je krenulo - ako ostanemo na istom, bit cemo sretni izgleda. :run:
Seawolf

#1638 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

Ozimician wrote: 17/07/2023 14:51

Mi ovdje raspravljamo o unaprjedjenju aerodroma, a bgmi kako je krenulo - ako ostanemo na istom, bit cemo sretni izgleda. :run:
Jesi ti neki loš čovjek.

Hajde samo objasni gdje se u navedenom plaćeničkom članku igdje spominje nabavka goriva za aerodrom.

Izgleda i ti si mišljenja da su ljudi iz Naše stranke samo za balet, cuke i mace i šetnje homoseksualaca.

A da je zarađivanje na naftnim derivatima samo za SDA tajkune i ni za kog drugog.
Hakiz

#1639 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

Seawolf wrote: 17/07/2023 19:42

Jesi ti neki loš čovjek.

Hajde samo objasni gdje se u navedenom plaćeničkom članku igdje spominje nabavka goriva za aerodrom.

Izgleda i ti si mišljenja da su ljudi iz Naše stranke samo za balet, cuke i mace i šetnje homoseksualaca.

A da je zarađivanje na naftnim derivatima samo za SDA tajkune i ni za kog drugog.
Firma kojoj je vlasnik član glavnog odbora jedne stranke dobije posao snabdijevanja firme kojoj je vlasnik kanton u kojem vlada ta stranka.

Sve pošteno, naravno.

Hoće to NS, od Baroša i leća za operacije do danas. A i nastavit će se kako izgleda.
DonieBrasco

#1640 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DonieBrasco »

Ima li negdje onaj cjenovnik taksija od aerodroma, sto je tabla postavljena ?
Seawolf

#1641 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

Hakiz wrote: 17/07/2023 19:52
Jesi ti neki loš čovjek.

Firma kojoj je vlasnik član glavnog odbora jedne stranke dobije posao snabdijevanja firme kojoj je vlasnik kanton u kojem vlada ta stranka.

Sve pošteno, naravno.

Hoće to NS, od Baroša i leća za operacije do danas. A i nastavit će se kako izgleda.
O snabdjevanju koje firme kojoj je vlasnik Kanton, govoriš?
Hakiz

#1642 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

Seawolf wrote: 17/07/2023 19:56
Hakiz wrote: 17/07/2023 19:52

Sve pošteno, naravno.

O snabdjevanju koje firme kojoj je vlasnik Kanton, govoriš?
Ko je vlasnik SJJ? Federacija? Ista stvar.
Ozimician

#1643 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Jesi ti neki loš čovjek.

Pazi, očigledno da u BIH pošteno ne možeš dobiti bilo kakve "javne nabavke".

Stranka koja je dobila pod svoju upravu Aerodrom, za novog dobavljača goriva angažuje firmu kojoj je vlasnik član glavnog odbora te iste stranke.

Dakle ovo je još jedna ljestvica više nego ranije.

SDA je davala svojim sponzorima (HIFA) opskrbu aerodroma gorivom - ovi članu svog glavnog odbora.

MIslim da nova vlast treba da shvati da niko nije glasao protiv SDA jer se zove SDA, nego protiv politike lopovluka i nepotizma.
Seawolf

#1644 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

Ozimician wrote: 17/07/2023 20:05
Jesi ti neki loš čovjek.

Stranka koja je dobila pod svoju upravu Aerodrom, za novog dobavljača goriva angažuje firmu kojoj je vlasnik član glavnog odbora te iste stranke.

SDA je davala svojim sponzorima (HIFA) opskrbu aerodroma gorivom - ovi članu svog glavnog odbora.

MIslim da nova vlast treba da shvati da niko nije glasao protiv SDA jer se zove SDA, nego protiv politike lopovluka i nepotizma.
Gdje si pročitao da je Naša stranka dobila J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o, "pod svoju upravu"?
Ozimician

#1645 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Seawolf wrote: 17/07/2023 20:08

Gdje si pročitao da je Naša stranka dobila J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o, "pod svoju upravu"?
Nigdje, kao što nisam nigdje pročitao ni da je SDA nekad imao aerodrom pod svojom upravom.

Razumijem da moraš braniti nove šefove, ali ovakav primjer nepotizma je u najmanju ruku ravan SDA politici.

Fuj

:run:
DaysleepeR

#1646 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

NiP je dobio SJJ.

Image
Thorgerson

#1647 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Thorgerson »

Ljudi naravno popizdili
Cuj organizacija je dobra i onda se pobijes u narednim recenicama.

Ko treba da organizuje tu policiju? Opstina? Mjesna zajednica Butmir? Ko? Nek urgiraju kome znaju i ne znaju da se poveca broj policajaca. Hocu li ja to raditi? Ti?

Radnici na aerodromu koliko znam imaju pofine plate. Pa dajte onda radite. A ne kad slete 3 aviona u kratkom periodu da je rasulo sistema. Smijurija.

Plus, kakav je idiotluk napraviti onako uzak prostor za putnike koji su dosli?!

Nedavno sam letio, dva aviona sletjela u isto vrijeme. Vidio sam da je dosta ljudi ostalo vani u redu, jer jednostavno nema mjesta unutra.

Dakle, ja ne misllim da je problem toliki guzva, ajd ok, cekao sam i na drugim aerodromima.

Problem je sto kod nas stojis vani na pisti, na plus 50 i cekas.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#1648 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by laserShow »

nemoj me pogresno shvatii, ali ko te (me) jebe, stoji i cekaj, dosao si u Bazniu, sta vise ocekujes?
drndalo

#1649 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Kao i obicno, bitno je nesto srati, kroz granje makar, i nalijepiti Fortu i NS...

https://zamaaero.com/17/07/2023/novosti ... -sa-hifom/

Kad smo kod clanice glavnog odbora NS, ona treba biti kaznjena preko svoje firme, jer kad je u odboru, onda nema poslovanja sa bilo kojim nivoom Drzave?

Koliko bi onda SDA-firmi po tom receptu ikada prezivilo...?

Sve u svemu, nisam znao da je bio tender za isporuku goriva, ali neka malo konkurencije.
Hakiz

#1650 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

Seawolf wrote: 17/07/2023 20:08

Kakve to ima veze?

Da li je NS na vlasti u KS? Jeste.
Da li je aerodrom pod upravljanjem te vlasti? Jeste.
Da li je vlasnik firme koja je dobila posao snabdijevanja gorivom visokorangiran član NS, stanke na vlasti? Jeste.

Tipično SDA ponašanje.
Post Reply